U Gradskoj knjižnici promocija knjige “Brodska imovna općina”

U Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, u četvrtak 5. 6. u 12,00 sati održat će se promocija knjige “Brodska imovna općina” u nakladi Državnog arhiva u Vukovaru i Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje.

Knjiga svjedoči o ustroju prvih modernih šumarskih organizacija na području koje je pokrivala bivša graničarska Brodska pukovnija, te neraskidivim sponama koje su te šumarske organizacije povezivale s javnim životom slavonskog kraja. Osim što su imovne općine skrbile o uzgoju i iskorištavanju šuma, one su opskrbljivale stanovništvo graničarskog područja (pravoužitnike) ogrjevnim i građevnim drvetom za gradnju kuća, mlinova i drugih objekata. Svojom su građom, pa i novčanim sredstvima, pomagale općinske i druge javne gradnje, a Brodska je imovna općina – kao materijalno najbogatija imovna općina – imala i svoju zakladu kojom je novčano potpomagala školovanje djece pravoužitnika, sudjelovala u osnivanju poljoprivrednih škola i drugih zavoda, financirala je izgradnju objekta Šumarskog doma u Zagrebu, neko je vrijeme bila vlasnikom pleterničkoga vlastelinstva, gdje je dala izgraditi brojne gospodarske objekte, i dr.
Svjedoči, među ostalim, o bogatoj povijesti šumarstva ovog kraja i važnosti koje su šume imale u gospodarstvu ali i u javnome životu od 19. stoljeća do danas, a vrijednost joj daje i činjenica što obrađuje arhivsko gradivo jedine dokumentarno sačuvane imovne općine u Hrvatskoj.

Knjigu su priredili arhivisti Stjepan Prutki i Zlatko Virc.

HIP

Izvor: HIP, Podružnica Slavonski Brod

1 comment

  1. “novčano potpomagala školovanje djece pravoužitnika” – neke se stvari nikada ne mijenjaju 🙂

Odgovori