Predstavljena knjiga Otrovi biljaka i gljiva

Svijet gljiva

Preksinoć je u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu održana promocija knjige Marija Crvenka i Tomislava Lukića pod nazivom Otrovi biljaka i gljiva. Ovaj uradak je plod dugogodišnjeg bavljenja autora ovom problematikom koja nije do danas obrađena na kvalitetan način u hrvatskoj literaturi. U knjizi je obrađeno više stotina različitih vrsta biljaka i gljiva u kojima su pronađene različite količine otrovnih kemijskih spojeva. Navedene su kemijske formule istih, te je ukazano na oblike  njihove toksičnosti. Knjiga obiluje cijeli nizom fotografija koje čitatelju pružaju mogućnost vizualnog prepoznavanja pojedinih vrsta biljaka i gljiva. Promociju je vodila Dunja Vanić koja je ponovo iskazala vrhunsku profesionalnost u obavljanju moderatorskih poslova.

Knjigu su predstavili  prof. dr. Ivan Balen, poznati brodski nutricionist i mr.Davorin Marković iz Državnog zavoda za zaštitu prirode iz Zagreba. Uz čestitke autorima oba promotora su se složila kako je knjiga veliki doprinos znanosti Hrvatske, te predstavlja novi pogled prema smanjenju broja intoksikacija koji u vrijeme vegetaciji pojedinih vrsta biljaka i gljiva imaju zabrinjavajući  broj slučajeva. U knjizi autori navode i pojedine vrste biljaka i gljiva koje su dio naše svakodnevne prehrane, ali u strukturi sadrže pojedine komponente čija konzumacija u većim količinama može biti toksična.

Događaj je uveličao učenik brodske glazbene škole  Marko Opačak koji je odsvirao na pianu nekoliko vrlo lijepi skladbi. Knjigu za tisak je pripremila izdavačka kuća Posavska Hrvatska, dok je grafički dizajn napravio Ado Ajanović. Recezenti knjige su bili prof.dr.Milka Maksimović i prof. dr. Nevenko Herceg.

 Knjiga se može nabaviti u Posavskoj Hrvatskoj po cijeni od 150 kn.

Izvor: Luka Lukić

Odgovori