Onečišćeni zrak u Slavonskom Brodu – prošlost, sadašnjost, a budućnost (?)

U studenom na stranicama Građanske inicijative za čisti zrak u Slavonskom Brodu (https://www.facebook.com/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod-120625028021963/) na društvenim mrežama puno smo pisali o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu i to u bliskoj prošlosti.

Pisali smo o detaljima na kojima smo naišli među ‘uspomenama’ iz FB arhive; o visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 i PM10 mjerene na brodskim mjernim postajama na Jelasu i kod Stadiona uz Savu u razdoblju od 2012. do 2017. godine. Također smo pisali i o dopisima koji su upućeni iz Slavonskog Broda od građanskih akcija i ekoloških udruga i koji su onda rezultirali dopisima iz Ministarstva zaštite okoliša i/ili Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, upravi Rafinerije nafte Brod.

Nažalost, ti dopisi vrlo rijetko su rezultirali nekakav odgovor, a ako je ipak stiglo neko pismo iz Rafinerije, u njemu se nijekala odgovornost Rafinerije za onečišćen brodski zrak!

Tako je prije 4 godine (u studenom 2015.) u odgovoru iz Rafinerije povodom dopisa tadašnje predsjednice Povjerenstva, Marije Sćulac Domac generalnom direktoru Rafinerije Brod, A. J. Getingeru stojalo:

„… evidentno je da u naznačenom vremenskom periodu ‘Rafinerija nafte Brod’ a.d. nije ni u kom smislu mijenjala svoj višemjesečni režim rada, stoga ne možemo Vam potvrditi odakle su navedena zagađenja.“.

To je samo jedan detalj o načinu u dosadašnjoj ‘suradnji’ uprave i same Rafinerije s Brođanima, Gradom Slavonski Brod i institucijama Republike Hrvatske. Da posebno ne referiramo o sastancima saborskog Odbora za zaštitu okoliša koji su bili posvećeni problemima u Slavonskom Brodu. A takvih sastanaka već je bilo pet… Tada je iznova i iznova ustanovljavano da hrvatska strana rijetko ima, ili jednostavno nema povratne informacije o provedenoj modernizaciji u Rafineriji u Bosanskom Brodu.

A onda je prije tjedan dana na bosansko-hercegovačkim portalima (https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Djokic-Rafinerija-nafte-u-proizvodnji-od-polovine-sljedece-godine/570569?fbclid, https://www.capital.ba/djokic-rafinerija-nafte-u-proizvodnji-od-polovine-sljedece-godine/?fbclid, itd.) objavljeno i tako je u Vladi RS i ‘zvanično’ potvrđeno, baš kako smo mi u Eko-Integralu cijelo vrijeme  tvrdili:

“… Rafinerija nafte u proizvodnji od polovine sljedeće godine. Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da očekuje da će se Rafinerija nafte u Brodu vratiti u proizvodnju sredinom iduće godine i da se trenutno radi na remontu postrojenja.”.

Vidi se, u Vladi RS i u Rafineriji nafte Brod sve se zna. No pitanje je kakvim informacijama raspolažu institucije RH? Također veliko je pitanje dokle je stiglo s plinofikacijom Rafinerije, a i s prenamjenom produktovoda od Slobodnice do Rafinerije? Neki aktivisti tvrde da ni ‘prva lopata nije zabodena u zemlju’…!

U međuvremenu u posljednje vrijeme sve se češće na mjernoj stanici u Rafineriji u Bosanskom Brodu mjere povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i to i 5 – 6 sati u kontinuitetu i iznad 120 µg/m3, a i iznimno visoke satne koncentracije, pa i od 255,8 µg/m3 (vidi grafikon RNB)!

Sve to vrlo negativno utječe na brodski zrak. Nakon dužeg vremena na brodskim mjernim postajama dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 ponovo su oko i iznad 50 µg/m3 (vidi grafikon SB1), što je granična vrijednost za krupnije lebdeće čestice PM10 na dnevnoj razini! Ali mjere se i vrlo visoki dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM2.5, napr. od 62,76 µg/m3!!!

Sve ove promjene najbolje se vide na redizajniranom grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša. Vidi se da 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ne da je iznad 25 µg/m3 (Poor – onečišćen zrak), nego da već dva dana i iznad 50 µg/m3 (Very poor – jako onečišćen zrak)!

Nažalost, kako se vidi i dalje se nastavlja i u Bosanskom i Slavonskom Brodu s ponovnim onečišćenjem zraka lebdećim česticama. Što je posebno opasno zbog zdravlja Brođana!

Očigledno je da se nešto čudno događa u Rafineriji! No baš sada, krajem mjeseca studenog vrijedi ponovo provjeriti kakvo je ove godine stanje zraka u Slavonskom Brodu obzirom na stanje kada je Rafinerija u zadnjih deset godina intenzivno radila!

Ono što se vidi uspoređujući podatke za mjesec rujan, listopad i studenog s mjerenjima iz prošlih godina, da su podaci iz ovogodišnjih mjerenja zaista pokazuju veliko poboljšanje stanja. Naročito ako je riječ o koncentraciji lebdećih čestica, ali i sumporovodika, sumporov dioksida i benzena…

Ove godine (u ta tri mjeseca) srednja vrijednost koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (prosjek od ta tri mjeseca) na mjernoj postaji Jelas iznosila oko 16 µg/m3, dok prošlih godina prosjek u istom intervalu bio je puno veći i to svake godine iznad 20 µg/m3: 2018. godine 21; 2012. godine 23; 2013. i 2014. godine 24; 2017. godine 25; 2015. godine 26; a 2016. godine 38 µg/m3!

Važno je primijetiti da u u ta tri mjeseca dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 samo je krajem listopada i studenog bio nekoliko puta iznad 25 µg/m3 i od toga samo dva puta (o čemu smo već i govorili) iznad 50 µg/m3 (vidi grafikon SB1)! Dok u prethodnim godinama riječ je o puno češćim onečišćenjima, tako napr.  u 2016. godini dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 nevjerojatni 17 puta je bio iznad 50 µg/m3!!!

Kako smo to i ranije ustanovili, ovo ukazuje na to da je Rafinerija nafte Brod za vrijeme intenzivne prerade nafte, obzirom na ostale (lokalne) zagađivače, bio je i biti će i dalje veliki, dominantni zagađivač ovih prostora!!!

38 comments

Skip to comment form

 1. Što se tiče nečistog zraka u Brodu, pomaka nema. Stalno svi polaze u prvi razred. Nikada svjedožbe i uvjeta za drugi.

  1. Nažalost sve ovo već traje 11 godina! Nesposoni političari: gradski, županijski i državni!

 2. Rafinerija je dominantni zagađivač! U kom postotku u odnosu na ostale. I koji su to ostali zagađivači?

  1. Ljubice, a tko bi mogao reći za postotak? Koliko puta smo mogli pročitati da institucije 11 godina ne rade svoj posao…

 3. Sve je rečeno: “… pitanje je kakvim informacijama raspolažu institucije RH? Također veliko je pitanje dokle je stiglo s plinofikacijom Rafinerije, a i s prenamjenom produktovoda od Slobodnice do Rafinerije? Neki aktivisti tvrde da ni ‘prva lopata nije zabodena u zemlju’…!”

 4. Brođani, imali nade za Vas? Po svemu sudeći, NEMA!

 5. Zaista je riječ o ogromnom nemaru institucija prema Brođanima!

 6. Ova rečanica točno nam projecira stanje u budućnosti: Sve “ovo ukazuje na to da je Rafinerija nafte Brod za vrijeme intenzivne prerade nafte, obzirom na ostale (lokalne) zagađivače, bio je i biti će i dalje veliki, dominantni zagađivač ovih prostora!!!”.

 7. Da, čitam 2015.g. “tadašnje predsjednice Povjerenstva” reagirala na sav taj javašluk u Rafineriji. Što rade sadašnji predsjednik Povjerenstva, Gradonačelnik, članovima GU, ŽU i Ministarstva?

  Svi šute! Oni ne vide što se to tamo preko dešava. Ne vide ili ne žele vidjeti!

  1. Pardon, došlo je do greške kod ‘Copy-Paste’. Trebalo bi je pisati: “tadašnja predsjednica Povjerenstva”

  2. Uhhh! Ima tu svega, možda koruptivnih radnji…

   1. Da bar ministar Ćorić ima malo vremena i objasni neke škakljive detalje!

 8. Evo još ‘uspomena’… Iz FB arhive od prije 6 godina!

  Današnja brodska situacija sa onečišćenim zrakom nikako nije dobra. Krenulo se još ujutro sa visokim koncentracijama sumporovodika! I ona je stalno rasla!

  U 12 00 sati je satna koncentracija sumporovodika je bila alarmantno visoka, 10 puta iznad granične vrijednosti i iznosila: 73,5 µg/m3! Ali i satna koncentracija sumporov dioksida također je bila iznad granične vrijednosti: 350 µg/m3!

  A evo u 13 00 sati satna koncentracija sumporovodika je rekordno visoka: 124,6 µg/m3, dok je satna koncentracija sumporov dioksida dalje iznad granične vrijednosti i iznosi: 499 µg/m3! Vidi odgorajuću sliku na stranicama GI za čisti zrak i Brođani za Brod!

  1. Najiskrenije čestitke i zahvalnost! Vi ste Brođanin, vi ste gospodine Tot-Đerđ zaštitnik prava ljudi da žive i dišu kako traže ljudski zkoni.

   1. Hvala i još jednom hvala!

 9. Evo na redizajniranom grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index) redovno možemo pratiti odvijanje onečišćenja brodskog zraka.

  Nakon što smo prošli tjedan dva dana kontinuirano imali 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 50 µg/m3 (Very poor) tj. jako onečišćen zrak, pa dva dana; utorak i srijeda prilično nezagađen zrak, od rano jutros je 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 ponovo iznad 25 µg/m3, tj. zrak je opet onečišćen!!!

  Što više, više i više onečišćen!!! Zadnji 24-satni prosjek je iznosio 35 µg/m3!

  1. Večeras u 19 00 sati je mjernoj stanici Rafinerije ponovo mjerena visoka koncentracije ledećih čestica PM10 od 127 µg/m3!

   A na grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša vidi se da je onečišćenje brodskog zraka visoko i 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 već je dva dana ponovo iznad 25 µg/m3. No za očekivati da još večeras taj prosjek bude iznad 50 µg/m3 (Very poor), tj. zrak jako onečišćen!!!

   Vidi: https://www.facebook.com/search/top/?q=građanska inicijativa za čisti zrak slavonski brod&epa, https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica. https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index

   1. Evo već u 21 00 sat smo stigli do 24-satnog prosjeka koncentracije lebdećih čestica PM2.5 od 50 µg/m3, a to je granična vrijednost za krupnije lebdeće čestice PM10 na dnevnoj razini!

  2. Zrak je, poslije možda 8 – 9 mjeseci u Slavonskom Brodu ponovo alarmantno zagađen!!!

   Sinoć kako smo i javili, mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu, pa tako i grad Slavonski Brod su zahvaćeni visokim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5!

   Na grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša se vidi da je onečišćenje brodskog zraka zaista visoko i 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 već blizu 20 sati iznad je 50 µg/m3 (Very poor), što više i iznad 75 µg/m3, tj. zrak je jako onečišćen!!!

   U posljednje vrijeme, naročito u večernjim satima sve češće se na mjernoj stanici u Rafineriji u Bosanskom Brodu mjere povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i to i 5 – 6 sati u kontinuitetu i iznad 120 µg/m3, a sinoć od 19 00 sati 20 sati u kontinuitetu satna koncentracija lebdećih čestica PM10 bio iznad 120 µg/m3, pa i od 233 µg/m3 (vidi grafikone RNB)! Kažu da je riječ o radu u “duvalištu bitumina”. A svakako i o održavanju temperature i tlaka u postrojenjima u pogonu. Netko spominje i grijanje Bosanskog Broda…

   Nažalost u isto vrijeme na redizajniranim pregledima HAOP-a i DHMZ-a ništa se ne može razaznati. U priloženoj slici od 12 00 sati sa MP Jelas u rombovima su označene alarmantne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, no to nikako nije posebno naznačeno! Kao da to nije VAŽNO!!!

   1. Dosadašnji (večerašnji) najveći 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u 23 00 sata je 85 µg/m3 (Externely poor)!

    1. Sve to što je navedeno o ‘eventalnom’ radu u RNB, iziskuje loženje i trošenje nagomilane mase otpadnog mazuta.

     Rezultat toga je visoka koncentracija lebdećih čestica, što je otrov za zdravlje Brođana i s jedne i druge strane Save!!!

   2. Danas smo od našeg dragog kolege i gurua ekologije, Vjerana Piršića zaprimili kartu JI Europe (sliku vidi na FB stranicama GI za čisti zrak i Brođani za Brod) i njegov prijedlog vezano za potrebitost “modeliranja zagađenje iz Slavonskoga Broda”.

    Upućuje nam da “obratimo posebnu pažnju na termoelektranu Stanari (u interakciji sa rafinerijom).”. No također je tu i pozadinski utjecaj Ugljevika, Lukavca, ali i alarmantno zagađene Zenice!!!

    1. PS. AirVisual Earth je karta onečišćenja zraka koja otkriva razinu onečišćenja po gradovima diljem svijeta (https://www.airvisual.com/earth)!

 10. Vezano za gore rečeno, da zagađenje brodskog zraka sigurno je da je ponovo uzrokovano s nekakvim djelovanjima u Rafineriji, pa su stigla neka pitanja na društvenoj mreži:

  “Što to znaci?? Da neki pogoni rade u rafineriji?”

  Moram ponovit ono što u gornjem tekstu pišem jer to je ono što smo mi mogli saznati i ono što možemo pretpostavljati:

  “Kažu da je riječ o radu na “duvalištu bitumina”. A svakako i o održavanju temperature i tlaka u postrojenjima u pogonu(?)… Netko spominje i grijanje Bosanskog Broda…”.

  Budi sad pametan(?)! Nažalost, naše, RH institucije ništa ne rade!!! A iz RNB mi Brođani, pa ni u RH, nikada nismo imali pravovaljane informacije!

 11. ne znam zašto nije prihvaćen moj komentar vezano uz ovu temu. Nakon prijave pročitao sam ga kao prijavljen? Ponoviti ću: kada su kontrolirani, baždareni senzori za Ozon O3?
  Ima li u blizini umjetnog djelovanja UV (recimo Tvornica vode).?
  Ima li u blizini gdje “Corona” elektrostatskog pražnjenja?
  Bili su kišni dani -UV zračenje sunca “djelujući na molekule vode pa i oblačni sustav veliki je proizvođač Ozona O3.
  Dio O3 u prizemni dio dolazi “kišom” koja je ustvari vrlo, vrlo razblaženi H2O2 Hidrogen peroksid. To je i razlog zašto biljka bolje raste nakon kiše. H2O2 sterilizator je a i dobra ” hrana čuva” za stanićnu izgradnju biljke poput Ozona i najčešće u sinergiji. Mišljenje o “kiši” treba ipak dorađivati i pravim imenom predstaviti na javnu raspravu-na koju sam spreman. Objavite.

  1. Ivane, zahvaljujem na ponovljenom prijedlogu. No ne znamo, gdje da njega uvrstimo. Sada, pa i općenito najveće probleme Brođanima stvaraju lebdeće čestice (za zdravlje) i sumporovodik.

   Nažalost za ozon nikako nismo mogli pronaći nikakve krivce (makar postoji i Tvornica vode), što više DHMZ je cijelo vrijeme naše primjedbe ignoriraoi dalje ignorira…

   No ako imaš posebnu ideju, kompletni prijedlog pošalji na FB stranicu GI za čisti zrak. Hvala!

 12. Peter pun sam ideja (k’o šipak)! Naravno za Ozon nije problem imam skoro profi mobilni uređaj za Ozon redovito baždaren. Njime po trg. lancima “snimam”. Lebdeće čestice imam i taj uređaj kupljen u “Tehnopan ” Kašina trgovina mlinarske opreme i eto imali i ja normalno- kupio. Lebdeće čestice najjednostavnije se “peru atomizerima vode. Baš isto kao što se peru i ulice!!!!!
  U kamionu je atomizer koji disperzira vodu u “maglu i “pere lišće , stabla krovove . ALI TO SE KAO I PRANJE ULICA MORA ISTO REDOVITO RADITI. Taj postupak nićemu ne šteti . Mogu prozori zgrada biti slobodno otvoreni. Ionizacija je problem kod gibanja čestica. No zaključak neću ponoviti jasan je. Ja sam na taj način na zahtjev hrvatskog poduzetnika ha rekao bi ipak riješio ili bitno umanjio koncentraciju smoga i čestica u Santiago de Shile glavnom gradu Čilea. Naravno tko to u BRODU zna. Ali zato znaju oni koje problem “boli” i 18000 km dalje. Dakle rješivo uz malu tehnološku doradu. Ntereba samo vikati problem! Problem treba netko riješiti a država i sve niže boli ih za to “krešo”. Čuvaju problem.

  1. Ivane, imao sam gadnu nesreću! Neki dan baš pred bolnicom je pokupio jedan auto, pa sam na mirovanju. Već je (uvjetno) to moje stanje bolje, ali potrajat će još to mirovanje, pa fizikalna i sl.! Nadam se, da iza toga se vidimo… No moram ponavljati tu našu krilaticu: naše institucije (od A do Ž) već 11 godina ne rade svoj posao!!!

 13. Na grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša (vidi prilog na GI za čisti zrak) možemo primjetiti da se onečišćenje brodskog zraka ponovo eskalira.

  Nažalost ne smije se zaboraviti da u posljednjih nekoliko sati na mjernoj postaji kod Stadiona uz Savu mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM10 i od 210 µg/m3(!), a na Jelasu lebdećih čestica PM2.5 od alarmantnih 172 µg/m3 (vidi sliku SB1).

  No to je sve potpuno logično. Što bi mogli Brođani drugo i očekivati ako znamo da se na mjernoj stanici u Rafinerije nafte Brod evo već 6 sati kontinuirano mjeri satna koncentracija lebdećih čestica PM10 iznad 160 µg/m3, ali i od 258 µg/m3(!) (vidi grafikon RNB)!

 14. OVO JE VIŠE NEGO ALARMANTNO!

  Onečišćavanja brodskog zraka je kulminiralo!

  Na aplikaciji Europske agencije za zaštitu okoliša (vidi prilog na stranici GI za čisti zrak ili na linku: https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index) primjećujemo da je brodski zrak ponovo već šest dana onečišćen, jako ili ekstremno onečišćen!!!

  Grafikoni dnevnih koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275 i http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165) također ukazuju na to da je u zadnji tjedan – dva brodski zrak iz prilično ‘ugodnog’ (od početka rujna) prerastao u ekstremno onečišćeni zrak!

  1. Poštovani g. Peter Tdj, treba provjeriti koliko na nečisti zrak utječe HDZ, svojim postojanjem i djelovanjem. Sada prde razjedinjeni oko Kolinde i Škore. A odavno je poznao da gradonačelnik dr. Mirko smrad ekstremno povećava svojim pričama kako mu karakter ne dopušta da povjeruje u priče koje su u Provjerenom ispričali ljudi koje je on izbacio s posla.

   1. U pravu ste! Oni: jedni, drugi i treći 11 godina samo obećavaju… Nitko ništa dosada uradio nije. Ovo jedino što je Predsjednica pokušavala, a vjerujem u to kako je mislila da će nešto i uraditi, ali vjerujem da su ju možda i izigrali. Sjećam se Ministra kako je on prošli put odjurio iz zgrade Županije i nije došao na sastanak s Brođanima. On dosada nije ništo obećao… I neće!

 15. Poštovani prijatelju Peter,
  jako mi je žao za stradavanje što znam da u nekim “godinama” nije to baš tako bezazleno. No , o temi lebdećih čestica, uzroku, porijeklu i načinu zadržavanja kod nas svoje “divergentno” mišljenje iznijeti ću kada prezdraviš nakon nemilog događaja- uz kavicu naravno.

  1. Slažem se!!!

 16. Vjerujem da ovo posljednje veliko zagađenje brodskog zraka, sada je prošlost. Tako su još jučer, pa i danas, na brodskim mjernim postajama mjerene i mjere se niske satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 i to i ispod 10 µg/m3!

  No slika iz aplikacije Europske agencije za zaštitu okoliša (vidi link: https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ) ukazuje na to da je onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu u posljednjih sedam dana kontinuirano bilo u CRVENOM!

  A brodski zrak je cijelo vrijeme bio onečišćen, jako ili ekstremno onečišćen(!) i to zbog visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5!!! To u najvjećoj mjeri zbog zagađenja iz Rafinerije i drugih (pozadinskih) zagađivača iz BiH (TE Stanari, Lukavac, TE Ugljevik, Zenica, TE Tuzla)! No nisam siguran da su Grad i Županija, pa i Zavod za javno zdravstvo u tim momentima išta konkretno i korektno odradili!

 17. Moram ponoviti nešto što sam prije mjesec dana izrekao kao komentar:

  … u medijima se pojavila jedna nejasna i vrlo opasna teza vezano za onečišćeni zrak u Slavonskom Brodu.

  Tako je na Dnevniku na HTV-u povodom ocjene aktivnosti predsjednice Kolinde Grabar Kitarović o zaustavljanju zagađenja zraka iz Rafinerije u Slavonskom Brodu, u ostalom izrečeno je jedno ne stručno mišljenje o tome da je plinofikacija Rafinerija dovršena. Što uopće nije točno…

  To se jako lijepo vidi i iz gornjeg članka, ali i iz većina komentara!

 18. Danima upozoravamo da se nešto vrlo negativno događa u brodskom zraku. Nažalost to se dogodilo nakon što smo prije desetak – petnaestak dana, poslije duže analize zaključili da smo skoro osam mjeseci imali sreću uživati u ugodnom i neobično nezagađenom zraku! Naroćito zraku bez velikih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i PM10!

  No sada danima upozoravamo da nešto ne valja u Slavonskom Brodu! Slalili smo i šaljemo mailove svim institucijama, ali nitko nas ne sluša. Izgleda svi su u izborima, u kampanjama, izgubljeni u nerealnom vremenu…

  A pored nas odigrava se nešto vrlo negativno u brodskom zraku. Dovoljno pogledati grafikon u prilogu i vidjeti da su jučer, sinoć i jutros na mjernoj postaji na Jelasu izmjerene alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, pa i od 257 µg/m3!

  Još je tragičnije da je za pretpostaviti da kontinuirano od sinoć od 20 00 sati do jutros, desetak sati onečišćenje lebdećih čestica PM2.5 nije palo ispod 200 µg/m3! Što je previše, previše je!!!

  1. Nažalost stanje u brodskom zraku ništa se nije promijenilo!

   Samo se još više ojačala naša jučerašnja rečenica: Danima upozoravamo da se ponovo nešto vrlo negativno događa u brodskom zraku!

   Zaista, pored nas se odigrava nešto vrlo negativno u brodskom zraku. Dovoljno pogledati (novi) grafikon u prilogu i vidjeti da su prekjučer, jučer, sinoć, jutros i danas na mjernoj postaji na Jelasu izmjerene alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i to petnaestak puta iznad 200 µg/m3!

   Također stanje i u Rafineriji dalje je tragično i veliki je uzrok brodske tragedije vezano za brodski zrak! Jutros, točnije noćas je mjereno satna koncentracija lebdećih čestica PM10 i od 285 µg/m3!

   A još je tragičnije pogledati aplikaciju Europske agencije za zaštitu okoliša (vidi prilog) koja ukazuje na to da je onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu u posljednjih 50-tak sati kontinuirano bilo u LJUBIČASTOM (Extremely poor) obzirom na alarmantno visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5!!!

   Lp., Peter Tot-Đerđ iz Eko-Integrala

Odgovori