Darko Daky Lončar: Pogledajte špijunsku opremu vrijednu milijun kuna kojom će se otkriti tajnstveni brodski tuneli

Istražujući priču o tajanstvenim brodskim tunelima dolazim do pouzdane informacije da Vodovod u svom sastavu posjeduje skupocjenu špijunsku kameru vrijednu milion kuna namijenjenu baš za ovakve potrebe, između ostalog i istraživanje tajanstvenih tunela, kolektora i odvodne kanalizacije.

Radi se o CCTV kameri, kontroliranom televizijskom sustavu, kameri teškoj oko 35 kg, smještenoj na točkiće i osposobljenoj za prolaz kroz cijevi  profila od 150 do 800 ili čak 1000 mm.

Ista je nabavljena u sklopu IPA projekta s kojim su djelatnici Vodovoda dobili donaciju vrijednu 30 miliona kuna, te posebno opremljen kombi sa raznim detektorima, monitorom,  kamerom i slično, baš za ovakve potrebe. Brodska javnost o ovome ne zna gotovo ništa.

S obzirom da su ovi tajanstveni brodski tuneli jednim dijelom vrlo mogući retencioni kolektori velikih profila od 2-4 metra i kao takvi oni su u zoni odgovornosti i opisu radnog mjesta djelatnika Kanalizacijske odvodnje Vodovoda, nazvao me je i osobno ravnatelj ove ustanove te smo u podužem korektnom i prijateljskom tonu razgovarali o načinu na koji bi njihovi stručni djelatnici i službeno otkrili i ušli u ove tunele, te službeno za javnost i potvrdili njihovo postojanje ili ne.

S obzirom na veliki interes javnosti za ovu tematiku, te preko pedeset tisuća pregleda i otvaranja mojih tekstova, javnost s razlogom očekuje i reakciju političara, ali i javnih ustanova i institucija među kojima je i Vodovod kao najodgovornija ustanova za sve vrste i oblike odvodne kanalizacije među kojima su i stari retencioni kolektori velikog profila, rađeni još u vrijeme carske države  Austro-Ugarske i carice Marije Terezije, zbog čega o njihovom postojanju nema apsolutno nikakvih podataka, čak ni u Muzeju Brodskog Posavlja, ni Državnom arhivu, ali ni samom  Vodovodu.

Za cijeli grad i institucije našega grada oni službeno ne postoje. Njihovo postojanje je jedna velika misterija o kojoj ni povjesničari, arheolozi, konzervatori i novinari nikada nisu pisali niti su imali o njima bilo kakva saznanja, podatke i informacije za koje se pretpostavlja da se nalaze u Državnom arhivu u Beču, jer su u ono vrijeme kada su ti tuneli rađeni prije tri stoljeća, tada su bili klasificirani kao strogo čuvana vojna i državna tajna. Kako do Državnog arhiva u Beču ne možemo doći, ostaje nam jedino predan i ustrajan novinarski istraživački rad.

Direktoru Stjepanu Aščiću ukazao sam precizno na mjesto i lokaciju kako se može ući u tunel koji se proteže od kafića Prohibition prema Savi te od kafića Prohition do Kuće piva.

Za javnost, ne smijem ovu informaciju iznositi.

Također sam direktoru Stjepanu Aščiću ukazao na točnu i preciznu lokaciju i mjesto na koje treba krenuti u akciju da se otkrije postojanje mitskog tunela u Širokoj ulici o kojem legende kolaju već tri stoljeća. O tehnikama i metodama kako i na koji način se s ovom kamerom može otkriti postojanje tunela, o tome ću nešto više reći i govoriti u svom narednom tekstu. Direktoru sam  na njegov e mail poslao i vojno-topografsku kartu francuskog inžinjera S. de PARRETTEA iz 1715. god. na kojoj je jasno ucrtan tunel ispod grada i koji se proteže od Tvrđave, sve do Male crkve, a račva se u Gupčevu ulicu i na Trg pobjede. Dostavio sam mu i narodno svjedočenje kazivača gđe. Nade Palade koja u podužem iskazu i sama svjedoči kako je otkrila ovaj tunel još davne 1955. god.

Posebno sam mu ukazao na iznimni društveni, kulturni, arheološki i turistički značaj otkrića ovih tunela kao i primjere gdje su isti u Kanadi, Nizozemskoj, i Vijetnamu, elektrificirani, klimatizirani te opremljeni raznim art fotografijama, svjetlosnim efektima i muzejskim eksponatima, te kao takvi postali prava hit turistička atrakcija od neprocjenjivog značaja za jedan grad.

Direktor Vodovoda Stjepan Aščić obećao mi je da će njegovi stručni djelatnici učinit sve što mogu da se ova tri stoljeća duga misterija i tajna konačno rasvijetli, te da Brođani budu upoznati o pravoj istini. Dao sam mu osobno i službeni broj mobitela odgovorne osobe u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja koja se već i javno očitovala i čiji su dečki već sutra spremni ući u tunele.

Neslužbeno saznajem da misteriozna špijunska kamera za otkrivanje tajanstvenih brodskih tunela, poput neke priče iz znanstvene fantastike, već ovaj tjedan kreće u akciju.

8 comments

Skip to comment form

  1. Lončar nas je trebao obavijestiti je li mu se javio prvi čovjek Slavonskog Broda. Ne može Aščiž ništa dok Duspara ne izda befel.

  2. Počele su kiše jesenje. Hoće li one utjecati na špijuniranje?

  3. To da nema nikakve, pa ni neslužbene, reakcije gradonačelnika, stvarno je skandalozno i puno govori o bahaćenju tog čovjeka. Problem bi mogli razriješiti tzv, kolege novinari i jednostvano upitati sve aktere što je na stvari.

    Ne daj se Daky

  4. Istraživanje tunela ispod Broda od strane doktora Aščića i Vodovoda je kolonoskopija. Gurat će kameru u rektum grada, pa kroz tunelska crijeva…

    1. @Stalker, gdje god Dakyjeva kamera ubode, neće promašiti, je Brod je sav anus.

  5. Super!! Napokon!! Baš sam radoznala!!

Odgovori