Sirotinjo i Bogu si teška

MarsoniaLogo_FC_Bayern_MünchenPreduhitrio me urednik Lukić sa svojim „Smislom života SBPeriskopa“ u jučerašnjem izdanju. Baš kada sam se spremao upitati ga da mi odobri 30-ak tisuća kuna na ime karata, troškova i dnevnica za Mundijal u Brazilu, on bacio kuknjavu kako je sve skupo. A lijepo sam zamislio: bauljaš po Sao Paolu, Riu i drugim brazilskim megapolisima i pomalo se javljaš za portal, te prenosiš najnovije vijesti iz tabora raznih selekcija, taktičke zamisli trenera,atmosferu na i oko stadiona….
No kako od puta nema ništa biti će dobro praćenje prvenstva na drugim medijima, te uživanje u objektivnosti Željka Vele (iako je tokom cijelog susreta Hajduk bio bolji i uvjerljiviji izgubio je sa 3:0), čuđenju Drage Ćosića (tko nas, bre, zavadi), nepotkupljivosti Tome Židaka (može li još jedna runda za „sedmu silu“ gospodine Zdravko ? )…

Za vrijeme trajanja SP-a uz nove plazma televizore u coloru u caffe baru Alfa biti će dobra i knjiga „Svijet je lopta“ , irskog emigranta u Kanadi John Doylea inače socijalnog antropologa, esejista i nogometnog fanatika koji na najvažniju sporednu stvar gleda iz jednog potpuno drugačijeg kuta: „ Nogomet je jednostavna igra koju komplicira taktika na igralištu i izvan njega“.Da sam se slučajno uputio u Brazil prije dva dana ostao bi uskraćen za gledanje emisije „Svlačionica“ na HRT-u 2, autora Roberta Knjaza. Talk show poznatog voditelja bavi se nogometnom zvijezdom iz našeg grada – Mariom Mandžukićem, ili kako ga krstiše „Đilkoš“ – igračem Bundesligaša Bayerna. Knjazov urednik ne špara previše. Odobrio mu je krstarenje po Europskim metropolama, između ostalih München i Slavonski Brod. Sad bi mi trebali biti sretni što se u Brodu snima emisija o „Mandži“ kao da je ovaj s Marsa, a ne odavde.

U širem stožeru hrvatske nogometne reprezentacije (igrači i logistika,) mi Brođani osim Đilkoša imamo Olića i stručnjaka za kondicionu pripremu igrača ,prof. Igora Jukića, a s pravom možemo svojatati „Raketu“ (Rakitić), trenutno možda i najboljeg nogometaša u Europi. Mjesto da ih slikamo i divimo im se, te koristimo njihove sposobnosti, znanje i utjecaj izvan zelenih travnjaka puštamo Knjaza da pravi sprdačinu od naše bijede. Točno se vidi na ne baš kvalitetno izmontiranom prilogu kako pojedinci koji imaju „soli u glavi“ bježe od kamere da ih slučajno ne snimi na onom ruglu od stadiona i sanitarnih prostorija. Još su našli stručnjaka koji se hvali kako je bio dosljedan i od centarfora pravio beka i na taj način stvorio desetke vrhunskih nogometaša u Slavonskom Brodu, a između ostalih i „Mandžu“. Niti je Mandžo bio sirotinja, niti smo mi u Brodu toliko siromašni i jadni da nam djeca moraju igrati i trenirati u onakvim uvjetima i još se time hvaliti. Knjaz od toga pravi show. Madžo ponosno pokazuje Bayernovu svlačionicu, a kod nas u Brodu sve je isto kao da je 1960. godina. Čini mi se da instalacije na objektu „Stadion kraj Save“ nisu pregledane još od tada, a zidovi nisu okrečeni od vremena dok su se u svlačionicama skidali „Smajo“ i „Mašina“.

Možemo mi pisati o koliko hoćemo kad SBPeriskop nitko ne čita, odnosno ne čitaju oni koji bi trebali (sanitarni inspektori, organi reda…), ali sad kada je objavljeno na državnoj dalekovidnici, ne mogu reći da nisu znali ili vidjeli. Ništa bolja situacija nije ni u mnogim županijskim ligašima gdje čelnici divane na sastanku i zadužuju pojedince da odu u poglavarstvo po kantu jupola za krečenje ili u županiju po penzlove i valjke.
Ukoliko neki poduzetnik ili obrtnik nije zadovoljio Pravilnik o kategorizaciji i minimalnim tehničkim uvjetima do zadnjeg detalja odmah se stvori osoba zadužena za čuvanje pravnog poretka i Zakona te prijeti kaznom ili naplaćuje zbog nedovoljne visine pločica u sanitarnom čvoru za invalide, širine fuga u trpezariji, ili neistaknute obavijesti „Zatvoreno zbog smrti“, a također i ako je račun tipkan u fontu Arial, a trebalo je u Colibriju sa proredom koji se razlikuje od županije do županije i propisan je pravosnažnom odlukom.

Još bi trebala nekoga ubiti struja u takvim svlačionicama pa da se pojedinci zamisle. Uslijed velikog vodostaja proteklih dana proširio sam znanje o tzv. „zaobalnim vodama“, a budući da je stadion u neposrednoj blizini Save tko može garantirati njegovu statiku i postojanost objekta. Meni izgleda da bi se to sve moglo svakog trena srušiti (ne daj Bože!), a mi stojimo. A kad se sruši onda ćemo sjesti i utvrđivati tko je kriv. Najbolji stadion u Hrvatskoj još uvijek je Poljud u Splitu i upitna mu je licenca zbog elektronike ili nekih beznačajnih gluposti. A kod nas nije upitno ništa jer u trećoj ligi kao da ne igraju i ne borave živi ljudi.

Po savjete i iskustva ne treba ići daleko. Evo ih u Gradišci. Zahvaljujući samo jednom čovjeku – Marku Lončaru, koji je sigurno manje poznat od Mandže ili Ole, ostvarilo se prijateljstvo između Nove Gradiške i njemačkog Herzogenauraha – grada gdje je smješten gospodarski div Adidas, jedan od najjačih brendova svijeta – koje traje već desetljećima. U Herzongenaurahu ima više zaposlenih nego što ima stanovnika.

Kroz dugogodišnju povijest mnogi su Hrvati utkali značajan doprinos u Bayernovim uspjesima. Uz Mandžu i Olu, Danijela Pranjića, braću Kovač, treba spomenuti istaknute trenere Zlatka Čajkovskog i Branka Zebeca, nažalost pokojne, te dvojicu igrača starije generacije Zlatka Škorića – golmana koji nije zabilježio službeni nastup u prvih 11, ali je boravio tamo u sezoni 1972/73. Također, treba spomenuti zagrebačkoh Splićanina Božidara Senčara, pokojnog, koji je u sezoni 56./57. Odigrao 10-ak utakmica i postigao 4 gola

Iako navijam za Schalke 04, a po uvjerenju sam SBPeriskovac, dugogodišnjim empirijskim istraživanjem navijačkog tijela zaključio sam da mi u Brodu imamo najviše pravo “svojatati“ Bayern, jer ovdje su njegovi najsrčaniji i najvjerniji navijači što se Hrvatske tiče. Osim što im se divimo kako imaju bazen, saunu, kupaonicu i Uli Hoeneßa, kad nas već smatraju za sirotinju trebalo bi iskoristiti altruizam Marija Mandžukića i Ivice Olića, te značajnije unaprijediti sportsku i gospodarsku suradnju između Münchena i Slavonskog Broda. To bi trebala odraditi politika i djelatnici u ŽNS, ali šteta što mnogi od njih ne čitaju SBPeriskop, a neki izgleda ne znaju ni kako se to radi.

 

 

28 comments

Skip to comment form

 1. Koliko god članak relaksira, toliko i postavlja ozbiljna pitanja. Sve u svemu, zavukao im ga je Braković. I neće biti nikom ništa.

 2. “Ukoliko neki poduzetnik ili obrtnik nije zadovoljio Pravilnik o kategorizaciji i minimalnim tehničkim uvjetima do zadnjeg detalja odmah se stvori osoba zadužena za čuvanje pravnog poretka i Zakona te prijeti kaznom ili naplaćuje zbog nedovoljne visine pločica u sanitarnom čvoru za invalide, širine fuga u trpezariji, ili neistaknute obavijesti „Zatvoreno zbog smrti“, a također i ako je račun tipkan u fontu Arial, a trebalo je u Colibriju sa proredom koji se razlikuje od županije do županije i propisan je pravosnažnom odlukom.”

  Svaka puška ubojita u rukama Maria Brajkovića. 🙂
  Marieva dobroćudna i inteligentna satira efektnija je i ubojitija od obične kritike ili pak ciničnog pretjerivanja

 3. Stvarno smo ispali jadni u toj svlacionici

  1. Ja mislim da smo prikazani realno – onako kako je. Čemu uljepšavati stvari ako nisu lijepe?

   Brajkovićev tekst je opet odličan i zanimljiv.

 4. Inače, kada SB bude prikazan u bilo kojem kontekstu na nacionalnoj TV meni je neprijatno gledati, nekad zbog teme, a nekad zbog predstavnika (od Lijepom našom, Živi zid do crne teme, zraka)

  1. Dijelimo istu nelagodu zbog brodske kulturne i političke reprezentacije. Tko je selektor?

   1. Maki, ako si gledao zadnju klopku, mogao si dobiti odgovor o tome kakva je kulturna situacija u Brodu. Nadam se da si to pogledao i poslušao. Bili su prisutni: Karakaš, Goll, Lutz, Predmerski, Stilinović i naravno Junačko.

    1. Nisam gledao. U principu ne gledam šund. I što su rekli Karakaš, Goll i ostali reprezentatibci? Kako misliš prepoznat? ja sam konzument mali. Ne moram znati snesti jaje da znam je li mućak ili ne. Dakle, što rekoše uglednici?

     1. Kažu da ima toliko kvalitetnih kulturnih događanja u Brodu da to nije normalno. Samo budala može tražiti više, a ako i traži neka se onda naguzi i snese sam to jaje, a ne samo pljucka po kulturnim pregaocima.

   2. Naročito mi je bila zanimljiva zajednička, gotovo unisona opservacija o onima koji samo kukaju nad brodskim kulturnim stanjem. Pazi da ne budeš prepoznat kao jedan od tih kukumavaca.

    1. “Klopka” je priredila klopku za Makija, i njemu slične? 😀 Svašta.

     1. Slušajući izlaganja tih mladih i manje mladih vrijednih ljudi, čovjek vidi koliko su oni truda u sve to uložili, koliko ih je inače nesposobna politika (prvenstveno Dujo) prepoznala i koliko se oni sami ludo i urnebesno zabavljaju. Vidi čovjek koliko oni nesebično dobra rade za djecu, mlade i sveukupnu našu zajednicu. Normalo, onda se neki manje upućeni poput mene zapitaju: “dovraga, o čemu zbore tipovi poput krune i makija?”

      Ima tu još jedna stvar koja mi nikako nije jasna, a to je zašto je izostavljen npr. g. Perčević i Brodsko kolo koje je samo usput onako spomenuto? Zar on ne spada u ovu skupinu altruista i dobrotvora?

      I skoro zaboravih, jako su pohvalili općenito g. Špicera, KKD i Brodsko glazbeno ljeto.

      Dakle, zaboliše me ruke i prsti o d kucanja dok sam napisao sve što su ovi mladi verijedni ljudi ostvarili, a vi kukate nad kulturnom situacijom. Tko tu koga … ?????

      1. Bilo bi mi normalnije da su nabrojani pohvalili g.Perčevića, jer Špicer definitivno nije njihova kategorija. 😀

 5. Dakle kruno nije ti se svidio Marsonikon? Zašto nisi napisao neku recenziju da i nas ostale educiraš?

  1. Šta je to Marsonikon? Šalim se, sviđa mi se, puno mladih ljudi, puno entuzijazma, malo politike. Samo djeluju mi nekako kultovski, svake se godine sve manje reklamiraju, sve su tajanstveniji, i vrte se uvijek iste face.

   1. Onda ti se nije svidio Četvrti Festival Novih?

    1. Educiraj me, Bludiša.

     1. Ja ne kukam da mi fali kulture pa i ne posjećujem brodske kulturne evente. Kako ću te onda ja educirati? Zadnji kulturni pokret koji se meni sviđao i kojega sam bio pripadnik je novi primitivizam.

      1. Ja ne kukam, odem u Zagreb u Muzej za umjetnost i obrt na Caravaggia. Ili odgledam Motikine staklene bikove. Biram.

 6. Drazen Bludisa, napisao si, citiram… i koliko se oni sami ludo i urnebesno zabavljaju. Lijepo je to da se oni urnebesno zabavljaju, ali nije lijepo da nisu svoju euforiju prenijeli na grad i publiku, nego samo na svoje prijatelje i rodbinu. Duje im smeta? Svi ti koje si nabrojao njuškaju mu ispod skuta, pa se, naravno, sapletu oko tih istih skuta.
  Svi ti koje si nabrojao su pečeni i vareni oko izvora love (uglavnom je to Duje), jer na taj način je dobiju instantno, umjesto da rade cijelu godinu na ujedinjenim principima tržišta, donacija i mecenstva.
  Stilinović bi se pored TV-a, svoje birtije, kazališta, starih automobila, mladog vina i čime još sve ne, trebao baviti i mjesecom otvorenih vrata gradske uprave da još lakše uzme iz gradske kase. Jel Junačko jedini gradski voice? Goll je još veći univerzalac od Stileta. Kad bih nabrajao njegovu umješanost u sve živo, administrator bi me opomenuo da ne mogu objaviti tako dug komentar.
  Imaju li oni nasljednike? Ima li još ljudi u ovom gradu, ali sa šansama da Brod uvedu u dnevnike nacionalnih televizija, a ne da sve ostane na razini provincijskog sbtv-a?
  O trudu nam kulturnjaka pišeš. Imam komšiju (vratio se s psihijatrije- ganja penžijun) koji pumpa vodu i sipa u šuplje kantu. Trudi se.

  1. Znači po tebi je sve to Brodsko kolo? Jako si strog. Srećom takvi likovi kao ti nisu i na lokalnoj dalekovidnici. Bacio bi nas sve u depru. I da znaš, ovi ljudi tvrde da odgajaju svoje nasljednike, da ih je puno. S FAK-a na akademiju, a s akademije nazad u Brod, ako sam dobro shvatio. Ne vjeruješ ni u novorenesansne univezalce?

 7. Iako bez kune, sbperiskop je u protekle dvije godine postao značajnija brodska kulturna pojava. Okupljalište mladih i onih iskusnijih autora, različitih pogleda na svijet i filozofija, postao je tribina za slobodno i necenzurirano izražavanje stavova. Nova rubrika “Pjesnici su čuđenje na netu” već je, koliko čujem, osvojila simpatije mnogih čitatelja, a i mnoge ponukala da provjere vlastitu kreativnost. Ako pod pojmom kulture podrazumijevamo i otpor nametnutim malograđanskim predrasudama, onda je sbperiskop vrijedna gradska kulturna pojava. A i dokaz da su najbolje stvari u životu besplatne. I “nezavonjane”, izvrsna figura Dura i Mola, ničijim skutima.

 8. Jesmo li to ovdje malo kulturni snobovi? Zar doista ništa od ovog domaćeg, brodskog ne valja ili se radi o osobnim animozitetima? Tko bi trebao recenzirati te kulturne manifestacije? Nije li fer dati im šansu da se razvijaju i napreduju ili su beznadežni? Nitko se nije rodio i odmah prohodao, neko vrijeme se mora puzati. Zar to naši pregaoci nisu zaslužili?

  Zar svi oni: Stilinović i Goll, Lutz i Karakaš, Predmerski (uopće ne znam po čemu je taj čovjek bitan – što je napravio) svi isti i nimalo ne valjaju. Dobro, nisu neka avangarda, nema tu subverzije, no, jesu li one nužne za razvoj i napredovanje? Zar se ne mogu razvijati u mainstreamu?

  Neki bi samo punk. Sve bi ostalo zabranili. Sve im je ostalo bezveze. Doduše, u osnovi, punk i je bio takav, isključiv, ali i on se vremenom razvodnio i počeo miješati sa svim i svačime.

 9. Ne znam zašto se o kulturi raspravlja pod sirotinjom koja je i Bogu teška, mislio sam, umješala se viša sila da pokaže kamo spadaju navedeni kulturnjaci, ali vidam da, šteta, nije, skrenulo se s teme zbog Makija.
  Ne znam da li spada u kulturu, ali svjetski nerv definitivno ima, Brođanin Toni Brekalo. Usporedimo li njegove prezentacije, djelo i nastupe, lako ćemo shvatiti u čemu je ta nevidljiva, a toliko očita razlika između originala i fejkera.

  1. Želim dječku sve najbolje, ali baš mi je on također nešto kao blijeda kopija očajnika koji se igraju neke elite iz naše metropole.

   Ja bih bio zadovoljan da Brod ima bar neke svoje male kopije Tome Bebića i Miljenka Smoje. Meni dosta.

  2. Kud će suza neg na oko?

 10. Pa kad smo već na željama, ja bih volio vidjeti nasred Široke ispruženog i golog brodskog Toma Gotovca. Sve više uviđam koji je on bio umjetnik i Faca.

  1. I ja isto. U siječnju.

Odgovori