Prošli tjedan na svjetskom portalu: elements.visualcapitalist.com je objavljeno “mapirano: razine onečišćenja zraka diljem svijeta u 2022. godini” (https://elements.visualcapitalist.com/mapped-air-pollution-levels-around-the-world-2022/) .

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da onečišćenje zraka dovodi do 7 milijuna prijevremenih smrti svake godine. A od šest ustaljenih (standardnih) onečišćivača zraka, lebdeće čestice promjera 2,5 mikrona (μm) ili manje, ili jednostavno PM2.5, prihvaćene su kao najštetnije za ljudsko zdravlje (piše uz ostalog na tim stranicama).

To je zbog njihove, PM2.5-ove rasprostranjenosti u atmosferi i širokog spektra štetnih učinaka na zdravlje …, kao što su bolesti srca, moždani udar, rak pluća i kronične respiratorne bolesti.”.

Objavljena “vizualizacija koja se koristi kao Svjetsko izvješće o kvaliteti zraka IQAir-a za mapiranje prosječnih koncentracija PM2.5 u 2022. godini u odabranim velikim gradovima diljem svijeta, izraženih u mikrogramima po kubnom metru (μg/m3)” nam može poslužiti za uspoređivanje onečišćenja na raznim nivoima i dijelovima svijeta (Interactive global map of 2022 PM2.5 concentrations by city).

Također je i Slavonski Brod uvršten na tu kartu sa svojim prosječnim godišnjim onečišćenjem lebdećih čestica PM2.5 od 23,5 μg/m3... Sve je to zabrinjavajuće! No od odgovornih institucija nemamo nikakve reakcije ni poslije (skoro) 15 godina kontinuiranih onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu!

Što više, pitanje je, je li ovo ono pravo stanje Slavonskog Broda? Dobro se zna da već godinama u Slavonskom Brodu onečišćenje zraka mjeri se na dvije postaji: na Jelasu (SB-1) i kod Stadiona kraj Save (SB-2).

Kako se može vidjeti u prilogu, prošlogodišnje godišnje onečišćenje lebdećih čestica PM2.5 od 23,5 μg/m3 (objavljeno i na karti WHO-a) odnosi se na postaju kod Stadiona kraj Save (SB-2).

U isto vrijeme, što više s djelomično umanjenim podacima (jer mjerni uređaj za lebdeće čestice na Jelasu od 01.01. do 13.01.2022., 303 sata nije bio u funkciji!) godišnji onečišćenje lebdećih čestica PM2.5 na Jelasu (SB-1) bio je 28,9 μg/m3!!! Što je puno opasnije i na karti bi bilo iskazano sa CRVENOM!

Slavonski Brod s prosječnim godišnjim onečišćenjem lebdećih čestica PM2.5 od 23,5 μg/m3 je 779. grad od 7323 gradova na karti WHO, dok Kičevo u Sjevernoj Makedoniji s identičnim godišnjem onečišćenjem lebdećih čestica PM2.5 na Jelasu (SB-1) od 28,9 μg/m3 je 523. mjestu od svih promatrranih gradova!

Vjerojatno, kad bi se uzeli u obzir gravimetrijsko mjerenje lebdećih čestica PM2.5 na jednoj i drugoj postaji, čije podatke također imamo (samo još do danas nisu objavljeni) situacija bi bila još više složena!

Inače je poznata činjenica da oduvijek, ako je riječ o gravimetrijskom mjerenju u Slavonskom Brodu, “srednja godišnja vrijednost lebdećih čestica PM2.5 na mjernoj postaji Slavonski Brod-1 nije … u skladu s GV (25 μg/m3) Uredbe o razinama onečišćujućih tvari u zraku… Također je (i godinama) prekoračena i indikativna (ciljna) granična vrijednost od 20 μg/m3, koja služi za ocjenu napretka u postizanju ciljeva zaštite zdravlja ljudi.”.Ova je jako zabrinjavajuća konstatacija, ali  o svemu tome se ‘uredno’ šuti!

Nažalost, tako Brođani ponovo će i ove godine u turobnom raspoloženju proslaviti sutrašnji dan (22. travnja), Dan planeta Zemlje. Da, u Slavonskom Brodu i dalje je prisutna jedna nejasna situacija, uz slabu priču i veliku šutnju o onečišćenom brodskom zraku, stanje se i dalje pogošava! O tome smo ove godine više puta pisali na SBPeriskopu. No da ne bi došlo do još većeg pogoršanja, svi bi, tako i politika i uprave na svim nivoima i sve institucije, ali i građani morali bi poduzeti sve, što je moguće u borbi za čisti brodski zrak!

Tako je još prije  8 - 9 godina osnovana međunarodna Radna grupa, kao i Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu i oni bi ponovo trebali sastati, također i (saborski) Odbor za zaštitu okoliša trebao bi održati novu tematsku sjednicu posvećenu brodskoj problematici, trebao bi Akcijski plan (za zaštitu okoliša u Slavonskom Brod) staviti u (pravu) funkciju, vidjeti u Fondu za zaštitu okoliša i održivog razvoja dokle su stigli projekti za: određivanje zdravstvenih pokazatelja (HZJZ), educiranje i informiranje Brođana (BPŽ i CTR) i praćenje katastra zagađivača (DHMZ)?

Brođani, hrabro naprijed i sretan Vam Dan planeta Zemlje!