Sudeći po preuređenom parkiralištu ispred Kauflanda – izgleda da je Slavonski Brod uinvaliđeniji grad nego što se pretpostavljalo.

Sudeći po preuređenom parkiralištu ispred Kauflanda, njemačkog trgovačkog lanca, dijela Schwarz Gruppe koji također posjeduje Lidl i Handelshof – izgleda da je Slavonski Brod uinvaliđeniji ( s više invalidnih osoba) grad nego što se pretpostavljalo.

Parcelizacija parkirališta izmijenjena je i realizirana na vidljivo drukčiji način, ali kako bi, prema zamislima megatrgovaca, prostor namjenjen za ostavljanje vozila, i dalje služio svrsi. Na prvi pogled uočljivo je da je veliki dio parkirališne površine za ostavljanje vozila, onaj najbliži ulazu u prostor trgovačkog lanca – prazan, zauzetim tu i tamo od ponekog vozila. Taj dio predviđen je i označen za osobe s invaliditetom, vozačima s takvim stanjem tjelesne sposobnosti koje im onemogućava punu pokretnost. Stotinjak metara dalje od tog otoka namijenjenog potrebitima, mogu parkirati svi ostali.

S obzirom da se radi o očitoj pretjeranosti, neumjerenom broju parkirališnih mjesta za invalidne osobe, neiskorištenom i prekomjernom, budući da takve osobe ne dolaze u isto vrijeme, izražena socijalna briga i odgovornost za hendikepirane osobe koji trebaju istinsku pomoć društva, pretvorila se ispred Kauflanda u očevidnu neracionalnost i prenaglašenost, pa čak i grotesknost.

A možda Kaufland opet prednjači kao s uvođenjem papirnatim vrećicama za spremanje kupljenih artikala, zamotanih u najlone, možda se dodvorava gradu domaćinu koji je pretrpio ratna razaranja, možda je sve u krajnjoj funkciji ujedinjavanja profita i zadovoljstva kupaca…? Bilo kako bilo, dobro je da taj prostor za vozila invalidnih osoba nije iskorišten kako je to predvidio Kaufland.

10 comments

Skip to comment form

  • Goli on 29.10.2020 at 07:24

  Kaufland se pravi veći katolik od pape.

 1. Baš me zanima koliko će grad namjeniti invalidima na parkiralištu u Štrosmajerovoj.

 2. Svega daju civilnim osobama s invaliditetom, osim invalidnine. Neka se srame!

  • dika on 29.10.2020 at 08:41

  Ne znam. Idem u Plodine. Po fotkama se vidi da je Kaufland pretjerao i pomalo karikaturizirao problem.

 3. Vrijeme će pokazati radi li se o neumjerenosti. Pohvaljujem Kaufland. Veliki u praksi moraju pokazati empatiju.

 4. Bruno, nitko ne spori plemenite namjere trgovaca, ali uočljiv je nesrazmjer. Čuo sam da im je već sada krivo.

 5. Kaufland su kurči. Brod je poligon vježbi.

 6. Zdravi bi voljeli parkirati auto unutra, pored blagajne.

  • Frog on 30.10.2020 at 12:55

  Danas sam bio prvi puta na tome parkiralištu. Ima točno 18 parkirališnih mjesta za invalide,ako smo dobro izbrojio. Čak na 5 mjesta su bili parkirani auti bez oznaka invalidnosti. Uočio sam da to rade krkani,đilkoši i jarani sa autešinama,zdravi da ne mogu biti zdraviji. Takvi trebaju platiti kazne zbog prometnog prekršaja. Jer ako je Kaufland potrošio velike novce na uljuđenje i uređenje parkirališta,onda se se i kupci vozači trebaju ravna po postavljenoj horizontalnoj signalizaciji. Kaufland je poštivao prometne norme o broju mjesta za invalide. Lijenčinama treba drive in,zar ne? Malo više empatije svima nam treba.

 7. Čula sam da je i menadžerima Kuflanda jasno da su se preračunali. Navodno da će raspored promijeniti, ali tek poslije Nove godine.

Odgovori