Ugovor s vragom

The deal with a devil

I tako…dočekali smo i tu, dugo očekivanu, sjednicu Gradskog vijeća. U maniri svojih učitelja iz vrha stranke, koalirani SDPovci su nam donijeli i koalirane promjene.

Pa je tako prirez, nakon 12 godina, povećan i to za 4%. Ali, da nas odmah utješe, na stranici Grada su nam objasnili da nemamo razloga za brigu – citiram «…primjerice, građani s poreznom plaćom i dvoje djece ( kao poreznom olakšicom) plaćali bi po novoj stopi 7 kuna više prireza…»

Ako zanemarimo činjenicu da je ova rečenica potpuno nesuvisla i nepismena, te da netko za tu rečenicu prima plaću iz naših džepova, možemo nastaviti komentirati činjenicu o povećanju prireza za 4%. Naime, potpuno je nebitno znači li to povećanje mjesečnu plaću manju za 7 ili 77 kn. U današnjoj situaciji, kada ljudi sa svojom plaćom ne mogu pratiti nenormalni rast cijena bahato izjaviti da je to «samo» 7 kn je krajnje bezobrazno. Ali, ne, ni to nije dovoljno. Nije problem ni za spomenuto povećanje prireza okriviti same građane. Jer, naime, oni sami troše te novce korištenjem vrtića, Dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama, Sigurne kuće za žrtve obiteljskog nasilja. Pa…sami su si krivi. A još bi i neke kulturne i sportske ustanove. Eto im sad i kultura i sport.

To povećanje nije ni slučajno uzrokovano potrebom uhljebljivanja većeg broja SDPovaca, sada, kada su, konačno, na vlasti. Ni slučajno. Sram bilo onoga tko je to i pomislio.

Zašto bi npr. Dalibor Damičević zaradio svoju menadžersku plaću menadžerskim radom? Nije valjda pao na to da mora stvarno nešto i raditi s tom dvoranom. Ono, koncerti, sportski događaji, prodaja karata i sl. Domet menadžerskog vođenja Sportske dvorane je održavanje Katarinskog sajma tamo. Nema veze što je Grad ujedno i ugovaratelj tog istog posla. Sve su to reckice na menadžerskom zidu.

Da smo normalan narod, radi povećanje komunalne naknade za tvrtku Komunalac d.o.o. kakva je danas, izašli bi na ulice. Ali..da, to je problem.

A nije problem što se, umjesto još jednog udarca po džepovima već presiromašnih građana, moglo, npr. otpustiti onih nekoliko desetaka građana koje je Filajdić doveo. Ili onih nekoliko stotina građana koje su doveli svi oni prije Filajdića.

Ne, treba izmusti još novca od ovaca.

Ali, da ne bi bilo zabune, odmah nam na stranicama Grada i taj potez objašnjavaju, citiram: Iz prihoda od komunalne naknade financira se odvodnja atmosferskih voda, čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta i javne rasvjete te električna energija potrebna za njen rad. Do 1997. ovu posljednju stavku plaćali su građani unutar svojih mjesečnih računa potrošnje električne energije. Izmjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu trošak električne energije kod javne rasvjete snosi jedinica lokalne samouprave.

Pretpostavljam da ova spomenuta odvodnja atmosferskih voda stvarno i funkcionira, ne bih htjela griješiti dušu pitanjem zašto pola grada pliva pri svakoj većoj oborini.

Isto tako je za pretpostaviti da one javne površine po kojima ne možeš proći od žvakaćih guma, papira, raznih izbljuvaka i ispljuvaka, psećih i mačjih govana… ne pripadaju javnim površinama koje ova famozna tvrtka financira.

Što se cesta tiče i one razvrstane kao i one nerazvrstane su strašne i opasne. Rupčage opasne po život valjda ne spadaju u tu domenu održavanja cesta.

Pružni prijelaz bez gume na tračnicama postoji, valjda, još samo u Slavonskom Brodu. Guma je na takve prijelaze postavljena čak i u Ličkim šumama.

Kažu u Gradu da komunalna naknada poskupljuje i zato što Grad plaća i električnu energiju za javnu rasvjetu. Činjenica da tu istu stavku Grad plaća od 1997.g. i da to do sada nije problem je nebitna.

Ponavljam: ova poskupljenja nemaju veze s uhljebljivanjem novih Dusparinih koalicijski partnera. Nema. Stvarno. Esdepea mi!

 

8 comments

Skip to comment form

 1. … ako je po latinskoj; “Audi, vide, tace si vis vivere in pace” – Slušaj, gledaj, šuti, ako želiš živjeti u miru … onda je novo GV dobro prošlo – za sad … (narod šuti dok ne stignu nove upltnice povećanih suma) … što se prireza tiče, vidim da se mjerimo po puno naprednijim gradovima u ekonomskom smislu ali, ako Savu pretvorimo u more, biti će nam bolje nego onima koji more već imaju …

 2. Otta, čestitke. Što god da napišeš o političkom Brodu zapravo je priča o “kenjari”.

  • on 25.07.2013 at 13:57

  Dobrodošla nazad Otta. Vidim nabrušena si. Otpuštala bi?

 3. O vidi, i ota se sjetila reagirati. Tjedan dana prekasno, a i malo slabo analitički. Recimo, komunalna naknada nema veze s komunalcem. A i sdpovci su uhljebljeni u Vodovodu, pa će se to tek riješiti poskupljenjem vode…

 4. Petre, bitno je da reagira. I mi bismo to morali raditi i upozoravati na gluposti. Vjerovao sam da ću poslije izbora imati više vremena da sjednemo na čašicu razgovora, ali ja sam tek sad u totalnoj komi.
  Mislim da svi dobro vidimo kamo ovo ide. Grad je preslikana slika države u malom. Umjesto da se odgovara za loše i neisplative poteze podiže nam se trošak života. J… ga dobili smo što smo dobili.

  • on 26.07.2013 at 10:50

  Zoki, nemoj biti u komi. Vi još imate šanse. Problai ste uzeti SDP-u, HDZ-u, Duspari i ostalima dio neoliberalističkog glasačkog tijela i nije prošlo. Ali, šansa još postoji da pokušate proći kod radničke klase ako im se budete htjeli obratiti. Što da rade oni jadnici iz SDP-a? Njima radnici više ne vjeruju.

 5. Šalamala Zorane. Reagirati treba, napisao sam dvije kolumne o tome na sbplusu (začudo, objavljena je) i brodportalu…
  Problem je što, umjesto da čitatelji i komentatori kažu “prevareni smo, lagali su nam u kampanji…” oni su opet, uglavnom napali na mene “šta ti pišeš pa nema više kampanje”!?
  Dok je takvog razmišljanja, nema nam izlaska iz začaranog kruga… Dakle nikad.
  Nažalost, ja sam stalno slobodan, pa zovi na kavu/pivo kad hoćeš.

Odgovori