Kad vam netko spomene poznati moonwalk ples svi se sjetimo pokojnog Michaela Jacksona. No, iako recentnija pop scena moonwalk poznaje nakon što ga je Jackson predstavio na proslavi 25 godišnjice Motowna uz skladbicu Billy Jean, video koji smo prilijepili uz post govori malo drugačiju priču.

Godina je 1930. a ekipa na videu su Fred Astaire, Bill Bailey, Cab Calloway, Sammy Davis Jr. i mnogi drugi, a pokreti koje oni izvode upravo su preteče mnogih plesnih pokreta koje je koristio Jackson, a među njima i moonwalk.

Službena verzija o porijeklu moonwalka, a koju je iznio Jacksonov koreograf Jeffrey Daniel ide u ovom smjeru: moonwalk i ostali plesni pokreti koje je koristio Jackson proizašli su od ekipe uličnih plesača The Electric Boogaloo koji su, a prema riječima LaToya Jackson, podučili Jacksona.

Stoga jedini zaključak koji možemo izvuči iz ovog je da je moonwalk poznat još iza davnih 30 godina prošlog stoljeća, te da Jackson nije bio svjestan i upoznat ovim pokretima ekipe s videa. Moonwalk je stoga ples koji je produkt kocepta znanog kao zajedničko otkriće.