Zaključani su jedino korisnici i štićenici domova za starije i nemoćne: Tražimo druge načine njihove zaštite

Od vrha do dna hrvatske društvene zgrade jedino su korisnici i štićenici domova za starije i nemoćne, zaključani u njenom podrumu bez mogućnosti i izlaska i primanja posjeta. Za njih nema milosti. A sve pod nazivnikom preventivne zaštite njihovog zdravlja i života u uvjetima pandemije covida – 19. Karantena koja onemogućava slobodno kretanje ove populacije stanovništva, koja svoje posljednje dane obitava u ovim “humanitarnim, javnim i stručnim” institucijama, zapravo je drastično blokiranje starica i staraca. Strogi lockdown povremeno se prekida, ovisno o procjenama vlasnika i uprave domova, i naputcima lokalnih i centralnog stožera. Njihova moć nad nemoćnima, stožerština, upravo je perverzna, kontraproduktivna.

Među stanovnicima domova ima teško bolesnih u i fizičkom i u psihičkom pogledu. Bez posjeta djece, rodbine, prijatelja, oni jednostavno kopne. Usamljeni, bez razgovora s bližnjima, bez riječi utjehe, bez razmjene potrebne ljudske topline, bez osvježenja u vidu nekadašnje pažnje i ljudskosti, oni teško trpe svakodnevnu domsku rutinu. Mnogi su nepokretni, očajni do nemoći i ludila, jednom nogom u grobu. A ne dopušta se njihovim najmilijima da sjednu pored njihovih kreveta, da ih drže za ruku i ispričaju im novosti, dogovore se o ovom ili onom. Ponekad ih se pušta na dvorište kao kućne ljubimce. Na sat-dva dnevno.

Mogli su se po domovima odlučiti za separee, sa staklom, uz maske. Kao u bankama, kafićima, trgovinama… Zabrana posjeta pravo je mučenje za sve. Čemu služi psihičko ubijanje korisnika? Jesu li stožeraši/stožernici toliko razboriti da dokuče kako je zaštita starijih i nemoćnih njihovo guranje u ambis psihičkih bolesti koje su usko povezane s fizičkim, i obratno? Jesu li svjesni da su mnogima ovo posljednji dani u životu?

Tražimo rješenja, minimum slobode za te ljude, a ne mehaniku, zaključavanje i prekide komunikacija.

7 comments

7 pings

Skip to comment form

  • Maki on 06.09.2020 at 08:00

  Podržavam ovaj apel. Domovi postaju mučilišta.

 1. U Slavonskom Brodu osoblj centralnog doma se trudi, ali u okvirima okrutnih propisa.

 2. Djeca štićenika žele ući u sobe i pospremiti im ormare i frižidere.

 3. Nisu to domovi za starije i nemoćne, nego kavezi za starije i nemoćne. Postali bi starački vrtovi da ih se smije gledati. Ali, ni to.

  • Frog on 06.09.2020 at 09:14

  Postavlja se pitanje šta toj populaciji u domovima čini veću štetu,usamljenost,otuđenost od svojih najmilijih ili moguća,moguća? opasnost od korone? Zašto su samice bile jedan od najtežih oblika kažnjavanja? Zar su ti ljudi kažnjeni bez krivnje i suda? Stožeraši i njihovi trabanti su postali pravo zlo. Dozlogrdili su i Bogu i ljudima!

  • Goli on 06.09.2020 at 13:57

  Dobar neologizam: stožerština.

  • Lara on 07.09.2020 at 07:42

  Nema zemlje za starce.

  Odgovori