O jednoj vulgarnoj kolumni na portalu SBplus: Mujo, mokraća je od vašeg susjeda Hase, a rukopis je od vaše supruge Fate.

Kolumna  Još o sukobu interesa gradonačelnika Mirka Duspare, objavljena na slavonskobrodskom news portalu sbplus, neodoljivo asocira na masni vic o Muji koji je pred svojom kućom, na snijegu, danima, svakog jutra, pronalazio ispišanom mokraćom ispisane riječi: Mujo ti si budala. Kad mu je prekipjelo, prijavio je cijeli slučaj policiji kako bi saznao tko ga izaziva i ponižava. Služba za čuvanje javnog mira i poretka u svom je laboratoriju i drugim metodama istražila cijeli slučaj. Potom je Muji stigao kratki dopis o stanju stvari, a u kojem je stajalo razrješenje: Gospodine Mujo, mokraća je od vašeg susjeda Hase, a rukopis je od vaše supruge Fate.

Slobodnom primjenom vica-metafore, koji razotkriva destruktivnu funkciju sbplusa, na navedenu kolektivno potpisanu sbplusovu kolumnu, dobiva se sljedeći razbarušeni rezultat, po ulogama: Mujo predstavlja isponižavanu brodsku javnost; Haso (njegov organ i pišalina) predstavlja gradonačelnika Slavonskog Broda, a Fata (i njena spisateljska ruka) je vlasnik sbplusa. E, da! Pasivni snijeg (medij) po kome se piš(aj)u gadosti, počesto i bez njegove volje, sva su nabrojana imena u impressumu portala, pa čak i moje malenkosti, ako se pažljivije pregleda popis zapisanih, pardon, zapišanih imena. Svojedobno je Stribor Uzelac Schwendemann iz higijenskih i principijelnih razloga zatražio od vlasnika sbplusa brisanje svog imena, što mu je, koliko znam, uspjelo na jedvite jade. Važno je istaknuti da za razliku od vica u kojem Mujo traži policijsku zaštitu, neaktivna brodska javnost i građani ipak nedovoljno snažno traže istinu i zaklon od neugodnosti koje joj se neprestano rade, a lokalne oporbene političke stranke koje bi trebale imati ulogu policije, dramatično su pasivne. Stoga će, već koliko sutra ujutro, osvanuti nova kolumna, kojom će se sbplus nekažnjeno pomokriti po javnosti i po slobodoumnim pojedinkama i pojedincima, mlazom svojih laži i provokacija.

U rečenom impressumu piše da je sbplus informativni portal koji se primarno bavi promicanjem lokalne uprave i samouprave s područja Brodsko-posavske županije. A sekundarno? Portal sbplus je visokoorganizirana apologetska, propagandistička podrška aktualnom gradonačelniku Mirku Duspari, bastion za zaštitu i čuvanje njegovog lika i djela, blagoprerušen u medijskog zaštitnika građana, perverzni amalgam informativnog djelovanja i koristoljubivog biznis-participiranja u volontaristički dodijeljenim iznosima iz kase u koju se slijevaju novci poreznih obveznika. Što se dobije zauzvrat? Ovakve revanš-kolumne napisane bez stida i srama u kojima Fata misli da osim držanja u ruci Hasine batine, zna i nešto pametno napisati. Skrećemo pozornost na to da je nekoliko lucidnih komentatora ispod kolumne uspjelo definirati o čemu se radi, te pročitati kolumnističku podmetačinu na pametan i lapidaran način.

Kolumna je u novinarskom smislu prava amaterska svinjarija, predumišljano unošenje zbunjenosti na primitivan način igranjem igrice „vruće-hladno“, odvratna verbalna dijareja kojom se pokušavaju usmraditi i uflekati nazavisni kritičari dusparijade (pa i ova medijska forma na kojoj čitate obrambeni tekst o vicu i stvarnosti) – trke bez prepona kad ju gradonačelnik trči sa svojim pulenima i kadrovskim favoritima, a s nepremostivim preponama kad ju trče nepodobni zaposlenici gradske uprave i vijećnici Gradskog vijeća. Kolumna je prava kamara poluistina, primjenjeni nemoral, farsični krešendo političkog manipuliranja u kojem se gradonačelnikova na sudu dokazana zlouporaba položaja pretvara u „pikanteriju“. Kolumna je šarena laža koja povećava stupanj i smisao kaosa u glavama onih koji vjeruju u gradonačelnikova obrazloženja ili ignoriranja medija i pojedinih vijećnica i vijećnika. Kolumna je u cjelini vulgarni pokušaj prevare čitatelja uz upotrebu difamacija u stilu: gradonačelnik je baš naš pravi, sve dok o njemu pišu tamo neki njihovi krivi.

Poput Krleže mogu izjaviti da sam, dok sam bio mlad, želio bolje uzore, a sada žalim za boljim protivnicima, u polemici, naravno. Stoga sam, zbog očajno lošeg protivnika, odustao od ulaganja energije u argumentaciju kontra navoda u kolumni napisanih na način seoske lukavosti i perfidnosti koje vrijeđaju zdrav razum. Zašto se angažirano i logički opterećivati s detaljima iznijetih besmislica? Dovoljno je (za sada gospodo, jer u pričuvi imamo i argumente bolne!) reći da se radi i opasnim kontrukcijama protiv smisla koje za pozadinu imaju upravljanje gradom kao da je švedski stol za one najbliže mu. Ispod napisanih obmanjivačkih laži nalaze se vlastodržački apetiti, nastojanja da se upravlja sudbinama ljudi, težnja za moći, zgratanje privilegija, odsustvo suosjećajnosti i moralna obamrlost i selektivnost na bazi „naši-vaši“.

Kad su suglasni mediji i vlast kao u Slavonskom Brodu, kada su u međusobnoj ljubavi (podsjeti se štioče: kita plus mokraćni rukopis!!) kao u ovom slučaju za koji zna cijeli grad, radi se o vražjem kolu u kojem nema kontrole političkih odluka i njihove primjene. To grad i građane ponižava, boli i slabi.

20 comments

Skip to comment form

 1. Jasno, glasno i uvjerljivo je rečeno da je sbplus za novce partner gradonačelnikov. Nije to najveći problem, nego to što taj i takav portal dijeli moralne i političke lekcije. Skinite se više!

 2. U službi luku i djelu Duspsti, Sbportal je bio i bit će.
  A pomenuti tekst pisan u stilu poznatog tekstopisaca Zovka,.
  Duspi na sve moguče načine pokušava oprati svoje prste ‘uhvaćene u pekmrzu.”
  Jadno….

 3. Autor je obrisao pod s mutikašama.

 4. Najbolji komentar je onaj B. Stipića, koji je pročitao svu mizeriju autora kolumne.

 5. Ne može babo više nikome glumiti svoju političku čistoću. Sud ga je stvaio tamo gdj pripada. Njegov branitelj, pisac kolumne, ne može popraviti štetu. Ne pred građanima koji poput mene ovaj tekst dočekuju kao dijagnozu boleštine koja hara Brodom

 6. Obrana gradonačelnika polučila je kontra efekte. Shvaća li on to, ili su mu misli zauzete novim kadrovskim rošadama u gradskoj upravi?!

 7. Anka nije još ocistila sve nepodobne, a zelja joj je jaka.
  Hm….tko li je sad na redu.

  1. Živimo u vrlo prljavom gradu, punom smeća pa nam je prljavo i puno smeća i njegovo (ruko)vodstvo. Nikada nije bilo jadnije ponašanje oporbe – ako to postoji pa sve ovo što nam se događa i smrad u kojem radimo i živimo su logične posljedice višegodišnjeg šerifovanja našeg šerifa. Kada VL ili netko podjednako hrabar u ovoj čaršiji napiše što koga ide, tada i sudovi imaju posla a mi građani šutimo ….i smrdimo.

 8. Ako sam dobro shvatila, Fata je, držeći Hasinu kurčinu, pisala poruke svom Muji, dok bi Haso šorao. I zaista ako se sve sprovede u kolumnu i babin Brod- isto je, prema tumačenju iz teksta. da, Mujo, to smo mi Brođani.

  1. Bravo autore!
   Dosta je bilo da se Haso sa Fatom posprdava sa svima a da mu nitko nikada ne odgovori.
   Kvalitetno!!!

 9. Imam ludi dojam da sbplus zapravo šteti Duspari braneći ga na uobičajeni način. Za drugi ne znaju ti najamnici, jer neke velike pameti nemaju, a za dobar piar treba svježih misli i otvoren um. Morat će gradonačelnik naći neke nove snage, ako želi i šesti mandat.

  1. Morat će se preustrojiti. Ali, neće to biti nimalo lako, jer je velike pare utukao u njih.

 10. Lukiću iskreno se nadam da će ti prozvani odgovoriti. A potom se nadam da ćeš ti njima zapapriti čorbu. Čekam.

  1. Kruži gradom priča da o jednom i drugom akteru vica postoje vrlo, vrlo neugodni novinarski dosijei. Ako ste u posjedu istih- objavite ih.

   1. Treba istinom razjebati te nametnute autoritete, definitivno se obračunati s osornim tipovima koji zagađuju cijeli grad.

 11. Dalje se nastavlja ‘lizoguzo’ ponašanje na portalu SBplus…

  Pročitaj:https://sbplus.hr/slavonski_brod/politika/ostalo/valenti_i_duspari_hrvatska_vlada_nije_pisala.aspx

  Što je previše, previše je i od SBplusa. Tu se ne kritizira, napada ni Duspara, ni Valenta, ovdje se kritiziraju, napadaju Brođani i Hrvatska. Zna se zašto! Nadam se da će Duspara reagirati na prozivku i obraniti Brod od ‘ljigave’ prozivke. Inače svima će biti jasno da je i ovaj paflet iz njegove kuhinje!!!

 12. Pravi je hendikep što sbperiskop nije čitan kao news portali koji pišu o prometnim nesrećama i avenijama u Brodu. vrstan članak i logika koja udara spomenute likove kao pištolj svinju u čelo, trebalo bi vidjeti više ljudi kao primjer dobrog člankopisanja i hrabrosti da se vucibatinama kaže istina odnosno da ih se stvai tamo gdje pripadaju.

 13. Dalje čitamo na SBplusu (https://sbplus.hr/slavonski_brod/politika/ostalo/valenti_i_duspari_hrvatska_vlada_nije_pisala.aspx) oštre komentare na račun ‘sluganskog ponašanja uredništva!

  1. No oni iz uredništva mrtvo hladni!

 14. No nema ‘ni glas ni stasa’ ni od gradonačelnika!

Odgovori