Izdvojili smo poželjne osobine za tri zanimanja. Ako vam se lice razvuče u ironični osmijeh, to će možda biti zbog autorskog idealiziranja, ali, svakako će biti zbog uspoređivanja s osobama koje taj posao već obavljaju. 

Izabrati zanimanje nije lako. Upućujemo stoga roditelje i mlade ljude pred kojima je taj sudbonosni izbor na elektronički Vodič kroz zanimanja.  Razvijen je pri Katedri za psihologiju rada i ergonomiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Razvoj Vodiča financijski je pomogao je Institut Otvoreno društvo - Hrvatska, a njegovu evaluaciju i održavanje preuzeo je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

 

Zanimanja su grupirana, a o svakom zanimanju navedeni su: opis poslova, radni uvjeti, osposobljavanje i poželjne osobine.

 

Izdvojili smo poželjne osobine za tri zanimanja. Ako vam se lice razvuče u ironični osmijeh, to će možda biti zbog autorskog idealiziranja, ali, svakako će biti zbog uspoređivanja sa stvarnim osobama koje taj posao već obavljaju.

 

                                                                                                                                                                               POREZNICI

 

Poreznik bi trebao biti osoba koja “čvrsto stoji na zemlji”. Trebale bi ga odlikovati točnost i preciznost. Potrebno je da razumije matematiku te da rasolaže opsežnim znanjem o ekonomiji javnih prihoda i rashoda, poreznome sustavu i zakonskim propisima na području oporezivanja. Porezniku je nužna dobra moć koncentracije, kako bi mogao temeljito i dugotrajno pregledavati gospodarske knjige i porezne prijave poreznih obveznika. Porezniku je potreban dobar vid, jer dokumentacija koju pregledava obiluje recima i stupcima ispunjenim nizovima sitnih brojki i oznaka. Budući da poreznik u svome radu često vodi zapisnike i sastavlja financijska izvješća, pohvalno je ako se može izraziti više jezikom brojki nego riječi. Povrh toga, dobrodošle osobine koje će uspješnoga poreznika učiniti još uspješnijim jesu strpljivost te umijeće komuniciranja s ljudima. A posebno je sretan onaj poreznik koji može prepoznati ljudsku neiskrenost, jer će ta vještina pripomoći lakšemu otkrivanju potencijalnih utajivača poreza. Na kraju, ali ne i manje važno, kao i za svako zanimanje u državnoj službi, poreznik treba biti nepotkupljiva, poštena i odgovorna osoba. Provedbi zakona treba pristupati jedinstveno, što znači da identitet i utjecaj poreznoga obveznika nad kojim poreznik vrši službeni nadzor ne smije utjecati na poreznikovu dosljednost u provedbi zakona.

 

                                                                                                                                                                                        NOVINARI

 

Poželjno je da novinar bude u dobroj fizičkoj kondiciji, da dobro čuje i vidi i da se s lakoćom kreće, kako bi mogao raditi u bilo kojoj situaciji i onoliko koliko posao zahtijeva. Poželjno je da se može usredotočiti na ono što radi, ali u isto vrijeme registrirati što se događa oko njega. On mora djelovati suvislo i brzo i kad je pod velikim vremenskim i drugim pritiskom. Novinar bi morao biti znatiželjan i dovitljiv pri traganju za informacijama, ali pritom i s osjećajem za mjeru, komunikativan i uporan pri postavljanju pitanja, ali i nenametljiv u ophođenju s drugima. Morao bi misliti na posljedice onoga što napiše, s obzirom da njegovo pisanje može za nekoga biti štetno. Novinar bi se morao izražavati, morao bi dobro vladati vlastitim jezikom i pravopisom te najmanje jednim stranim jezikom. Uz osnovna znanja iz novinarstva, poželjna je opća kultura veća od prosječne. Poželjna su znanja iz politologije, povijesti, prava, ekonomije, sociologije i socijalne psihologije, filozofije i logike te raznih grana umjetnosti i tehnike. Danas novinar mora ovladati i programom za kompjutorsku obradu teksta te osnovama elektroničkog prijenosa informacija.

 

                                                                                                                                                                                                      MESARI

 

Mesari trebaju biti snažnije tjelesne građe. Mišićna snaga, ručna spretnost i dobra usklađenost pokreta s vidnim opažanjima (okulomotorna koordinacija) bitne su za uspjeh u ovom zanimanju. Korisna u poslu može biti i sposobnost raspoznavanja boja, a mirisna i okusna osjetljivost pomaže pri provjeri kakvoće sirovina i proizvoda. Zbog prirode posla, osobito u klaonici, mesar treba biti nerazdražljiva, emocionalno uravnotežena osoba. Za mesare u prodavaonicama mesa i suhomesnatih proizvoda poželjno je da budu ljubazni, susretljivi i pošteni.
Glavne zapreke za zanimanje jesu ispotprosječna tjelesna snaga, deformiteti udova i kralježnice (uključujući jako spuštena stopala i proširene vene), kronične bolesti svih unutrašnjih organskih sustava, oštećenja vida i sluha te neurotska razdražljivost i psihička neuravnoteženost. Iako u zanimanju mogu raditi ljudi obaju spolova, osobito na određenim poslovima u industriji, ipak je ovo zanimanje pogodnije za muškarce zbog, u prosjeku, njihovih većih tjelesnih mogućnosti. Općenito govoreći, rad mesara je naporan, ali može biti privlačan, posebno onima koje zanima anatomija životinjskog tijela i ljudska prehrana.