Clock SB: Utjecaj Influencera

Osim suprotstavljenih mišljenja oko epidemije i suludih obrazloženja pojedinih situacija medijski eksponiranih umova, sve češće se pojavljuju suprostavljena mišljenja oko sadržaja i marketinšnog utjecaja koji imaju influenceri. Taj utjecaj se pretežno spominje u negativnom kontekstu, jer kritičarima djeluje kako bez osobitih znanja i truda, ostvaruju velike prihode.

Ali, uvriježeno mišljenje da je kramp i lopata posao a sve ostalo gubitak vremena,  uspješni infuenceri pobijaju ostvarenim suradnjama. Njihova popularnost i zarada ovisi isključivo o njima i njihovom umijeću predstavljanja. Koliko su uspješni vidi se po broju pratitelja na društvenim mrežamja, a efektivu suradnje znaju oni koji su im uz naknadu, omogućili predstavljanje svojih proizvoda i usluga.

Kako bi tako zaključeni posao bio zakonito obavljen, uvjete propisuje Ministarstvo financija. Zato iznenadi koliko se ograničenih komentara nađe u medijskom prostoru. Kao da se i jedan kritičar preznojio i premorio u tijeku svoje kritičarske karijere. Slično je u poslu političara. Stoga sve te napade treba uzeti sa rezervom, jer svaki trud koji se ispostavljenim računom naplati, je posao. Koliko je posao influencera sličan poslu političara, govori prijevod njegovog značenja.

Prema prijevodu sa engleskog jezika, riječ influencer znači utjecatelj ili utjecajnik. Na što utječu neki naši politički izabranici i izabranice osim prezentacije modnih kombinacija i dizajnerski skupih komada odjeće, potvrđuju organi gonjenja. Da odijelo čini čovjeka, uvjerili smo se kod političarke Rimac. Prije je punila stupce natpisa po portalima sa fotografijama dizajnerskih krpica, torbica i cipela koje su jedino što smo o njenom javnom poslu vidjeli.

Nije ona jedina, sve je više modno osvještenih političara a sve manje njihovog rada za opće dobro. Kada takvi postupci ne bi bili protuzakoniti, političari bi bili jako dobri influenceri. Influencerima sliče i čelnici organizacija, tipa gospodarskih, obrtničkih, poljoprivrednih i drugih komora, svih koji sa prihodima od zakonom propisane članarine zastupaju interese svojih članova. Po posljednje viđenom, njihov utjecaj pokazuje zalaganje za ugostitelje.

Dok je struka složna u zahtjevima prema vladi za smanjenjem stope PDV-a u ugostiteljstvu, komora i komorin ceh ugostitelja tvrde da su zahtjevi kontraproduktivni. Čelnicima komore dovoljno je biti partner s vladom i višekratni mandati su  im zajamčeni, a posao siguran. Površnost u predstavljanju postaje sve modernija. Možemo samo nagađati o nekim budućim prikrivenim influencerima, do tada o stvarnom stanju govore statistička i druga istraživanja.

Provedeno iztraživanje za 2019. godinu od Svjetskog ekonomskog foruma na uzorku od 141 zemlje, po učinkovitosti javnog sektora Hrvatsku je smjestilo na 122. mjesto. Prema neovisnosti pravosuđa RH je na 126. mjestu, po sposobnosti vlade u reagiranju na promjene je na 136. mjestu, po dugoročnoj viziji vlade na 137. mjestu, po količini propisa na 139. mjestu,  po pravnom okviru za rješavanje sporova na predzadnjem mjestu, itd.

Sudeći po ovom istraživanju utjecaj provođenja politika političara godinama je isti. Nema dugoročnije vizije izvan okvira jednog mandata. Stoga nije čudno što dok traju sami sebe predstavljaju kao brend. Za ostale koje predstavljaju ostaje trend, prema začelju.

14 comments

Skip to comment form

  • Lara on 22.09.2020 at 07:45

  Influenceri su nastali na imitaciji kočoperenja političara – lovu u mutnom.

 1. Režiser Matanić usudio se izreći svoju otvorenu kritiku influencera kao grebatora. Liberalna bagra iz indexa odmah je usporedila njegov opus i grebanje influencerice, na njegov račun.

 2. “Kao da se i jedan kritičar preznojio i premorio u tijeku svoje kritičarske karijere. ”

  Cinično i netočno. Koliko je potrebno ulagati u sebe da bi se napisalo nešto relevantno?!

 3. Više nego porazni podaci u predzadnjem pasusu. Katastrofa.

 4. Čini mi se da u ovom grmu leži zec:

  “Dok je struka složna u zahtjevima prema vladi za smanjenjem stope PDV-a u ugostiteljstvu, komora i komorin ceh ugostitelja tvrde da su zahtjevi kontraproduktivni. Čelnicima komore dovoljno je biti partner s vladom i višekratni mandati su im zajamčeni, a posao siguran. “

  • BoLi on 22.09.2020 at 12:25

  @Mixer meni se ćini da je više grmova, a obitelj zećeva jedna 🙂

 5. Komore ruka ruku mije, a vladu obadvije.

  • BoLi on 22.09.2020 at 13:12

  Tako vlada, vlada.

 6. Uspješni influenceri ulažu u sebe u formalnom i neformalnom smislu, inaće ne bi bili uspješni. Političari to ne moraju, njih stranka uzdigne i jednako tako spusti, zavisno od potrebe.

 7. Jačanje influencera povezano je sa slabljenjem medija. Dobar novinar nema šanse u srazu sa sisama i guzicama.

 8. Maruška Vizek, ispravak 🙂

 9. Hrvatska se uništava iznutra od onih koji ju predstavljau vani.

  • Mi on 24.09.2020 at 14:33

  Učili su nas od doma, u školi pa i na vjeronauku osnove pristojnosti. Javno slušati i gledati osnove nepristojnosti u dijalogu, bezobrazluka u ponašanju i lopovluka u poslovanju je suludo. Ipak, događa se, gleda se se i kome se sviđa, uči. Žao mi je povodljivih i mladih. Nemaju ništa dobro za naučiti.

Odgovori