«

»

sij. 08 2018

Ni sastanak Povjerenstva, a ni zapisnik s tog sastanka, neće Brođanima osigurati čisti zrak

Dočekali smo Božić. Dočekali i ispratili smo i Novu godinu… Nekako između ta dva datuma kao klin se uklještio jedan za Brođane, bar tako im se nekada činilo, važan događaj: 6. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda.

Zaista, nakon godinu dana stanke, dana 27. prosinca 2017. god. u prostorijama Grada Slavonskog Broda održan je taj sastanak Povjerenstva, za koji sastanak ni mediji, ali ni sami Brođani nisu se previše brinuli. Ne može se reći, ni da i u Ministarstvu ili u institucijama države čiji predstavnici čine većinu Povjerenstva, bili oni zabrinuti. Tome ide u prilog i otkazivanje sastanka sa strane važnih predstavnika nekih institucija, makar su se na kraju pojavili neki zamjenici predstavnika na sastanku, kao i famozni detalj, da do današnjeg dana nije do Brođana stigao zapisnik sa sastanka.

Potpuno nam je jasna situacija. Još tamo u listopadu 2014. godine, kada je nakon Apela petnaestak udruga na čelu sa Građanskom inicijativom za čisti zrak i Udrugom Eko-Integral, a i Grada i Županije, Ministarstvo zaštite okoliša osnovalo to Povjerenstvo, neki Brođani su predvidjeli da neće ono baš ništa novo i dobro donijeti u borbi Brođana za čisti zrak.

No nitko nije mogao ni pretpostaviti, da stanje brodskog zraka u ova tri godina i nešto mjeseci, ako nije se pogoršalo, neće se ništa poboljšati. A Povjerenstvo će se samo vrtiti u krug. Netko je davno rekao: ako ne znaš što da uradiš i kako da riješiš problem, onda osnuj povjerenstvo…

Tako u tih šest sastanaka Povjerenstva skoro na svakom sastanku u jednoj, nekad i u dvije točki dnevnog reda obrađivalo se stanje brodskog zraka, gdje se u dugim i širokim izveštajima, često i godišnjim izvješćima došlo do zaključaka da je brodski zrak zagađen, najčešće, točnije oduvijek sa lebdećim česticama PM2.5 i PM10, kao i sumporovodikom, a ponekad i ozonom, no uz određenih, često i smiješnih  ograničenja…

Zaista nikada se točno nije određivalo koliko je stvarno učešće prekosavskih zagađivača, a posebno nije, koliko je učešće Rafinerije u onečišćenju brodskog zraka. Kretalo se od dominantog zagađivača, prema 30 – 40 postotno učešću Rafinerije u zagađenju brodskog zraka. Pokušavalo se pronaći i neki model za rješavanje problematike, a najviše nada se ulijevalo u izradu Katastra zagađivača. No od sastanka do sastanka se odgađala njegova primjena. A svi čitateji SBPeriskopa se dobro sjećaju da Građanska inicijativa od 2012. godine traži izradu tog famaznog Katastra zagađivača.

Za to vrijeme, svake godine su mjerena alarmantna onečišćenja na brodskim mjernim postajama; na Jelasu i  kod Stadiona kraj Save, ali i u Rafineriji… Tako je i ovih dana. Nažalost, u Slavonskom Brodu ni u novoj godini nije se dogodilo čudo. Do promjene u brodskom zraku tek je došlo u jednom kratkom intervalu, poslije vremenske promjene i nakon kiše koja je očistila brodski zrak!

No, očigledno je da prekosavsko zagađenje zraka i dalje traje i zrak je (skoro) kontinuirano zagađen velikim koncentracijama lebdećih čestica PM2.5 i PM10, benzena i sumporovodika! Najbolji pokazatelji su (u prilogu) grafikoni satnih koncentracija lebdećih čestica PM2.5 i PM10, na kojima se lijepo vidi da i oko Božića i Nove godine, ali i za vrieme ovog zadnjeg vikenda Brođani su bili izloženi velikim zagađenjima iz Rafinerije, gdje se također mjerene  velike satne koncentracije lebdećih čestica PM10 (vidi sliku mjerenja 06.01. u 23 00 sata)!

No ni nakon što je svima postalo jasno da i ona druga strana  prihvaća i traži rješenje kako bi uzrok tog velikog zagađenja odstranili plinofikacijom Rafinerije, što bi rekli prelaskom na plin umjesto otpadnog mazuta kao energenta u proizvodnji, Povjerenstvo dalje se vrti u krug!

Neovisno od prethodno rečenog, ipak su za Brođane najvažnije informacije sa zadnjeg sastanka Povjerenstva vezane za točku dnevnog reda o “provedenim i budućim aktivnostima Ministarstva zaštite okoliša i prirode u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka na području grada Slavonskog Broda” o čemu je nazočne detaljno informirao pomoćnik ministra, Igor Čizmek u funkciji novog predsjedavajućeg u Povjernstvu..

Što još reći?  Brođanima je posebno važno da predviđena plinofikacija Rafinerije provodi se u okvirima planiranih rokova. Tako je za očekivati da će izvođač radova Crodux početkom listopada 2018. godine pustiti plin u Rafineriji, a do konca godine će se završiti aktivnosti planirane plinofikacije!

Nadajmo se da ovo neće ostati samo na obećanjima!

 

 

38 comments

Skip to comment form

 1. Stalker

  Sve će se ubrzati, a zrak će biti čišći kada Kolinda svoj ured prenese u Slavonski Brod. Ta tri dana otjerat će smrad od nafte, a donijeti nepodnošljivi smrad obećanja.

 2. Popac

  Ne shvaćam zašto nije sastavljen zapisnik? Koji bi mogao biti razlog? To nam je autor trebao pokušati razjasniti. Što znači ako ga nema ili ima?

  1. Jabihnesto

   Valjda je riječ o nemaru ili možda su ljudi u Ministarstvu bili ‘prebukirani’…

   1. PeterTDj

    potpuno je prihvatljivo tumačenje, zapisnik možemo očekivati tamo negdje krajem siječnja!

 3. Frodo

  Sve je to skandal ogromnih dimenzija. Što na sve kaže brodski šerif Duspara?

 4. Jabihnesto

  Stanje brodskog zraka zaista nije ni malo zadovoljavajuće. Ovih dana vrlo često se mjere, ali se i osjeti visoke koncentracije sumporovodika i lebdećih čestica. A još uvijek mi Brođani ne znamo, tko nas truje? Izgleda po Povjerenstvu, da mi sami sebe trujemo!

  1. Jabihnesto

   Nevjerojatna je nezainteresiranost Ministarstva u ovih devet godina… Nisu mogli dosada ni jedan korektan prijedlog iznijeti i riješiti za dobrobit Brođana!

   1. Detroit

    Niti znaju niti im se da. A niti mogu. Da je suprotno, Brođani bi izvozili čisti hrvatski zrak kao onaj u limenkama iz 1991.

 5. PeterTDj

  Evo u zadnjih nekoliko dana brodski zrak je obzirom na lebdeće čestice PM2.5 po EPA standardima više od 100 sati bio kontinuirano zagađen i nezdrav, a od toga i dvadesetak sati jako nezdrav (vidi: http://aqicn.org/city/croatia/slavonski-brod-1/m/!)!

  Tako je jučer na mjernoj postaji na Jelasu ponovo dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio alarmantno visok od 85 µg/m3 (vidi http://eko-integral.eu/index.php/kakvoca-zraka!)!!!

  Dok je na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 ponovo i to 5. dan u kontinuitetu bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio visokih 78 µg/m3! Također je i dnevni prosjek sumporovodika bio iznad granične vrijednosti i iznosio 5,8 µg/m3!

  U isto vrijeme je u Rafineriji dalje se mjerile visoke koncentracije lebdećih čestica PM10, pa i iznad 980 µg/m3!!!

  1. PeterTDj

   Jutros se u SB osjeti promjena vremena… No još je jučer na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 i to 6. dan u kontinuitetu bio iznad granične vrijednosti (50 µg/m3) i iznosio 57 µg/m3!

   Dok je na mjernoj postaji na Jelasu ponovo dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio visok od 53 µg/m3 (vidi prilog!)!

   Također je i dnevni prosjek sumporovodika kod Stadiona kraj Save bio iznad granične vrijednosti i iznosio 5,35 µg/m3!

   1. sex pistol

    I bit će to tako dok se Brođanima ne smiluju Putin i Čermak.

    1. Ordinacija

     Postoje tu i određeni interesi!

     Interesi Rusije, da uđe na tržište plina u RH i zato Putin nudi Hrvatima šakom i kapom plinofikaciju sela i gradova…

     Opet u Crodux-u je cilj BiH tržište, a možda povratak na stare projekte. Jedan od tih je TE u SB na plin!

 6. Ordinacija

  Pročitao sam da “… taj sastanak Povjerenstva, za koji sastanak ni mediji, ali ni sami Brođani nisu se previše brinuli…”.

  A jučer sam gledao HTV-ovu Županijsku panoramu (sramota!) i priču o tome da Brođani na veliko kupuju u Bosanskom Brodu, tako i benzin…

  Nikog, pa ni tih Brođana nije briga da brodski zrak zagađen (iz Rafinerije), pa ni HTV da reklamu pravi Bosanskom Brodu…

  Razgovor je vođen i sa šefom Općine, Jovićićem! A kako sam primijetio nije on ni spomenuo zagađenje! Zašto bi i spomenuo, kada naši političari o tome šuute!

  1. Detroit

   Miješaš uzrok i posljedicu, naftu i banane. Jedno je trovanje Brođana s obje obale save, a drugo su susjedski i trgovački odnosi. Ti predlažeš bojkt njihove robe? Nisi, pretpostavljam za upozoravajući bojkot granice odnosno kamiona, ali si za bojkotiranje da naša sirotinja kupuje povoljnije preko.

   Ne može se u svakoj emisji spomenuti zagađanje. To bi bilo isto kao kad bi u priči o nekom čovjeku spomenuo da su se njegovi mamam i tata svađali tko će oprati suđe poslije večere.

   1. Boki

    Ćuj, ako danas prosvjedujesš protiv rafinerije i zagađenja, a sutra tankaš tj. kupuješ proizvode baš te rafinerije, onda je to u najmanju ruku licemjerno. To ti je kao da borac protiv prostitucije ide u javnu kuću.

   2. Ordinacija

    Ni na kraju pameti mi nije bilo blokirati granicu, ili zabraniti kupovine robe u Bosanskom Brodu. Htio sam samo apelirati na svijest onih građana koji kako Boki kaže “borci protiv prostitucije, a idu u javnu kuću”. Što više prostituiraju se…

    A to se odnosi i na naše medije, a prvenstveno ako je riječ o HTV-u! Ako je riječ o javnoj televiziji, onda bi gledatelje trebali informirati o važnijim stvarima od kupovine špeceraja, a tu je i veliko onečišćenje brodskog zraka!

    Na kraju, “susjedske i trgovačke odnose” najmanje čine kupovine na bosanskobrodskoj pijaci ili derventskom vašaru!.

 7. Ordinacija

  Ovako je govorio bivši državni tajnik MZOE, Ante Čikotić prije 13. mjeseci u Slavonskom Brodu nakon dvosatnog sastanka sa predstavnicima Grada i koordinacije inicijativa za čisti zrak:

  “- Ovaj tjedan smo odradili aktivnosti u razgovorima s Upravom plinskog distributera Plinacro-a. U petak imamo razgovor s JANAF-om u Ministarstvu i želimo biti proaktivni. Imamo u petak i sastanak povjerenstva u Slavonskom Brodu, a u ponedjeljak je sjednica saborskog Odbora. Shvaćamo da građani Slavonskog Broda nisu zadovoljni, rezultati onečišćenja vidljivi su kroz zdravstvene kartone samih građana. Kvaliteta života je narušena i mi ćemo dati sve od sebe da se ta situacija promijeni – rekao je i dodao kako će se napraviti sve što je u nadležnosti države da se odradi modernizacija i plinofikacija rafinerije…” (http://www.soundset.hr/vijesti/slavonski-brod/mirko-duspara-slavonski-brod-je-osuden-na-propast-i-ovo-je-katastrofa).

  1. Ordinacija

   A ovako je govorio “gradonačelnik Mirko Duspara:

   – Poslali smo dopis premijeru, nismo dobili odgovor od njega, očekivali smo da će se barem pojaviti ovdje, jer ako se ima vremena hodati po Lici i Zadru ima se vremena doći i u Slavonski Brod. Pogotovo što od ovog prosvjeda svaki dan imamo prekoračenja i znamo kako je to od strane rafinerije Bosanski Brod. Nije istina da nema rješenja, danas smo saznali kako smo nemoćni, ali nemoćni smo već 8 godina. Naša tvrtka JANAF šalje oružje koje ubija Brođane ovdje svih 8 godina. Imamo situaciju da moramo ukinuti sve što eventualno može izazvati neko zagađenje, kako bi ovi u BiH mogli otvarati Stanare i ostale termoelektrane u Zenici ili gdje već. Ova regija i ovaj grad osuđeni su na propast, to je moj zaključak danas i nema više smisla sjediti i pričati o nečemu jer ovo je katastrofa”…

   A danas? Ni traga, ni glasa!

  2. Detroit

   Pusti Dusparu. On je pročitan kao knjiga. On sada čeka i snuje kako će se problem zagađenja riješiti barem deset posto.

   1. Ordinacija

    Nažalost, tu si u pravu!

 8. PeterTDj

  Po podatcima od prije 5-6 sati vezano za indeks kvalitete zraka Europske agencije za okoliš, u Slavonskom Brodu je vidljivo da je brodski zrak danas 10.01.2018. u 5 00 sati još uvijek bio zagađen!

  Dok iz grafikona može se zaključiti da u zadnji 100 dana zrak je bio 79 dana zagađen ili jako zagađen (zagađen 37, a jako zagađen 42 dana). To je zaista zabrinjavajuće!

  Vidi poveznicu: http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ili FB stranicu GI za čisti zrak!

  1. PeterTDj

   Na kraju stvarno se mora zaključiti da vezano za problematiku onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu, postoji velika netolerancija i slobodno možemo reći i zataškavanje pravog stanja sa strane svih institucija na državnom, ali i lokalnom i regionalnom nivou!

   Slavonski Brod za ovakvim zagađenjem zraka prije pripada BiH, nego RH ili Europi! Zagađenje inače ne poznaje granice…

   1. PeterTDj

    Na kraju je rezultat takav, da je svima jasno kako su zaista Brođani potpuno otupili!!!

    1. Ordinacija

     Zato veliku krivicu nose Grad i Županija…

     Ako znamo da postoji projekt vrijedan milijun kuna i to za edukaciju i obavješćivanje Brođana i taj projekt se još od sredine 2015. godine ne realizira, to nas mora zabrinjavati!

     To je nažalost, više od nekakve ‘netolerancije’…

     1. du auch

      A tko su grad Brod i BPŽ? Pa mudonje na čelu istih. Prema tome, sve jasno.

      1. Jabihnesto

       Nažalost, to je velika ISTINA!

       1. Jelić

        A kako to radi brodski šerif treba poslušati na lokalnom radiju na kojem, čini mi se jednom tjedno, opći s glasajućim narodom.

  2. PeterTDj

   Evo jedna poruka od jednog Brođanina, vezano za zagađenje iz Rafinerije:

   “Obično između 22 i 02 sati iz dimnjaka rafinerije počne iznenada sukljati velika količina dima koja ide visoko u zrak. Kada dosegne određenu visinu i ohladi se valjda, počne se spuštati i za oko 20 minuta cijeli grad samo nestane s vidika do te mjere da se nijedno svjetlo grada više ne vidi!!!”

   Zaista je to za razmišljanje… Što više možda i za organiziranja akcija praćenja i mogunost da ovjekovečimo te nemile scene za vrijeme proivodnje u Rafineriji!

   1. Vagabundo

    Mene zna rano ujutro zabrinuti jak smrad dima, koji ponekad vuče na naftu ili zapaljenu plastiku, gumu, najlon pa i drva i uplašim se da je rafinerija dobacila čak i do mog atara, a onda skužim fala bogu nije, susjed opet na sabajle peče rakiju.

    https://vukajlija.com/sabajle

    1. PeterTDj

     Na sreću ponekad Brođanima pomažu vremenske promjene, pa i ovakve šale, šalice jer ovo oko nas koga ne ubija, samo ga ojača!

     1. Vagabundo

      Omate li podatke do kuda se širi zagađenje zraka? Kakva je zagađenost perifernih dijelova i susjednih općina?

      Recimo Ima li u Podvinju, Tomici, Pocrkavlju tragova zagađenja i koliko je ono manje intenzivno (ako je uopće) u odnosu na situaciju u Brodu?

      1. PeterTDj

       Nažalost ne! S tim ovi u Ministarstvu se ne bave, a pitanje i je čim se bave. No siguran sam, što više znam iz priče, da u Sibinju, Grižićima i Podvinju zagađenje iz Rafinerije ima svoj utjecaj!

  3. PeterTDj

   Iz FB arhive od prije 2 godine članak govori o našoj, brodskoj svakodnevnici:

   „Ponovo alarmantno onečišćenje brodskog zraka!“ – pisao je tada portal SBperiskop i zaključio:

   „Pitamo se, što se to događa? A najtragičnije je o cijeloj priči da nitko o tome ni pojma ne bi imao, da nismo na vrijeme reagirali i o tome informirali javnost!“. Vidi link:

   http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/ponovo-alarmantno-oneciscenje-brodskog-zraka

   1. PeterTDj

    Iz FB arhive o SB od prije 2 godine:

    “Brođani izloženi zagađenju zraka i svjesni da ne mogu očekivati skoru pomoć” – javljao je Nacional.hr. Vidi poveznicu:

    http://www.nacional.hr/brodani-izlozeni-zagadenju-zraka-i-svjesni-da-ne-mogu-ocekivati-skoru-pomoc/

 9. PeterTDj

  “Nastavlja se konstantno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu; na proljeće kreće plinofikacija prekosavske rafninerije” – piše na web-stranicama SBTV i nastavlja rečenicima kojima se najavljuje večerašnja reportaža u Dnevniku u 20 00 sati:

  “U zimskim mjesecima Brođani već poslovično najviše trpe konstantno onečišćenje zraka, a u prvih deset siječanjskih dana bilježe se alarmantne koncentracije lebdećih čestica, benzena i sumporvodika u zraku.

  Dobra vijest je da na proljeće počinje proces plinofikacije prekosavske rafinerije. … (što je) potvrđeno je na sastanku Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka…”.

  http://www.sbtv.hr/vijesti/item/6437-nastavlja-se-konstantno-oneciscenje-zraka-u-slavonskom-brodu-na-proljece-krece-plinofikacija-prekosavske-rafninerije

  1. PeterTDj

   Brodski ministar, ministar financija Zdravko Marić o zaštiti okoliša, no ne o prekosavskom zagađenju, nego o današnoj uredbi Vlade u svezi smanjenju porezna davanja pri kupnji novih vozila.

   “Naime, Marić je na sjednici Vlade kazao kako bi danas donesena uredba … trebala dinamizirati tržište i potaknuti obnovu voznoga parka, a uz to pridonijeti zaštiti okoliša i povećati sigurnost cestovnog prometa.”.

   “Vlada smanjila porezna davanja pri kupnji novih vozila” – piše portal eBrod. Vidi link:

   http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/vlada-smanjila-porezna-davanja-pri-kupnji-novih-vozila–22212.html

  2. PeterTDj

   “SBTV – DNEVNIK – Nastavlja se konstantno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu – 11.01.2018.” Vidi poveznicu:

   https://www.youtube.com/watch?v=6YQN36GBjig&feature=youtu.be&list=PL5IprVGsEOLYnghW42FzK_VhaBCJ_uLkC

 10. PeterTDj

  I Brodportal piše i objavljuje video vezano za zadnjih onečišćenja brodskog zraka:

  VIDEO: Nastavlja se onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu; na proljeće kreće plinofikacija prekosavske rafinerije

  http://www.brodportal.hr/clanak/video:-nastavlja-se-oneciscenje-zraka-u-slavonskom-brodu;-na-proljece-krece-plinofikacija-prekosavske-rafinerije-18231

Odgovori