U povodu sječe ravnatelja u ustanovama kulture Broda i Brodsko-posavske županije: Tko s gradonačelnikom i županom tikve sadi, dvije sreće grabi

Hrvoje Špicer i Danijela Ljubičić Mitrović (Foto: sbplus)

Prije nekoliko dana pisao sam o reizbornoj sječi ravnateljskih glava u ustanovama kulture Slavonskog Broda kao o skandalu koji teče i koji iz dubokog sna nije p(r)otresao slavonskobrodsku hipnotiziranu javnost, niti je lokalne medije olovnih nogu pokrenuo na profesionalni trk prema istini. I takozvana upućena javnost i mediji glasno hrču, udobno pokriveni debelim jorganima indiferencije koji ih štite od oštre hladnoće odgovornosti i profesionalnosti. Kukavički hrču nesvjesni svoje groteskne uloge na zataškavanju bahatih poteza vlasti i nemorala kulturnih i upravnih vijeća, koji sve što rade na mig nalogodavca, jer u sebi nemaju ni trun samopoštovanja. Sječa odlučno i bezodvlačno u Brodu ide dalje, ali i u Brodsko-posavskoj županiji. O potonjoj baruštini punoj uhljebničkih krokodila, nešto niže.

Egzekucije u Brodu, nastavit ću eksploatirati prispodobu smjene ravnatelja sa sječom, pod punim su nadzorom malih policjota (Kulturnog i Upravnog vijeća), šerifa i suca (gradonačelnika) i krvnika (Gradskog vijeća). U košaru ispod kadrovske giljotine uskoro treba (ot)pasti glava Ivana Stipića, ravnatelja Gradske knjižnice Slavonski Brod, profesora filozofije i informatologije i diplomiranog bibliotekara. Čeka se samo sljedeća sjednica Gradskog vijeća. I u ovom slučaju, do smjene dolazi, kako glasi nadasve opširno i argumentirano obrazloženje Upravnog vijeća, zbog iskoraka u brodskoj kulturi, ma što god to značilo. Informaciju naslovljenu s Tri muškarca za tri žene: Duspara mijenja sve ravnatelje ustanova u kulturi, pročitao sam na lokalnom news portalu sbplus. Drugi mjesni news portali o tome ni mukajet. No, kako stvari stoje, Stipić namjerava pružiti pravni otpor nasilničkoj smjeni odnosno bjesomučnoj lomljavi njegovog ugleda i postignuća. U članku se, među imenima, može uočiti i ime Ružice Bobovečki koja je imenovana za v.d. ravnateljicu. Saznajem da joj je jedan od prvih ravnateljskih poteza, pardon, iskoraka u kulturi, bio da zamjenicu dosadašnjeg ravnatelja Stipića, magistru Dariju Mataić Agičić, izbaci iz njenog ureda i naredi joj da se preseli za pult za korisnike.

Reizbor ravnatelja u ustanovama kulture  Grada Slavonskog Broda odvija se pod pompoznim nazivnikom iskoraka u lokalnoj kulturi, ali na nekulturan način. Međutim, sav taj gradonačelnikov jazz, luk je i voda spram opasnog kadrovskog ringišpila u Brodsko-posavskoj županiji, točnije u Muzeju Brodskog Posavlja, koji je pod nadležnošću Danijela Marušića, župana, i Pere Ćosića, šefa županijskog HDZ-a, dakle, i Marušićevog šefa. Informaciju za koja bi bilo prikladnije da je uvrštena u rubriku vjerovali ili ne, opet nalazimo na sblusu pod naslovom Promjena vlasti u Muzeju Brod. Posavlja: Hrvoje Špicer umjesto Danijele Ljubičić Mitrović Podsjetimo, ovaj put bez ulaženja u teško prohodnu šumu motiva i detalja, da iz mutnih razloga iskoraka u kulturi odnosno zbog neobrazložene volje gradonačelnika Mirka Duspare, Hrvoje Špicer, protukandidat Duspari za funkciju gradonačelnika, član HDZ-a, i, nota bene, profesor glazbene kulture, nije reizabran na funkciju ravnatelja Kazališno koncertne dvorane „Ivana Brlić Mažuranić“.

Svjestan da je Špicerova sudbina, voljom Dusparinog diktata o novom iskoraku u kulturi u KKD IBM, zapečaćena, županijski HDZ svog člana, tog zaista vrsnog profesora glazbe, koji, koliko znam, u životu nije napisao nijedan jedini stručni rad iz područja muzejskih djelatnosti, uhljebljuje, jer mu se može, na mjestu ravnatelja Muzeja Brodskog Posavlja, umjesto dosadašnje ravnateljice i kandidatkinje u reizboru Danijele Ljubičić Mitrović. Odluku da je Špicer novi ravnatelj i da ispunjava tražene uvjete natječaj, priopćio je svojevrsni glasnogovornik HDZ-a, predsjednik Upravnog vijeća Branko Godić.

Sirota gubitnica gospođa Danijela Ljubičić Mitrović, sretna, jer je moglo i svršit gore, koja po završetku mandata ostaje raditi u Muzeju, korektno, na granici s poniznošću, mazohistički lojalno, izjavljuje da je spremna svojim iskustvom pomoći novoizabranom ravnatelju, ali i dalje raditi na promicanju ove kulturne ustanove i njezinih sadržaja kako bi svijest o baštini kroz godine bila utkana mladima, koji će sutra biti posjetitelji, privatni kolekcionari, suradnici, zaljubljenici u baštinu. Što to ustvari treba značiti? Da je spremna novog ravnatelja, zajedno s cijelim kolektivom Muzeja, učiti prohodati, jer on je, što se struke tiče, na nivou djeteta koje puže.

A još samo prije mjesec dana županijska skupština usvojila je Program rada i financijski plan za 2018. godinu Muzeja Brodskog Posavlja Slavonski Brod  koje je izradila i potpisala, tada osoba od povjerenja, a danas deklasirana Danijela Ljubičić Mitrović. Nije dovoljno biti odlučujuće stručan, imati reference, biti bez ljudskih i profesionalnih mrlja. Treba s gradonačelnikom i županom tikve saditi, i tako dvije sreće grabiti. Problem je u tome što se one  znaju o glavu razbiti.

 

 

17 comments

Skip to comment form

 1. Dakle, Duspara je donio odluku suprotnu zakonu?

  1. Tebi nikako da svane. Sve je po zakonu. Ali, nije moralno otpiliti ljude bez validnog obrazloženja. Ima on pravo postvavljati ravnatelje, ali javnost mora znati njegove motive zašto su stari smjenjeni.

   1. Pa što ne kažeš odmah da se radi o stilu koji vams e ne sviđa?

    Dakle, sttilske vježbe br. 12365432343.

    Bilo bi mi logično da se dade neka obavijest u slučaju da je doista došlo do sječe glava, do nasilne smjene i kakve sve nveć ne besmislice pročitah, ali došlo je vrijeme izbora i vama nije dovoljno obrazloženje zašto je netko izabran, već želite još dodatno obrazloženje zašto netko nije izabran?

    Sadaa sam shvatio tek tu nenadjebivu dubinu.

    Čudno kako Kolinda nije provela istraživanje, anketu da bi dala obrazloženje zašto Lignjoslav više nije predsjednik. aa to bi bilo mnogo civilizovano i beoma lepo.

    Ma dajte, totalno ste se pogubili u populističkim gluparijama.

    Valjda imamo većih briga od toga gdje će koji uhljeb, sluga i dupelizac biti raspoređen?

    Ova cijela kampanja je prejadna, ispod svake razine dostojanstav. To cviljenje u nečije ime zbog izgubljene privilegirane pozicije, to je prešlo sve granice dobrog ukusa.

    Ili je to kao i slučaju MG-a osobno motivirano?

    Onda se čudite što i drugi ne cvile na isti način.

    Gospodo, mi nemamo tako nenadjebivo dobre ljude da bi zamjena jednog s drugim bila katastrofa. Kao da je trener poslao na klupu Mesija, a uveo nekog s dvije lijeve. Ma ne, sve je to otprilike isto – četvrta županijska nogometna liga.

    A to se vidi i po tome da jedan koji ej igrao kao centarfor u nogometu (KKD) bez ikakve frke sutra igra beka u hokeju. A ti zbog takvih cviliš?

    Baš ni trunka dostojansva ni ukusa nemate.

    1. “To cviljenje u nečije ime zbog izgubljene privilegirane pozicije, to je prešlo sve granice dobrog ukusa.”

     Ova rečenica koju si ispraznio, a nisi povukao vodu, sve govori o tvom apsolutnom nerazumijevanju onoga što se događa. Je li to iz intelektualne nemoći ili iz negativnog preduvjerenja o portalu i autoru kolumne, nije bitno. Bitno je da nisi/nećeš/ne možeš shvatiti bit. Tebi je sve u redu?! Grad je primjer, gradonačelnik je svetac, njegovi pomoćnici su idealni, a novinrai brodski su vrh vrhova zanata. Koga ti to zajebavaš U ime čega?

     Između redova ipak provijava tvoje poznavanje činjenica skrivenih od javnosti. Pa, reci nam, zaboga, zašto se Stipić smjenjuje? Reci ti nama zašto će prof. glazbene kulture ravnatim regionalnim muzejom. Reci nam zašto te to ne smeta, bez obzira boli li tekita za njih ili ne.

     Smatram da ovaj portal i Lukić imaju više muda i pameti nego cijelokupna novinarska profesionalna bagra koja uporno muči o svemu. I ti ćeš nama o dostojanstvu. Imaš čudan vrijednosni sustav, preciznije, sve čudniji

     1. sve je odgovoreno malo niže.

      nema svetaca, nego vam se ne sviđa stil.

      ton kojim je sastavljen prijedlog vijeća.

      nemam namjeru plakati za tipove koji su se uhvatili u vrzino kolo.

      Po jubilarni 500-ti put, nemoj da koristim neka ružna imena i izraze za one koji nisu u stanju razumjeti,

      NITKO NIJE SMIJENJEN

      samo nisu ponovo izabrani. Piše li igdje da moraju biti doživotno birani?

      Čime su te tako zadužili?

      Samo ste pisali o načinu rada GK-a i kako tamo više nećete nogom kročiti, a sada suza suzu stiže za blaženog bivšeg.

      Nemam osobno ništa, nego mi idre na kurac kad se netko okreće kao vjetrokaz, iz očito samo pljuvačkih razloga i kada nije dosljedan samom sebi i svojim “vrijednostima”, a stavlja sam sebe redovito na visokomoralni pijedestal.

      Čak me i to kita boli, bio bih možda empatičan da su završili na ulici (iako su zapošljavali i radili despotski dok su bili ravnatelji), ali oni padaju s 15 000 na 13500kn primanja, a nezaposleni, umirovljenici i radnici koji rade za nekoliko puta nižu plaću zbog toga trebaju ridati.

      Besprizorno licemjerje.

 2. Možda je profesor glazbe idealno rješenje kako bi MBP napokon dobio stalni postav. Sviri mi sviri u potstav zaviri!

  1. Pričekajmo još da vidimo rasplet za ostale “uglednike”, kako će završiti.

 3. Stvari treba postaviti realno , sve posljedica lex šerifa, dobro znamo tko ga je donijeo, a s druge strane opet stvaramo nedodirljive i nezamjenjive. Što u biti mi želimo jednoumlje ili višestranačje, socijalizam ili kapitalizam, uhljebe ili radnike ,stranačke poslušnike i podobne ljude ili sposobne ljude , odlučimo se , kakav dan a mi tepemo onako kako drugi žele i ne želimo progledati.

 4. Netko bi trebao hitno provjeriti ima li ovakav upis na ovim stranicama:

  https://www.facebook.com/hrvatsketragedije/

  “Smjenilo ga s mjesta ravnatelja”

  Ako nema, kontaktirati stranicu da se to pod hitno upiše u još jednu od čuvenih hrvatskih tragedija.

  Ili ovu još goru, kataklizmičku:

  “Nije ga reizabralo na mjesto ravnatelja”

 5. Zapravo, otišao mi komentar pod krivi članak:

  Prije 4 godine kandidati D. LJ. Mitrović i ja, povjesničar, pa “ipak biramo muzeološki najstručniju osobu, višu kustosicu”. Sada isto upravno vijeće između iste D. Lj. Mitrović i g. Špicera, prof. glazbe, bira potonjega, “jer ne moramo se baš držati struke kao pijan plota”?!

  1. Pogledaj komentar iznad tvoga. Faca ne želi shvatiti da nije riječ o osobama, nego o uvjetima za obaljanje posla i razlozima zamjene ljudi. Tako da možeš navoditi svoj principijelni slučaj koliko hoćeš, on će ti reći da je to tragedija i što ti zapravo hoćeš.

  2. Čovjek ima preko 20 godina iskustva menadžmenta u kulturi. Ima pun muzej arheologa, povjesničara, boga jokinih …. on je tamo da upravlja s radovima na krovu, sa popravljanjem pipa i prozora, pazit će da se plaće obračunavaju i isplaćuju na vrijeme i po zakonskim propisima, i ostale tekuće poslove koji nemaju previše veze sa srži kulturne ustanove.

   Što je bilo u natječaju traženo?

   Ako nije tražena osoba školovana za menadžment u kulturi (a postoji taj studij u RH) onda je već samo po sebi sumnjivo.

   Za gore navedeno nije podesan ni muzikolog, ni povjesničar, ni kustos, ni arheolog već manager.

   To što znaš kad je počeo 2 burski rat ili tko je skladao mjesećevu sonatu ne kvalificira te da ćeš dobro obaviti poslove ravnatelja. Zato što promašeni ljudi rade krive stvari, zato nam tako i je.

 6. Također uvrstiti na stranicu hrvatskih tragedija:

  Nije ga 9 put izabralo za ravnatelja.
  Kako će sad živit s 13500kn a naučio s 15000?
  Ljevičarski portali se propeli na zadnje noge da pomognu oštećenima.
  Narod se samoorganizira da pomogne unesrećenima.

 7. ako to riješava probleme Broda neka svi ostanu na svojim mjestima, i opet je sve sjebao hdz sa lex šerifom i što sad , budimo realni dao je zakonom pojedincima odnosno šerifima da biraju ekipu s kojom če surađivati, tako je u sportu trener bira ekipu dali se ja slažem sa červarom daličem idt ,nije bitno oni odgovaraju, zato ponavljam odlučimo se da li smo za jednoumlje ili demokraciju , kapitalizam ili socijalizam a ne da šaramo kako kome odgovara ili ne odgovara

  1. A šta u socijalizmu je kao gradonačelnik slušao ikoga osim CK?

   Baš ga brabonjate.

   Treba drastično smanjiti beskorisni aparat i prestati pristajati na glupave priče o tome kako će neki političar dovesti privatne investitore ili će “obogatiti” društveni život ili sportski ili ne znam već što sanjate. Još samo opet počnite sa pričom da trebaju političari otvarati radna mjesta.

   Joj bože blentova.

 8. nitko nije blesav, samo da se konačno odlučimo što hočemo ili želimo, tko je odgovoran a tko nije , tko je podoban a tko je sposoban, u stvari ako nam trebaju podobni onda sposobni bježite , joj bože blentova

Odgovori