«

»

lis. 04 2017

Okolišna inspekcija MZOE: Sain Jean Industries d.o.o. Slavonski Brod- ne zagađuje okoliš

Dana 03.10.2017.g. smo u Eko-Integralu zaprimili odgovor iz Okolišne inspekcije MZOE-a vezano za velika onečišćenja brodskog zraka, a tu se prvenstveno misli na sva nam dobro poznata zagađenja iz emisije Rafinerije i na neugodan miris iz kruga ĐĐ sličan zavarivanju i lijevanju:

„… slijedom zaprimljene prijave i vaših navoda o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu nastalog uslijed povećanih koncentracija ozona, lebdećih čestica i sumporovodika kao i novog zagađenja koje se sve češće javlja na lokaciji Đuro Đaković, a osobito u blizini ili u samoj tvrtci Saint Jean, inspekcija zaštite okoliša je obavila inspekcijski nadzor pravne osobe Sain Jean Industries d.o.o.,na lokaciji Slavonski Brod, Dr. M. Budaka 1.

Navedena pravna osoba obavlja djelatnost izrade aluminijskih odljevaka za potrebe automobilske industrije te je nadzorom utvrđeno da se na lokaciji se nalazi 10 peći za lijevanje, odnosno taljenje aluminijske sirovine koju nabavljaju u obliku poluga, a u izradi odljevaka ne koristi se otpadni aluminij. Po završetku izrade odljevaka, odljevci se strojno obrađuju, a na lokaciji nema ispusta u zrak te nadzorom nisu utvrđeni navodi iz prijave u vezi neugodnog mirisa sličnom zavarivanju i lijevanju.

Nadalje, možemo vas izvijestiti da spomenuta onečišćenja zraka te emisije onečišćujućih tvari u zrak kao i emisije prekursora iz izvora koji se nalazi u susjednoj državi (Rafinerija nafte Bosanski Brod) spadaju u problem prekograničnog onečišćenja sukladno hrvatskim propisima što nije u nadležnosti inspekcije zaštite okoliša. Isto se rješava na međunarodnoj razini kroz zajedničku radnu skupinu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.“.

Nakon provedenog inspekcijskog nadzora sa strane Okolišne inspekcije MZOE kod pravne osobe Sain Jean Industries d.o.o, svakako nas ohrabljuje činjenica da u spomenutoj tvrtci „pri izradi odljevaka… nema ispusta u zrak … i nadzorom nisu utvrđeni navodi iz prijave u vezi neugodnog mirisa sličnom zavarivanju i lijevanju“.

No ostaje nam žal da ni nakon provedenog nadzora nije pronađen uzročnik neugodnih mirisa od Kolonije, Budainke i Jelasa do Malog Pariza, a ponekad i do Podvinja… Što stvarno zabrinjava Brođane.

Također možemo zaključiti da je Brođanima dobro poznata činjenica: ako “emisije onečišćujućih tvari u zraku kao i emisije prekursora iz izvora koji se nalazi u susjednoj državi (Rafinerija nafte Bosanski Brod)“, tada “sukladno hrvatskim propisima“ to „nije u nadležnosti inspekcije zaštite okoliša”.

Tako, nažalost i nakon skoro devet godina Brođani i dalje očekuju rješavanje tog gorućeg brodskog problema „na međunarodnoj razini kroz zajedničku radnu skupinu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“. Dokle? To nitko ne zna!

(http://www.mzoip.hr/hr/inspekcija/nadzor-zastite-okolisa.html)

 

27 comments

Skip to comment form

 1. Detroit

  Brod je skandalozan grad uključujući u udrugu koja je nepravedno i neopravdano za onečišćenje optužila Sain Jean Industries d.o.o.

  Kad će EKo integral shvatiti da su najveći zagađivači gradska uprava i pojedini lokalni mediji? U rat treba s njima, a ne s poštenim industrijalcima.

  1. SBoperi

   Ne bih se složio s konstatacijom da je „Brod skandalozan grad uključujući i udrugu koja je nepravedno i neopravdano za onečišćenje optužila Sain Jean Industries d.o.o.“.

   Prvo, ako su postupci brodskih političara skandalozni, to još ne znači da je Brod skandalozan.

   Drugo, Udruga Eko-integral kako se i u članku piše nije za onečišćenje optužila spomenutu tvrtku, nego zatražila od Okolišne inspekcije odgovor, što je uzročnik neugodnih mirisa, naročito u večernjim satima, od Kolonije, Budainke i Jelasa do Malog Pariza, a ponekad i do Podvinja i Svačićeve.

   Treće, slobodno provjeri da li su uopće UO za okoliš Grada i/ili UO Županije reagirali u svezi tog problema. Slično, kako slabo ili nikako ne reagiraju ni u vezi zagađenja iz Rafinerije!

   1. PeterTDj

    Zaista iz članka, ali i iz odgovora Okolišne inspekcije MZOE u svezi pitanja iz Udruge Eko-integral, što je uzročnik neugodnih mirisa u večernjim satima od Jelasa preko Budainke i Kolonije do Malog Pariza, a ponekad i do Podvinja(?), sve se lijepo vidi!

    Ne prihvaćamo kritike koje su bez osnove! Prije nepunih mjesec dana slične smo neodgovorne kritike naslušali od nekih drugih dušobrižnika…

    Nejasno nam je, kako neki Brođani zamišljaju rad udruga?

    U osnovi civilne “udruge su svaki oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja”, gdje fizičke osobe udružuju u udrugu radi zaštite nekih zajedničkih vrijednosti, interesa i ciljeva…

    U teoriji udruga predstavlja neprofitnu i od javnih tijela neovisnu organizaciju, koja djeluje bez sudjelovanja vlasti.

    Uz to, što je možda najvažnije „udruge su korektivni mehanizam nepostojanju ili nefunkcioniranju institucija društva, zaštitar javnog dobra“ (Wikipedija).

    1. Detroit

     @SBoperi, a tko predstavlja i zastupa Brod? Političari i tzv. poslenici u kulturi. Tko je izabrao ovakve političare? Građani. Prema tome Brod je itekako skandalozan grad. Naime, građani biraju one političke snage koje, između ostalog, godinama ne rješavaju problem nečistog zraka. Zar to nije skandalozno? Udruga koja skrbi o tome je kompetentna, ali nema muda i to je svima jasno. Nakon što ih je u ime gradonačelnika napao Zovak na sblusu trebali su se uspraviti na stražnje noge i riknuti da ih se čuje do Zagreba. Ali, ne udruga kmeči. Zašto? Jer je dio skandaloznog grada.

    2. PeterTDj

     Ako je nekom promaklo, na SBplusu je objavljeno reagiranje:

     „Sve ovo prepucavanje preko SBplusa je zaista bolesno!“.

     Vidi poveznicu: http://www.sbplus.hr/reagiranja/sve_ovo_prepucavanje_preko_sbplusa_je_zaista_bolesno_.aspx#

    3. PeterTDj

     Možda samo jedan detalj iz spomenutog reagiranja iz kojeg se vidi ono sve što sam u svezi civilne udruge, pa tako i Eko-Integrala govorio:

     Nama iz GI i EKo-Integrala kada smo još krajem srpnja molili i kod zamjenika župana i zamjenika gradonačelnika, pa poslije i kod pomoćnika ministra zaštite okoliša, cilj je bio da nakon velike stanke koja nastala poslije smjene bivšeg ministra, g. Dobrovića, ubrzamo rješavanje velikog problema Brođana sa onečišćenim zrakom.

     Očigledno je iz te rečenice, da smo željeli iskoristiti momenat da su „udruge korektivni mehanizam nepostojanju ili nefunkcioniranju institucija društva,…“.

 2. PeterTDj

  Jučer smo na FB stranicama GI za čisti zrak javili da je na mjernoj postaji na Jelasu izmjerena visoka satna koncentracija sumporovodika od 123,7 µg/m3, dok je granična vrijednost 7 µg/m3!!!

  Tragično je, da pored te visoke satne koncentracije sumporovodika jučer je na toj mjernoj postaji još dvaput mjerena povećana koncentracija sumporovodika, to od 21 i 34 µg/m3.

  Tako je skoro cijelo prijepodne i u podne jako smrdjelo Sl. Brodu. Pa nije slučajno da je jučerašnji dnevni prosjek od 9 µg/m3 bio daleko iznad granične vrijednosti!

  Također su više sati u kontinuitetu mjerene povećane koncentracije sumporov dioksida, pa i od 445 µg/m3(!), što je iznad granične vrijednosti (350 µg/m3).

  Također u zadnja dva dana (2. i 3.10.) mjerene su visoke koncentracije lebdećih čestica i PM2.5 i PM10. Tako na Jelasu 14 puta je mjerena satna koncentracija PM2.5 iznad 40 µg/m3, pa i od 49,8 µg/m3! Dok je kod Stadiona 15 puta je mjerena satna koncentracija PM10 iznad 50 µg/m3, pa i od 93 µg/m3! Izgleda zima je počela…

  Vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm

  Nažalost, uređaj za mjerenje lebdećih čestica PM2.5 od sinoć je izvan funkcije!

  1. PeterTDj

   Ovo sam naveo samo u funkciji prethodno rečenog, a prvenstveno kako je rečeno: „udruge su korektivni mehanizam nepostojanju ili nefunkcioniranju institucija društva…”.

 3. klopec

  Sain Jean Industries d.o.o. Slavonski Brod i te kako zagađuje okoliš. Uz kancerogene lebdeće čestice iz rafinerije dobili smo novog opasnog zagađivača mozga.

  “Faktori okoliša i izloženost aluminiju na radnom mjestu rezultiraju većom količinom aluminija u organizmu.
  Aluminij je prepoznat kao neurotoksin i njegovo akumuliranje u tkivu mozga doprinosi nastanku bolesti. Stoga moramo poduzeti sve mjere da smanjimo taloženje aluminija u mozgu kroz svakodnevne aktivnosti i to što ranije u životu.”

  http://www.telegram.hr/zivot/o-vezi-aluminija-i-alzheimera-nagada-se-vec-neko-vrijeme-no-jedan-znanstvenik-sad-tvrdi-da-ima-dokaze/

  Brođani bi trebali dobiti odštetu za trovanje kojem su brutalno izloženi, koje se, umjesto smanjenja, povećava.

 4. PeterTDj

  IZVANREDNA VIJEST!

  Vlada RH je na današnjoj sjednici donijela zaključak o prihvaćanju Nacrta protokola o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu

  1. Bruno

   E, to bi moglo biti rješenje. Moglo se to puno ranije.

   1. SBoperi

    Ne da se moglo, nego je i trebalo puno ranije! I koje za to odgovoran?

    Još ako je istina, da bi sama “realizacija projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu” mogla potrajati godinu dana, onda nam je sve jasno.

    Brođani upregnute svoje mišiće, ali i um i požurujte naše političare, da sva ta ‘projektiranja’ budu što prije gotova, pa da se krene s izvedbom same plinofikacije!

    1. Stalker

     Treći pasus tvog komentara govori kako i koliko si naivan. Političari će to sve skupa napraviti kada njima bude odgovaralo. Oni, vidi se poslije osam godina nebrige za Brođane, rade po svome, u svom ritmu zločina. Što ja njih imam kao građanin požurivati?! Sve su oni učinili pod pritiskom europskih instituacija, jer su se inatili s Dodikom. Naivni čovječe, jebe se hrvatskim političarima i za iseljavanje i za smrdljivi zrak. Oni samo kupuju… branitelje, crkvu.

     1. SBoperi

      Hoćeš reći i Brođane?

      No nemoj zaboraviti, da neki nisu potkupljivi!

      A trebaš znati ima među njima i pozitivni, pa zato nisu, ali negativni, pa zato nisu potkupljivi!

      1. Edo Bare

       Tko to od nabrojanih kategorija nije potkupljiv? Koji se to svećenik nije odrekao manče što mu je daje država? Koji je to branitelj rekao da neće privilegije i veću mirovinu i invalidninu? Nabroj nekoliko “pobunjenika”!

 5. PeterTDj

  Nejasno mi odakle postoji u nekim ljudima toliko energije za blaćenje svega što je pozitivno. Dok je jučerašnja odluka Vlade je oblik pozitivne vibracije, bojim se, da u SB opet ima i puno negativnih vibracija, a nažalost i u medijima. Upućujem te negativce da pročitaju moje novo reagiranje.

  “Reagiranje: Potpuno je nebitno tko i kako sudjeluje u projektu” – objavljuje portal SBPlus moje reagiranje vezano za navode Tomislava Lukića koji su objavljeni na SBPlusu, a posebno je za istaknuti:

  “…jasno je da osobe, i sa jedne i druge strane Save, koje ne vide potrebu modernizacije Rafinerije, ne bi smjeli biti kočničari razvoja! Ali ni kočničari koji sprečavaju da se Brođani sa obje strane Save ponadaju čistom zraku i zdravljem življenju!”.

  1. Detroit

   Uz jedvite jade pronao sam o čemu se radi. Lukić Tomislav je jasan i nedvosmislen, a ti petljaš i bespogovorno vjeruješ vladi i hrvatskim kapitalistima. Čermak govori da je 3 godine petljao s Rusima. Vlada je amenovala njihove dogovore. Kao on sve radi iz ljubavi za Brod. Nije kočničar onaj koji ima protuargumente za dogovor Rusa i prodavača plina.

   Daj malo prouči sve skupa pa onda reagiraj, jer tvoje reagiranje na sbplusu je nemušto i daje hranu kritičarima.

   1. PeterTDj

    Ne bih polemizirao na ovakav način. Inače sam veliki pobornik ‘igre otvorenih karata’, što ni ovaj put nije osigurano… Pa ću ponoviti iz teksta ono što je po meni možda i najvažnije:

    „… samo bi naveo da je problem plinofikacije od studenog 2013.g. na stolu Ministarstva zaštite okoliša. U tom razdoblju tri su ministra: M. Zmajlović, S. Dobrović i T. Ćorić to rješenje podržali!“.

    Baš i nisam siguran da su oni svi „bespogovorno vjeruju … hrvatskim kapitalistima“ (Čermaku & Comp.).

    A kao još dodatak da smo svi u GI od početka bili zagovornici plinofikacije, naveo bi sljedeće iz moje reagiranje:

    „… svima nam je jasno da rijetko koja rentabilna rafinerija radi još na (otpadni) mazut. … U Rafineriji se spaljuje godišnje najmanje 100.000 tona mazuta najlošije kvalitete. Ako to usporedimo s količinom mazuta kojeg su koristile kotlovnice prije 5 – 6 godina u Slavonskom Brodu, ostat ćemo u velikoj dilemi, što nam je plinofikacija brodskih toplana donijela?“.

 6. PeterTDj

  Polako se sve izlazi na vidjelo… Evo večeras su nam prijatelji iz BiH javili da kod njih postoji nekakav spor oko plinofikacije. Ukazano mi je na članak od 05.10.2017.g. iz business-magazine.ba:

  „BH-Gas: Snabdjevanje prirodnim gasom Rafinerije Brod?“ – gdje se navodi:

  „BH-Gas ovom prilikom želi da upozna javnost da se oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na tačci Brod!“.

  Tako nam je sada potpuno jasno zbog čega je šef kabineta Ureda za zaštitu okoliša u Federaciji, Tomislav Lukić na SBPlusu ovih dana tako oštro obrušio na plinofikaciju Rafinerije! Vidi poveznicu:

  http://business-magazine.ba/2017/10/05/bh-gas-snabdjevanje-prirodnim-gasom-rafinerije-brod/

  1. du auch

   Ispada po tebi da Tomislav Lukić druka za Bosance i Rafineriju?

   A i ti si se zaletio s podrškom hrvatskom kapitalisti i vladi. Objasni ti nama zašto Bosanci u predloženom rješenju vide probleme.

  2. PeterTDj

   Nažalost, nisam siguran da je ovaj komentar dobronamjeran. Već sam nekoliko puta na slične provokacije odgovorio. Uz to sam već rekao da sam pobornik ‘igre otvorenih karata’, što ni ovaj put nije osigurano… Pa neka ova bude moj zadnji odgovor na takva pitanja vezano za plinofikaciju prekosavske rafinerije.

   Jasno je da je g. T. Lukić “šef kabineta Ureda za zaštitu okoliša (i turizma) u Federaciji Bosne i Hercegovine”! Bar tako je njegova funkcija nekako definirana u prvoj kolumni kada je počeo svoje komentare pisati o plinofikaciji Rafinerije.

   Kako sam u svom reagiranju na SBplusu i napisao, dosada mi je bilo čudno, “zašto čovjek s takvom reputacijom, iskustvom i funkcijom nije se više angažirao na pronalaženju rješenja za smanjenje onečišćenja iz emisije Rafinerije, koja rafinerija je ipak na prostorima Bosne i Hercegovine!

   I onda je Tomislav Lukić u svojoj drugoj kolumni iznio neke stavove o plinofikaciji Rafinerije, kao svoje stavove i to kao kontraargument stavovima Brođana, pa i sada i Vlade… A ti stavovi su u biti nekakvi ‘BH-Gas stavovi’, a možda i stavovi same Federacije BH!!! A to se lijepo vidi iz članka:

   „BH-Gas: Snabdjevanje prirodnim gasom Rafinerije Brod?“.( Vidi: http://business-magazine.ba/2017/10/05/bh-gas-snabdjevanje-prirodnim-gasom-rafinerije-brod/ ).

   Inače ti su stavovi skoro identični sa stavovima Republike Srpske i u njima se govori protiv dopreme plina u Rafineriju i “da se BH-Gas oštro protivi bilo kakvim parcijalnim rješenjima i konekcijama na tačci Brod”, neovisno da su stanovnici Broda, tako i na jednoj i drugoj strani Save već 9 godina izloženi velikim zagađenjima iz Rafinerije nafte Brod!

   Još ću ponoviti iz teksta mog reagiranja ono što je ipak možda i najvažnije:

   „… samo bi naveo da je problem plinofikacije Rafinerije od studenog 2013.g. na stolu Ministarstva zaštite okoliša. U tom razdoblju tri su ministra: M. Zmajlović, S. Dobrović i T. Ćorić to rješenje podržali!“.

   Baš i nisam siguran da su oni svi „bespogovorno vjeruju … hrvatskim kapitalistima“ (Čermaku & Comp.). Još malo, pa ću i ja postati protivnik Brođana i krivac za zagađenje brodskog zraka!

   1. grey

    Trebao bi svoje tvrdnje potkrijepiti s još linkova, pogotovo na Lukića, a i inače obrazložiti šire ssvoje stavove.

    Hoće li Grdasko vijeće donijeti službeni stva o prijedlogu Čermaka i vlade?

 7. PeterTDj

  Vidio sam da je i SBplus objavio članak na tu temu pa i reportažu! U kompletnosti potpisujem slijedeći komentar u svezi članka i reportaže:

  Nikako se ne bih složio s naslovom: „Nekorektno su nas optužili da zagađujemo brodski zrak“ jer ako se misli na spomenutu okolišnu inspekciju MZOE, ona nije izašla zbog nikakve tužbe, nego kako je i navedeno inspekcijskog nadzora.

  Udruga Eko-integral, kako je još 4. listopada na portalu SBperiskopu javljeno u članku „Okolišna inspekcija MZOE: Sain Jean Industries d.o.o. Slavonski Brod – ne zagađuje okoliš“ nije optužila za onečišćenje spomenutu tvrtku, nego nakon višestruke prijave Brođana zatražila od Okolišne inspekcije odgovor, što je uzročnik neugodnih mirisa u Slavonskom Brodu?

  Još bih sa stranice tog portala, kako bi svima bilo jasnije, naveo sljedeće: „Nakon provedenog inspekcijskog nadzora sa strane Okolišne inspekcije MZOE kod pravne osobe Sain Jean Industries d.o.o, svakako nas ohrabljuje činjenica da u spomenutoj tvrtci pri izradi odljevaka… nema ispusta u zrak … i nadzorom nisu utvrđeni navodi … u vezi neugodnog mirisa…

  No ostaje nam žal da ni nakon provedenog nadzora nije još pronađen uzročnik neugodnih mirisa od Kolonije, Budainke i Jelasa do Malog Pariza, a ponekad i do Podvinja… Što stvarno zabrinjava Brođane.“.

  1. grof

   Za većinu čitatelja kojoj i sam pripadam nije baš najbistrije o čemu pišeš kad pišeš o sblusu. To je neki portal? Bilo bi dobro da nama koje zanima rasplet s nečistim zrakom u Slavonskom Brodu ma odakle poticao, objasniš ulogu tog glasila. Naime, nismo svi iz Slavonskog Broda.

   1. PeterTDj

    Nisam ni ja, pa ti preporučujem da pročitaš taj članak i reportažu na temu Sain Jean Industries d.o.o.. Vjerujem da će ti onda sve biti jasno! pozd..

    1. grof

     Molim link.

Odgovori