Treba li prostor osnovnih škola biti neutralan?

skola_vladimir_nazor slavonski brod

Na službenim stranicama Grada Slavonskog Broda objavljena je informacija  o tome da (je) „Povodom šeste obljetnice neovisnosti Republike Kosovo zajednica Albanaca u Slavonskom Brodu danas je po prvi puta organizirala svečani program u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“.

Potpuno je svejedno, što jako ističemo kako ne bi bilo podmetanja, o kome se radi odnosno potpuno je nevažno tko i kojim povodom organizira svečani program, ako ga ne organizira u obrazovnoj ustanovi. Ako se programi koji u sebi imaju element političkog, u dogovoru s ravnateljem, organiziraju u školi, onda se javnost ima pravo zapitati je li riječ o neprimjerenom činjenju .

U ovom slučaju ne želimo uopće naglašavati povod koji, istaknimo ponovo, nije sporan, nego želimo istaknuti da mjesto na kojem se povod realizirao nije odgovarajuće. Naime, zalažemo se da javni prostor, a pogotovo javni prostor osnovnih škola, treba ostati što je više neutralan. Taj prostor treba biti rezerviran za obrazovne i odgojne sadržaje, a njegovi zidovi prekriveni razboritim omjerom između znanstvenih, školskih i uvjetno komercijalnih sadržaja.

Pored brojnih gradskih prostora koji se „iznajmlju“ upravo u svrhu organiziranja sličnih skupova, odabrana je Osnovna škola „Vladimir Nazor“. Pretpostavljamo da je do suradnje došlo iz komercijalnih razloga kako bi škola „popravila krvnu sliku“ svojih financija.

 

 

2 comments

  1. U nekoliko škola u SB u zbornicama možete naći uramljene kao gobleniće fotografije Franje Tuđmana,Pape bok uz bok sa državnim grbom te raspelo ili samo križ.Ne znam to valjda ovisi o vjerskim i političkim uvjerenjima ravnatelja jer nije u svakoj školi isto a obišla sam ih dovoljno.
    Na žalost škole su primorane na ovakvu komercijalizaciju ili ustupke.Termini kada bi djeca trebala biti na izvanškolskim aktivnostima tipa neki sport ,ples ili sl rasprodani su u komercijalne svrhe za rekreaciju odraslih ili evo ovakve proslave.

    • Lara on 18.02.2014 at 12:35

    Otvorila sam link. Kako nam je ravnateljica Šimić ozbiljna. Na visini je povoda.

Odgovori