Izložena legendarna rolna romana “Na cesti”

Roman Jacka Kerouaca, napisan na rolni papira dugoj 36,5 metara, svake godine proda se u novih 100.000 primjeraka.

Jack Kerouack Na putu

Impresivna rolna papira, duga 36,5 metara, izložena je u Parizu.

Radi se o originalnom tekstu kultnog romana Jacka Kerouaca “Na putu” (On the Road) koji je prvi put predstavljen u Francuskoj.

Kako prenosi AFP, posjetioci Muzeja pisama i rukopisa u Parizu imat će priliku da do 19. augusta vide devet prvih metara legendarne rolne, u vlasništvu Amerikanca Jima Irsaya, velikog ljubitelja rock’n’rolla i vlasnika fudbalskog kluba Colts iz Indianapolisa, koji ju je kupio na aukciji 2001. godine za 2,5 miliona dolara.

Filmska adaptacija romana “Na putu”, u režiji brazilskog reditelja Waltera Sallesa, bit će prikazana u zvaničnoj selekciji u Cannesu 23. maja.

Priča u dahu

Kerouac je svoj čuveni roman napisao 1951. godine u roku od svega tri sedmice na rolni dugoj 36,5 metara uz jednostrani prored, bez margine, poglavlja i novih redova.

Da se ne bi zaustavljao zbog promjene papira u pisaćoj mašini, povezao ih je ljepljivom trakom. Tada mu je bilo 29 godina.

U velikoj mjeri autobiografski, originalni tekst “Na putu” pisan je gotovo u jednom dahu, spontanom prozom, tehnikom pozajmljenom od nadrealista.

Inspiraciju za ovaj roman Kerouac je dobio od svog saputnika i prijatelja pjesnika Neala Cassadyja.

“Napisao sam ovu knjigu pod utjecajem kafe: 6.000 rjieči na dan, 12.000 prvog i 15.000 posljednjeg dana”, naveo je Kerouac, koji je, zahvaljujući ovom romanu objavljenom 1957. godine, preko noći postao slavan.

“Na putu”, priča koja prati Sala i njegovog prijatelja Deana na putu od New Yorka preko Californije do Meksika krajem 40-ih godina, samo u Americi prodata je u četiri miliona primjeraka, a svake godine se i dalje proda blizu 100.000.

 

Preuzeto s portala: balkans.aljazeera.net

4 comments

Skip to comment form

  • on 23.05.2012 at 20:11

  Kao klinci taj mi je roman bio najdraži, a onda sam nabasao na Bukowskog, Huxleya, Dostojevskog i neke druge. Morat ću ga ponovo pročitati. Nadam se da neće biti banalan.

 1. Pretpostavljam da si od Bukowskog čitao priče i romane. Posudi u knjižnici njegove sabrane pjesme. Vrhunska narativna poezija. Isto vrijedi i za Carvera. Što si čitao od Huxleya? Obvezno pročitaj njegove eseje (“Vrata percepcije”), priče pod naslovom Đokondin osmijeh, romane Slijepi u Gazi i Vrijeme mora jednom stati. Jedan od najboljih eseja koji je utjecao na moj pogled na svijet je Mailerov Bijeli crnac- o hipsterima. Moćno.
  Nije čudno da ti je Kerouacov roman Na putu bio najdraži. Tko ne voli slobodu i one koji slobodno biraju?!

  Čitanje je putovanje! Jedino putujući možeš uspoređivati.

  • on 24.05.2012 at 21:38

  Huxleya i Dostojevskog sam davno pročešljao. Kako nisam ljubitelj poezije ovo od Bukija sam preskočio, ali budem to popravio. Bio sam 100% siguran da sam gledao film po “cesti”. No, možda sam ga sam snimio u svojoj glavi?

Odgovori