U službenom glasilu grada uočena potencijalna komunalna prijetnja

U Glasniku Slavonskog Broda, službenom glasilu grada Slavonskog Broda, broj 41 /studeni 2019/, jedino što je novo je uvodno obraćanje gradonačelnika svekolikom pučanstvu grada, a i ono je svojevrsna varijacija ranijih obraćanja. Sve ostalo iz sadržaja već je viđeno, a uobličeno je kao tiskana suma priopćenja objavljenih na službenoj stranici grada.

Na Glasnik zapravo više ne bi trebalo trošiti riječi ni zapažanja, jer on je dokaz za staromodnost gradske uprave, njenu bezidejnost, tvrdoglavost i neodgovornost?  Prije nego se osvrnem na jednu „komunalnu prijetnju“ iz friškog broja, podsjetio bih čitatelje na samo mali dio otvorenih kritičkih tvrdnji koje sam ranijih godina podijelio s javnošću o Glasniku, njegovim kreatorima i Velikom inspiratoru.

Gotovo da nam je ponestalo epiteta i definicija kojima bi opisali slabašne osobine i svu suvišnost ove šarene zbirke informacija o komunalnim djelatnostima Slavonskog Broda kojima dirigira i kojima se hvališe gradska uprava. Fascinira upornost izdavača da tapka na mjestu, i na razini forme i na razini onoga što se glasilu objavljuje. Svih ovih godina (!) predlažemo da Glasnik bude svevremenski koristan, poput almanaha u kojem bi se našlo zanimljivo štivo, činjenice i prognoze, povijest i vizionarsko predviđanja budućnosti, a koje povezuje politička, gospodarska i kulturna svakodnevica, aktualne političke odluke i izvršenje proračunski zacrtanog. Najlakše je sklepati glasilo od tekstova i fotografija, već objavljenih na službenoj internetskoj stranici. U redu, razumijemo potrebu da se tekstovi „uvežu“ u nadsumativnu cjelinu, ali onda to treba napraviti isključivo na mediju na kojem su prvotno objavljeni, a ne još dodatno nasilno arčiti papir. Da se tiska dva puta godišnje kao almanah onda bi Glasnik stvarno i uvezali.

***

Ova sklepotina od tekstova i fototografija, bez uredničkog voznog reda, ovaj uvenuli pregled s ambicijom nekakve inventure minulih događaja koji su se odigrali u razdoblju „od prošlog broja“, napravljen je bez novin(ar)skog šarma, i sastavljen s tendencioznom selekcijom prinesaka. Riječ je o fascinantnom bacanju novca kroz prozore jedne spore upravne kompozicije čiji pojedini vagoni dara nemaju ni na tom području, koja nema vještine napraviti čvrsti, cjeloviti, ali sažeti prikaz činjenica, događaja, pojava i sl. povezanih nekom općom idejom onoga što se događalo za vrijeme njene vožnje kroz politička zbivanja.

Što je svrha ovakvih slikovnica za odrasle? Informiranje? Nije! Šuštavolistajući pokušaj da se građani uvjere u kvalificiranost aktualne gradske vlasti? Nije! Magazinsko zabavljanje građana? Nije! Što je, dakle, Glasnik? Glasnik – povremeni svezak različitih tekstova u  u kome  se od ukupnog broja fotografija gradonačelnik Duspara nalazi na trećini, zastarjela je  forma samohvale i samopromocije. U tom smislu, izaziva smo prezir i podsmijeh.

 Na stranici 12, u tekstu objavljenom (prenesenom sa službene stranice grada) pod naslovom Komunalno uređenje Tvrđave kroz Eu projekt, prpošno se daju obećanja o realizaciji Parternog uređenja i komunalne infrastrukture u Tvrđavi Brod, uz sufinanciranje Europske unije. Neoprezni i naivni umalo nisu zapljeskali estetskom vizionarstvu gradskih otaca. Na vrijeme su u zraku zaustavili svoje ruke sjetivši se da u Tvrđavi (Reduitu) možda postoji neeksplodirana bomba. Misle li u Gradu da će EU (novčana kesa) biti suučenik u mogućoj nesreći? Namjerava li se gradonačelnik dr. Mirko Duspara o svemu NAPOKON oglasiti iz svog ureda i garantirati da je bomba samo tlapnja u glavama Darka Dakyja Lončara, Ivana Jakobovića, Stjepana Lončarića i Mile Golubića i da je Tvrđava sigurna za predviđene radove?  Hoće li dati zeleno svjetlo za izvođenje rečenog projekta, a da pirotehničari nisu potvrdili da je teren (o)čišćen dnosno razminiran? Treba li on, zajedno s policijom, umiriti žitelje Slavonskog Broda, prije nego li se bilo što pokuša?

Odgovore o komunalnoj prijetnji iz Glasnika Slavonskog Broda, saznat ćemo, po običaju ažurno, u sljedećem broju Glasnika. Ili, gradonačelnik napokon shvati što mu je dužnost učiniti.

12 comments

Skip to comment form

 1. Došao vam Duspara na zicer.

 2. Koliko nas košta glasilo njegovih hvalospjeva?
  Plaćamo glasila i jumbo plakate na kojima se reklamira. To bi trebala njegova stranka platiti.
  Njegovi svećenici ga hvale na misi kako je on donirao novac za crkvu a ne grad, ne radiju se hvali.
  Kad i ako bomba bubne biti će on BiH u hacijendi.
  I zašto Lončar ne ode preko i izradi fotogaleriju njegove hacijende u Žeravcu??
  Da ga i mi malo pohvalimo nakon viđene fotogalerije.

 3. Glasnik je samo još jedna u nizu umotvorina posvečena veličanju lika i djela aktualnog gradonačelnika
  Smiješna slikovnica njegovih velikih dostignuća , uglavnom postignutih mješalucom.
  Bilo bi dobro da se malo prošeta po užem centru grada pa da izbliza pogleda sve puste poslovne prostore i oglase za prodaju praznih poslovnih prostora i stanova, pa možda konačno shvati koliko je zapravo štete nanijela njegova dugogodišnja vladavina.
  Uostalom nema njega nigdje u javnosti, on se jedino smješka sa stranica Glasnika, a sve ostala pojavljivanja u javnosti obavljaju mu fikusi- zamjenici. Baš se pita ZASTO….

  1. Odavno nije nikome dao ozbiljan intervju. Nije loše biti u gradu fikus, ali kad se jednom potegne pitanje odgovornosti, on i će plaltiti.

   1. Ne čuje se za sad da je bilo što odgovarao – niti za malverzacije na blagajni, niti za aferu Lidl, niti za otpuštanje službenika…..
    Može mu se očito, zakoni i politika omugučili su mu da radi što god ga volja i da pri tome ne odgovara ama baš za ništa…..
    Pa što bi onda za bilo što odgovarali njegovi zamjenici – FIKUSI….

  2. Paprikaš, svaka ti je na mjestu.

 4. Ili će gradonačelnik progovoriti, ili će angažirati svoje glasnogovornike, ili će se nastvaiti praviti lud, jer to ne boli.

 5. Mediji za svakoga. Za pismenije internetsko službeno glasilo, a za nepismene brošura sa slikama. Duspara je u stalnoj kampanji. Ali, čudi oporba koja šuti kao da je mutava. Uaaaaa oporba! Hoće li hadezenjare guknuti o možebitnoj bombi?

 6. Tko je nadležan za bombu?

  Glasnik je sramota, resavska škola, bacanje novca.

 7. Vade gradskim očevima i majkama dušu na pamuk. S potpunim pravo, jer Duspara ignorira javnost.

 8. Naj veće bacanje našeg novca i osobna promocija lika i djela vrlog gradonačelnika. To je Glas.

 9. U Glasnik je umetnut letak u kojem se Brođanke i Brođani pozivaju da ga ispune odnosno da navedu što smatraju prioritetnim za izgraditi i urediti u 2020-oj godini.

  Licemjeri iz grada, šaljete građanima letke, a šutite kao kurve o bombi!

  >Prioritetno je, javno kaže, očistiti Tvrđavu i svaki drugi dio grada, od neeksplodiranih bombi!!

Odgovori