Jedan medijski primjer (intelektualnog) nepoštenja

Kod Ive Andrića nalazimo rečenicu: »Ima tri stvari koje se ne daju sakriti«, govorili su Osmanlije, » a to su: ljubav, kašalj i siromaštvo.« Po tom uzoru nastalo je mnoštvo sličnih rečenica s mudrim mislima. Navest ću početke tek nekih: postoje tri stvari od neprocjenjive vrijednosti; postoje tri stvari koje ne smiješ izgubiti; ima tri stvari koje te mogu uništiti; ima tri stvari na svijetu koje se ne mogu vratiti…

Evo jedne negativne primjene koju sam pronašao na slavonskobrodskom lokalnom političkom web portalu. Kada i najpovršniji čitatelji na portalu sbplus, u tekstu objavljenom pod naslovom Špicer ulazi, a dr. Cvitković izlazi iz Gradskog vijeća, pročitaju rečenicu: Dakle, postoji mogućnost da je netko u HDZ-u shvatio kako je Mirku Duspari, tijekom protekle tri godine, najglasnija oporba bila tek, u svakom pogledu, politički potkapacitirana vijećnica i bivša kandidatkinja za gradonačelnicu, Slavica Lemaić, isti pomisle kako je njen anonimni autor od tri stvari koje nitko ne smije izgubiti (nada, stpljenje i poštenje), izgubio (intelektualno) poštenje. Ne može se to sakriti kao ni (moralno) siromaštvo. Poštenje bi zadržao, ako ga je uopće imao, da se analitički i politološki okomio na Špicera, glavnu temu teksta, potencijalnog HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika, koji će se eventualno, kako se u tekstu insinuira, suprotstaviti aktualnom gradonačelniku. Poštenje bi zadržao, ako ga je ikada imao, da je lapidarno, bez podmuklosti, napisao: Dakle, postoji mogućnost da je netko u HDZ-u shvatio kako je Mirku Duspari, tijekom protekle tri godine, najglasnija oporba bila vijećnica Slavica Lemaić. Ali, podmetački napisati za proaktivnu Slavicu Lemaić, lidericu oporbe, da je u svakom pogledu politički potkapacitirana, izraz je izgubljenog poštenja odnosno nepoštenja, koje je imanentno lošem karakteru. Razumljivo je da je Slavica Lemaić meta nepoštenih, s obzirom da je sbplus otvoreni, nedvosmisleni i površni apologet Mirka Duspare, gradonačelnika Slavnskog Broda koji novčano i na druge načine, bez natječaja i sličnih bedastih demokratskih procedura, pomaže (čitaj: daje pare poreskih obveznika) isti taj portal. Jer, Slavica Lemaić totalna je oporba Mirku Duspari, s upravo suprotnim karakteristikama od onih kojima ju autor hoće poniziti i umanjiti u političkoj hijarahiji grada. Dabome da je Slavica Lemaić na udaru nepoštenja, i bit će to i u buduće, jer nepošteni ne prezaju od laži i obmana, i s obzirom da je prijetnja za štićenog  gradonačelnika Dusparu, jer ga čita kao otvorenu knjigu. On nju nije ničim impresionirao. Zaboga, pa i čime bi? Zar svojim polovnim političkim kapacitetima ili populističkom navadom da drži radijske mise?

Na članak i rečenicu ukazao mi je jedan privrženi posjetitelj SBPeriskopa s uvodnim poklikom, koji je glasio: „Vratija se Šime, di je bija?“ Ja nisam shvatio što je on htio reći, niti još uvijek ne shvaćam. Razumijete li možda vi dragi čitatelji? Jedino da objavim tekst cile pisme za koju je stihove napisao Arsen?

Vratija se Šime, di je bija?

Vratija se jutros, di je bija?

Tri ga dana i tri noći nije bilo kući

nikom nije ništa reka još ga obid čeka

Kažu da je smokve ukra, kažu da je pija

Kažu da je sve do jutros u pržunu bija

Neka misle ča ih voja, ni gore ni boje,

Tri je noći sritan bija, kraj divojke svoje

Vratija se Šime, di je bija?

Niko pravo ne zna, neka ne zna!

Di je bija, da je bija, lipo mu je bilo

Di je bija, da je bija, lipo mu je bilo

13 comments

Skip to comment form

 1. Važno je reagirati na silu i nepravdu. Duspara bi se trebao ograditi od mučkih napada na svoje konkurente. Jedino ako ih on ne naručuje.

 2. Šime se vratija i ovo mu je tek zagrijavanje. No, krtica rije, rije dok po glavi ne dobije.

 3. I ovo je očiti primjer iz kojeg se vidi kako je bijednicima bez karaktera Lemaićka trn u oku. Zato Slavice ne daj se Duspari i njegovim slugama. Jača si!

 4. Najveći grijeh Slavice Lemaić je što javno i glasno želi drukčiji i bolji Brod, nego što je pod Dusparom.

 5. Lukiću, samo mudro, oprezno i hladnokrvno. Ti živiš od svoje mirovine, a Šime i babo imamu milijune kuna. Valjda znaš što znači imati puno novca?

  1. Osim love obojica imaju hrpu jadnihpizdenjaka koji im pomažu zgrtati lovu.

  2. Koga Babo i Šime još mogu obmanuti obojica su odavno pročitana knjiga…..
   Ako je pomenuti članak pisan u svrhu obrane Babe u svemu.sto je ovih mjeseci o njemu izašlo na vidjelo, jadno je i mizerno…..
   Nadam se da če javnost vrlo skoro biti obaviještena o novim manifetlucima iz lonca Gradske uprave.

   1. Da mi ne zamjere pravi ljudi, ali posrem se na brodsku javnost.

 6. Ne piše Šime o smjeni ili pokušaju smjene ravnateljice OŠ I.B. Mazuranic, jer ne zaposli Majetičkinu nečakinju….
  Valjda to Šimi nije interesantna tema.

 7. Slavica je jedini pravi protukandidat za Mirka. Zato je treba diskreditirati sto vise i sto prije.
  Sreca je da sbplus nije jedini portal.

  1. Očekujem ozbiljnu raspravu o kapacitetima brodskih političara. Sve ovisi o Šimi i njegovoj spremnosti da bude kulturan i da baš pretvoreno ne zastupa Dusparu koji bi da je pametan, nakon previše godina provedenih na čelu grada, trebao otići. Koliko znam, ljudi imaju podebeli dosije o njemu i morat će se konačno otvoriti.

  2. Slavica je žena i to dodatno otežava njezin položaj predstavnice oporbe. Sirovine i primitivci kojima se okružio aktualni gradonačelnik ne biraju sredstva niti riječi kod pokazivanja svoga neljudskog i poltronskog karaktera. I ja navijam za Slavicu.

 8. Jel to kad portal nije radio tri dana? Di je bija?

  Slavica je zakon, ima pozitivnu vibru, spada u generaciju žena 21.stoljeća koje preuzimaju moć i vlast, kumovi su totalno out, gotovi su, kao i debeli bajajući muškarci u opravama. Mafijaški kum i debeli pop, pa oni su svugdje samo folklor iz prve polovine dvadesetog stoljeća, jedino na Balkanu tvrdo brane opstanak, ali neće dugo, dogorjeva im svijeća, pa gdje je uvijek u EU bilo najmračnije nego na mračnom zaostalom Balkanu gdje jasno svjetlo i transparentnost kler i mafija ne podnose kao ni srednjovjekovni vampiri ili tatovi i lupeži. Gotovi su brutalni balkanski nasilnici koji su otvorili boce zla: pljačke, otimačine, pedofilije, perverzije, odstrijela nepoćudnih, podvođenja, prostitucije, kiča, smeća, deložacije, iseljenja i uništenja, neka i svoje prijetvorne zlomisleće babetine povedu sa sobom u mrakaču kad budu odlazili u povijest, a već odlaze, već su prošlost, ali ožiljci od njih će obilježavati generacije na ovim prostorima, ako ih uopće bude. Kao što rekoh, dolazi vrijeme tijelom i duhom vitkih, inteligentnih, high-tech žena s brzim refleksima i responsom, koje će nanijeti težak udarac posljednjim europskim grotesknim macho dinosaurusima.

  Evo dodjeljuju nagrade hrvatskog glumišta, zar nije najveća hrvatsko-američka lažljivica i glumica zaslužila prvu nagradu :)))))))))))))))))) ?

Odgovori