Netko je potpuno promašio temu, pa su glavni izvori onečišćenja: mala kućna ložišta, cestovni promet, pustinjski pijesak…

Evo poslije skoro dva mjeseca i mi Brođani smo dočekali malo čišćeg, čistog zraka i to valjda već jednom u dužem razdoblju!

Cijela Hrvatska je u ZELENOM, brodske mjerne postaje više nisu na prvom i drugom mjestu liste onečišćenja zraka RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), što više nisu ni u top deset. A svemu tome je prethodio (za sve nas dobro poznati) interval od 70 sati trajanja, kada su brodske mjerne postaje kontinuirano bile u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak) i to jedine u RH!

Svi se sjećamo popisa kojeg smo nedavno objavili na SBPeriskopu. Popis se odnosilo na dane, one samo iz siječnja kada su više sati, a često i cijeli dan brodske mjerne postaje (jedna i druga) bile na vrhu top liste onečišćenja RH i to u CRVENOM, ŽARKO CRVENOM i LJUBIČASTOM (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-aktivisti-u-klopci-sada-znamo-da-smo-svi-mi-u-klopci)!

Posebno smo tada istakli koji su do tada bili kritični dani. Ovako sa odmakom i sa onim saznanjima koje smo naučili i doživjeli od 5. do 8. veljače, možemo podvući crtu i točno reći; kada su brodske mjerne postaje (bar jedna, ali često i obje) više puta mjerile alarmantne koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5, što više bile su u LJUBIČASTOM:

 1. i 25. prosinca (27 sati), 04. siječnja (18 sati), 22. i 23. siječnja (18 sati) i 05. do 08. veljače (blizu 70 sati). Takvo nešto nisu evidentirale u posljednje vrijeme druge mjerne postaje u Hrvatskoj. Što više u tim razdobljima (skoro) cijela Hrvatska (uvijek) je bila u ZELENOM!

Brođani zaprepašteno, ali i uplašeno gledali u svoje aplikacije tražili su objašnjenja koja im nisu stigla. Mi iz Eko-Integrala ponavljali ono standardno, što znamo o mogućim uzročnicima zagađenja brodskog zraka. Ali i to da imamo veliki problem i s južinom.

Inače prvu grupaciju zagađivača čine naši, lokalni zagađivači, kao što je asfaltna baza i ljevaonice unutar ograde ĐĐ. Drugu grupaciju čine zagađivači koji svojim djelovanjem izazivaju i daljinsko zagađenje, kao što su napr. termoelektrane oko Tuzle, Ugljevik, Stanari i drugo. Na kraju tu je Rafinerija nafte Brod iz Bosanskog Broda koja kako i mi sumnjamo, možda je počela s radom, ako ne sa preradom nafte, onda nekakvim aktivnostima koje izazivaju veliko onečiščenje u zraku!

Ono što mi još u Eko-Integralu, pa tako i u Slavonskom Brodu znamo da početkom siječnja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvojaputem diplomatskog predstavništva uputilo dopis prema Rafineriji nafte Brod, kojim se žurno traže nove informacije o svim trenutnim aktivnostima i načinu rada same rafinerije”. Do te informacije mi u Slavonskom Brodu još nismo došli.

Znamo još i to kakvo objašnjenje imaju u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ-u, ali i u Hrvatskom Zavodu za javno zdravstvo vezano za sva ova brodska ekstremno onečišćenja zraka. To smo mogli pročitati na brodskim portalima. Tako su nam iz Ministarstva javili:

Glavni izvori emisija lebdećih čestica (PM) u zraku su mala kućna ložišta koja koriste kruta i tekuća goriva, a slijede promet (cestovni), industrija (rafinerija nafte), necestovni pokretni izvori i strojevi te poljoprivredni sektor. … Značajan utjecaj na visoke koncentracije lebdećih čestica zimi imaju meteorološki uvjeti koji doprinose akumulaciji onečišćenja nad gradom.

Hladna razdoblja povezana su sa stagnacijom zraka i malim brzinama vjetra što znači da su uvjeti za raspršenje loši te dolazi do zadržavanja čestica u plitkom graničnom sloju što pogoduje porastu koncentracija unutar određenih područja pogotovo urbanih dijelova u kojima imamo značajne izvore.

Prirodni izvori čestica, poput zračnog prijenosa pustinjskog pijeska, također mogu dovesti do prekoračenja graničnih vrijednosti.

Uvidom u podatke Europske agencije za okoliš stanje kroz period od 5. do 8. veljače, onečišćenja u mediteranskom dijelu kao i dijelu srednjoistočne Europe je zabrinjavajuće, ali ukazuje na to da onečišćenje u Slavonskom Brodu nije izdvojeni slučaj. Na prostoru Mediterana i u podalpskom području Italije došlo je do onečišćenja koje je uzrokovano atmosferskim strujanjima i daljinskim prijenosom pustinjskog pijeska…

Što se kvalitete zraka u Slavonskom Brodu općenito tiče, naglašavamo kako je zbog svog geografskog položaja, ali i atmosferskih strujanja, on u puno nepovoljnijem položaju od ostalih gradova u kontinentalnoj Hrvatskoj, no nije izdvojen slučaj. Probleme s onečišćenjem lebdećim česticama PM10 i PM2.5 zimskim mjesecima nema samo Slavonski Brod nego i drugi gradovi kontinentalne Hrvatske – Zagreb, Osijek, Kutina, Sisak.

Ova pojava je uzrokovana ponajviše utjecajem i doprinosima sezone grijanja, ali i značajnim doprinosom prekograničnog daljinskog onečišćenja….”!

Na kraju ovog uvida u ‘pisamce’ Ministarstva, moramo navesti da od jučer stanje zraka u Slavonskom Brodu je potpuno zadovoljavajuće! Jučer ujutro na brodskim postajama se mjerile koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 ispod 20 µg/m3! Dok dva-tri dana ranije mjerena je satna koncentracija lebdećih čestica PM10 i od 330 µg/m3, a PM2.5 od (skoro) 200 µg/m3! Kako smo spomenuli, brodske mjerne postaje kontinuirano bile u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak)!

No ovo i takvo onečišćenje zraka samo se dogodilo i događa (ne jednom, nego kontinuirano) u Slavonskom Brodu. Makar u priopćenju Ministarstva spominju i Zagreb, Osijek, Kutina, Sisak… Bez dokaza ili bilo kakvih argumenata!

A ono što je posebno važno primjetiti, uz gorki osmijeh Brođana, izgleda, po objašnjenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ-a i Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo od jučer u Slavonskom Brodu više se uopće ne loži, nema prometa, (možda) je stao i život(?)!

Bit će prije da je netko potpuno promašio temu. Brođani 12 godina ukazuju na kontinuirano onečišćenje brodskog zraka. Traže pravog uzročnika, instalaciju i vođenje katastra zagađivača i ne samo za Slavonski, nego i Bosanski Brod. Pa još puno toga drugo, ali sve u funkciji čistog zraka!

Nažalost, koliko je puta u posljednje vrijeme Ministarstvo promijenilo svoje ime, toliko puta se izgubilo na važnosti osiguranja čistog zraka građanima Slavonskog Broda! Da, svakako i Brođani imaju pravo na čisti zrak i zdrav život! A to mnogi vrlo često zaboravljaju

39 comments

Skip to comment form

 1. Još uvijek nema jednoznačne studije o udjelima uzroka u ekološkoj katastrofi. Improvizacija na svkom koraku dok stanovništvo crkava.

  • grey on 10.02.2021 at 07:46

  Birokracija Ministarstva ne samo da je spora, nego je bahata i bez osjećaja za točnost.

 2. Razumio bih obrazloženje nadležnog miistarstva da je, n primjer, Nova Gradiška u crvenom, jer je Brod u Ljubičastom. Ali svi su bili u zelenom, a Brod u ljubičastom. Što je prava istina?

 3. Zašto gradonačelik ne želi suradnju s EKO Integralom? Zašto odbija da se napravi zajednički strateški dokument o zagađivačima u Brodu?

 4. Opet je Peter Tot-Đerđ sam u iznošenju činjnica, ponovo sam pita. Ostali iz eko družine sve podržavaju, ali ni reč da bi rekli u vidu pismenog uratka.

 5. Jedna friška informacija; Cijela Hrvatska je u ZELENOM, ali poslije samo 20-tak sati smirivanja, brodske mjerne postaje jutros, unazad 6-8 sati više nisu! One su ponovo na prvom i drugom mjestu liste onečišćenja zraka RH i jedine su u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Na brodskim mjernim postajama ponovo se mjere povećane koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5, a kod Stadiona kraj Save sinoć nekoliko sati mjerile se i koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad visokih 100 µg/m3!

 6. Po Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku… granična vrijednost (GV) za vrijeme usrednjavanja 24 sata (50 µg/m3) ne smije biti prekoračena više od 35 dana u godini.

  Pretprošle godine, a izgleda i u 2020. godini na mjernoj postaji Slavonski Brod-2 bila su samo 34 dana prekoračenja GV! Koja slučajnost Ali to je duga priča.

  Zato smo odabrali ovu zimu, od sredine listopada (točnije od 21.) do današnjeg dana (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275), nešto više od tri i pol mjeseca i gle čuda; na mjernoj postaji Slavonski Brod-2 sada imamo već 36 dana prekoračenja dnevnog prosjeka GV (50 µg/m3)!

  Što znači da u ova tri i pol mjeseca imamo već na razini godinu dana zrak II kategorije (onečišćen zrak)!

 7. Nije tako tragična slika, ako je riječ o Brođanima, kako neki komentatori žele pokazati. Radi se ponovo puno-puno ozbiljno. Tu su nam i mediji pomogli. Nažalost neki, a prepoznajete ih, su odmogli, pričajući ‘netočnosti’ na osnovu obavijesti iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ-a i Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo. No protiv toga mi boriti se ne možemo!

  Mi sada u Eko-Integralu intenzivno radimo na doeduciranje građana putem medija preko reportaža, videa, emisije kakva je bila Klopka posvećena brodskom onečišćenom zraku!

  Nadalje radimo da naši brodski zastupnici u Saboru izađu s prezentacijom ovog zabrinjavajućeg stanja u brodskom zraku!

  Radimo na žurnom sazivanju tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša Sabora Republike Hrvatske o brodskom onečišćenom zraku.

  Zatraženo je od ministra Tomislava Ćorića da žurno dođe u Slavonski Brod i pomogne u rješavanju kvalitete zraka u našem gradu.

  Također je zatraženo da se u gradu organizira tematska sjednica o kvaliteti zraka i zagađenju koje naš grad ugrožava 12 godina. A istovremeno da se aktiviraju zaključci sa posljednje tematska sjednica ŽS iz lipnja 2020. god..

  • Frog on 10.02.2021 at 14:13

  Dilema,radi li rafinerija ili ne je vrlo jednostavno rješiva: upit JANAFu Jeli se nafta transportira ili ne. To službeno može pitati gradonačelnik Duspara,ali čini mi se da njega boli kikić za Brođane.

 8. Zaista je neobično jednostavno, kako su ovi iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ‘otkantali’ Brođane. Doista dosta nam je ovakvih mišljenja ‘stručnjaka’! Znaju li oni, kolika je onih dana bila temperatura u SB-u? Često kao u Dubrovniku i na Hvaru!!!

  Znaju li oni, koliki je promet ovih dana preko graničnog prijelaza? Ako tri-četiri auta prođu u pola sata? Valjda znaju, čuli su za pandemiju?

  Dosta nam je i ‘neukog’ pravdanja koje traje već 12 godina! Vi iz Ministarstva riješite nešto, pa onda pričajte. Zaista mogli ste spomenuti i južinu, lokalne zagađivače, pa i one zagađivače iz sjevera BiH, sve termoelektrane, sve one oko Tuzle, pa i TE Stanari, koje je četrdesetak km od SB!

  Skoro Rafineriju niste ni spomenuli, valjda (misliti da) je u remontu. Pa tamo je uvijek remont! Znate vi dobro da Rafinerija 12 godina nije RH dostavila ni plan modernizacije, ni plinofikacije, ama baš nikakav dokument… A to je minimum minimuma!

  Brođani traže čisti zrak i zdrav život, svoja ustavna prava! Tome niitko ništa! A najmanje Ministarstvo!!!

 9. Jabihnesto, vaš gradonačelnik je odgovorio da je preko 400 raznih dopisa poslao odgovornima za probleme s čistim zrakom. Drugačije bi ministarstvo reagiralo da je vaš gradonačelnik vršio odgovarajući pritisak. Ali, oni se slažu u mnogočemu.

 10. A što je sa gradskim smetlištem?
  Često vozam bicikl na relaciji Poloj-grad-Podvinje i smrad koji se osjeti pored smetlišta se nekada proteže sve do Podvinja. Ovisno o struji zraka. A taj smrad po mirisu u sebi nema ništa zdravog. Ja bih rekao da je to jedan od glavnih zagađivača ma što god gradske vlasti navele pod izgovor da je deponija ok.

 11. Ovo je biser na biserima, makar je iz Ministarstva:

  “Prirodni izvori čestica, poput zračnog prijenosa pustinjskog pijeska, također mogu dovesti do prekoračenja graničnih vrijednosti.

  Uvidom u podatke Europske agencije za okoliš stanje kroz period od 5. do 8. veljače, onečišćenja u mediteranskom dijelu kao i dijelu srednjoistočne Europe je zabrinjavajuće, ali ukazuje na to da onečišćenje u Slavonskom Brodu nije izdvojeni slučaj. Na prostoru Mediterana i u podalpskom području Italije došlo je do onečišćenja koje je uzrokovano atmosferskim strujanjima i daljinskim prijenosom pustinjskog pijeska…”!

  Hoću reći, ako treba Slavonski Brod je i na Mediteranu ili u podalpskom prostoru!

 12. “Ekstremno onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu bio je povod za današnji govor Ružice Vukovac, predsjednice Domovinskog pokreta u Brodsko-posavskoj županiji i saborskoj zastupnici u Hrvatskom saboru…

  – Obzirom da su institucije Republike Hrvatske od grada Slavonskog Broda svojim nečinjenjem, napravile grad slučaj, smatram kako nakon nekog vremena opet moram govoriti o zagađenju zraka koje je proteklih dana u gradu Slavonskom Brodu bilo ljubičasto obojeno, odnosno ekstremno i iznimno opasno po ljudsko zdravlje!…”

  https://slavonija.in/ruzica-vukovac-u-saboru-iznijela-niz-zahtjeva-za-slavonski-brod/

 13. @gradjanin SB, ima tu nešto. Vijuš je preblizu gradu.

 14. Ovo pismo Ministarstva je pun teorija. Svakom je jasno, najlakše je sjesti pred PC i ‘fantazirati’ i slagati tetris!

  Ali Brođani traže rezultat, ne samo od djelatnika i službenika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, nego i od ministra Tomislava Ćorića!

  Potpuno podržavamo Eko-Integral u zahtjevu: “Zatraženo je od ministra Tomislava Ćorića da žurno dođe u Slavonski Brod i pomogne u rješavanju kvalitete zraka u našem gradu.”!

 15. Ima jedan brodski portal koji vrlo često citira medije sa one strane Save. Vjerojatno prepoznajete ga(?)! No pored tih citata, izrazito negativno izjašnjava o ekološkim udrugama, eko-aktivistima, po njemu ispadne da za ovo zagađenja u Brodu ako ne direktno onda indirektno oni su najviše, ako ne i jedini krivi. Evo jedan ‘naslovni citat’ koji ukazuje u sumnju u nemoralnu rabotu tog portala:

  ‘Ekološke udruge iz Slavonskog Broda uporno krivicu pokušavaju prebaciti na desnu obalu Save i na Rafineriju. Njihove tvrdnje djeluju ispolitizirano. Priča oko onečišćenja i loše kvalitete zraka uvijek se intenzivira pred izbore, pa tako i ovaj put. Lokalni izbori u Hrvatskoj dobra su prilika da se prebacivanjem krivice na Rafineriju i Brod pokupe jeftini politički poeni.’

  Zaista nevjerojatna izjava, pa ako je i citat, to iz portala koji je usko vezan uz politiku, o udrugama koje su daleko od politike i pokušavaju po svojoj funkciji odraditi zaštitu okoliša, osigurati čišći zrak… Sve je jasno!

  • Frog on 10.02.2021 at 21:25

  U cijeloj ovoj priči zaboravljamo kakav nastup ima Duspara prema tijelima državne uprave,agresivan,bezobrazan i neprihvatljiv. Sjetimo se kakvo je bilo njegovo nastupanje prema ministru Ćoriću,oko Uskrsa 2018.godine. To društvo u Vladi ga ne šlijivi pola posto,upravo zbog njegove isključivosti

 16. Zbog Dusparine arogancije i pisama smo završili tamo gddje smo sada – u prknu.
  Nitko ne želi sa njim razgovarati kada ih stalno napada a to radi da od sebe napravi heroja.
  Mislim da građani nebi imali ništa protiv da se malo pokrenemo.
  Poput Zadra na primjer.

 17. Dobro Jabihnešto, zašto se skrivati iza rečenice da “ima jedan brodski portal koji vrlo često citira medije sa one strane Save … (i) izrazito negativno izjašnjava o ekološkim udrugama, eko-aktivistima, po njemu ispadne da za ovo zagađenja u Brodu ako ne direktno onda indirektno oni su najviše, ako ne i jedini krivi.”. To je brodski slavni sbplus portal.

  Taj portal sebi dozvoljava da krivi brodske eko-aktiviste i za stanje na toj drugoj strani Save, i kaže da kod njih nedostaje senzibilitet aktivista za tu sirotinju koja se prijeko grije na otpadni ugalj i tko zna na sve što još! Njih ne zanima kvaliteta zraka (ili vazduha). Oni se bore da prežive! A sbplus ne pita, je li kod nas situacija bolja?

  Situacija je prijeko zaista teška, no brodske eko-aktiviste još prije 6 – 7 godina odlazili preko u Općinu Brod, htjeli pomoći oko osnivanja eko-društva… Nije išlo i naša RA iz Grada, ali i Općina Brod sve to iskoristile za drugu svrhu! A Rafinerija cijelo vrijeme i Općinu i sve stambene zgrade u BB grije na otpadni mazut. Brodske kotlovnice (njih 95% i više) plinoficirane još tamo 2012.g.!

  • Maki on 11.02.2021 at 14:42

  Sbplus je u funkciji gradskih vlasti od kojih dobiva veliki novaca. U smislu sadržaja je smeće, a u smislu organizacije je najbolji, jer ima love kao govana.

 18. Danas je cijela Hrvatska u ZELENOM, osim jedne mjerne postaje, a ona je brodska postaja na Jelasu! Ona je ponovo u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Nažalost više nije nam dostupna lista MP sa onečišćenja zraka RH, ali je i ovako očigledna prethodna naša konstatacija.

 19. Još malo prisjećanja na ova posljednja ekstremna visoka onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu:

  “Alarmantno je da su i jedna i druga mjerna postaja u Slavonskom Brodu ovih dana u ljubičastom, i to u kontinuitetu. Ima tu i lokalnih zagađivača, ali mi sumnjamo na to da je rafinerija možda ipak počela s radom. U svakom slučaju, stanje nakon 12 godina više nije samo zabrinjavajuće nego, usudio bih se reći, katastrofalno – kaže Peter Tot-Đerđ iz ekološke udruge Eko-Integral.”!

  https://www.vecernji.hr/vijesti/visoko-zagadenje-zrak-u-slavonskom-brodu-necist-rafinerija-kazu-ne-radi-1467425

 20. Brođani više ne mogu vjerovati ni svojim očima. Umjesto da se svi u politici ukazuje na osjetne rezultate (kojih još uvijek nama!) u rješavanju problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu, na prevelikim onečišćenjima brodskog zraka, naročito od početka prosinca, a posebno u periodu od 5. do 8. veljače, kao i na probleme Brođana u borbi za čisti zrak, zdrav okoliš i život i osiguranja svoja ustavna prava(!), Brođani slušaju one ‘smjernice’ koje su (bez odgovarajućih rezultata) unazad 12 godina više puta izrečene:

  “U slučaju Slavonskog Broda, … to bi značilo pomoći građanima i industriji pri prelasku na ekološki prihvatljiviji energent, ubrzanju postupka plinofikacije u pojedinačnim slučajevima, pomoći pri subvencioniranju energetske obnove kuća i stambenih zgrada. … No, naglasili su, na … djelovanje pozvani su svi, ne samo lokalna vlast, stranke, saborski zastupnici, koji zajednički trebaju utvrditi ciljeve i boriti za rješavanje problema koji mogu pridonijeti čišćem zraku, nego i sami građani koji u svakodnevnom životu trebaju činiti sve kako bi što manje zagađivali zrak.”.

  https://sbplus.hr/slavonski_brod/politika/politicke_stranke/primarni_oneciscivac_brodskog_zraka_vise_nije_rafinerija.aspx

 21. Ponavljamo još jedno zapažanje o brodskom zagađenju zraka koje se dogodilo krajem prošle godine.

  Zrak u Slavonskom Brodu i tada je bio alarmantno i kontinuirano onečišćen, a posebno je zanimljivo bilo jedno neobično onečišćenje brodskog zraka visokim koncentracijama sumporovodika uz povišene koncentracije sumpor-dioksida u Slavonskom Brodu od 16. prosinca prošle godine. Uz napomenu da takvo nešto na brodskim mjernim postajama nije evidentirano još od prije havarije u rafineriji u listopadu 2018. godine.

  Tada je satna koncentracija sumporovodika samo u 4 – 5 dana prekoračila satnu graničnu vrijednost (7 µg/m3) čak 30 puta, od dopuštenih 24 puta tijekom kalendarske godine, čime je Slavonski Brod ponovno završio u II. kategoriji kvalitete zraka (onečišćen zrak) obzirom na sumporovodik!

 22. A posljednje naše zapažanje odnosi se na povećanu prisutnost benzena u brodskom zraku u periodu od 05. do 08. veljače. Ta prisutnost benzena ne može nikako dokazati da li je Rafinerija radila(?), ali može na nešto ukazati.

  Nažalost na mjernoj postaji na Jelasu baš dan prije deinstalran uređaj za mjerenje benzena, ali zato imamo podatke s postaje kod Stadiona kraj Save.

  Tako je 06. veljače na mjernoj postaji kontinuirano 12 sati se mjerila koncentracije benzena iznad 15 µg/m3, pa i od 35 µg/m3(!), a granična vrijednost je na godišnjoj bazi 5 µg/m3! Sutra dan sve se ponavljalo s nešto nižim koncentracijama benzena…

 23. Ovih dana je i saborska zastupnica Marina Opačak Bilić u svom izlaganju u sabornici ukazala na probleme oko brodskog onečišćenog zraka, na prevelike koncentracije sumporovodika mjerene u prosincu i na ekstremna onečišćenja lebdećim česticama PM10 i PM2.5 od 5. do 8. veljače!

  Zastupnica Opačak Bilić uputila je pitanja ministrima Ćoriću, Grlić Radmanu i Berošu. Također je zatražila sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša Sabora Republike Hrvatske o brodskom onečišćenom zraku.

  https://www.facebook.com/opacakbilicmarina/videos/197565285440553

 24. Danas je cijela Hrvatska u ZELENOM,pa skoro i a ona (nestašna) brodska postaja na Jelasu! Ona je u ŽUTOM. To se vidi i na karti Europske agencije za okoliš (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index#tab-based-on-data)!

  Na istoj karti se vidi i jedan grafikon s podacima o onečišćenju zraka u posljednjih 365 dana. U tom periodu 40% je zrak u Slavonskom Brodu bio onečišćen: 29,5% u CRVENOM, 8,2% u ŽARKO CRVENOM i 2,3% u LJUBIČASTOM.

 25. PeterTDj, beskrajno vam hvala na informacijama! S druge strane, imamo improvizacije i politički proljev Dusparin, Samardžićev i Valentin koji teče kroz sbplus kanalizacijsku cijev.

 26. Hvala Druškane. Moramo se potruditi da istina dođe do Brođana. Sve ostalo je priča maloj djeci.

 27. Pa sada budi pametan! Ispada da u Slavonskom Brodu nitko (osim “mala kućna ložišta, cestovni promet, pustinjski pijesak…”) ne zagađuje zrak. Bar to smo isčitali iz odgovora Državnog inspektorata o aktivnostima vezano za brodski onečišćeni zrak:

  “Inspektori zaštite okoliša obavljali su nadzore gospodarskih subjekata … u krugu Industrijske zone Đuro Đaković u Slavonskom Brodu, u okviru redovnih aktivnosti tijekom 2019. i 2020. godine ili u okviru nadzora iniciranih pojedinačnim pritužbama građana. Nadzorima inspekcije zaštite okoliša utvrđivana je usklađenost poslovanja s propisima kojima je, uz ostalo područje koje se inspekcijskim nadzorom kontrolira, obuhvaćeno i područje zaštite zraka…

  Nadalje, u nadzorima subjekata … utvrđeno je da tvrtke posjeduju propisane dozvole u smislu zaštite okoliša i ispuštanja emisija onečišćujućih tvari u zrak i gospodarenja otpadom. U provedbi inspekcijskog nadzora nadzirani su nepokretni izvori onečišćivanja zraka …

  Iz rezultata ispitivanja ovlaštenih laboratorija proizlazi da su emisije onečišćujućih tvari izmjerene na ispustima pogona i uređaja navedenih tvrtki u zakonom propisanim vrijednostima.”

  https://sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/ostalo/jesu_li_tvrtke_koje_brodani_prozivaju_krivci_za_los_zrak.aspx

 28. Danas je cijeli dan cijela Hrvatska u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), no negdje od 13 00 sati, pa i sada (ona nestašna) brodska postaja na Jelasu, nasuprot Rafinerije je cijelo vrijeme u CRVENOM (onečišćen zrak)!

 29. Iz FB arhive od prije 5 godina! Nekada je bilo moguće i ovakvo razmišljanje;

  Tada “Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao je kako je jasno da je Rafinerija Brod u susjednoj BiH glavni izvor onečišćenja zraka koji znatno narušava kvalitetu života građana.”!

  https://www.nacional.hr/moguce-zatvaranje-naftovoda-trojica-ministara-u-slavonskome-brodu-zbog-oneciscenja-zraka/

 30. Ovaj sjeverni vjetar sve otpuše s juga… No dok ponovo cijela Hrvatska u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) mjernu postaju na Jelasu (nasuprot Rafinerije) ne može se u potpunosti ‘prevariti’.

  Ona je cijelo vrijeme u CRVENOM (onečišćen zrak)! Tamo izgleda “mala kućna ložišta, cestovni promet, pustinjski pijesak…” dalje onečišćuju brodski zrak ili možda se ipak tamo mjeri i prekosavsko zagađenje(?)…

  • Maki on 14.02.2021 at 09:07

  Peter, ne možeš ti budale i lobiste uvjeriti u ništa. Duspara likuje.

 31. Mi eko-aktivisti 12 godina pokušavamo ovo brodsko, pa i hrvatsko politikanstvo oko brodskog onečišćenog zraka ‘utjerati u red’ (osnovano je Povjerenstvo, međudržavna radna skupina, izrađena aplikacija za registriranje zagađivača, održane su tematske sjednice saborskog Odbora za zaštitu okoliša, itd.). Ostalo , samo jedno politici i upravi, trebalo je raditi.

  No nitko ne radi, lakše politizirati i filozofirati, to već 12 godina! Tako i sada. Je li netko stručno i konstruktivno progovorio o nekakvim analizama. Cijelo vrijeme se govori o nekakvim ‘iskustvenim’ standardima. A sve ono što je mjereno godinama, to se zaboravlja, pa tako i ‘stručnjaci’ daju svoju ‘veliku pomoć’ politikanstvu! A sve to, uz to i rječnik, komunikacija, neodgovornost i nas u Eko-integralu, ali i među Brođanima, strašno zabrinjava!

 32. 30. sjednica Županijske skupštine BPŽ održana je dana 16. veljače 2021.god.. Nama posebno interesantna da vijećnica Ružica Vukovac u svom pitanju se osvrnula na posljednja ekstremna zagađenje zraka u Slavonskom Brodu i na pitanje vezano uz zaključke sa sjednice ŽS održane u lipnju 2020. godine.

  Posebno, “je li zatraženo od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada u SB i BPŽ u iznosu
  od 80%, što … stoji u Zaključku ŽS iz lipnja 2020.?”.

  U izvješću o sjednici možemo pročitati: “”Na pitanje vijećnice Ružice Vukovac … odgovorio je župan Danijel Marušić kazavši kako je zahtjev za sufinanciranje energetske obnove zgrada u 80% iznosu upućen Fondu za zaštitu okoliša, te se čeka odgovor. Napomenuo je kako je Brodsko-posavska županija do sada energetski obnovila stotinjak zgrada institucija kojima je osnivač. Prvenstveno se radi o bolnicama i školama…”.

  http://bpz.hr/novosti/samouprava/odrzana_30_sjednica_zupanijske_skupstine.aspx#

 33. Od večeras je mjerna postaja na Jelasu (nasuprot Rafinerije) ponovo je u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak). Što znači da je stanje zraka u Slavonskom Brodu već peti put ove zime u ekstremnom onečišćenju! Dok je postaja kod Stadiona kraj Save još uvijek u CRVENOM (onečišćen zrak)! Istina u Hrvatskoj postoji još nekoliko postaja koje su u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), ali to ništa ne može ublažiti tu tragičnu brodsku situaciju!

 34. Sinoć kako smo i javili, mjerna postaja na Jelasu (nasuprot Rafinerije) ponovo je nekoliko sati bila u LJUBIČASTOM (ekstremno onečišćen zrak), a toliko sati i na granici… Dok je postaja kod Stadiona kraj Save cijelo vrijeme bila u CRVENOM (onečišćen zrak)!

  Na sreću, mjerenja na brodskim postajama pokazuju da imamo ‘određeni pad’ satnih koncentracija lebdećih čestica PM10 i PM2.5 (ali još uvijek prilično visokih), što je dovelo da mjerna postaja na Jelasu sada je u ŽARKO CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  Istina, kako vidimo u Hrvatskoj sada su još nekoliko postaje u CRVENOM, ali to ništa ne može ublažiti ovu tragičnu brodsku situaciju!

Odgovori