Što još krije sef brodskog gradonačelnika Duspare?

Objavljene fotografije dijelova mreže tunela ispod Slavonskog Broda nedvojbeno su potvrdile priču Darka Lončara, nezavisnog istraživačkog novinara, o njihovom postojanju, priču za koju su, doduše, mnogi odavno znali, ali koju je on svojom upornim, živim i pristupačnim načinima razmatranja aktualizirao, oblikovao i dao joj novu dimenziju. Tako se traganje jednog ustrajnog i radoznalog građanina Broda, pokazalo kao definitivno i uspješno dokazano. Ujedno to je uspjeh i grada Broda koji je zauvijek saznao za veliku arhitektonsko-povijesnu činjenicu o sebi.

Međutim, priličnu zbunjenost kod ozbiljnih promatrača izaziva odsustvo reagiranja gradskih vlasti, a posebno gradonačelnika Mirka Duspare, koji je predsjedniku Gradskog vijeća Striboru Valenti, prilikom njegovog pokušaja da temu brodskog podzemlja stavi na dnevni red GV-a, rekao da je Lončar luđak. Što je u pozadini gradonačelnikovog ljutitog i nepristojnog suprotstavljanja, tek će se otkriti, s obzirom da gradonačelnik i podređeni mu ljudi iz Vodovoda, imaju fotografije tunela već dvije(!!!) godine, iste one fotografije koje je širokogrudni i slavodobitni Lončar objavio i koje su mu poslužile kao krunski dokaz ispravnosti njegovih nastojanja.

Tekstovi Darka Daky Lončara na SBPeriskopu

Gradonačelniče Duspara, u pravu ste, a što nije dobro po vas – Darko Lončar je stvarno luđak, ali pozitivni

Zaista, veoma je čudnovato da prvi čovjek grada, nakon “otkrića“ tajanstvenih tunela ispod grada Broda, otkrića koje više nije moguće zataškati – o svemu za javnost ne kaže niti jednu jedinu riječ. Ipak, radi se o iznimno važnoj, prije više stoljeća, isprojektiranoj i sagrađenoj konstrukciji koja ima višestruke potencijale, pa čak i turističke. No, nije doktor od jučer. On zna da se kolač prije jela treba izrezati. U toj ga je radnji, koju u svatovima odrade zajednički mlada i mladoženja, omeo Lončar. Stoga se može pretpostaviti da je sada u tijeku pisanje priopćenja. Mnijem da će gradonačelnik biti temeljit kao i Kolinda Grabar Kitarević koja je objavila svoju kandidaturu za predsjednicu RH, čitajući iz papira u kojem se vidi kako joj se sugerira da se, ovdje ondje, blago nasmiješi. U slavonskobrodskom slučaju ženidbeni par su Duspara (pravaš) i Valenta (SDP). Zapravo riječ je o političkom mutualizmu, oblik interakcije dva organizama različitih vrsta u kojoj svaka jedinka ima koristi od aktivnosti druge. Dobropoznat primjer mutualizma, čitamo u wikipediji, odnos je između papkara (kao što su goveda) i bakterija u njihovim crijevima. Tko je u brodskom slučaju politička bakterija, a tko govedo, jako dobro se zna.

U pretpostavljenom priopćenju Duspara bi svakako morao odgovoriti zašto on i Aščić (direktor Vodovoda) nisu objelodanili fotografije odmah nakon što su snimljene, nego su ih, preko svoje izaslanice/agentice, dostavili Lončaru, ali dvije godine kasnije? Zašto nisu htjeli da se sazna za tunele? Osobno sumnjam da će gradonačelnik, poznat po dosljednom i tvrdom ignoriranju istinskih kritičara, bilo što reči o ovoj nečuvenoj laži odnosno skrivanju istine u gradskom sefu za pohranu tajni, za koji samo on ima ključeve. Ako nešto i kaže, on će mentalno-politički funkcionirati kao u antistrefonu. U logici to je ime pogrešnog zaključka, gdje se u zaglavku tvrdi suprotno od onog što bi trebalo izvesti. Evo primjera. Retor Koraks (iz Sirakuse) učio je svog učenika Tisiju vještini nagovaranja. Spor je nastao kad učenik nije htio učeniku platiti honorar. Učenik reče: „Ja ću tebe nagovoriti da ne primiš novac. Ako te ne uspijem nagovoriti, onda je to dokaz da me nisi dobro naučio, pa ti opet neću platiti.“ Na to učitelj odgovori: „Ja ću te nagovoriti da mi platiš. Ako ne uspijem da te nagovorim, onda je to znak da sam te dobro učio, pa mi opet moraš platiti.“ Ponekad je gradonačelnik učitelj, a ponekad učenik. Bio tko bio, na zelenu granu ravnopravog odlučivanja i logičkih principa- s njim se ne može. Naime, isti se pojamovi u potrebljavaju u dva različita smisla i odnosa.

Gradonačelnik Duspara se šutnjom o tunelima skinuo do kraja. On je za malo hrabrije, neovisnije i inteligentnije primjerke građana – gol. Može on svoje zakašnjelo priopćenje nakititi svilom i zlatom, prekriti svoj politički korpus đinđama i velovima, ali neće mu to pomoći kako bi sakrio svoju moralnu golotinju. Na ovom primjeru dokazana je njegova sklonost shvaćanju politike kao arkanuma (arkanum (lat. arcanum: tajna), vjerska tajna, misterij; vjerovanja, molitve, dogme i liturgijski obredi (osobito pri krštenju i pričesti) za koje kršćani u najstarije doba (do V. st.) nisu dopuštali da ih upoznaju nekršćani ni katekumeni.) To je arkanska politika, daleko od suda javnosti. Skandal s tunelima neće izmijeniti njegovu ćud. Stoga se postavlja pitanja što još krije od očiju javnosti i od kada? U ovom slučaju pomagač mu je Aščić, a u drugima, za pretpostaviti je, pomagači su mu plaćenički mediji, političke partnerske bakterije u njegovim crijevima, takozvana oporba, izvođači komunalnih radova, načelnici… Istina neće izaći na sunce milom odnosno ako se samo čeka neka nova fotografija. Naime, u sef se može provaliti.

19 comments

Skip to comment form

 1. Zanimljivo da na Klopki SBTV na temu tunela ispod SB, nije bilo nikoga iz grada, ali i da nije bio ni urednik sbperiskopa Veljko Lukic

 2. Navodno da će naručiti pitanje o tunelima za radijsku emisiju u kojoj Duspara nastupa godinama. Tada će on nešto reći o pritiscima na njega. Čudan svat.

  1. Sva su pitanja za njegov radijski nastup unaprijed dogovorena. A njegove pčelice – službenici neumorno pišu njegove uvijek spremne odgovore pred samu emisiju.
   Tako on uvijek ispada elikventan .
   Kad se treba obračunati s nekim, uredno to odradi u eteru, a u tome mu je više nego ravno revnno pomagala nekada gđa. Anita Krpan.

   1. Morala je Anita. Ona je novinar-najamni radnik. Ona bi čitala i presude članovima gradske uprave.

    1. Da, čak i u vrijeme kad joj je muža suspendirao.

 3. Zaista se nameće pitanje kad Duspara skriva istinu o tunelima, što sve još skriva? Oporba je prejadna da bilo što sazna.

 4. Odsad ću imati tvrdnju/pošalicu: transparentno ko istraživanje tunela u Brodu.

 5. Duspi jednostavno ne zna kome da se prije obrati, ovih dana ga svi nešto napadaju.
  Te Daky s tom pričom o tunelima, te Slavica s temom mobinga i otpuštanja nepodobnih…..
  Njegov portal jedini ne piše niti o jednoj, niti drugoj temi, misleći valjda tako da će obmanuti javnost i da će građani zaboraviti ono što se već dugo, dugo zna…..
  Najveća tematika s kojom se oštro i neumorno bori prvi ćovjek Grada je nepropisno parkiranje i odlaganje otpada….
  To su valjda najbitnije stavke i problemi ovoga Grada……

 6. Sad će opet angažirati svoje portalske plaćenike da objasni kako i zašto. Novinari istih bi nakon objavljivanja takvih tekstova, trebali na psihoterapije s naglaskom na samopoštovanju.

 7. Genijalno mi je uspoređivanje SDP-a i Duspare kao bakterija u crijevima goveda. Oli nije tako?

 8. Za ne povjerovati je kako je Daky došao do službenih fotografija. Izaslanica grad i Vodovoda konspirativno mu je tutnula fotogradije u ruke. A daky je imao nepametna pitanja o plavim oznakama. Tragikomedija.

  To je nebito. Bitno je zašto su se fotke dvije godine nalazile u mraku gradonačelnikovog sefa.

 9. To govedo je bilo buša. Sad je malo pretilo.

 10. Paraziti su oni i jedni i drugi i treći a mi građani ovoga grada stoka sitnog zuba na čijim leđima se razmnožavaju ti paraziti. Niti jedan potencijal u ovom gradu ne može biti iskorišten ako ta govna od naših lokalnih političara ne uzmu sebi barem 10 %.

 11. Ilustracija je bogovska. I “povratak” i gimnazijsku logiku.

 12. Koliko razloga za promijene..

 13. Još kada se potvrde malverzacije sa dodjelom radova samo dvijema firmama u gradu i da nitko osim njih ne dobija poslove… Lele…

 14. Što se još krije u sefu brodskog gradonačelnika?
  Uf!!! Dugačak popis: putovnice, ključ od Žeravca, ključ od automobila, simboličnih 10% od svega, možda po koja snimka za nagodbu, sendvič, …

  1. O ja sam siguran da će se o njegovom “LIKU I DJELU ” dugo, dugo pričati…..
   Taj je čovjek toliko toga uništio, da se i romani mogu pisati.
   Naposljetku, koštat će ga Ankica više nego što si i može zamisliti…..

 15. Tri su mogućnosti. Ne zna odgovoriti. Ne želi ili neće. Ne može.

  Ne zna, jer nije na istoj razini s Dakyjem.
  Ne želi, jer se inati s onima koji ga traže da bude gradonačelnik, a ne Kolinda.
  Ne može, jer tuneli kriju u sebi kletvu kao piramide. Duspara je sujevjeran.

Odgovori