Zlatko Uvanović: Tajna gospodarskih uspjeha (Treći dio)

Hrvatska

Zlatko Uvanović: Tajna gospodarskih uspjeha (Prvi dio)

Zlatko Uvanović: Tajna gospodarskih uspjeha (Drugi dio)

Hrvatska, kao najljepša obalna zemlja svijeta, važnog geopolitičkog i strategijskog položaja, imala je vrlo specifične gospodarske uspone i padove i različite mogućnosti oporavka u odnosu na druge, te ima specifične i kompleksne čimbenike ranije spomenute formule gospodarskog rasta. Razmatrajući noviju povijest gospodarstva kroz formulu uspjeha profitnog znanja, gospodarski pad započima ulaskom u kapitalističku Jugoslaviju pod pritiskom engleske kolonijalne velikosrpske politike (koja traje čak do danas). Kroz razne oblike dijelovanja, ta pogubna politika snosi dio odgovornosti za hrvatske gospodarske i političke padove kao i velike ljudske gubitke i žrtve.

Veći gospodarski pad hrvatskih područja započima početkom boljševičkog gospodarstva 1945 godine u Jugoslaviji. Pad se produbljuje kroz periode kapitalnih svijetskih tehnoloških otkrića, izazivajući znatne pomake u razvoju masovnih visokoprofitnih profitnih proizvoda (VPP) u svijetu i stvaranja sredstava za novi razvoj.

Tako 50-ih godina prošlog stoljeća, nakon pronalaska tranzistora, pa kasnije elektronskog mikro procesora, programatora i računala, koji potpuno revolucioniraju razvoj masovnih novih proizvoda i tehnologija, nastaje veliko tehnološko i gospodarko zaostajanje marksističkih ekonomija, i prenosa uspješnih ekonomija na druga daleka podrucja svijeta. (Još 70-ih godina je postojala mogućnost ublaživanja gospodarskog pada, da su se države oslobodile marksističko komunističke ekonomije, što je Hrvatska unutar jugoboljevičke Jugoslavije i pokušala, ali nažalost bez uspjeha, radi nerazumjevanja razvoja ortodoksnih komunista, koji i danas, ili nijovi nasljednici, vladaju). Razvojni gospodarski gubitak Hrvatske kroz boljševičku diktaturu u tom peroidu, grubo i slikovito iznosi vrijednost zemljišta Istre i svih hrvatskih otoka, ne gleadjući što je teritorijalno Hrvatska izgubila crtanjem granica.

Izdvajanje iz komunističke Jugoslavije i pobjedom u Domovinskomom ratu protiv srpskih agresora, komunizma i engleskog neokolonijalizma, formirana je slobodna demokratska Hrvatska država u vrlo teškim gospodarskim uvjetima. Time su bili stvoreni najvažniji početni i osnovni uvjeti za gospodarski, nacionalni i društveni oporavak i temelji Hrvatske države, zbog čega Franjo Tudman ima povjesne zasluge i zahvalnost svakog hrvatskog domoljuba kojemu je stalo do slobodne i napredne domovine. Ipak Tuđman vjerovatno nikada nije ni slutio kako če njegovi manji propusti dovesti do tolikog bujanja neokomunizma i povratka neokolonijalne britanske politike (koja zagovara i potpomaže vladavinu neokomunista iz mnogih svojih razloga), a time nastavak gospodarskog i moralnog nazadovanja koje je progutalo dopunskih tisuće i tisuće radnih mijesta, upravo na pragu informatičke revolucije (ili grubu vrijednosnot oko 25 milijarde dolara, što če biti uvečano za oko 50%, ako neokomunisti ostanu na vlasti još 5 godina).

industrija

Jedan ekstremni slučaj VPP (od milijuna drugih) koji sadrži tisuče komponentalnih VPP koji se mogu profitno razvijati, i veliki broj niskoprofitnih komponenata u kojima je ugrađena niska cijena materijala i niska cijena radne snage nerazvijenih zemalja
Demokratski višestranački politički i tržni gospodarski sustav vrlo uspiješno funkcionira u normalnim uvijetima prirodnog rasta stvarajući visokoprofitne proizvode prema mogućnostima civilizacijskog koda, ali ima manje efekte u demokratskim uvijetima zaostalih područja i država, iako je to jedini korisni sustav za nih. Taj sustav ne može donositi poželjne brže razvojne vrijednosne promjene u “polju” zaostalog, nedovoljnog kritičnog broja ili nepostojećeg broja visokoprofitnih proizvoda, novih tehnologija i profitnog znanja, pogotovo ako je negativno ideološki odnosno neokomunistički orijentiran i usporen.

Profitno znanje ugrađeno u postojeći CGK je nedostižno za mnoge a posebno zaostele zemlje. Visokoprofitno znanje je zastićeno, skriveno i ugrađeno u društveno politički, obrazovni i gospodarski sustav, i vrlo teško uspješno primjenljivo na druge.
Ono je ujedno i najsnažnije oružje u odbrani naprednih država i slobodnog svijeta.

Međutim, profitno znanje ima svoju cijenu na tržištu i može biti uspiješno izabrano i kupljeno od onih koji znaju kako ga vrijednosno najbolje iskoristiti. S druge strane postoje tkz. “worm hole” prolazi kroz nivoe profitnog znanja, gdje se legalno koristi znanje svojih iseljenika i njihova pomoć u izboru i formiranju mini integralnog “polja” profitnog znanja gospodarske formule rasta u domicilnoj državi, što je postignuto u više slučajeva, ali nikada u neokomunističkom okruženju.

Jedan od dopunskih faktora važnosti velikog broja hrvatskih iseljenika u naprdnim demokratskim zemljama, slabo poznat i zatajen u Hrvatskoj, je veliki utjecaj na politički i gospodarski kontakt između tih zemalja i Hrvatske. Američki Hrvati ili drugi, ili Hrvati s dvostrukim državljanstvom, mogu direktno komunicirati sa svojim senstorom (ili posredno s predsjednikom) i predlagati i savjetovati. Nije ni čudo da su Račan, Mesić, Josipović i Milanović primani u tim zemljama kao “turistički izložbeni gosti” a ne državnici. Največi državnički doseg im je “Region” i državnički “sluganski” posjet Londonu i kraljici, pri potpisu nekih novih neokolonijalnih ugovora s elementima političke korupcije na štetu RH.

Gdje je onda izlaz za Hrvatsku iz sadašnjeg gospodarskog i moralnog ponora. On postoji ali nije ni u kojem slučaju lagan i brz nakon propuštenih prilika i u danšnjem nivou svijetskog ubrzanog razvoja.

Međutim, Hrvatska se upravo nalazi na pragu važnih predsjedničkih izbora, ključnih za potencijalni gospodarski i moralni oporavak, čijim izborom određenog kandidata mogu biti značajno poboljšani uvjeti za napredak i bolju zaposlenost (Ako ne sada, onda sigurno idući put za pet godina nakon zadnjeg dopunskog zaostajanja, kada bi Lenjinov sindrom gospodarske imbecilnosti potpuno oslabio).
Što o predsjedničkim izborima kaže formula gospodarskog rasta u kojoj su dolje neki važniji čimbenici unutar stotine drugih:

1. Izbor domoljubnog predsjednika koji može uspješno komunicirati na svim političkim i gospodarskim nivoima u zemlji i svijetu i posebno s hrvtakim iseljenicima, inicirati i predvoditi gospodarsku suradnju i pomoć sposobnoj Vladi
2. Gradnja i čuvanje profitnog i korisnog znanja izborom najoptimalnijeg stručnog osoblja iz Hrvatske i svijeta na svim gospodarskim nivoima
3. Demokratski tržni kapitalistički sustav s elementima socijalne pomoći izvan radnog i proizvodnog ciklusa
4. Domoljublje, pripadnost i poštivanje hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti, hrvatskih vrhunslih športiskih dostignuća, tradiciji, religiji
5. Intenzivna suradnja i uključenost po potrebi iseljene Hrvatske na svim važnim gospodarskim fukcijama i projektima u cilju stvaranja novih proizvoda i novih korisnih radnih mjesta
6. Gospodarska suradnja sa svim zemljama svijeta posebno u kojima postoji veća naseljenost Hrvata.
7. Formiranje sposobne Vlade
8. Priznavanje Hrvatskog nacionalnog etičkog suda

Kako izgledaju mogućnosti dva predsjednička kandidata o kojima ovisi gospodarski oporavak, prema navedenoj formuli?

I. Josipović:

Josipović

Dio velikog, skupog i nekorisnog savjetničkom tima

(1) Nesposoban u komunikacijama i uz njegov veliki savjetnički tim, koji mu može praviti samo primitivni izborni i gospodarski program na njegovim neokomunističkim podlogama

(2) Nesposoban zbog negativnog ideološkog svjetonazora i jugokomunističkog mentalnog sklopa. Utrošio golema sredstva na potporu negativno razvojnih udruga, medija, novinara, umjetnika, glumaca, režisera, pisaca i dijelova sustava za izgradnju i održavanje ideološke nazadne države.
(3) Nesposoban – pomaže neokomunističko kapitalistički oblik gospodarstva i kontrole gospodartva

(4) Nedovoljno ili jednostrano domoljubiv
(5) Ideološko nesposoban, ograničen i neiskusan kao cijeli njegov savjetnicki tim
(6) Neiskusan i ideoloski suprotno orjentiran
(7) Ideološka sputavanja. U 5 godina nije ništa korisno učinio ili pokazao znanje potrebno za gospodarski napredak i usmjerenje Vlade
(8) U koliziji sa etičkim sudom i moralnim propisima EZ

Josipović b

Kolinda G.K.
(1) Potpuno kvalificirana, sposobna i iznad svih potrebnih kriterija za vrhunskog državnika(cu) tranzicijske države, koja će biti izuzetno dobronamjerno i profesionalno primljena gdje god dođe. S njom be preko noći (od prvod dana izbora) porastao politički i gospodarski značaj RH.

Kolinda

(2) Ima velike potencijalne mogućnosti. Ako ima dobre gospodarske savjetnike može postići željene efekte
(3) To joj je u programu i može biti ostvareno, ima velike
potencijalu snagu
(4) Voli i cijeni domovinu i sve ljude
(5) Ima potencijalnih mogućnosti. Najvažnija je pomirba
(suradnja) iseljene i domace domoljubne Hrvatske od bilo
koje druge pomirbe
(6) Ima to u planu i biti će rado primljena i pomognuta na
svakom svom koraku
(7) Najavila mogućnosti
(8) Moguća potpora koja bi koristila etičkoj obnovi
U razumnom i naprednom društvu ne bi bilo dvojbe u izboru između ovih dvoje kandidata. Za vjerovati je kako će napredna kandidatkinja za predsjednicu s velikim potencijalom oporavka, uspjeti pobjediti (sada ili uskoro) i konačno dovesti devastirani hrvatski brod u hrvatsku luku na obnovu, nakon stoljeća pogubne plovidbe na uzburkanom i neprijateljskom moru, na kome je zamalo i nestao.

Završetak

19 comments

Skip to comment form

 1. zanima me kako g kitarovič dobija i od čijih Tajnih službi informacije i kome ih prenosi mislim da ako ih dobija od stranih slućbi da ih mora prenesti predsjedniku ili premijeru ovako je možda podložno koje kakvim insinuacijama možda su rusi amerikanci ili isil jdosta nejasno

 2. “Tako 50-ih godina prošlog stoljeća, nakon pronalaska tranzistora, pa kasnije elektronskog mikro procesora, programatora i računala, koji potpuno revolucioniraju razvoj masovnih novih proizvoda i tehnologija, nastaje veliko tehnološko i gospodarko zaostajanje marksističkih ekonomija, i prenosa uspješnih ekonomija na druga daleka podrucja svijeta.”

  U to vrijeme se u Jugoslaviji radi po licenci vrhunska poslovna i industrijska računala Honeywell. Kako su komunisti uspjeli od amerikanaca dobiti licencu za proizvodnju tih naprednih proizvoda za koje licencu nisu mogle dobiti ni neke kapitralističke zemlje u Europi, ostat će tajna.

 3. Stvarno ste demokrati na portalu, jer ste obajavili i ovu propagandnu svinjariju. Kao da je cijeli trodijelni članak pisan da bi se na kraju ocrnio Josipović. Recimo, ovo: “(6) Neiskusan i ideoloski suprotno orjentiran. ” Za Boga miloga što to znači? U odnosu na što je suprotno orijentiran? Na ustašluk?

 4. Osamdesetih godina u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji se pojavljuje nekoliko proizvođača osobnih račuunala (Iskra, Triglav, Alfa, Galeb, Orao, Ivel Ultra ….) koji nestaju početkom nacionalističkog orgijanja. Nakon toga niti u jednoj od zemalja više se ne uspijeva etablirati nekakav jači proizvođač računala, makar po njemačkom i austrijskom principu gdje i danas postoje neke jake tvrtke koje doduše ne proizvode niti jedan od ključnih dijelova, ali od kvalitetnih kineskih i tajvanskih dijelova grade nacionalne i paneuropske brandove računala. Ostaje veliko pitanje kako je uglavnom privatni kapital u socijalističkoj Jugoslaviji uspio proizvoditi osobna računala i periferije, a nije to uspio u novouspostavljenim nacionalnim državama?

 5. bronstein još jedno pitanje da li se bivša država ikada zvala komunistička olako se barata sa takvim izrazima i da li je stanje bilo isto u ddr čssr poljskoj bugarskoj itd u odnosu na naš život pa onaj hoštapler tito je bio bravar pa je uspješno balansirao i držao za jednu stvar i istok i zapad a mi se sad uvlačimo SAD i a što su oni učinili da zaustave rat u hrvatskoj a mogli su ga zaustaviti kao i na kosovu bombama na beograd i ne bi izginulo toliko naših građana i branitelja

  1. Bombama na Beograd? Bez odluke UN-a! Bombardirati grad jedne suverene države pun civila, a ne bombardirati JNA na Kosovu je zločin isti kao i bombardiranje Vukovara.

 6. Kaže esejist da Kolinda (2) Ima velike potencijalne mogućnosti. Pa riječ “potencijalno” znači “s mogućnošću”. Gomilanjem istih riječi Uvanović pokazuje svoje poluznanje.

 7. RIZ, Rudi Čajavec, EI Niš, Iskra, Gorenje su u mraku Jugoslavije proizvodili složene i napredne elektroničke sklopove (veliki dio se ugrađivao i u borbena vozila proizvedena u ĐĐ) ne toliko za široko konzumentsko tržište, koliko za specijalizirane industrijske i vojne primjene da bi u nekoliko godina tranzicije sve znanje, inovacije, know-how, ekspertnost bili rastjerani kud koji. Rijetki su se uspjeli održati. Gorenje je još u Jugi otkupilo njemački Koerting što je bio nezapamćen uspjeh: jedna socijalistička tvrtka otkupljuje jednu tvrtku iz kapitalističkog sustava:

  http://www.zeit.de/1982/17/jeder-andere-haette-laengst-aufgegeben

  Danas, pod naprednim nacionalnim vodstvima ne događa se na žalost ni suprotno: da zapane tvrtke otkupljuju naše, već naše sve redom propadoše.

  Ako su nacionalne države u “regionu” u ičemu efikasne, onda je to u uništavanju ekonomije pa i one začuđujuće iz socijalizma. Na sreću, Slovenci su uspjeli održati Gorenje, Iskru i ostale “na promašenom socijalističom modelu” zasnovane tvrtke.

  Na autorovu žalost, mnoge činjenice govore suprotno od onoga što on piše.

 8. stalker kao da oni nekoga nešto pitaju dužni libiji 200 mili dolara i razjebu svuda kuda su se pojavili donijeli su probleme pa oni su dijelom stvorili i isil i bin ladena i služio im je dok je trebalo a onda okrenu ploču na drugu stranu to golemo naoružanje koje pokreče njihovu industriju treba negdje potro šiti a gdje če to biti manje je bitno

 9. formirana je slobodna demokratska Hrvatska država u vrlo teškim gospodarskim uvjetima.

  Hrvatska je doista pretrpjela dosta ratnih šteta, no pravi pogrom i potop gospodarstva nastaje tek nakon rata. Tvrtke su promatrane jedino kroz prizmu vrijednih nekretnina, a za proizvodnju i razvoj nitko nije mario. Na čelo tvrtki su dovođeni ljudi, stranački (ili partijski jer HDZ je najjači nasljednik bivše partije) koji nikada nisu vodili ni čevabdžinicu niti su imali pojma o gospodartvu.

 10. Informatička revolucija kod autora znatno kasni (skoro 20 godina), ali zato spremno zaboravlja na devastaciju školstva u Hrvatskoj pa smo tako sretni ako danas svršeni pekar zna zamijesiti kruh ili kiflu.

 11. “ako neokomunisti ostanu na vlasti još 5 godina” – neokomunisti će vladati Hrvatskom još najmanje 50 godina jer se stvorila bipolarna politička arena u kojoj jedni ili drugi, ne nikakvi neokomunisti, već klasični, zadrigli, stari komunisti nastavljaju vladati ili kroz SDP ili kroz HDZ. Tomu će doći kraj tek kada se pojavi kritična masa mladih lneopterećenih ljudi koji će te dvije stranke konačno pomesti sa političke scene.

  1. Ovo je flaster na usta Uvanovićevoj isključivosti.

 12. “Demokratski višestranački politički i tržni gospodarski sustav vrlo uspiješno funkcionira u normalnim uvijetima prirodnog rasta stvarajući visokoprofitne proizvode prema mogućnostima civilizacijskog koda, ali ima manje efekte u demokratskim uvijetima zaostalih područja i država”

  – znači autor priznaje da su demokratski uvjeti u Kini koja je upravo pretekla SAD kao prva gospodarska sila svijeta povoljniji nego u SAD-u? Doduše kinezi više ne gaze svoje građane tenkovima, a u americi ubijaju svoje građane nasred ulice pa to ima i nekog smisla.

  Šteta što autor nije ništa napisao o tomu kada se očekuje povrat demokracije i stabilizacija u SAD-u. Ipšak on to ima prigode pratiti iz prve ruke.

  1. O Americi ne smije ni zucnuti, nego kaka po Lijepoj našoj.

 13. Ono je ujedno i najsnažnije oružje u odbrani naprednih država i slobodnog svijeta.

  Kineski Lenovo je prije par godina kupio PC poslovanje od IBM-a, što se moglo sa sigurnosnog stajališta pravdati time da snažni poslovni sustavi ostaju pod okriljem IBM-a. No odnedavno je Lenovo otkupio i serversku liniju od IBM-a pa će IBM nastaviti poslovanje u području u kojemu desetlječima ima najviše uspjeha – trgovanje nekretninama.

  Dakle strateška proizvodnja vojnih, poslovnih i ostalih računala ode u Kinu pa će ubuduće SAD kupovati takve uređaje iz Kine, ali ne samo SAD, nego cijeli svijet. Lenovo ima već izuzetno jak utjecaj u Europi, ali i na ostalim kontinentima.

 14. Kada sam drugi ili treći put pročitao o nekakvoj britanskom kolonijalizmu, a Britanija je najvjerniji i najprivrđženiji američki saveznik, odlučio sam prestati čitati ove gluposti i trošiti dragocjeno vrijeme na bezvezarije.

  Količina nebuloza, netočnih podataka, nepoznavanja prilika i ignoriranja logike je tolika da na alost moram ustvrditi kako je ovo jedan od najglupljih tekstova koje sam zadnjih godina pročitao.

  Postoji nekoliko ljudi iz Broda koji su također u Americi, Australiji i nekim drugim razvijenijim državama te koji su se tamo ljudski i stručno dokazali pa predlažem da ih kontaktiramo ne bi li dobili doista neke korisne savjete umjesto patetičnih, jadnih političkih pamfleta.

  Moj je dojam da su Čadimirovi tekstovi znatno korisniji od ovoga, iako je čovjek tek otišao u Švedsku.

 15. E moj Bronstein ti si tek budalina kada ti se da toliko pisati i komentirati takve gluposti. Stvarno nas svakakvih ima.

 16. Clanak je razmatranje i zakljucivanje na osnovu kompleksne formule gospodarskog rasta za tranzicijske procese. Svaki zakljucni komentar na osnovu nekog parcijalnog ili jednog primjera (uglavnom krivih) je netocan ili diletantski, te nema smisla ulaziti u raspravu s Bronstein ( Svarogom)

Odgovori