Analiza podataka naših, susjednih i drugih mjernih postaja u RH za vrijeme posljednjeg velikog onečišćenja zraka

Prije dva dana, odnosno prekjučer ujutro nakon 100-tinjak sati često i ekstremnog onečišćenja zraka, stanje zraka polako se stabiliziralo i u Slavonskom Brodu. Dok je u Europskoj uniji i skoro u cijeloj Hrvatskoj zrak tada već petnaestak sati, pod utjecajem meteoroloških promjena: snijeg i sjeverni, sjeveroistočni vjetar, bio bez (većeg) onečišćenja i u ZELENOM. No poslije stabilizacije i u Slavonskom Brodu je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 bio oko 15 µg/m3, (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index) i otada je stanje dalje povoljno! Dokle(?), to je drugo pitanje.

O čemu se tu radi? Bojim se da veći dio problema Brođana sa onečišćenim zrakom stvarno dolaze od preko savske Rafinerije! Pokušat ću na to ukazati određenom analizom stanja zraka za vrijeme nedavne ‘pješčane oluje’ na našim prostorima i analizom onog što su mjerile naše, susjedne, ali i druge mjerne postaje u RH!

Na početku ne bih puno mudrovao, nego kao uvod, uvažavajući utjecaj meteoroloških promjena: snijeg i sjeverni, sjeveroistočni vjetar, pa i prošlotjednu spomenutu ‘pješčanu oluju’, ponovio bih još jednom, ono što sam nedavno napisao o tom gorućem brodskom problemu:

Nitko ne bježi od toga da Slavonski Brod ima svoja onečišćenja, ali ne onečišćuje Slavonski Brod Bosanski Brod!!! Znamo također, što je i indirektno dokazano da je utjecaj RNB-a oko ili skoro 40% i da je Rafinerija dominantni zagađivač brodskog zraka!

S druge strane RNB (zbog svoje udaljenosti od Centra Slavonskog Broda) je i lokalni zagađivač!

Tako zagađivanje zraka iz Rafinerije postaje puno veći problem, nego ono iz brodskih zagađivača (makar ni njih ne smijemo amnestirati) i ono što stvaraju mnogo puta spomenuti granični prijelaz i loženje na drva u malim ložištima, ali i pozadinsko onečišćenje (tu ponovo ističem i prošlotjednu ‘pješčanu oluju’)…”.

Sigurno već svi Vi pitate, normalno oni koji ne znaju za nju, kakvoj toj ‘pješčanoj oluji’ se radi?

Prošli tjedan, kada sam svoju zadnju kolumnu napisao, nisam ni slutio što će se dogoditi u roku od dan – dan i pol. Tu kolumnu sam napisao četvrtak predvečer, a ona je izašla u našem Periskopu u subotu ujutro. A u petak se dogodilo nešto nevjerojatno i zabrinjavajuće. Ne samo u Slavonskom Brodu, nego skoro u cijeloj Europi…

Nevjerojatno kako se brzo promijenilo stanje onečišćenja u zraku u cijeloj Europi. Tako je i u Slavonskom Brodu na Jelasu petak u 18 00 sati mjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 od 143 µg/m3, dok je u Rafineriji Brod već negdje odmah iza ponoći u petak satna koncentracija lebdećih čestica PM10 bila oko i iznad 100 µg/m3, a u podne je mjerena i 360 µg/m3! Vidi na stranicama ‘GI za čisti zrak’ i ‘Brođani za Brod’ na ‘fejsu’!

Onečišćenje je u sat – dva je zahvatilo kopnenu Hrvatsku… Kako se tada vidjelo u subotu ujutro u roku od desetak sati već na desetak mjernih postaja mjerile su se ekstremno visoke koncentracije onečišćenja, a 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 i PM10 bio je iznad 100, ponegdje i 200 µg/m3!

Prvo je objavljeno objašnje Meteotima iz Srbije vezano za to veliko zagađenje u zraku, koje objašnjenje bio je skroz OK. Govorilo se da se radi o česticama pustinjskoga pijeska iz pustinje Karakum, koja se nalazi istočno od Kaspijskog jezera. Jedino je ostalo nejasno zašto i kako se dogodilo da kod velikih zagađivača (industrijski centri, deponije, toplane, itd.) i u Srbiji i Republici Srpskoj, kasnije se vidjelo da i u Hrvatskoj, mjere se još veća onečišćenja od očekivanog(?)!

Ova je stranica koja kako kažu “daje najtočniju vremensku prognozu”: https://www.neverin.hr/vijesti/oneciscenje-iz-azije-pijesak-iz-pustinje-karakum-zagadio-zrak-u-vise-gradova/. No, davala je i prilično dobru prognozu onečišćenja zraka u vezi s lebdećim česticama iz pustinje Karakum!

Zaista stanje u Europi, pa i u Hrvatskoj polako se stabilizirala. Kako bi rekli: kako je onečišćenje došlo, tako je i otišlo. No Slavonski Brod je jedno vrijeme dalje bio u CRVENOM, zrak je dalje bio onečišćen. 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je bio bliži 30 µg/m3, nego granici umjerenog onečišćenja (25 µg/m3)!

Tako je brodska mjerna postaja na Jelasu, preko puta Rafinerije Brod i desetak sati poslije smirivanja bila jedna od 3 – 4 postaje koje nisu u funkciji mjerenja pozadinskog onečišćenja (kao napr. postaje u Humu, Plitvicama, Kopačkom ritu, itd.), da je u top 10 najonečišćenijih u Hrvatskoj.

 

Također je interesantno da u top 10 postaja nije bila nijedne od postaje koje su ovih dana spomenute u izvještajima Zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i DHMZ-a oko povećanih koncentracija lebdećih čestica iz pustinje Karakum (Zagreb, Osijek, Sisak, Zoljan kraj Našica, itd.). Interesantno je da se Slavonski Brod nigdje nije spominjalo. No nije to prvi put kada je riječ o ekstremnom zagađenju u zraku u HR da Slavonski Brod se ne spominje. Koja slučajnost!!!

 

U Zagrebu koji je grad s razlogom bio istaknut u većina izvještaja, najveća satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 402 µg/m3 izmjerena je na mjernoj postaji Zg-3. Dok na ostalim postajama su mjerene prilično niži maksimalnih vrijednosti. Tako je na mjernoj postaji Zg-1 od 291, Zg-2 od 326 i u Krešimirovoj 318 µg/m3.

Na gornjem grafikonu lijepo se vidi da većeg onečišćenja na postaji Zg-3 ni prije, ali ni poslije te spomenute ‘pješčane oluje’ nije bilo i da to onečišćenje Zagreb je zahvatilo 27. ožujka u prijepodnevnim satima, a svoj maksimum je imao popodne u 15 00 sati i kontinuirano usporeno iščezlo 40-tak sati nakon što je ono došlo do maksimuma.

 

U Hrvatskoj za vrijeme te spomenute ‘pješčane oluje’ najveća satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 407,7 µg/m3 izmjerena je u Osijeku. Na gornjem grafikonu lijepo se vidi da većeg onečišćenja u Osijeku ni prije, ali ni poslije nije bilo i da to onečišćenje Osijek je zahvatilo 27. ožujka ranije nego Zagreb. To onečišćenje svoj maksimum je imao prijepodne u 10 00 sati i kontinuirano usporeno je iščezlo 50-tak sati nakon što je ono došlo do maksimuma.

 

U Sisku je grafikon onečišćenja potpuno identičan s grafikonima iz gradova koji su prethodno spomenuti: Zagreb i Osijek. Onečišćenje je svoj maksimum od 339 µg/m3 imao popodne u 14 00 sati i kontinuirano usporeno iščezlo 40-tak sati nakon što je ono došlo do maksimuma.

 

Slavonski Brod je jedini kopneni grad sa onečišćenim zrakom koji nije bio spomenut u izvještajima Zavoda za javno zdravstvo i DHMZ-a. U Slavonskom Brodu najveća satna koncentracija lebdećih čestica PM2.5 od 142 µg/m3 izmjerena je na mjernoj postaji SB-1 petak u 18 00 sati.

Na gornjem grafikonu lijepo se vidi da većeg onečišćenja na postaji SB-1 ni prije, ali ni poslije te spomenute ‘pješčane oluje’ nije bilo. No također je vidljivo da to onečišćenje dok je kontinuirano usporeno iščezlo imao dva maksimuma. Teško nešto o tome ad hoc zaključiti, ali podaci s mjerne stanice u Rafineriji sugeriraju određeni zaključak vezano za zagađenje koje je nastalo u Rafineriji. No njima ćemo naknadno govoriti.

 

Na ovom grafikonu se vidi da do većeg onečišćenja na drugoj mjernoj postaji SB-2 uopće nije došlo. Također je vidljivo da dok je onečišćenje na Jelasu kontinuirano iščezlo na postaji SB-2 postojao jedan ‘zakašnjeli maksimum’ u noći 28. na 29.. Teško nešto i o ovome ad hoc zaključiti, no i tu podaci s mjerne stanice u Rafineriji sugeriraju određeni zaključak vezano za zagađenje koje je nastalo u Rafineriji.

Također je primijećeno u Slavonskom Brodu i jedna velika nejasnoća koja je od početka ovog ‘pješčanog’ zagađenja bilo prisutno. Stanja na brodskim mjernim postajama (na Jelasu i kod Stadiona kraj Save) nikako nisu pokazala ne identična, nego ni približna onečišćenja. Što više kod Stadiona mjerene su satne koncentracije lebdećih čestica PM10 tek na granici onečišćenja! Što više u samom gradu izgleda bila je povoljnija situacija nego oko velikih zagađivača (deponija, rafinerija).

Je li riječ o velikom utjecaju oklopa koji je vjerojatno stvoren visoko u zraku od ‘transportiranih’ lebdećih čestica svih veličina iz područja iza Kaspijskog jezera ili možda o utjecaju lokalnih vjetrova? Izgleda vrijedilo je zapažanje da kod velikih zagađivača su se mjerila još veća onečišćenja(?)! Riječ je valjda o utjecaju tog oklopa koji ne propušta onečišćenje iz lokalnih emisija gore, visoko u zrak. No sve su to samo pretpostavke.

 

Ovaj grafikon smo uveli samo zbog uspoređivanja podataka. Na grafikonu se vidi stanje zraka u Slavonskom Brodu između 15.i 21. prosinca prošle godine. Podvlačim da se radi o onečišćenju lebdećim čestica PM2.5 koje čestice su nekoliko desetak puta manje od lebdećih čestica PM10. Radi se o lebdećim čestica 2.5 mikrometra nasuprot česticama od 10 mikrometra!

U prosincu prošle godine su dvadesetak i više puta mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 200 µg/m3, što je zaista ekstremno onečišćenje, pa i od 257,3 µg/m3!

Tada smo mi u Eko-Integralu više puta reagirali na to onečišćenje i nekoliko pisma uputili Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Ministarstvo je još u prosincu “uputilo pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem je zatražena informacija o statusu rada rafinerije …”.

Dana 30. siječnja smo zaprimili novi odgovor iz Ministarstva u kojem nas informiraju da “vezano uz upit o očitovanju na upućeno pismo prema Rafineriji nafte Brod, u kojem su zatraženi informacija o statusu rada rafinerije, informacija da li i u kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje u okviru rafinerije obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, zatim informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja i dovođenja rafinerije u proizvodnu funkciju te informaciju o planiranom ponovnom pokretanju proizvodnje, napominjemo kako Ministarstvo zaštite okoliše i energetike još nije dobilo službeni odgovor na traženo.”.

No, nakon toga, krajem veljače je ponovo ragiralo Ministarstvo, pa smo u Posavskoj Hrvatskoj od 28. veljače mogli pročitati ovaj poražavajući odgovor:

“U Ministarstvu navode da su u prosincu uputili pismo Rafineriji … te da se Rafinerija očitovala kako od siječnja 2019. godine nije obavljala preradu sirove nafte, a u razdoblju od 10. studenog do 10. prosinca 2019. godine … u Rafineriji je u radnom režimu bio samo jedan kotao (od tri) Parne kotlovnice kapaciteta 75 t/h, koji je radio smanjenim kapacitetom…”.  Pa je pametnom dosta dopisivanja!

 

Na gornja dva grafikona prezentirani su podaci mjereni u Rafineriji 27.i 28. ožujka. Tada je u Rafineriji mjerena najveća satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 359,6 µg/m3, ali za ta dva dana kontinuirano se mjerila onečišćenja lebdećim česticama PM10 oko i iznad 100 µg/m3. Riječ je bilo i tu o utjecaju ‘pješčane oluje’. Također je vidljivo da i u Rafineriji dok je to onečišćenje iščezlo ono je kao i onečišćenje u Slavonskom Brodu imao dva maksimuma.

Suma sumarum, možemo zaključiti da je za vrijeme ‘pješčanog’ zagađenja, emisije zagađenja iz Rafinerije dobrano su utjecale na ukupno onečišćenje ne samo u Rafineriji, nego i u Slavonskom Brodu.

38 comments

Skip to comment form

 1. Vrhunska analiza situacije. Obligatna fiksiranost na Rafineriju kao pritisak na domaće dembelane.

 2. Možda bi, gorko ću se našaliti na račun Tot-Đerđa, grupa komandosa i 10 kg plastičnog ekploziva riješila problem Rafinerije?! Nesumnjivo je da je rafinerija u BB zagađivač, ali u sudejstvu s brodskim zagađivaćima. Koliki je omjer?

  1. Slažem se! To je već dugo poznata činjenica… Samo treba pronaći dragovoljca i model provođenja takve jedne akcije. Može li on-line? Hahahaaaaaaaaaa!

   A za omjer ne znam! Jedino vidim da i u članku spominje “da je utjecaj RNB-a oko ili skoro 40%”. Što bi značilo da je omjer RNB vs OSTALI 2:3!!!

 3. Jutros je ponovo Slavonski Brod jedan jedini grad u Hrvatskoj koji je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). A mjerna postaja na Jelasu, preko puta Rafinerije Brod jedina je mjerna postaja gdje se mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 oko i iznad visokih 70 µg/m3! Dok je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 ponovo je vrlo visok oko 38 µg/m3!

  1. Tko to treba sve riješiti i kako?

   1. Dosada (i u ovoj godini) više puta smo pisali o tome da krivice ima ne samo sa strane zagađivača nego ima i krivice na svim nivoima uprave, od državne uprave, preko regionalne, do lokakalne samouprave. Toliko i toliko sastanaka su održana i u saborskim odborima, ali i u povjernstvima, bez pipljivih rezultata… Vjerujem, svima je jasno da skoro nije se maklo od početka!

    Još početkom veljače smo u Eko-Integralu pokrenuli inicijativu da se do kraja prvog kvartala održi zajednička tematska sjednica Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine o brodskom onečišćenom zraku. Točno smo definirali koja su pitanja i aktivnosti ostali otvoreni. U međuvremenu smo zaprimili informacije o posljednjim sjednicama Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine.

    Znamo da u ovom trenutku zbog nastale situacije oko korona virusa iluzorno očekivati organiziranje takvog velikog skupa. No dugoročno smo ukazali i članovima Gradskog Vijeća i Županijske Skupštine na važne brodske činjenice i da nema pune mogućnosti odstupanja od zacrtanog!

  2. Nevjerojatno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 su sinoć, pa onda i danas izmjerene u Rafineriji Brod (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica). Kontinuirano šest sati mjerene su satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3, a u ponoć i od zabrinjavajućih 178 µg/m3! Sve to vrlo negativno utječe na zrak u Slavonskom Brodu. Što se to u Rafinerije odigrava(?), pitanje je sad!

 4. Peter Tot_Đerđ, možet li u sljedećoj kolumni citirati rad/mišljenje/diskusiju još nekog iz Eko -Integrala?

  1. Može… citirati neki razgovor njega i članova koji su imali na ulici.

  2. Evo takvo nešto iz Večernjeg lista: “Brođani zabrinuti: ‘Osamdesetak sati smo u ljubičastom, a nitko ne reagira'” – https://www.vecernji.hr/vijesti/brodani-zabrinuti-osamdesetak-sati-smo-u-ljubicastom-a-nitko-ne-reagira-1367540

 5. Odličan i vrlo edukativan tekst s puno priloga. Valjda sada, nakon 11 i pol godina svima je jasno, kako je Rafinerija dominantni zagađivač zraka u Sl. Brodu(?)!

 6. Večeras je dalje Slavonski Brod jedan jedini grad u Hrvatskoj koji je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Mjerna postaja na Jelasu, preko puta Rafinerije Brod dalj je jedina mjerna postaja gdje se mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5, dok je na mjernoj postaji kod Stadiona, za promjenu mjere se i visoke koncentracije lebdećih čestica PM10!

  1. Dalje je Slavonski Brod na vrhu onečišćenja u zraku u Hrvatskoj i dalje je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 dalje je visok oko 37 – 38 µg/m3!

   Nažalost u Rafineriji Brod i sinoć i oko ponoći mjerene su visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 i nekoliko sati iznad 100 µg/m3, pa i od 138 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)! Dokle tako(?), pitanje sada!

 7. Uz grafikon gdje se vidi stanje zraka u Slavonskom Brodu između 15.i 21. prosinca prošle godine i kada su Brođani svjedoci bili jednom od najvećih zagađenja zraka u posljednje vrijeme, opisan je nevjerojatan pristup Ministarstva zaštite okoliša i energetike ovom brodskom problemu. Nažalost ovakav pristup i način komunikacije Ministarstva s Brođanima nije nov i traje od početka pojave zagađenja iz Rafinerije! Više od desetak godina!

  Ali ovo što je objavljeno 28. veljače u Posavskoj Hrvatskoj, zaista prelilo čašu:
  “U Ministarstvu navode da su u prosincu uputili pismo Rafineriji … te da se Rafinerija očitovala kako od siječnja 2019. godine nije obavljala preradu sirove nafte, a u razdoblju od 10. studenog do 10. prosinca 2019. godine … u Rafineriji je u radnom režimu bio samo jedan kotao (od tri) Parne kotlovnice kapaciteta 75 t/h, koji je radio smanjenim kapacitetom…”. Pa je pametnom dosta dopisivanja!

  Tko koga tu štiti? Lijepo se vidi da je do enormnog zagađenje u Slavonskom Brodu došlo između 15.i 21. prosinca, pa koga onda zanima da “u razdoblju od 10. studenog do 10. prosinca 2019. godine … u Rafineriji je u radnom režimu bio samo jedan kotao…”! Nadalje, kada se govori o preradi sirove nafte, zašto se ne kaže koji se poslovi u Rafineriji sada vrše? “U kojoj mjeri postrojenje rafinerije, odnosno uređaji za loženje … obavljaju aktivnosti koje uzrokuju emisije onečišćujućih tvari u zrak, zatim informacije o provedbi rekonstrukcije rafinerijskog postrojenja, itd..”?!

  1. Slobodno mogu reći da je pristup Ministarstva zaštite okoliša i energetike ovom gorućem brodskom problemu od početka i sada potpuno neodgovoran!

 8. Analiza je prva liga. Sigurno će ih kao svoje uzeti i grad Slavonski Brod i zabrinuti gradonačelnik.

 9. Slavonski Brod i danas je jedan jedini grad u Hrvatskoj koji je u CRVENOM i na vrhu je onečišćenja zraka u Hrvatskoj (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Nažalost, jutros i na jednoj i drugoj mjernoj postaji: i na Jelasu i kod Stadiona kraj Save mjere se visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 oko i iznad 50 µg/m3! A 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 ponovo je vrlo visok i iznad 40 µg/m3!

  U međuvremenu preko puta u Rafinerije Brod već treću noć u kontinuitetu mjere se iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10. Tako i sinoć, pa onda i danas poslije ponoći izmjerene koncentracije u Rafineriji Brod od 168 i 159 µg/m3! (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica). No nikoga nije briga za to!!!

  1. Slavonski Brod je i dalje jedan jedini grad u Hrvatskoj gdje je zrak u CRVENOM i dalje je na vrhu onečišćenja zraka u Hrvatskoj. No nakon skoro tri i pol dana kako je mjernoj postaji na Jelasu mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 iznad 25, a često i iznad 40 µg/m3 očekivati je da uskoro i brodski zrak bude u ZELENOM, bez (većih) onečišćenja!

   1. Suprotno svim očekivanjima Slavonski Brod je i dalje jedan jedini grad u Hrvatskoj gdje je zrak u CRVENOM i dalje je na vrhu onečišćenja zraka u Hrvatskoj (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Tako je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 peti dan kontinuirano iznad 25 µg/m3 (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index)!

    Izgleda u Slavonskom Brodu vrijedi pravilo: “Radi li Rafinerija ili ne radi, zrak je onečišćen. No glavni uzroci onečišćenja mogu se tražiti baš u rafineriji!”.

    1. U Rafineriji Brod ni sinoć, ni danas poslije ponoći nisu mjerene satne koncentracije lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3. No 24-satni prosjek lebdećih čestica PM10 je iznimno visok jer se u Rafineriji (skoro) trajno mjere, pa i sada(!) satne koncentracije lebdećih čestica PM10 oko i iznad 60 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

   2. Evo primio sam jednu korektnu i konkretnu reakciju jedne naše aktivistice, koja reakcija ukazuje na srž problema brodskog onečišćenog zraka:

    “Ovim putem pozdravljam ministra Čorića, koji u svom mandatu ne samo da nije poduzeo ništa nego nije ni posjetio Sl. Brod!!!”.

    1. Ko ga j..e mladog i nadobudnog.

  2. Večeras u Slavonskom Brodu je i dalje sve po starom! Slavonski Brod je dalje na vrhu onečišćenja zraka u Hrvatskoj i jedan jedini grad u Hrvatskoj gdje je zrak u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Tako je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 ponovo već pet dana kontinuirano iznad 25 µg/m3!

 10. Za koji dan bi se mogla napraviti nova analiza i jednom zauvijek reći da je za povećane koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 u Slavonskom Brodu najveći krivac Rafinerija nafte Brod. Također će se morati žurno i oštro zatražiti da institucije izađu iz svojih ‘oklopa’ i žurno i oštro zatraže ozbiljan i moralan pristup vlasnika i voditelja i svih djelatnika Rafinerije ako je riječ o zagađenju Slavonskog i Bosanskog Broda!

  1. Slažem se, ali i ta analiza će pokazati ono što znamo već više od jedne decenije!!!

 11. Slavonski Brod je i dalje, 7. travnja jedan jedini grad u Hrvatskoj gdje je zrak u CRVENOM i dalje je na vrhu onečišćenja zraka u Hrvatskoj. 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 šesti dan kontinuirano iznad 25 µg/m3, pa i 35 µg/m3!

  To je tako sada, kada (skoro) nema prometa na graničnom prijelazu, kada su vanjske temperature već danima oko 20 stupnjeva i nikako nam s onečišćenjem ne prijete mala domaća ložišta na drva(!), kada nema prometa u gradu, pa ni na autoputu, a i one privredne aktivnosti koje su tu i tamo ostale u Slavonskom Brodu, zbog utjecaja korona virusa faktičke ovih dana umrle.

  Ostaje nam da ponovo zaključimo i to samo u ovoj godini stoti put, da na osnovu podataka s mjerne stanice u Rafineriji, vidljivo je da “Rafinerija radi i kada ne radi”. Nakon što su tri noći u kontinuitetu mjerene iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 u Rafineriji Brod, pa i oko 170 µg/m3, sada i dalje se mjere onečišćenja. Tako dnevni prosjek lebdećih čestica PM10 i jučer je bio iznad ciljane vrijednosti: 50 µg/m3!!! Mašala!

  1. Evo u duhu svih očekivanjima od jutros više ni Slavonski Brod, kao i brodski zrak nije u CRVENOM! Tako nakon šest dana kontinuiranog onečišćenja zraka 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je od jutros ispod 25 µg/m3 i zrak je u ŽUTOM (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index)!

   1. Stanje se popravilo zhvaljujući gradonačelniku koji je otpuhao lebdeće čestice. Otpuhao ih je kao i svoje suradnike. Moćan je babo.

   2. Da si bar u pravo, Piplfoksu! Nije tako jednostavna ova naša situacija,,,

    Jedva smo, nakon šest dana kontinuiranog onečišćenja još i u travnju(!), dočekali svjetlo na kraju tunela i da brodski zrak ne bude više u CRVENOM i da bude bez (većih) onečišćenja (https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index).

    No nekoliko minuta poslije objave te dobre vijesti, zasvijetlio nam je ALARM na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi! Što se tamo ili u blizini te mjerne postaje događa? Kako se vidi jutros je izmjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 229 µg/m3!

    Visoko onečišćenje na mjernoj postaji i tako i Slavonskom Brodu i nakon četiri sata dalje traje, a ni još uvijek od uočenog velikog zagađenja na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi, ništa se ne zna o zagađivaču (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275)!!!

    1. Koje je obrazloženje?

    2. Imamo informaciju da je viđen veliki dim u krugu sigurno od 500 m. Osjetio se miris paljevine. Što je to točno bilo, ne zna se i onečišćenje je trajao negdje oko četiri sata. No poslije toga zrak se očistio i sad je dobar. Nadam se da je netko sve to fotografirao!

   3. Jutros u Slavonskom Brodu ponovo se upalio ALARM na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save. Izgleda ponavlja se jučerašnja, potpuno nejasna situacija(?). Nakon što se prvo izmjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 150 µg/m3, u 5 00 sati mjerena je još veća satna koncentracija od 182,7 µg/m3 (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275)!

    Ponavljamo, jučer je u 5 00 sati mjerena satna koncentracija lebdećih čestica PM10 od 229 µg/m3! Tada je viđen veliki dim u krugu sigurno od 500 metara. Osjetio se i miris paljevine. Što je to točno bilo, ne zna se i onečišćenje je trajalo četiri sata. No poslije toga zrak se očistio i preko dana većinom su se mjerile satne koncentracije oko i ispod 10 µg/m3!

    1. Miris paljevine? To netko spaljuje dokaze o svojim lopovlucima u gradu!

 12. Nažalost, nikako da se brodski zrak izađe na ‘zeleno’. Što više u Slavonskom Brodu sa sve strane cure onečišćenja.

  Tko bi rekao da u dva dana na isti način može se ponavljati identična i potpuno nejasna situacija, kada su se 3 – 4 sata na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi mjerene iznimno visoke satne koncentracije lebdećih čestica PM10 pa i od 229 i 182,7 µg/m3!

  Opet s druge strane na mjernoj postaji na Jelasu, nakon šest dana kontinuiranog onečišćenja jedva smo dočekali svjetlo na kraju tunela. Ali samo na kratko jer danas skoro cijeli dan 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 nije više ispod 25 µg/m3 i zrak nije u ŽUTOM, nego ponovo u CRVENOM, a 24-satni klizni prosjek sada je već i iznad 32 µg/m3!

  No ovo nije sve. Dosada u ožujku više puta nam su povećane koncentracije ozona ostale ispod ‘radara’. Riječ je prizemnom ozonu čiji osmosatni prosjek u Slavonskom Brodu već u ožujku i travnju više puta prekoračio ciljanu vrijednost od 120 µg/m3. Danas deset puta je satna koncentracija ozona bila iznad 100 µg/m3, ali i iznad 140 µg/m3! Pa sigurno, da je najveći osmosatni klizni prosjek ozona (O3) biti će iznad 130 µg/m3!

  1. Nažalost, suprotno nego što se očekivalo, na mjernoj postaji na Jelasu, evo od 1. travnja navečer (skoro) se kontinuirano mjere povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5 (pa i iznad 40 µg/m3).

   Već deveti dan kako je 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je (skoro) cijelo vrijeme iznad 25 µg/m3, a sada ponovo i iznad 32 µg/m3 i zrak je u CRVENOM (samo ponekad u ŽUTOM)! Vidi: https://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index!

   No kako smo rekli, to nije sve. Riječ je povećanom prizemnom ozonu (O3)! U Slavonskom Brodu danas već u 9 00 sati je mjerena satna koncentracija ozona iznad 100 µg/m3, a u 13 00 sati i 145 µg/m3! Sigurno, da će i danas najveći osmosatni klizni prosjek ozona (O3) biti će iznad ciljane vrijednosti, ali i iznad 130 µg/m3! Vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165!

   1. Kad će ovom biti već jednom kraj? Više ne smijem pogledati stranicu GI za čisti zrak ili Brođani za Brod jer tamo samo crnu statistiku (vidi iznad) nađem.

    Mora biti netko na vlasti tko nije imun na te podatke? Župan, Gradonačelnik, Gradsko vijeće ili Županijska skupština?

    1. ZNA SE tkošuti. Nabijem na k. takvu oporbu.

 13. Evo i Brođani su Uskrs dočekali u ZELENOM. Koja simbolika da nakon deset i više dana, kada je zrak bio u CRVENOM (samo ponekad u ŽUTOM), 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je jučer i danas oko i ispod 18 µg/m3!

  Ovih dana što se u zraku u Slavonskom Brodu ŽUTI je satna koncentracija prizemnog ozona. Evo jučer je osmosatni klizni prosjek ozona (O3) peti put ove godine bio iznad ciljane vrijednosti (120 µg/m3) od 121,5 µg/m3!

  Tako mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu odmah je iza mjernih postaja u Višnjanu, Humu i Zagrebu (Zg3)!

Odgovori