Đuka, i to je Brod! (2)

Prošlu nedjelju započeo sam priču o mom prijatelju Đuki i Slavonskom Brodu Njemu je sasvim u redu što se uobičajilo da Brod bude medijski sužen na svega nekoliko vizura. Svima je na neki način svejedno. Posljedica je to dresure. Ali, Brod – grad u kojem obitavamo – nije samo nekoliko ulickanih ulica i orijentacijskih punktova. Brod je masa zgrada i s ružnim fasadama, prometnih površina, žednog raslinja, izloga, krovova… koji su izvan zadivljenih pogleda, izvan povijesti, izvan turističkih ruta, izvan sebe…

Đuku, primjetio sam razgovarajući s njim, ni kod žena nisu zanimale previše cipele, torbica, čarape, rukavice… Zanimale su ga njihove erogene zone. Buljio bi u obline žena kao da je opsjednut. Isti odnos ima sa svojim gradom. Uzbuđuju ga oni pojasevi grada o koje kad se očeše osjeti zadovoljstvo. Mjesta koja su važna postižu sličan učinak na njega, i on također postaje važan. Đuka fotka svoje dvorište, korzo i Savu. Gledanje ga kasnije uzbuđuje. Baš ga briga za Plavo polje, Mali Pariz, Koloniju… periferiju općenito. Moj prijatelj Đuka kao da živi u muško-šovinističkom vicu u kome neka faca kaže da je zbog jednog  organa morao oženiti cijelu ženu.

Za Đuku i slične kojima se poimanje estetskog svodi na konvencionlne navlakuše, u kojima se potvrđuje masovni ukus, gotovo za inat objavljujem još nekoliko prizora iz Broda udaljenog od svojih erogenih zona. Uostalom, to sam mu i obećao prošli put. Možda nekog i uzbude.

8 comments

Skip to comment form

  1. Mjestimično ružno po razgledičkim kriterijima.

  2. Volim Brod od glave do pete, naročito u sredini.

  3. Zabadava ženi od 55 godina šminka kad joj je oronulo tkivo. No, onima ružnima s 30 ponekad pomogne plastična operacija. Takav je i Brod.

  4. Na drugoj fotki odozgo, u pozadini se vidi zvonik male brodske seoske crkve.

  5. Ipak, ovakvi Lukićevi tekstovi ne mogu zamijeniti dvije njegove naprasno prekinute rubrike: Poeziju i Mali pojačivač.

  6. Živo t s Brodom je kao brak, rekao si DA i gotovo. Žena stari i poružnjuje se, otkriv svoje mračn strane, igr se s tobom, navlači te, na rastanak. Trpiš ili prekidaš. Ili uživaš u sado-mazu.

  7. Ma kakav bio, uvijek se lijepo vratiti kuci.

  8. To je naša stvarnost, bez života, bez kreativnosti, bez ljubavi za svoje građane.

Odgovori