Pogled na devastiranu fasadu zgrade Hrvatskog doma u Mesićevoj ulici prije svega  budi uspomene na vremena kad je ova zgrada imala svoj praktični značaj, ali i izaziva ljutnju što ovaj arhitektonski zanimljiv urbani simbol Broda kroz sva desetljeća svog postojanja, gradske vlasti nisu u stanju dovesti do privlačnog izgleda, a da o ponovnoj svrhovitosti i ne govorimo.

 

Naša generacija velebnu zgradu u Mesićevoj ulici pamti kao kino Jadran u čijoj smo mračnoj dvorani uživali u svjetlosnim proizvodima holivudske tvornice snova.

U parteru, na zidu s lijeve strane, bila je postavljena spomen-ploča na kojoj je pisalo: „U spomen 1000 godišnjice Hrvatskog Kraljevstva podigoše Brođani ovaj dom, na zemljištu koje je darovala Aurelija Kuss-Bogdanović, da počasti tisućgodišnju hrvatsku prošlost i spomen na prvog hrvatskog kralja Tomislava okrunjena na Duvanjskom polju....“  Danas je dvorana napuštena i gotovo potpuno zapuštena.

 

Tijekom svog postojanja Hrvatski dom je imao niz funkcija i stanara, u  Domu su se odvijali svi važniji društveni događaji, naročito za vrijeme titoističke Jugoslavije. Briljatni feljton o Hrvatskom domu, negovoj povijesti i značaju za kulturu Slavonskog Broda s nizom navedenih povijesnih događaja, napisao je Stribor Uzelac Schwendemann, a nalazi se u monografiji o Ulici Matije Mesića. Svatko ko drži do svoje brodskosti trebao bi pročitati  feljton o Hrvatskom domu, kao, uostalom, i ostale priče iz knjige.

 

Jedan Brođanin 7. ožujka 2011. godine odvažio se uputiti upravi Grada upit slijedećeg sadržaja: „Prolazim pored kina Hrvatski dom, i to je sramota u gradu koji se naziva turističkim. Zar se ne može nešto napraviti da barem izvana izgleda lijepo?“

 

Odgovor nadležnog pročelnika dobio je tri dana kasnije: „Dio radova na Hrvatskom domu je obavljeno unazad nekoliko godina. Naravno da na navedenom objektu treba napraviti još radova kako bi se doveo u pristojan izgled, no proračunom za ovu godinu je predviđeno ulaganje u visini od 500.000,00 kn. Ti radovi se odnose i na uređenje pročelja objekta. „

Damir Klaić, dipl.ing., Pročelnik upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša

 

Evo, pitanje građanina repetiramo 26. svibnja 2012. godine.