Pobjednik


Simpatični omaleni Talijan Dorando Pietri je bio jedna od najljepših, a istovremeno najsmješnijih i najtragičnijih priča onih prvih Olimpijskih igara u Londonu daleke 1908. godine.

Prvi je utrčao na olimpijski stadion u maratonskoj utrci. Drugi trkači mu nisu bili blizu i sve se činilo da je pobjednik maratonske utrke odlučen. Tada je započelo jedno od najdramatičnijih maratonskih finala u povijesti olimpijskih igara…Gubitnik
Očito iscrpljen i više teturajući nego trčeći Pietri je ušavši na olimpijski stadion krenuo otrčati posljednji krug maratonske utrke u pogrešnom smjeru. Suci su brzo reagirali i vratili ga na stazu i na pravi smjer. Tek tada je uslijedila prava agonija malog Talijana. Čitav krug je posustajao, teturao, padao i dizao se (ukupno je pao 5 puta) i jedva se održavao na nogama. Uz gromoglasnu podršku čitavog stadiona nekako je uspijevao ići naprijed sve do nekoliko metara pred ciljem kada je opet pao. Kao i u ranijim slučajevima kada je padao priskočili su suci i okolni promatrači, podigli ga i ponijeli nekoliko koraka, a onda je uz krajnji napor, ali slavodobitno uspio sam učiniti još nekoliko koraka i ući u cilj. Posljednjih 350 metara utrke trčao je 10 minuta.


Oduševljenje publike i cijelog stadiona bilo je veliko. Drugi u cilj ušao je američki trkač i američka delegacija odmah je uložila protest. Naime, pravila su striktno zabranjivala, baš kao i danas, pružanje pomoći trkačima od strane sudaca tijekom natjecanja. Pietria su morali diskvalificirati i oduzeti mu teško zasluženu zlatnu medalju.


Pobjednik


Međutim, priča nije završila na tome. Potaknuta velikom hrabrošću, upornošću i ustrajnošću Pietria da završi utrku engleska kraljica Alexandra (žena kralja Edwarda VII) slijedeći dan mu je dodijelila srebrni pokal, a Pietri je preko noći postao jedna od prvih velikih atletskih svjetskih zvijezda. U njegovu čast skladali su pjesme, organizirana mu je velika tura po SAD-u, a na temelju toga uspio je zaraditi i prilične novce.

Zanimljivu ulogu u svemu odigrao je i Sir Arthur Conan Doyle, autor serije romana o Sherlocku Holmesu. Naime, Arthur Conan Doyle je bio sudac koji je pomogao Pietriju i zbog kojega je Pietrie zapravo i diskvalificiran (na slici i snimkama nalazi se s Pietrove lijeve strane). Vjerojatno zbog grižnje savjesti Doyle je organizirao i skupljanje novčane pomoći za Doranda Pietrija (skupio je slabašnih 300 funti).

povijestsporta