Foto: Večernji list

Ovih dana objavljena je još jedna ‘uspomena’ i to iz arhive SBPeriskopa od prije točno deset (10) godina (http://www.sbperiskop.net/objave/peter-tot-derd-borba-brodana-za-cisti-zrak). Već tada je pronađen osnovni problem u rješavanju te goruće brodske problematike s onečišćenim zrakom, koji problem, točnije teškoća i brodska nedaća i poslije 15 godina ne samo da je prisutna, nego i dominantna:

“,,, Brođani s dosada postignutim ne mogu biti nikako zadovoljni. Što više, sve više je očigledno, kako najviše zbog nedostatka sinergije i slabe komunikacije Ministarstva zaštite okoliša, kao i regionalne i lokalne uprave s brodskim ekološkim udrugama, akcijama i inicijativama, pa indirektno i samim Brođanima, zbog čega najviše ispaštaju baš oni jer dosada nije odrađeno skoro ništa od onog što se zahtjeva sa strane civilnog sektora…”.

Da, to su mogli pročitati čitatelji SBPeriskopa iz mog pera još prije deset (10) godina, ali ni tada, ni dan danas se problem nikako ne rješava.  

Na žalost, “rezultati su i dalje nezadovoljavajući. Brođani i dalje udišu onečišćen zrak! Sve je očiglednije da Brođanima nije omogućeno konzumiranje svojih ustavnih prava; pravo na čisti zrak!”

Također tada sam prisjetio čitatelje da: “... se obilježava (zvanična) treća godišnjica osnivanja 'Građanske inicijative za čisti zrak u Slavonskom Brodu',” što znači da baš ovih dana se obilježava trinaesta godišnjica osnivanja, “makar je ona (‘Građanska inicijativa') neslužbeno i puno ranije djelovala…”..

“U međuvremenu (prije 10 godina) … ‘Građanska inicijativa' koja je do tada djelovala kao koordinacija udruga i pojedinaca u borbi za čisti zrak, uspješno je promijenila svoj pravni status, a i područje djelovanja i organizirala se kao udruga za zaštitu zraka, vode i tla, kao i prirode pod nazivom: ‘Građanska inicijativa – udruga za zaštitu okoliša i prirode’”, a poslije samo godinu dana pod nazivom ‘Eko-Integral’, “s težnjom da u budućnosti djeluje kao zajednica za zaštitu okoliša i prirode!”. Na žalost, ta težnja i želja brodskih eko-aktivista zbog neslaganje politike s tim smjernicama, nikada nije se ostvarila! O tome sam više puta pisao na stranicama ovog cijenjenog portala…

No kako sam i tada pisao: “previše toga se obećavalo i skoro ništa nije realizirano. Prošla godina, a naročito … interval krajem prošle i početkom ove godine bio je zabrinjavajući zbog prevelikih koncentracija i kontinuiranih onečišćenja … lebdećim česticama PM 2,5. …

… nikako se ne smije zaboraviti na rekordne visoke koncentracije lebdećih čestica PM 2,5, zabilježenih 30. rujna na 1. listopada 2013. godine. Nakon što su nekoliko sati mjerene satne koncentracije oko i iznad 1000 (tisuću) µg/m3, a u 23 00 sata je izmjerena koncentracija lebdećih čestica PM 2,5 od (katastrofalne) 1302 µg/m3, dok je granična vrijednost (na godišnjoj razini) 25 µg/m3!

Na žalost, takve alarmantne koncentracije onečišćujućih tvari dovode do potpune zabrinutosti građana Slavonskog Broda za vlastito zdravlje, a pogotovo zdravlje brodske djece. … (jer) nikada nikakvo relevantno objašnjenje vezano za spomenuta ili druga alarmantna prekoračenja onečišćenja zraka, nije stiglo do Brođana.”. To znači da ovo što se sada događa s (neodgovornim) ponašanjem odgovornih, nije ništa NOVO!

Istina, još prije 9 i pol godina, u listopadu 2014. god. na inicijativu ‘Građanske inicijative’, ‘Eko-Integrala’ i drugih eko-aktivista i uz potporu lokalne i regionalne uprave osnovano je ‘Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu’. Također i (saborski) Odbor za zaštitu okoliša održao svoju prvu tematsku sjednicu posvećenu brodskoj problematici. Ostalo je povijest!  No sve ono što je sa strane brodski eko-aktivista predloženo, ništa, ama baš ništa do kraja nije odrađeno!

Trebalo bi pitati Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zašto to Povjernstvo evo već tri godine nije sastajalo(?), također pitati odgovorne zašto nije Odbor za zaštitu okoliša već skoro pet godina održao svoju tematsku sjednicu posvećenu brodskoj problematici, makar za takvo nešto postojali ‘debeli’ argumenti(?)!

Svakako bi trebali i Akcijski plan za zaštitu okoliša u Slavonskom Brodu staviti u (pravu) funkciju, a također i vidjeti s Fondom za zaštitu okoliša dokle su stigli projekti: za određivanje zdravstvenih pokazatelja obzirom na problem onečišćenog brodskog zraka (HZJZ), kao i za educiranje i informiranje Brođana (BPŽ i CTR) i za praćenje katastra zagađivača (DHMZ)? Svi su ti projekti na ‘tankim nogama’!

Na žalost, odgovorni za takvu provjeru nemaju ni sluha, ni vremena, a Brođani su dalje izloženi velikim onečišćenjima, posebno onečišćenjem s lebdećim česticama PM 2,5. Evo Slavonski Brod samo u posljednja tri (zimska) mjeseca 11 puta je bio u LJUBIČASTOM (izuzetno onečišćen zrak)!!! No zima je još duga…

Prije točno 10 godina sam bio napisao i sada ponovo ponavljam: “sve je očiglednije da Brođanima nije omogućeno konzumiranje svojih ustavnih prava; pravo na čisti zrak! Ali i Brođani, kao i svaki drugi državljanin Hrvatske, imaju pravo na čisti zrak!”...