Gradonačelnik Broda za svoje vjernike drži samoreklamerske radijske mise, a vazda suglasni mutavi mediji i oporba samo se križaju

Dva raznobojna doktora: Duspara i Lujić

Ako se izuzmu redoviti tjedni radijski kontakti, slučajni ulični susreti i protokolarna primanja pojedinaca i skupina, s prenaglašenim nastojanjem na poštivanju pravila pristojnosti – odnos prvog čovjeka gradske uprave i građana Slavonskog Broda u posljednje vrijeme ne poznaje prakticiranje drugih načina, a njihova uzajamna povezanost niskog je intenziteta. Gradonačelnik dr. Mirko Duspara kao da se s predumišljajem kloni drugih medija: televizije, interneta, društvenih mreža, tiskovina, kao da vjeruje u učinkovitost nojevske psihologije – zavuci glavu u pijesak stvarnosti i nitko te neće moći vidjeti. Ili, kao da se drži zapovijedi: totalno ignoriraj medije, podijeli gadne etikete nezavisnim novinarima, prešuti njihova pitanja i nitko te neće pozvati na odgovornost. Dusparino prešućivanje postavljenih pitanja, pogotovo ako ih postavljaju nezavisne gradske vijećnice i nezavisni portali, sve je očitije. Samo pasionirani motritelji gradonačelnikovih pojavljivanja u javnosti i tumačenja službenih političko-komunalnih poteza, mogu se, primjerice, sjetiti njegovog posljednjeg velikog, ozbiljnog, relevantnog intervjua na koji se mediji, politički partneri i oporbenjaci pozivaju kao na Bibliju. Tek poneka izjava može se pronaći na portalima od njegovog povjerenja, u kojoj se dijele odvratne etikete kritičarima, i to je sve. Samo oni politički analitičari s rijetkom i izuzetnom sposobnošću uskladištavanja svih sadržaja koji se tiču aktivnosti oca grada Broda, pamte njegova reagiranja na legitimne provokacije zastupnika one druge javnosti koja njegovo gradonačelnikovanje doživljavaju kao neodgovorno i nedostojno uloge koju obnaša. Između medija, oporbe i gradonačelnika postoji dijaloška pustoš, konverzacijsko siromaštvo. Oni jednostvano ne opće. A kad se ne opći, neplodnost je zagarantirana.

I pored, dakle, škrtih nastupa u javnosti, s ciljem promoviranja i obrane svojih odluka koji se tiču položaja i sudbine zajednice, Mirko Duspara ipak je neodoljivo prisutan za svoje adorante – nevjerojatnu smješariju od zavičajnika doseljenih s desne obale Save, uhljebnika po širini i dubini, veterana u borbi za bliže mjesto oko kadrovske vatre, snobova, nepismenih političkih sljedbenika, desnih zanesenjačkih revizionista, lijevih proračunatih podržavatelja, faca u raznim obrtničkim najmovima itd, itd. Utorkom on svima njima na drži radijsku misu, ali nikada koncelebriranu. S njim je za oltarom radijskog pulta jedino ministrant – kandidat za novinara, koji atmosferu kadi tamjanom od naručenih pitanja. U tih sat vremena koliko traje krugovalni obred povezivanja Mirka Duspare i Brođana, vjernika u njegovu gradonačelničku komunalno-spiritulnu moć, on ne prestaje davati iscijeljujuća obećanja: „Da, da asfaltirat ćemo vašu ulicu; da, da još danas će doći ljudi iz Vodovoda; da, da nazovite Komunalac, oni to rješavaju; da, da i sam sam vidio da treba ovo i ono, i to će biti riješeno; da, da, u Brod će masovno dolaziti električni automobili i njhovi putnici, putnici da kušaju Jasinjska vina, a automobili da se napiju naše prave domaće struje…“ U ime oca javnog interesa, svetog duha statuta grada i sina njegove političke stranke – amen!

Riječ je o marketingu, (samo)promociji, zloporabi visokog ranga, rafiniranom kaširanju. I u smislu sadržaja i u smislu forme riječ je o prikrivanju namjera i svjesnom lažiranju podataka na deklaraciji o punom sastavu gradskih proizvoda. Uglavnom, za gladne vjerničke, slušateljsko-glasačke ribe tvrdi se jedno, a kad se analizida kemijski sastav krmiva, sazna se kako je riječ o 40 posto mljevenog mesa istine, 50 posto sojinih pahuljica njenih surogata, te deset posto klina za klin čorbu. Smatram to, s obzirom na njegov položaj u piramidi Grada, i na nezabranjenu metodu obmanjivanja, razmjerno prihvatljivim. Tko je to vidio da se lav u džungli drži reda i pravde!

Ono što je stvarno neshvatljivo i neprihvatljivo preglasni je muk oporbe i medija. Gradonačelnik drži mise, a oni se mutavi samo križaju.

Kompromitirani nečinjenjem, bez želje, ali i potencijala za promjene, vazda suglasni, bez motiva, bez opozicijskog obrambenog refleksa da se štite slabiji kontroliranjem aparata gradskih vlasti koju na uzdi, čvrstom rukom drži gradonačelnik, bez časti i odriješitosti, u stavu „mirno“ pred funkcionalnim autoritetom gradonačelnika, interesno zainteresirani za sveze s gradonačelnikom, epizodisti u poludokumentarnoj seriji o brodskom Cezaru, neobrazovani, bez namjere da rade na sebi, punih gaća, prazne pameti, impresionirani brutalnošću i arogancijom ćaće od grada, potencijalni, drhtavi molitelji posla za svoju djecu koja ili će otići u Irsku ili Europu ili stajati u redu za posao kod Velikog uzurpatorskog kadrovika, nemoralno pragmatični, marginalni bez obzira na svoju odanost (odanost je njihova čast!), dresirani kao pasmina za cirkus u točkama prolaska kroz krug od vatre, bez priželjkivanja promjena… svi oni iz oporbe i medija, poput djece, pjevaju debilnu pjesmicu:

Majka nam je draga,

sisu nam je dala

i opet će davati

kad pođemo spavati. 

Lako je Duspari s takvim pasivnim novinarima, gradskim vijećnicima i stranačkim čelnicima koji čekaju njegovu sisu. Lako je prodavati bijela muda pod crvene bubrege kad kritike i kritičara nema. A grad gori.

Podsjetio bih u tom smislu, na svoj tekst o suradnji lokalnog SDP-a i tadašnje Dusparine udruge. To je bio početak opće pasivizacije i otvorene aktivacije slogana „a ja, a gdje sam tu ja“.

Pred konstituiranje Gradskog vijeća u drugom pokušaju, a pod nazivnikom imperativa bezodvlačne realizacije planiranih projekata koji su značajni za Slavonski Brod,  – potpisan je koalicijski sporazum između Udruge Pravaš i SDP-a. Tako su Duspara i Lujić, politički predvodnici spomenutih političkih organizacija, pred očima brodske i hrvatske javnosti, u ime „interesa grada i građana“, dogovorili suradnju odnosno demonstrirali značenje i značaj pojma pragmatičnost. Potpisani sporazum omogućit će zadovoljavanje i provedbu dogovorenih interesa, pri čemu je sasvim jasno, da u njemu nema mjesta za ideološke boje, koje su svojevrsne zastave ispod kojih se skupljaju i svrstavaju njihovi birači. Znači, u Slavonskom Brodu nisu ujedinjene/pomješane crvena i crna boja, nego su se akteri koalicije odrekli vlastitih boja. 

Tko je potpisivanjem koalicijskog sporazuma više dobio odnosno tko je manje izgubio, tko je razočaran, a tko oduševljen, apsolutno nas ne interesira. Ono što (p)ostaje predmetom interesa ovog portala je fenomenologija duha palanke u kome, što je sjano vidljivo u ovom  snubljivanju desnice i ljevice, političko bešćašće dovedeno do formule  uspješnog vladanja gradom i građanima. Političkim beščašćem zovemo odricanje od atributa  vlastitosti, a da o tome nisi kononzultirao one na čijim leđima stojiš – svoje članstvo.

18 comments

Skip to comment form

 1. Crno-crveni savez funkcionira na sreću Duspare kojemu esdepenjare osiguravaju većinu u GV, ali i na sreću esdepenjara kojima Duspara zapošljava rodbinu.
  Lujić je potpisao pakt, ali ga nastavlja Valenta Stribor dajući legitimitet svemu što Duspara čini i ne čini. Samo treba pogledati Lemaićkina priopćenja na koja se fradonačelnik ne osvrće.

 2. Stvarno je oporba hrpa jadnika. Dusparini kadrovski masakri ih ne potaknu ni na jedno jedino pitanje. Možda im se kao nagrada za šutnju smješe poslovni prostori?

  1. Tekst je više nego odličan.
   Radijska emisija je gradonačelnikov alibi za sve radove koje je proveo (putem svojih standardnih izvođača radova) jer je svaka emisija snimljena i označena posebice ona u kojoj članovi stranke DM traže od gradonačelnika ceste, staze, parkiralište, dječje igralište i fasade za škole i vrtiće. Jedan je čak sav nasekiran zatražio i novi spomenik braniteljima na livadi i novi dom mjesne zajednice na koloniji.
   I kada dođe dorh onda šef pusti nekoliko snimaka kako građani traže da se gradi.
   A slučajno baš svaki taj poziv koji se sekira za napredak grada ima prekosavski prepoznatljivi naglasak poput ekipe koja ga zastupa u GV. Edukacija im je na razini….bolje da ne dovršim rečenicu.
   Blago nama sa takvim brižnicima i zastupnicima.
   Veljko, samo udri člancima!

   1. Kako nije Brođanima neugodno što ih se ovako vuče za nosinu? Jesu li Brođani stvarno maloumni?

    1. Što je s doktorom Lujićem? Prepišao ga Valenta?

 3. Morate priznati da je Duspara jako upućen. Sve on zna, pa tako radio-slušatelji saznaju da je prvak za promet, uličnu vegetaciju, asfalt, robne lance, dječje vrtiće. Ja bih njega prijavio za kviz.

  1. Babo je uvijek bio glavni meštar od mjesalice, visi komunalni redar, prometnjak, ma jednom riječi svestran čovjek. Njemu stručni suradnici još malo pa neće ni trebati koliko je svladao svim tim gradivom.
   Pa ćemo u nekoj skoroj budućnosti biti Grad s najmanje uposlenih u Gradskoj upravi.

 4. A socijaldemokrat Stribor Valenta će objasniti građanima koji su to gradski projekt SDP-ovci nametnuli gradonačelniku. E, moj Valenta!

 5. „Samo oni politički analitičari s rijetkom i izuzetnom sposobnošću uskladištavanja svih sadržaja koji se tiču aktivnosti oca grada Broda, pamte njegova reagiranja na legitimne provokacije zastupnika one druge javnosti koja njegovo gradonačelnikovanje doživljavaju kao neodgovorno i nedostojno uloge koju obnaša. Između medija, oporbe i gradonačelnika postoji dijaloška pustoš, konverzacijsko siromaštvo. Oni jednostavno ne opće. A kad se ne opći, neplodnost je zagarantirana.“
  Tekst je izvrstan, bolno istinit, a naša svakodnevica svjedoči da će trajati – jer, do god samo osobe bez karaktera i časti vode ovaj grad – viđeni sistem sa „glavom u pijesku“ funkcionira.
  Mi građani smo odgovorni jer smo šupci i kukacice.

 6. Obit će mu se u glavu podcijenjivanje protivnika. Umjesto da uđe u dijalog s oponentima, umjesto da se zalaže za živu raspravu, gradonačelnik Duspara s prezirom reagira na kritiku. Zašto on ne obrazloži svoje kadrovske poteze koji se svode na smjenjivanje i izbacivanje na ulicu? Istovremeno protežira svoje “vjernike”. Kakv je to karakter koji uništava ljudske sudbine?

  1. Kao da su bitini ti što je na ulicu poslao.
   Bitno je da je sinove zaposlio i širu i užu familiju.
   A mi Brođani trebamo biti sretni što nas od nedajboze pakla vatre štiti njegov sin vatrogasac , a sad da li je diploma iz Bosne slučajno, više- manje važno.

 7. A oporba je jadna da jadnije u RH nema. Hadezovci zar ne osjećate stid što ste nesposbni i bez ikakve inicijative?

 8. Jasno je kao dan zašto Duspara “ne opći” s oporbom i medijima. Oni kroz dijalog u svrhu dobrobiti grada postaju svjedoci raznih marifetluka u gradskom poglavarstvu i uredu gradonačelnika. Šutnja Dusparina znači izbjegavanje svjedoka.

 9. Priča se da se Duspara štiti od kritike zaštitnimprslukom od šarenog, šuštećeg papira kojeg se naskupljao tijekom svog mandata.

 10. Ja mislim da naš gradonačelnik odavno ne opći jer nema konstrukcije koja podnosi teret beluge.
  Niti zamjenici mu nisu ništa bolji.

 11. Ako se za medije pita, nije baš sve toliko crno. Evo danas Brodportal javlja:

  “Slavonskog Broda nema među prvih 10 gradova koji vuku najviše sredstava iz EU

  Analiza službenih podataka Ministarstva financija objavljeni u rujnu jasno pokazuje da su hrvatski gradovi u prošloj godini iz EU fondova povukli oko 314 milijuna kuna što je tri puta više nego 2017. godine. Iako su podaci za cijelu Hrvatsku i dalje relativno slabi jer su potencijali fondova puno veći nego ih se koristi, sve su uspješnije lokalne samouprave kada su veliki projekti u pitanju. Gdje je tu Slavonski Brod? Koliko ulažemo u gospodarstvo? Koji su nam najveći razvojni projekti? Kako se radi i razmišlja u drugim gradovima? …”.

  Vidi: http://www.brodportal.hr/clanak/video—slavonskog-broda-nema-medu-prvih-10-gradova-koji-vuku-najvise-sredstava-iz-eu–24436

  1. “Kako se razvija Slavonski Brod? Prevladavaju komunalni projekti, uređenja cesta, a na tablici EU projekata najveći je Kuća tambure vrijedan 27 milijuna kuna. Grad se voli pohvaliti gradnjom vrtića no tablica portala Gradonačelnik.hr o ulaganjima u predškolski odgoj ponovno ističe neke druge gradove, u top 10 nas nema.,,” – piše Brodportal.

   1. Dragocijeni komentari, kako bi se vidjelo gdje je Brod i tko ga je tu doveo!

Odgovori