Građanska inicijativa: Želimo prezentirati probleme zaštite brodskog zraka najvišim institucijama RH!

sb-korzoU zadnje vrijeme na stranicama SBPeriskopa više puta, da ne kažem često smo pisali o brodskim nadanjima vezano za pravo na čisti zrak i pravo na zdrav život! To sve u kontekstu duge,  osmogodišnje agonije Brođana i događanja vezano za 6. prosinac, kada ističe petogodišnja okolišna dozvola Rafinerije nafte Brod. Ta okolišna dozvola, kao i samo izdavanje nove okolišne dozvole uvjetovani su modernizacijom tehnoloških procesa u Rafineriji, koja na žalost, nije ni do danas provedena.

Tako mi Brođani već osam godina, otkada radi prekosavska Rafinerija,  svjedoci  smo svakodnevnom onečišćenju brodskog zraka, smradu koji nas (skoro) svako jutro budi, zagađenjima iz Rafinerije: sumporovodikom i  lebdećim česticama, rjeđe benzenom, sumporovim dioksidom, ozonom, a  i nekim drugim za zdravlje i za življenje neugodnim i nezdravim kemijskim spojevima.

Također i to skoro sedam godina, otkada je proradila mjerna postaja na Jelasu, svjedoci  smo da se u Slavonskom Brodu mjere visoke, često i alarmantne visoke satne koncentracije sumporovodika,  lebdećih čestica PM2.5 i PM10, ponekad i benzena i neki drugih za zdravlje i za življenje neugodnih kemijski spojeva!

Svjedoci smo i dosada puno puta smo bili i obećanjima; u zadnje vrijeme istina  rjeđe od prekosavskih političara i vlasnika Rafinerija, a  češće od domaćih političara, počevši od dosadašnjih pet ministara zaštite okoliša koji su se tu i tamo ili ponekad pozabavili sa pitanjem zagađenog brodskog zraka.

No bojimo se da sve to je prošlo bez odgovarajućih rezultata. Tako su Brođani ostali bez obećane modernizacije tehnoloških procesa u Rafineriji! Faktički sve je stalo na tom, kako je ovo međudržavni problem, gdje se pored interesa Republike Srpske i BiH, treba istaći i veliki interes ruskih vlasnika, a opet s druge strane interes Brođana i stanovnika okolnih mjesta koji gravitiraju prema Slavonskom Brodu, a njih je vjerojatno više od 100 tisuća!

Ta brodska situacija je zaista zabrinjavajuća… Najviše zbog toga što su Brođani prvenstveno izloženi zagađenju iz Rafinerije, tj. iz BiH, gdje su još i neke termoelektrane koje su u blizini, kao npr. TE Stanari, itd.. U isto vrijeme portal Croenergo piše da je „BiH 3. u svijetu po smrtnosti zbog zagađenja zraka“ i nastavlja:

„Zemlje regije su u samom svjetskom vrhu po broju smrti zbog zagađenja zraka. Bosna i Hercegovina je na trećem mjestu sa 223,6 umrlih na 100.000 stanovnika, odmah iza Gruzije i Sjeverne Koreje.“. Vidi  link: http://www.croenergo.eu/BiH-3-u-svijetu-po-smrtnosti-zbog-zagadjenja-zraka-31068.aspx

Na žalost Brođani koji su stanovnici EU, često imaju osjećaj, naročito ako je riječ o onečišćenju zraka da žive u BiH… Makar svima je ova  situacija jasna, jako je teško pronaći pravog uzročnika brodskog problema. Tu je svakako strateški interes RS i BiH kako bi i dalje Rafinerija ostala na nogama, ali sigurno da tu ni Rusija nije baš nezainteresirana za problematiku jer je riječ da i ruski vlasnici imaju veliki interesa za nastavak rada Rafinerije.

No mi u Građanskoj inicijativi za čisti zrak u Slavonskom Brodu ipak smo sigurni kako u ovih mjesec dana do 6. prosinca  postoji šansa da Vlada RH uspješno dogovori s vladama BiH i RS da okolišna dozvola bude u okvirima europskih i svjetskih standarda, a također i da će se sa strane BiH voditi briga o zadovoljenju ESPOO konvencije.

Posebno je za istaći da je na zadnjem sastanku međudržavnog Povjerenstva u lipnju sa BiH strane obećano, kako je za očekivati „da će revidirana ekološka dozvola definirati mjere za Rafineriju prema IPPC standardu kojima se definiraju ovakva postrojenja iako je BiH strana … sukladno nacionalnom zakonodavstvu nema tu obvezu“.

Članovi Građanske inicijative za čisti zrak u kontekstu prethodno rečenog, poduzeli su određene korake, da što prije Brođani uspiju prezentirati  sve svoje probleme u Saboru i u Ministarstvu zaštite okoliša, predsjedniku Sabora B. Petrovu i ministru zaštite okoliša S. Dobroviću. Tako se očekuje da će se za sljedeći tjedan-dva održati sastanak u spomenutim nadležnim institucijama gdje bi trebalo biti riječi upravo o brodskom gorućem problemu i izdavanju nove dozvole sa strane ministarstava RS Rafineriji.

 

40 comments

Skip to comment form

 1. Ne možeš Dodika sotonizirati politički, a onda tražiti od njega da disciplinira Ruse u Rafineriji. Hrvatska ne zna ni što hoće ni kako. Zato su, između ostalih, žrtve Brođani.

  1. Ne možeš ili nećeš? – pitanje je sad, bar za Brođane!

   1. O kombinaciji se radi. A takva kombinacija zove se manipulacija.

    1. Manipulacija sa Dodikove ili sa strane Građanske inicijative?

     1. Kako ne kužiš? Manipulacija hrvatskih vlasti.

      1. Jasno mi je, ali htio sam da to netko naglas kaže!!!

 2. Zaista hvalevrijedan pokušaj…, samo da članovi GI ne ostanu na pokušaju!

 3. Očigledno je, da su članovi GI izgubili svaku nadu oko uvjeravanja dužnosnika lokalne i regionalne uprava u svezi zaštite okoliše, a prvenstveno zaštite brodskog zraka i krenuli su ozbiljnije prema institucijama RH. Svaka im čast!

  1. Pa zar nisi pročitao koliko se Duspara trudi riješiti problem građana na čijem je čelu? Zi i GI ne uvažavate njegove napore!!

  2. Napori i trud GI su svkakako hvalevrijedni. Odlazak na razgovor direktno sa predstavnicima vlade su zdravog razuma. Ali već vidim problem, počevši od osoba s kojima će razgovrati.
   Ovaj prvi je psihijatrijski slučaj sam sa sebe (valjda po onoj s kim s takav si), ima kondora u glavu, i vjerojatno smatra da se problemi najbolje rješavaju molitvom i sličnim direktnim pogodbama sa Svevišnjim. Što se tiče njega, ovi naši mogu uštedjeti gorivo i cestarinu, i platiti misu u Velikoj Crkvi, i tako barem preskočiti posrednika.
   A onaj drugi nije u stanju ni uvesti reda u vlastitom ministarstvu, činovnici mu svojevoljno kroje pravdu, pa nije za očekivati da će se iskazati na međunarodnim pitanjima.
   Nadalje, država tj JANAF su ovdje prodavač, a ruska rafinerija kupac. U toj igri je novac glavni akter, i nije za očekivati da će naša vlada u cijeloj prići ‘ići na nož’.

   Ukratko, nemojte se nadati nekim velikim trenutnim rezultatima. Najbolje što možemo očekivati je da se rafinerija obaveže da će u nekom roku poduzetni određene (iako ne točno definirane) konkretne mjere u cilju smanjenja zagađenja.

 4. Gospodine Peter Tot-Đerđ, javlja li vam se Ružica Marijanović i njeno novinarsko potrčkalo iz Radio Slavonije? One će vas povezati s Kolindom, a Ružica ima brz auto i nešto love, pa ne bi trebali brinuti za propagandu GI.

  1. Bojim se da netko ponovo želi pomutiti situaciju! Kako smo mogli vidjeti, pa kasnije i iščitati iz izjave GI, nikom nije bilo jasno tko i zašto je želio ukrasti identitet GI? Je li riječ (samo) o Ružici? No ipak mislim da je dobro što i Predsjednica upoznata sa brodskim problemom zagađenja!

 5. nekoliko njih i u hrvatskoj odlučuje o tome koliko i kakva nafta dolazi dodik je sitan igrač naše je jedino zatvaranje ventila ili građanski neposluh

  1. Milenijum, i ja bih volio znati, tko su ti ljudi?

 6. tako je bilo i sa posavinom prodali su je u roku petnaesatk dana moglo je biti petsto brigada ako je odlučeno da se proda

 7. Dobro je da je netko osvrnuo i na političke i strateške aspekte ove nemile situacije!

  Autor piše: „…strateški interes RS i BiH kako bi i dalje Rafinerija ostala na nogama, ali sigurno da tu ni Rusija nije baš nezainteresirana za problematiku jer je riječ da i ruski vlasnici imaju veliki interes za nastavak rada Rafinerije…“.
  A koji su politički i strateški interesi Hrvatske?

  Je li to (samo) Janaf? Ili ima toga još, pa nešto vezano možda za MOL ili možda za Ruse ili za naftni lobi?

 8. ja bih nešto i ja bih to volio znati ali to možemo saznati tek ako zatvorimo ventil
  izdajnik bi vrlo brzo došao i onda bi se klupko raspetljalo

  1. Mileni, stalno spominjete zatvaranje ventila.

   Da li se tu misli baš na ventil na cjevovodu, koji bi došli i fizički zatvorili? Ako da, ajde, neka ga i zatvorite (što nije neizvedivo), ali kako riješili da ostane zatvoren? Došli bi radnici (Janafovi ili tko je već zadužen za održavanje naftovoda) i otvorili ventil. Čak i da idete u krajnost, pa ga sabotirate, s time bi dobili možda nekoliko dana, koliko bi im maksimalno trebalo da u hitnoj radnoj akciji zamjene ventil. Sigurno ne misliš da bi onaj spominjani ‘izdanik’ dolazio odvrtati ventil.

   Ili je priča o zatvaranju ventila figurativni prikaz trajnog onesposobljavanja naftovoda preko Save?

 9. anonimni da i to je jedino rješenje da nas glas čuje onaj koga to zanima nema janafa ako smo se oduprli četnicima možemo i janafu da smo slušali zg i da nismo skinuli oružje sa vlakova mnogo toga se ne bi desili samo građanska svjesti inicijativa dosta smo molili pisali ništa koristi moramo pokazati da imamo drskosti i snage inače smo gotovi

 10. u pitanju je naš grad naša djeca njihovi i naši životi jel to dovoljno za zatvaranje ventila

  1. Uhhh, opet taj ventil. Mislim da smo o tome mnogo puta pisali i pričali, pa i “zatvarali ventil”. Interesantno, da je prvi put javno gradonačelnik “zatvarao ventil”, ali nikada nije zatvorio!!! A i neće… Jedino možda u tandemu s Milkijem!

 11. ordinacija daj drugi prijedlog samo ne spominji dopise razglednice molbe to u zg ide direktno u koš ako nešto smisliš podržati ču odmah

 12. Jutrošnji dnevni alarm sa portala Udruge Eko-Integral koji je odaslan članovima Građanske inicijative, također i mjerodavnima i na nekoliko adresa institucija za praćenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu, ukazuje na to da su nedugo iza ponoći mjereni podatci povećane satne koncentracije lebdećih čestica!

  Posebno je satna koncentracija lebdećih čestica PM 10 od 127,9 µg/m3 mjerena u 1 00 sat na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save bila alarmantna. Ali su sinoć i na mjernoj postaji na Jelasu više puta mjerene koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 iznad 50 µg/m3!

  No, onečišćenje brodskog zraka i danas popodne se nastavlja!

  Na mjernim postajama u Slavonskom Brodu ponovo se mjere povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i to i od nezdravih 67,5 µg/m3, lebdećih čestica PM 10 od visokih 102 µg/m3 i benzena 12,5 µg/m3!

  Pratite razvoj situacije na stranicama Eko-Integrala:

  http://eko-integral.eu/index.php/trenutne-koncentracije

  1. Kako smo prije sat-dva javili sinoćnje i današnje onečišćenje brodskog zraka dalje se nastavlja!

   Na mjernim postajama u Slavonskom Brodu dalje se mjere povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i PM 10 ali i benzena!

   Na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi mjere se povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM 10, to tri sata u kontinuitetu iznad 100 µg/m3!

   Dok na Jelasu u zadnja dva–tri sata intenzivno raste satna koncentracija lebdećih čestica PM 2.5 i zadnje mjerenje ukazuje na alarmantno visoku 108,7 µg/m3! A također se mjere i to već dva sata izrazito visoke koncentracije benzena od 20,6 µg/m3 i 22,2 µg/m3!

   1. Čekamo samo na to, hoće li netko od odgovornih reagirati(?)!!!

    1. A tko bi to od odgovornih trebao reagirati? I kako?

     1. To je valjda jasno! Tu je i Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo vanjskih poslova, Državna uprava zaštite i spašavanja – Služba 112, pa svakako i Grad i Županija!

 13. peter iznimno cjenim tvoj rad trud volju ali tko to čita u zagrebu nitko , koga boli za to nikoga i to je to a mi se i dalje trujemo bez radikalne akcije nema ništa

  1. Milenijum, u pravu ste, ali tko će u ovom nestabilnom svijetu i nestabilnoj regiji takvo nešto provest?

 14. Na žalost stanje ni nakon 22 00 sata ništa se nije poboljšalo. Što više, današnje onečišćenje brodskog zraka će vjerojatno biti najgore u posljednjih osam mjeseci!

  Na mjernim postajama u Slavonskom Brodu negdje od 16 – 17 sati se mjere povećane, sada već alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica PM 2.5 i PM 10 ali i benzena!

  To se dobro vidi i na (nepotpunim) dnevnim prosjecima koji već sada iznose alarmantne visoke vrijednosti, za lebdeće čestice PM 10 od 69,9 µg/m3, a za lebdeće čestice PM 2.5 od 54 µg/m3! Što jedno i drugo je daleko iznad granične vrijednosti!

  Pa dokle će rasti to onečišćenje?

 15. nisam u brodu ali Vam vjerujem , što je nagore biti če i gore

 16. Možda ću nešto i ponoviti, ali ovo naše zapažanje je zaista važno jer ovakvo nešto, ovakvo zagađenje nije moguće tako jednostavno ‘proizvesti’, kako su dosada pokušavali Brođanima ‘prodati’ naši ‘stručnjaci’ iz raznih institucija!

  Kako smo sinoć više puta javili jučerašnje onečišćenje brodskog zraka vjerojatno je najgore u posljednjih osam mjeseci! U jednom trenutku smo skoro i zavapili: Pa dokle će rasti to onečišćenje?

  Na mjernim postajama u Slavonskom Brodu još od poslijepodne mjerene su i to kontinuirano dvanaestak sati povećane, ponekad i alarmantne satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10, ali i benzena! Nakon toga, evo i sada sve je mirno, skoro na granicama normale, kao da se ništa nije dogodilo!

  Povećane koncentracije posebno se dobro vide na jučerašnjim dnevnim prosjecima koji iznose zaista alarmantne visoke vrijednosti. Tako za lebdeće čestice PM10 od 69,2 µg/m3, a za lebdeće čestice PM2.5 od 57,4 µg/m3! Što je jedno i drugo daleko iznad granične vrijednosti (vidi priloge). Dok je za benzen dnevni prosjek bio 8,2 µg/m3!

  Na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi kontinuirano su 6 sati mjerene povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3! A najveća mjerena koncentracija je iznosila 127 µg/m3.

  Dok su na mjernoj postaji na Jelasu kontinuirano 6 sati mjerene povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 115 µg/m3! A najveća mjerena koncentracija je iznosila 136 µg/m3. Tako je jučerašnji indeks onečišćenja po AZO-u iznosio 126 indeksnih poena!

  A također su kontinuirano 6 sati mjerene povećane satne koncentracije benzena iznad 11,5 µg/m3! A najveća mjerena koncentracija je iznosila 22,2 µg/m3!

  Očigledno da je cijeli Slavonski Brod je bio pod udarom prekosavskog/ih zagađivača! Čekamo, hoće li netko od odgovornih na sve to bilo kako reagirati(?)!!!

  No dosada nismo čuli, ni vidjeli nekakvu reakciju!

 17. U tekstu se spominje da se poduzimaju određeni koraci kako bi “što prije Brođani … prezentirali … svoje probleme u Saboru i u Ministarstvu zaštite okoliša…”. Da li je to neka ozbiljna namjera ili je samo izrečeno u funkciji dizanja tenzije?

 18. zadnji put vas molim ljudi osvijestite se nitko nam neče pomoći ako sebi ne pomognemo u zg su zauzeti svim i svačim tko jebe brod i zagađenje mi im samo trebamo kao stabilno biračko tijelo jedina olakotna okolnost je ta što po novoj poreznoj reformi če sprovod pojeftiniti za cca 400 k to če nam sigurno ublažiti bol

 19. Neovisno od protivljenja što je iskazao Milenijum, mi u GI ozbiljno radimo na odlasku u Zagreb. Da, to nam je ozbiljna namjera! Nadam se de ćemo vrlo brzo izvijestiti Brođane o stavu Ministarstva zaštite okoliša, Vlade RH, a valjda i Sabora!

 20. Prije nekoliko sati komentirali smo na Periskopu, da se danas ponovo mjere visoke koncentracija onečišćenja!

  Na onda postavljeno pitanje: „što će donijeti noć(?), vrlo brzo smo dobili odgovor!

  Večeras na mjernim postajama u Slavonskom Brodu mjere se visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, PM10 i benzena! A onečišćenje iz Rafinerije očigledno još više će rasti!

  Na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi u 19 00 sati mjerena je povećana satna koncentracije lebdećih čestica PM10 od 136 µg/m3! A granična vrijednost je na dnevnoj razini 50 µg/m3.

  Na mjernoj postaji na Jelasu nakon što kontinuirano više sati mjerene povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, u 20 00 sati mjerena je koncentracija od 105 µg/m3! Tako dnevni prosjek lebdećih čestica PM2.5 već sada je oko 63 µg/m3! A granična vrijednost (na godišnjoj razini) je 25 µg/m3.

  Također se kontinuirano mjere povećane satne koncentracije benzena, a ona je u 20 00 sati iznosila 29 µg/m3! A granična vrijednost (na godišnjoj razini) je 5 µg/m3.

  Nešto opasno se događa u Rafineriji jer već satima se mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM10, koja je u 20 00 sati iznosila 166 µg/m3(!), a i sumporovodika i to i iznad 80 µg/m3!

  Detaljnije vidite na stranici GI na ‘fejsu’:

  https://www.facebook.com/pages/GRA%C4%90ANSKA-INICIJATIVA-ZA-%C4%8CISTI-ZRAK-Slavonski-Brod/120625028021963

  PS. Ovo zapažanje smo prijavili DUZS – Službi 112!

 21. Na žalost ni nakon 22 00 nije prestalo sa onečišćenjem brodskog zraka iz emisije iz Rafinerije nafte Brod! Što više iz podataka s MP u Rafineriji, očigledno je da će zagađenje iz Rafinerije još više rasti!

  Kako smo javili večeras na mjernim postajama u Slavonskom Brodu mjere se alarmantno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5, PM10 i benzena! Tako da su dnevni prosjeci lebdećih čestica PM2.5 i PM10 već blizu 70 µg/m3, a benzena iznad 10 µg/m3!

  Pratite daljnji razvoj onečišćenja na portalu Udruge Eko-Integral: http://eko-integral.eu/index.php/trenutne-koncentracije

  1. Gosodine dragi, ovakve informacije plasirat ćete u medije sve do 2020. godine. Uzbudljivo za živjeti, ali i za čitati.

   1. Greška u koracima! Sve dok netko ne zaustavlja rad Rafinerije nafte Brod!

   2. A sve ovo što je obljavljeno, obljavljeno je da bi Brođani bili informirani! Da znaju na što trebaju obratiti pažnju! Posebno asmatičari, kronični plućni i srčani bolenici, djeca i stariji s oslabljenim imunitetom!

Odgovori