O Rafineriji, Povjerenstvu, Ministarstvu i nekim drugim akterima onečišćenja zraka (2)

Rak plućaNedavno sam sa naslovom „Ponovo o Rafineriji, Povjerenstvu, Ministarstvu i nekim drugim akterima onečišćenja brodskog zraka“ napisao jedan duži članak, gdje sam nastojao analizirati poteze navedenih aktera, pa i šire na brodskoj sceni onečišćenja i zaštite okoliša.

Budući da sam naišao da dosta komentara, među njima i na negativne, odlučio sam da prekinem tu višegodišnju da nazovemo ‘trakavicu’i to bar na stranicama ovog portala čiji je cilj dosada bio informirati i educirati Brođane o problemima zaštite okoliša, a prvenstveno o onečišćenju brodskog zraka.

Procijenio sam kako je možda najbolji način to učiniti preko (mojih) komentara koji su izrečeni uz taj zadnji moj članak objavljen prije petnaestak dana na ovom portalu i da proanaliziram sve ono što je bitno za shvaćanje ove situacije.

21.03.2015 – Građanska inicijativa ‘igra kulturno’

„Slažem se s tim zaključkom („ako je rješenje problema u odlasku Rusa, Brod je nagrabusio“), no dozvolite nam da bar još neko vrijeme, kako u komentaru piše, ‘GI (da dalje) igra kulturno’… A ako neće ići, morat ćemo i mi pronaći drugi način komunikacije!“

Za bilo koju analizu moramo se vratiti na početak početka. A to je studeni 2008. godine, kada je u tišini, bez primjene bilo kakvih ekoloških standarda Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ponovo proradila. Prošlo je dosta vremena dok su Brođani uspjeli locirati uzročnika svojih nedaća vezano za onečišćeni zrak. Još više vremena je trebalo dok su uspjeli ukazati i odgovornim institucijama, da nešto se mora promijeniti u ponašanju i u tim institucijama, ali i kod vlasnika Rafinerije, kao i u samoj Rafineriji…

Iza toga moralo je ponovo proći određeno vrijeme, dok je u Slavonskom Brodu shvaćeno, kako su svi spomenuti akteri oglušili na molbe i zahtjeve Brođana. Pa tako i na prošlogodišnji rujanski Apel za brodski čisti zrak, koji je u biti ipak rezultirao jedno na državnom nivou (novo) Povjerenstvo za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu i kvalitetne zaključke saborskog Odbora za zaštitu okoliša za ponovno pokretanje problema onečišćenja brodskog zraka sa mrtve točke… Na žalost, izgleda tu je sve stalo!

Kako dalje(?), pitaju već opet duže vrijeme Brođani, kojima je stalo za čisti zrak i zdrav život. Da li je potrebno dizanje tenzije do usijanja? Je li moguć sa strane Građanske inicijative proklamirana sinergija na lokalnoj, regionalnoj, pa i državnoj razini? Pitanja su od vajkada, a odgovora nema!

22.03.2015 – Je li veći broj oboljelih od raka upozorenje svima?

„’Veći broj oboljelih od raka’ – javlja SBTV na svojim on-line stranicama o rezultatima Projekta praćenja zdravstvenih podataka kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa županijskim zavodom i nastavlja:

„Koliko onečišćenje zraka utječe na zdravlja stanovništva Slavonskog Broda? Najbitnije je pitanje koje si Brođani postavljaju od kada je s radom započela rafinerija u susjednom Bosanskom Brodu.“.“

Kako smo i spomenuli, Brođanima je stalo za čisti zrak i zdrav život. U kontekstu toga Građanska inicijativa već duže vrijeme pokušava informirati i educirati građanstvo o onečišćenjima i mogućim posljedicama. Sve je to otpočetka naišlo je na dobar odziv Brođana, a i nekih institucija…

Tako posebno je za istaknuti nastojanje Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije oko provođenja raznih studija, pa tako i gore spomenute, kao i Studije utjecaja ekoloških čimbenika na zdravlje ljudi koju je Zavod uputio i zatražio stručno mišljenje o prihvatljivosti od strane Ministarstva zdravlja. Ali odaziva još nema!

No daleko je veći problem neshvaćanja ili slab odaziv Grada, pa donekle i Županije oko realizacije još jedne ideje članova Građanske inicijative. Radi se o osnivanju Zajednici zaštite okoliša i prirode o čemu se već skoro dvije godine priča, ali bez određenih rezultata. A svakom je jasno da jedna takva institucija, gdje bi sve raspoložive snage i iz GU i

ŽU, kao i svih ekoloških udruga na županijskoj razini ujedinili u borbi za čisti zrak, donijela bi puno jače rezultate!.
23.03.2015 – Dominantni zagađivač zraka je Rafinerija nafte Brod

„… ponovo su u Slavonskom Brodu mjerene visoke satne i dnevne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i PM 10.

Tako su prekjučer ponovo indeksi kvalitete zraka bili u crvenom za dnevnu i satnu koncentraciju lebdećih čestica PM 2.5 i PM 10, a jučer (vjerojatno zbog smjera vjetra) i za dnevnu i satnu koncentraciju lebdećih čestica PM 2.5. Vidi stranice AZO: http://iszz.azo.hr/iskzl/.

Posebno je zabrinjavajuće kako je ponovo dnevni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 bio prilično visok, od 67,7 µg/m3! Također su i dnevni prosjeci koncentracije lebdećih čestica PM10 mjereni u Rafineriji danima visoki, oko i iznad 100 µg/m3!

To je i upozorenje svima da dominantni onečišćivač brodskog zraka, Rafinerija nafte Brod u svojim aktivnostima i dalje i dalje se ne preže od velikih zagađenja okoliša sa obje strane Save!”

U podnaslovu navedena izreka o Rafinerije i ove godine je više puta potvrđena. I sada kada se već petnaestak dana osjeća neka vrsta zatišja i kada u Brodu Brođanima pušu povoljni (sjeverni) vjetrovi, pa i tada! Što reći na to?

Da li nabrojati rekordne mjerene koncentracije od 13. veljače za sumporovodik (423,06 µg/m3) i sumporov dioksid (884,35 µg/m3) ili navesti podatak da su dosadašnja dva – dva i pol mjesečna onečišćenja lebdećim česticama i sumporovodikom skoro ili u potpunosti ispunila godišnju kvotu?

Također smo više puta spomenuli da pored kontinuirana onečišćenja npr. lebdećim česticama, Brođane posebno zabrinjavaju i povremeni (ali zaista česti) visoki pikovi skoro svih mjerenih koncentracija onečišćujuće tvari. Svakom je jasno da takvo nešto može izazvati samo neki veliki industrijski kompleks, kakva je Rafinerija.

Na žalost, sva nastojanja članova Građanske inicijative da se ili putem lokalne ili regionalne ili državne uprave uspostavi neka vrsta uzajamna suradnja dosada, za ovih šest i više godine nisu dala rezultata. Na drugoj strani uvijek se naišlo na ‘gluhi telefon’!

Možda nije na odmet spomenuti, da su sva nastojanja nakon više od tri godine rada i na državnoj razina bezuspješna. Dovoljno je predočiti izvatke iz zapisnika sa 3. sjednice Povjerenstva koji se odnose na međudržavni sporazum:

„Međudržavni sporazum o suradnji Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine je ponovo u fazi čekanja odgovora druge strane. Trenutno su usuglašene verzije na bosanskom i srpskom jeziku, dok hrvatska verzija nije potpuno usklađena. Kako se radi o jezičnom usklađivanju očekivale su se brže aktivnosti kako bi se prijedlog uputio na Vladu Republike Hrvatske i dalje na sklapanje i potpisivanje sporazuma. Međutim, došlo je do dodatnog otežavanja realizacije ovog sporazuma zbog njihovog inzistiranja na četvrtoj jezičnoj inačici, odnosno na sporazumu na bosanskom, srpskom, hrvatsko bosanskom i hrvatskom jeziku s druge strane…“. Pa dokle tako?

25.03.2015 – Je li savjetodavni referendum u Slavonskom Brodu utopija?

„’Nova tribina o ‘Plominu C’ – 29.03. svi na referendum!’ – javlja Zelena akcija i nastavlja:

„… Zelena akcija, Greenpeace i Zelena Istra održali su još jednu tribinu u sklopu kampanje za referendum o termoelektrani ‘Plomin C’ koji će se na području Labinštine održati u nedjelju 29.03. Većina prisutnih je zaključila kako je ovaj referendum prilika koja se ne smije propustiti te da je nužno potaknuti što veći broj građana da toga dana izađu na biračka mjesta i iskažu svoj stav o ovom projektu.“.

Tu večer još sam još napisao: „Pretpostavljam da prvo trebamo definirati zahtijevano referendumsko pitanje, a drugo privoljeti Grad da referendum raspiše… No točno možemo sve provjeriti u Zelenoj akciji. Oni su popratili referendum u Pločama, a sada su uključeni u pripremi i provedbi referenduma u Labinštini.“

Tako je referendum proveden u Labinštini. Na žalost, izlaznost građana nije bio na zadovoljavajućem nivou, pa veliki postotak onih (94%) koji su se izjasnili protiv TE Plomin C nije mogao osigurati savjetodavni karakter referenduma.

Pitanje je: kako bi bilo u Slavonskom Brodu? Vjerojatno najlakše bi definirali referendumsko/a pitanje/a. No teško ovako poznati, kakav bi mogao biti pristup prema referendumu u samom Gradu i općinama u blizini Rafinerije? Ni to, koliko bi bili građani svjesni i izašli na referendum. Jedino je sigurno da bi svi glasali protiv ovakvog stanja u Brodu!

27.03.2015 – Je li moguć nekakav drugačiji pristup sviju nas?

„Ja sigurno ne odustajem, a garantiram da neće ni Građanska inicijativa. Vidim i vjerujemo da znate kakve sve zavrzlame mogu nam ‘priuštiti’ političari, no na dobrom smo putu da pronađemo snagu i način da dominantni izvor zagađivanja zraka u našem Brodu, Rafineriju nafte Brod sinergijom svih Brođana (nadam se uskoro) ‘utjeramo’ u red.“

Na žalost, mora se priznati da vrijeme neumorno leti. Takvo pitanje iz podnaslova (Je li moguće nekakav drugačiji pristup sviju nas?) bilo gdje drugdje bilo bi za sve već skroz otrcano… No Brođani ipak se moraju nadati. Bar do svibnja, do kontrolnog sastanka saborskog Odbora za zaštitu okoliša. A ono što je najvažnije, ne smije se odustati!

Također znamo da svi akteri s ove strane Save moraju svoj pristup preokrenuti, ako ne za 180, onda za 90 stupnjeva!

 

20 comments

Skip to comment form

 1. “Budući da sam naišao da dosta komentara, među njima i na negativne, odlučio sam da prekinem tu višegodišnju da nazovemo ‘trakavicu’i to bar na stranicama ovog portala čiji je cilj dosada bio informirati i educirati Brođane o problemima zaštite okoliša, a prvenstveno o onečišćenju brodskog zraka.”

  Ova rečenica zasjenjuje cijeli tekst, tim više, jer nije jasna.

  Borba za promjene u društvu (okolišu, politici, kulturi) mora biti stalna. Ona ima amplitude, uspone i padove. Najvažnije je borbu prilagoditi okolnostima, ali i skrenuti pažnju “aktera” na nju. Metode borbe su borba sama.

  Možda treba naći sponzora (pokrovitelja) kao što je to učinio Dado Vašarević. Njega je pod svoje uzeo Zlatni cekin, pa Volenterski centar funkcionira kao vurica koja će trebati još zaposlenika.

  Možda GI treba postati dioSatiričkog kazališta mladih? Možda o njoj treba brinuti babina desna ruka za manipulacije Jastra Gubić? Možda GI napokon treba osvojiti granicu s Bosnom na deset minuta? Bilo što- samo ne treba gadovima dati predah.

  U ime naše male djece koju imamo, mora se učiniti sve da nasilje i teror smrdljivim zrakom prestane.

  1. Meni je ta rečenica baš dobro sjela… Brođanima zaista dosta te trakavice! Brođanima dosta samo priče oko onečišćenja brodskog zraka! Brođanima pun kufer Rafinerije i politike koja ništa ne čini! Oni ne žele postati dio političkog folklora, tj. balkanskog kola: od Zagreba preko Banja Luke i Sarajeva sve do Mostara! Vjerojatno će jednom, valjda uskoro, svima reći: NE!

  2. GI neće nikada postati dio Satiričkog kazališta mladih, makar mi vrlo cijenimo tu kazalištnu družinu, pa Silvija, a i njegov novi projekt. No nikada se ne zna, hoćemo li kad-tad možda baš s njima i Dadinim Volenterskim centrom izvesti performans na temu Rafinerija zagađuje naš zrak, Rafinerija Brođane ubija!

 2. Treba dramatizirati, ali ne ovako!

  1. Nego kako Maki?! Mislim da Brođanima za ovih šest godina došla je voda i zrak do grla… Kako sam i spomenuo od Apela Brođana evo prošla su sedam mjeseci, a jedini rezultati su već više puta spomenuto Povjerenstvo i zaključci saborskog Odbora za zaštitu okoliša…

   No, ostale su reakcije ostalih institucija, a o poduzetim koracima da i ne govorimo, minimalni!

   Dovoljno je spomenuti kako je bivši predsjednik RH, samo krajem prošle godine (većinom zbog svoje predizborne kampanje) tri put bio u Brodu. Znamo i to, što je ranije obećavao, pa i što je o zatvaranju Rafinerije izjavljivao… On je otišao, a Rusi su ostali i Bosanskom Brodu i u RS-u!

   Da ministra zaštite i premijera i ne spominjemo. Normalno da su i oni znali za Apel Brođana i onima je naš Apel upućen. No oni nisu došli u Brod. Pitanje je hoće li ikada doći? A opet naš gradonačelnik, a i župan su stalno tu! Koja je korist od toga?

   A sa druge strane baš kako je spomenuto u jednom komentaru, valjda nećemo svakih šest ili osam mjeseci nove apele odaslati. Da Hrvatska pošta na nama profitira?

 3. Dosta mi je te trakavice. Kad se županu Marušiću živo jebe, zašto bi se i onim silnim aktivistima dobre volej u GI.

  Samo ne bih ja ovako seruckao po portalima, nego bi napisao OTVORENO PISMO od Kolinde do Mirka. Nabrojao bi sve što govori o nemaru zvaničnika.

  1. Dobro, to znači da poslije Apela za čisti zrak, ponovo pišemo. Sada umjesto predsjedniku RH, sada pišemo predsjednici i tako redom… A za koji mjesec kada dođe druga Vlada, novoj Vladi i tako redom…

   Da, za pismo gradonačelniku se slažem. Njemu treba uputiti oštro pismo i zatražiti da se zauzme ne samo riječima nego i djelom za Brođane…

   1. Ne kapiraš ti moj SBoperi što ti je Stalker napisao. GI treba napisati otvoreno pismo vlastodršcima, ali ne o problemu koji svi znaju, nego o problemu nerješavanja problema. PROZVATI ih treba za ubijanje brodske mladosti, za neodgovornost, za sistem koji se provodi, a zove se: jebemimisezagrađane. Kapiraš? To je pismo koje ide svim bivšim i budućim vladama RH od kojeg bi se trebali smrznuti. ALI, ima li muda kao što nema u GI? Ili je GI ista kao brodski informatori- ne talasaju? PIISATI Treba i babi i županu manekenu nacerenom.

    1. Uhhh, ovo je bilo i ludo i oštro, možda i luđački oštro… No možda je čovjek u pravu(?)! Sve bi mi Brođani trenbali pokušatii!

    2. Slažemo se mi sa Jagmom i njegovim ‘luđačko oštrim’ umom, moramo primijetiti da rujanski Apel Brođana o čistom zraku baš je govorio „o problemu nerješavanja (našeg) problema“!

 4. Jesmo li mi jedini EU grad s problemom prekograničnog onečišćenja? Kako EU štiti svoje građane?

  1. Da, Slavonski Brod je jedini Klozet-grad u Europi.

 5. Predugo traje ova borba vas Brođana za najosnovniji uvjet života- čist zrak. Što kaže mag Piršić?

  1. Kolega Piršić, kao i svi drugi vodeći ljudi iz područja zaštite okoliša u Hrvatskoj dobro su informirani o svim događanjima u Sl. Brodu vezano za onečišćenje zraka iz Rafinerije.

   Što više Vjeran je trebao biti sudionik predviđene tiskovne konferencije u veljači, kada su mjerene rekordne visoke koncentracije sumporovodika i sumporov dioksida.

   No razvoj događanja oko bušenje Jadrana radi nafte i plina prolongirao njegov dolazak, pa i spomenutu tiskovnu… Mi u GI-u ipak se nadamo da će, ako bude potrebno, kolega Piršić ponovo doći u Brod i pomoći oko rješavanja naše goruće problematike!

 6. 11.04.2015. godine u 17 00 sati osmosatni prosjek koncentracija ozana je bio iznad granične vrijednosti od 120 µg/m3!

  Prošli mjeseci jako puno se pričalo u Brodu o velikim satnim i dnevnim koncentracijama sumporovodika i lebdećih čestica i PM10 i PM2.5. Što više, još prije mjesec dana smo zaključili kako su dotadašnja dva – dva i pol mjesečna onečišćenja lebdećim česticama i sumporovodikom, na žalost skoro ili u potpunosti ispunila godišnju kvotu.

  Evo danas imamo i prvo (prizemno) ozonsko prekoračenje u ovoj godini! Već u 17 00 sati, nakon što je bila mjerena dosada najveća temperatura u ovoj godini u Brodu,a (možda )i Hrvatskoj: od 24 stupnjeva, a na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) šest sati u kontinuitetu mjerena satna koncentracija ozona iznad 120 µg/m3, osmosatni prosjek koncentracija je bio iznad granične vrijednosti od 120 µg/m3! Vidi stranice AZO-a: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165 !

  Vjerojatno i stručnjaci pitaju nije li to možda prerano? No situacija sa brodskom zrakom i u brodskom zraku je zaprepaštujuća i to kako ove godine osmosatni prosjek koncentracija ozona već u travnju bio iznad 120 µg/m3 nije nikakvo iznenađenje. Nego veliko je upozorenje Brođanima!

 7. Vidim na ‘fejsu’ GI za čisti zrak kako su Rusi najavili nekakve (smiješne) aktivnosti na polju modernizacije…

  1. Zaista, ovih dana je iz prekosavske Rafinerije procurilo o ovogodišnjim aktivnostima modernizacije:

   „Modernizacija Rafinerije“ – piše Brodski-portal i nastavlja:

   „..uprava Rafinerije nafte u Brodu usvojila je plan prioriteta aktivnosti u ovoj godini. Od planiranih investicija izdvaja se projekat regeneracije katalizatora na postrojenju za hidrokreking, što će znatno smanjiti sadržaj sumpora u dizel gorivu, kao i projekat dodatnog prečišćavanja emisionih gasova.“. Vidi link:

   http://brodski-portal.com/modernizacija-rafinerije/

 8. Ovih dana smo u Građanskoj inicijativi zaprimili informaciju kako je na zahtjev socijalista i zelenih u EU parlamentu izbačeno iz hrvatskog prijedloga amandmana vezano za izvješće o napretku Bosne i Hercegovine spominjanje rafinerije u Bosanskom Brodu i to tamo gdje se navodi nužnost prevencije onečišćenja zraka jer kako su obrazložili oni ne žele izdvajati pojedinačne slučajeve…

  Da se prisjetimo Amandman kojeg je gđa Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu uložila na Rezoluciju o Izvješću o napretku BiH u 2014. godini vezanu uz Rafineriju nafte u Bosanskom Brodu je glasao:

  „5 a. poziva Bosnu i Hercegovinu da poduzme aktivne mjere za sprečavanje prekomjernog onečišćenja zraka koje je rezultat rada Rafinerije nafte Brod, a ima prekogranični utjecaj i negativne posljedice na kvalitetu života i zdravlje stanovnika Slavonskoga Broda, te da u što skorijem roku, a najkasnije do kraja ove godine, obveže vlasnike Rafinerije da završe predviđenu modernizaciju.“.

  1. To je zapravo dobar znak! Uzmite sada stvari u svoje ruke. Marijanina europska dobra volja je slabija od malih lokalnih akcija.

  2. Problem je skroz u nečem drugom.

   Kako nam je u Građansku inicijativu javljeno, u tekst kompromisnog amandmana nije ušlo eksplicitno navođenje imena ni Bosanskog ni Slavonskog Broda. Ali zato su u kompromisni amandman ipak ušli neki dijelovi iz prvog prijedloga amandmana. To su oni koji se odnose na rijeke Neretvu i Trebišnjicu (“…also concerning activities in the Neretva and Trebišnjica River Basin;”).

   Ono što je sigurno, da se u paragrafu 21a kompromisnog amandmana navodi zagađenje zraka i prekogranični utjecaj, ali bez posebne napomene vezano za Rafineriju nafte Brod!

   Spomenuti kompromisni amandman je sutradan, dana 15. travnja prihvaćen na prijedlog socijalista i zelenih.

   Na kraju jedino što se može reći kako nam mora biti žao da tu problematiku nismo ranije pokrenuli, pa svi (koliko možemo) utječemo i na sve naše EU parlamentarce…

Odgovori