S tiskovne konferencije GI i Eko-Integrala: Vrisak Brođana

gi-sbDana 12.10.2016. god. u Centru mladih u Slavonskom Brodu na temu „Pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!“ održana je tiskovna konferencija Udruge ‘Eko-Integrala’ i ‘Građanske inicijative za čisti zrak’!

Odaziv medija, a posebno članova raznih udruga, inicijativa i akcija za čisti zrak, pa ponekih političkih stranaka i ostalih simpatizera ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ bio je iznenađujući velik.

Izgleda svima je jasno kako su Brođani već osam godina izloženi onečišćenju iz prekosavske Rafinerije i da im su uskraćena ustavna prava: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život!

Također jasno je i to, da nakon 6. prosinca, kada se očekuje izdavanje nove, „revidirane ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod” od strane RS kako je i najavljeno iz ministarstava RS, ako Hrvatska strana ne učini ništa, Brođanima život će se zagorčati to još za najmanje slijedećih pet godina!

Tako su na tiskovnoj konferenciji izloženi bili i razni transparenti kojima su prisutni aktivisti izražavali svoje nezadovoljstvo sa dosada učinjenim sa strane raznih institucija RH, kao i dosadašnjih političkih struktura…

U uvodnom izlaganju predsjednik Eko-Integrala Peter Tot-Đerđ naglasio je, da je datum 12.10.2016. zaista je kritičan datum za Brođane, ponavljajući ono što o emisiji štetnih plinova u Slavonskom Brodu u proteklih osam godina „već i ptice na grani znaju“, ponajprije sa strane dominantnog zagađivača, iz Rafinerije nafte Brod.

Riječ je o tome da je brodski zrak u proteklih osam godina, a od 2010. godine i zvanično zagađen obzirom na sumporovodik i na lebdeće čestice PM 10 i PM 2.5! No, tako će biti i u 2016. godini.

„Što više postoje i naznake da će biti još i gore“ – rekao je Tot Đerđ i ukazao na zabrinjavajuća spoznaja do koja su došli članovi Eko-Integrala vezano za analizu koncentracije lebdećih čestice PM 2.5 u proteklih godinu dana!

Iz provedene analize može se zaključit, da ‘srednja vrijednost’ koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 u zadnjih godinu dana iznosila visokih 28,73 µg/m3(!) što je obzirom na  graničnu vrijednost (na godišnjoj razini) od 25 µg/m3, sa napomenom da je ona ciljano do 2020. godine morala bi pasti na 20 µg/m3, viša je za zabrinjavajuća 13,5 postotna povećanja!

„No ipak se uzdamo u novu Vladu i rješenje problema, inače će nam još pet godina nekvalitetan zrak zagorčavati život”, dodao je Tot-Đerđ podsjećajući na nedavni početak rada Termoelektrane na ugljen u nedalekim Stanarima (BiH), što će svakako dodatno utjecati na pogoršanje kvalitete zraka i uvjete življenja u Slavonskom Brodu.

Tajnik Eko-Integrala Ante Nikolaš u svom izlaganju također je istaknuo kako se „alarm pojačava spoznajom da 6. prosinca ove godine Rafineriji nafte ističe okolišna dozvola, za čije produženje treba i suglasnost ili makar mišljenje Republike Hrvatske“! A to dosada nije odrađeno….

Pa je nastavio kako je „do sada potpisan Međunarodni sporazum s BiH o zaštiti okoliša, a i Grad Slavonski Brod je izradio i Akcijski program, no o implementaciji ni Sporazuma, ni  Akcijskog programa nitko ništa ne govori“!

Posebno je podvukao kako su „građani izgubili svaku nadu u optimalno rješenje zaštite zraka, vode, tla, prirode, buke, elektromagnetskog isijavanja i zato je cilj Eko-Integrala objediniti sve subjekte u Zajednicu ekoloških udruga i sinkrono djelovati…“!

Potpredsjednica Eko-Integrala Slavica Lemaić je govorila o problemima koje zadaje Janaf, državna tvrtka za transport nafte koji ima ugovor za godišnji transport milijun tona nafte u Rafineriju nafte Brod.

Istaknula je da „odmah treba raskinuti ugovor koji se uzdigao iznad Ustava RH, a Ustav svakom građaninu jamči pravo na čist zrak i pravo na zdrav život”, najavljujući da u slučaju nereagiranja nadležnih institucija „pokrenut će se građanski neposluh u Slavonskom Brodu“!

Ukazala je i na potrebe potrage za novim saveznicima u ovoj borbi Brođana i to od katoličke Crkve, preko HHO-a do moćnih političara, a također su u tom kontekstu spomenuti i Europski parlament, brodski mjesni odbori i drugi!

Na kraju je zaključeno, da će se Brođani nastojat organizirati već do kraja mjeseca mirni prosvjed građana kod visećeg rafinerijskog mosta, pa poslije do graničnog prijelaza, a ako bude potrebno i „veliki zajednički vrisak”  odlaskom u Zagreb!

 

20 comments

Skip to comment form

 1. Peter moj naklon!

  Ohrabrujuće je to što Brod ima GI za čisti zrak.

  1. Ja vjerujem da GI smo mi svi(!), Brođani koji žele bezrezervnu podršku od državne, ali lokalne i regionalne politike u borbi za brodski čisti zrak!

   Nažalost ta bezrezervna podrška je u ovih osam godina bila potpuno upitna!!!

 2. Ne vrište Brođani oni glupavo tule.

 3. Vidi se kako su svi koji uzeli riječ na tiskovnoj konferenciji, ukazali da je 6. prosinca ove godine je dan D zaštite okoliša brodske budućnosti!

  Na taj dan Rafineriji nafte ističe okolišna dozvola, no očekuje se njeno produženje sa strane RS. No zato i po ESPOO konvenciji za daljnji rad potrebna je “suglasnost ili makar mišljenje Republike Hrvatske“!

  Evo prva zadaća novih ministara Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva vanjskih poslova!

 4. Opet Brođanima prijeti veliko onečišćenje zraka. Već je u 16 00 sati na mjernoj postaji na Jelasu mjerena povećana satna koncentracija lebdećih čestica PM 2.5 i to od 86 µg/m3, benzena u 17 00 sati od 9,16 µg/m3, a na mjernoj postaji kod Stadiona satna koncentracija lebdećih čestica PM 10 od 76,4 µg/m3!

  Pitanje što će nam noć donijeti? Vidi detalje na stranicama Udruge ‘Eko-Integral’ (http://eko-integral.eu/)!

  1. Na sreću, sinoćnja (iaka) kiša, koja je u to vrijeme počela baš jače padati, je oprala povećana onečišćenja. Ali i pored toga jučerašnji dnevni prosjeci lebdećih čestica PM 2.5 i PM 10 bili blizu 40 µg/m3! Jasno je, za sva ta zagađenja kriva je bila Rafinerija!

 5. Iz Facebook arhive od prije godinu dana – reportaža SBTV o radu Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, Međudržavnom sporazumu zaštite okoliša za RH i BiH, izradi Akcijskog programa Grada Slavonski Brod, novim zadacima Eko-Integrala!

  Neovisno da neki od tih zadaća su realizirana, potpisan Međudržavni sporazum i izrađen Akcijski program, zabrinjavajuće je (ne)implementacija Međudržavnog sporazuma i Akcijskog programa, kao i samo Povjerenstvo koje već više od godinu dana nije sastajalo! Vidi link:

  https://www.youtube.com/watch?v=hRRt4kCDrbQ

 6. Brođani će se obraćati bivšem/novom ministru zaštite okoliša; najmoćnijem ministru Vlade RH!

  „OSTAJU LI HDZ-u SAMO GUBITAŠI? – Dobrović dobiva čitav energetski sektor i postaje jedan od najmoćnijih Hrvata“ – javlja Dnevnik.hr – NovaTV i nastavlja:

  „Jedna od velikih novosti u budućoj vladi bit će goleme ovlasti novog ministarstva zaštite okoliša i energetike.“. Vidi link:

  http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/citav-energetski-sektor-seli-u-ministarstvo-zastite-okolisa—453761.html

  1. Cilj nam je što prije doći do predsjednika Sabora Petrova i ministra Dobrovića!

   1. To vam je cilj, a koja su vam sredstva? Veze i poznanstva ili javno obraćanje?

 7. Zaista je čudno, da ti naši silni komentatori ni do dan danas nisu reagirali na prijedlog Eko-Integrala i GI, da Brođani organiziraju „već do kraja mjeseca mirni prosvjed građana kod visećeg rafinerijskog mosta, pa poslije do graničnog prijelaza, a ako bude potrebno i „veliki zajednički vrisak” odlaskom u Zagreb!“…, kao da oni nisu Brođani!!!

  1. Moram ponoviti: evo novi Sabor je konstruiran, a za dan dva imat ćemo i Vladu!

  2. Nije to čudno. To je nastavak opće pasivnosti. Brođani će opet biti aktivni kad ih babo u svibnju 2017. pokrene da marširaju za njega kako bi on još 4 godine radio po svome u njihovo ime.

   Uostalom, SBoperi, ni ti nisi otišao napisati bilo što ispod teksta Vanje Krnića.

   1. Žao mi je, ‘profulao’ sam tekst, a sada mi je kasno reagirati…

 8. sb operi nisi u pravu ja od prvog dana to govorim ništa od razglednica i dopisa nšta od petrova sabora zastupnika hobotnica je iznad njih samo mi brođani to moramo i možemo rješiti iako sam izvan broda stižem

  1. Mileni, pa opet ti i tvoj ventil! Već sam više puta rekao da ovo sve oko ZATVARANJE VENTILA je obična floskula!

   Osnovno je pitanje, tko će ventil zatvoriti i kako? Nije to igračka… Uz to vjerojatno sofisticiran uređaj i sigurno je pod stalnim nadzorom. No možemo pokušati zatražiti stručnu pomoć u ĐĐ, ili možda u Janafu i ako će nam oni izaći u susret, pa možemo pokušati… Ja ću doći!

   Zovi, samo zovi… Samo usput pitaj Brođane, tko će od njih doći na akciju? Također i političare…

 9. “Brodska nadanja: pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život! – Je li brodski problem onečišćenja stavljen ad acta?” – piše i portal eBrod i nastavlja:

  “Vjerojatno … kada je budući premijer Andrej Plenković napustio Pantovčak, laknulo je cijeloj Hrvatskoj jer su se građani Lijepe Naše nakon desetomjesečne agonije oko formiranja koalicijske vlade, mogli ponadati da će Hrvatska vrlo brzo imati stabilnu Vladu. napisao je Peter Tot-Đerđ na sbperiskop.”. Vidi link:

  http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/brodska-nadanja:-pravo-na-cisti-zrak-i-pravo-na-zdrav-zivot-17047.html

 10. U svezi zapažanja Grey-ja uz najnoviji članak o aktivnostima Lemaićke, a vezano za čisti zrak, zaista sam zgrožen.

  Kako je moguće da rijetko tko od Brođana, a nitko od političara, pa ni na državnoj, ali ni na lokalnoj, ni regionalnoj razini onako istinski da je zainteresiran za čisti zrak?

  Ne prihvaćam ‘deklarativno’ izjašnjavanje iz Grada, pa i od gradonačelnika… Čitao sam njegov polugodišnji izvještaj podnesen Gradskom vijeću. Ako je to borba za čisti zrak, mi Brođani sigurno još osam godina nećemo ga imati!

 11. Javljamo svim GI-ovcima, članovima raznih ekoloških i drugih srodnih udruga, akcija zaštite brodskog zraka i ostalim našim simpatizerima, da je pokrenuta realizacija zaključaka sa zadnje tiskovne konferencije Eko-Integrala za čisti zrak i za zdrav život u Slavonskom Brodu!!! Sve je sada u fazi pripreme, ali su svi Vaši prijedlozi dobro došli!

  Jedan od zaključaka, da do kraja mjeseca Brođani bi pokušali organizirati jedan prosvjed, prvi u nizu, kojim bi svakako dali na znanje svim institucijama, kao i ‘političarima sa utjecajem’, da su Brođani došli do zida i žurno traže rješenje ovog gorućeg problema; onečišćenja brodskog zraka!

  Mogući datumi prosvjeda su: 29., 30. ili 31.10. i svakako u popodnevnim satima. Postoje dva moguća scenarija i više podscenarija prosvjeda (a teoretski i više njih), ali evo ono najvažnije:

  a) Prosvjed kod visećeg mosta. I tu postoji razne alternative, od da
  a1) nakon prosvjednog govora kod visećeg mosta, prosvjedna kolona odlazi do Korza, preko
  a2) odigravanja raznih performansi kod visećeg mosta, do da
  a3) nakon prosvjednog govora kod visećeg mosta, prosvjedna kolona automobilima dolazi u grad!

  b) Organiziran prosvjed na Korzu uz bendove, performanse, sudjelovanja dječjih grupa i dr..

  1. Svaka čast…!!!

Odgovori