“Za SAD je igra u Siriji završena, samo što Trump to još ne zna”

“Političari koje je Donald Trump postavio na ključne pozicije u njegovoj administraciji uvlače SAD u živo blato sirijskog sukoba”, piše međunarodni analitičar Doug Bandow u članku objavljenom u američkom časopisu The National Interest.

Novinar smatra kako Washington uopće  nema neposrednih interesa u sukobu u Siriji, koji i nije jedini sukob koji trenutno potresa nestabilnu bliskoistočnu regiju.

“Najgore od svega je što se Washington se pretvara u aktivnog aktera u sukobu, zbog čega može ući u sukob s Iranom, sa svojim saveznikom u NATO paktu, Turskom, ali i Rusijom. Sve to se događa u područjima minimalnih geopolitičkih interesa. Drugim riječima, stav Trumpove administracije u prema sukobu u Siriji je ludilo”, piše Bandow.

U vezi s tim, Doug Bandow smatra kako Americi nedostaju opravdani i očiti razlozi da se uključi u sukobi i podsjeća da Sirija nikada nije napala, niti prijetila Washingtonu.

Prema američkom stručnjaku, zemlja je trebala izvući pouke iz debakla u Iraku i Libiji, te kako bi, da je bio Assad svrgnut, to izazvalo drugu epizodu u sirijskom građanskom ratu u kojem bi terorističke skupine sigurno pobijedile, zahvaljujući naoružanju i sredstvima koja su dobili iz Saudijske Arabije i raznih zaljevskih monarhija u zaljevu, a nad Damaskom bi se vijorila crna zastava kalifata.

“Kako bi to moglo biti u interesu Sjedinjenih Država i Europe?”, pita se Doug Bandow.

Novinar tvrdi kako je polagani, ali neizbježan ulazak administracije Donalda Trumpa u rat u Siriji vrlo opasan.

Slanjem svojih specijalnih snaga da podrže Kurde i arapske snage u borbama za grad Raqqu, koji se smatra glavnim gradom terorista “Islamske države” u Siriji, Washington je svoje vojnike rasporedio točno između dvije zaraćene bande, ako u obzir uzmemo da je i Turska uključena u sukob. Zapravo, Ankara je više posvećena naporima u borbi protiv kurdskih milicija, nego borbi protiv ISIL-a”, kaže analitičar.

Osim toga, vlada turskog predsjednika Erdogane je u nekoliko navrata oštro kritizirala Washington zbog njegove suradnje s kurdskim milicijama.

“Malo je vjerojatno da će Turska zaustaviti svoje agresivnu politiku prema Kurdima”, kaže Bandow.

SAD nakon obaranja sirijskog Su-22

Podsjetimo, 18. lipnja je višenamjenski borbeni zrakoplov F/A-18 Super Hornet, snaga međunarodne koalicije koje vode SAD, oborio sirijski borbeni zrakoplov u blizini Raqqe. Službeni izgovor je bio da je sirijski Su-22 bombardirao položaje takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) koje podržava SAD.

Iako su sirijske vlasti na ovaj napad odgovorile samo oštro retorikom, novinar National Interesta priznaje mogućnost da bi Damask u budućnosti mogao napasti američke snage i kao razlog navesti “legitimnu samoobranu”.

“Moguće obaranje američkog zrakoplova će prisiliti Washington da odlučiti je li u potpunosti unutar ili izvan ovog sukoba”, upozorava Doug Bandow.

“Čak i Iran će odgovoriti na američke napade na svoje saveznike, budući da Sirija zbog blizine za Teheran ima mnogo veće značenje nego za Washington, koji je daleko. Američka administracija je krenula sustavno koristiti katastrofalna pravila koja primjenjuje na Bliskom istoku. Intervencija u Libanonu, iskorištavanje situacije u Iraku, stvaranje kaosa u Libiji, podrška saudijskoj agresiji na Jemen…, nijedna od ovih strategija nije uspjela i teško da će nam donijeti dobra u budućnosti”, zaključuje Bandow.

Međutim, američki analitičar u svojoj analizi je previdio ključno pitanje i nije li upravo to što SAD žele? Naime, “sirijska politika” nove administracije je dio mozaika “strategije kaosa” koju su za Bliski istok isplanirali stratezi Washingtona za Bliski istok, a sve je već opisano u dokumentima kao Vijeća za inozemne poslove (CFR), Instituta Brookings, ali i Vojne obavještajne agencija (DIA), gdje se teoretizira o potrebi raspirivanja i davanje potpore sektaškim i etničkim sukobima između raznih frakcija arapskog svijeta, sve s ciljem da se podijele i raskomadaju arapske zemlje koje bi mogle predstavljati “prijetnju” Izraelu i hegemonističkim interesima Washingtona.

Odgovor na neuspjeh američke politike na Bliskom Istoku je ispisan u tim dokumentima, samo ih treba pročitati.

Robert Ford: “SAD će se povući iz Sirije”

Proteklih dana je bivši američki veleposlanik u Damasku, Robert Ford, dao nekoliko izjava i intervju za panarapski list Asharq Al-Awsat u kojem priznaje dio svoje krivnje zašto su stvari u Siriji za SAD pošle po zlu.

Pogriješili smo, jer nismo trenutno blokirali iranski utjecaj u Siriji, a na isti način na koji smo bili prisiljeni na povlačenje iz Libanona i Iraka, uskoro ćemo se morati povući i iz Sirije”, rekao je američki diplomat.

Prema njegovom mišljenju, Kurdi ne bi trebali previše vjerovati u pomoć Washingtona, budući da će ih SAD napustiti.

U intervjuu je Robert Ford rekao kako vjeruje da će Iranci prisiliti Amerikance da se povuku iz Sirije, kao što su bili prisiljeni otići iz Bejruta 1983, a zatim u Iraku 2011. godine.

Sirijski Kurdi će na kraju platiti visoku cijenu jer su vjerovali Americi. Američka vojska ih neće podržati u borbi protiv turske i sirijske vlade, objasnio je bivši američki veleposlanik u Damasku.

Govoreći o trenutnom iranskom utjecaju u Siriji, bivši ambasador je rekao kako je on posljedica dugogodišnjih bliskih veza, ali bliske podrške Irana sirijskim snagama u borbi protiv terorizma.

“Iranski utjecaj je sve veći u Siriji, a Assad jača svoje bedeme na istoku. Iran podupire vladine snage kako bi na kraju posljednji izbor bio povlačenje američkih snaga iz istočne Sirije”, rekao je Robert Ford, nekoliko dana prije nego će sirijska vojska u velikoj mjeri preuzeti nadzor nad sirijsko-iračkom granicom i zatvoriti u takozvani pustinjski kotao američke instruktore i nekoliko stotina boraca u području Al-Tanfa.

Ford je također priznao da je Washington na početku sirijske krize učinio ozbiljne pogreške.

Podsjetio je kako bio protiv zahtjeva Obame i tadašnje državne tajnice Hillary Clinton za svrgavanje Assada s vlasti, koji su to tražili za vrijeme “masovnih demonstracija” protiv sirijske vlade.

Robert Ford je rekao kako je znao da će SAD podržati oružanu pobunu i da će CIA koristiti pobunjenike kako bi izazvala vojnu intervenciju u one u Iraku. Ford je priznao kako su Saudijska Arabija i zaljevske monarhije, zajedno s Turskom, podržale pobunjenike, koji su se onda prešli u ISIL, druge radikalne skupine i Al-Qaedu.

U odgovoru na pitanje o krajnjem cilju Donalda Trumpa, odnosno Iranu, Ford je rekao: “On želi umanjiti iranski utjecaj. Čuo sam to iz usta jednog od njegovih savjetnika prije nekoliko tjedana. No, on ne zna da je igra završena i da je prekasno za to.”

SAD će se povući iz Sirije

SAD će se povući iz Sirije

logično

 

3 comments

  1. Bojim sa da igre tek počinju. Amerika je uvijek na pogrešnoj strani odnosno na svojoj militarističkoj, pojačanoj fašističkim Saudima. Sva sreća da su u Siriji Hezbolah i Iran.

    1. Zaboravio si spomenuti američkog saveznika- mirojjubivi Izrael kao goluba u cijelom sukobu.

  2. Što god Ameri rade protivi se miru, policentričnom svijetu, i životu ljudi. Lešibari su došli u Siriju. Jao svima!

Odgovori