Američka vojska gubi stratešku nadmoć – Nemaju ništa za rušenje hipersoničnih projektila

Rumunjski vojni stručnjak Valentin Vasilescu je zbog projektila “Cirkon” trenutnu ravnotežu snaga između Rusije i Sjedinjenih Država nazvao situacijom bez presedana. Pojasnio je kako je odluka Rusije da se osloni na hipersonične oružane sustave izazvala veliko iznenađenje u Sjedinjenim Državama, najviše u Pentagonu.

Iako su ovo najsuvremenija oružja na svijetu, Rusija se nije žurila opremiti vojsku nizom novih sustava naoružanja kao što su tenkovi T-14 “Armata“, najnovijim ruskim oklopnom platformama na kotačima “Bumerang”, novim borbenim oklopnim vozilima “Kurganec-25” i samohodnim haubicama “Koalicija-SV“. Nešto slično se događa i sa zrakoplovima Su-57.

Zapadni tisak je ovo kašnjenje pogrešno tumačio tvrdeći kako Moskva zbog ekonomskih poteškoća ne može pokrenuti masovnu proizvodnju ovih i drugih oružja.

Međutim, Moskva je radije ulagala svoj novac na racionalniji način. Sredstva su potrošena su na razvoj hipersoničnih sustava “Avangard” i “Cirkon”.

Na obali Tihog oceana Sjedinjene Države su instalirale GMD protubalistički sustav u Wandenbergu u Kaliforniji i Fort Greelyu na Aljasci. Ovaj sustav može presresti samo balističke projektile takoreći u svemiru.

GMD protivraketni sistem IZVOR: Northrop Grumman Corporation

FOTO: način rada GMD-a IZVOR: Northrop Grumman Corporation

Međutim, “Avangard” i “Cirkon” su im nedostižni, jer lete na visinama od 60 do 80 kilometara. Isto vrijedi i za američke sustave AEGIS koji koriste projektile SM3/1B i SM-3/2. Ove projektile koriste protuzračni štitovi u Poljskoj i Rumunjskoj. Drugim riječima, Washington je potrošio milijarde dolara na apsolutno beskorisne sustave.

SAD imaju više od 80 nuklearnih podmornica, 100 velikih brodova, 50 nosača zrakoplova i helikoptera, te 500 nevidljivih zrakoplova F-22, F-35 i B-1 Lancer. Svako od tih oružja košta od 3 do 1000 puta više od projektila Cirkon i sva ta oružja su isključivo ofenzivna platforme. To je najskuplja, ali i danas potpuno beskorisna obrana Sjedinjenih Država.

THAAD

FOTO: antiraketni sistem THAAD

Sustavi i trupe Sjedinjenih Država u zemljama kao što su Rumunjska, Ukrajina, Poljska, Latvija, Litva i Estonija su izgubili svoju vrijednost, jer Rusija prijeti samom srcu Amerike. Projektili “Cirkon” američke ciljeve mogu dosegnuti za pet minuta.

Ovo je situacija bez presedana, obzirom da Moskva u posljednja tri desetljeća nikada nije prijetila američkom teritoriju bilo kakvim oružjem za koje ne postoji  učinkovit “protuotrov”.

Američki tisak više ne želi pisati o tome. Državni tajnik Mike Pompeo je stidljivo govorio o glasnim izjavama koje ne smiju podijeliti zapadne saveznike, jer su riječi Vladimira Putina da će ruska vojska u  slučaju napada gađati i zapovjedna mjesta u Sjedinjenim Državama samo izgovor da se Rusija povuče iz ugovora INF. Potom je u intervjuu za CNN Pompeo počeo govoriti o kršenjima ugovora od strane Rusije i sve optužbe koje se g mjesecima i godinama provlače kroz medije.

Došlo je vrijeme da američki politički i vojni čelnici promijene svoj stav i prestanu davati neodgovorne izjave o nadmoći Washingtona. Amerika ne može prevariti ili prestrašiti predsjednika Putina, pogotovo nakon što su Amerikanci zatvorili europsko tržište za Rusiju, uveli Moskvi drakonske sankcije i premjestili zid NATO pakta na granice Rusije”, zaključio je Valentin Vasilescu.

4 comments

Skip to comment form

 1. – Sustavi i trupe Sjedinjenih Država u zemljama kao što su Rumunjska, Ukrajina, Poljska, Latvija, Litva i Estonija su izgubili svoju vrijednost, jer Rusija prijeti samom srcu Amerike. Projektili “Cirkon” američke ciljeve mogu dosegnuti za pet minuta.

  Izgleda gadno po samozvane svjetske policajce Doda li se novoj vojnoj neravnoteži dedolarizacija- ima nade za svijet.

 2. Vidi bato,Rusija ne prijeti Americi niti Zapadnoj Evropi ,ovisna je o njima.U svojoj slijepoći ne vidiš činjenice.Ruska vlada gradi veliki istraživačko razvojni centar Skolkovo u suradnji s Microsoftom,Siemensom i EADS-om.

  Dio je to strategije Kremlja da unaprijedi rusko gospodarstvo,od sirovinca ka gospodarstvu znanja.Zapad im pomaže,prodajući znanje ,ne zato što ih smatra prijetnjom već budućim sudionikom na istoj strani.

  Opasnost po Zapad,a i Vladivostok je zapad,dolazi bato od drugih,Islama i Kine.

  1. Sibir je neistraženo mjesto. Bogatstvo o kojem sanja Amerika. Zato i okružuje Rusiju ne bi li se dokopala resursa. Nasreću, Kina i Rusija su shvatile namjere najvećeg pljačkaša svijeta u povijesti koji uništava narode i države. I zato sklapaju savez.

   Jedno su kompanije koje žive za danas, a drugo su državni razlozi. SAD i Rusija su najveći neprijatelji. Amerika se mora odreći svojih imperijalističkih snova.

   A Islam? Islam je podijeljen kao u glupavi Slaveni.

 3. Na Sibir pretendiraju samo Kina ,na istoku, i Islam na najdebljem prostoru Euroazije.I to Rusi znaju.SAD su jedini imperij u povijesti koji ne osvaja teritorij,kad zatreba kupuju ga za kikiriki,kao Aljasku,bato.Inače Kinezi su već u Sibiru.

Odgovori