Slavica Lemaić: Vladajuća većina u Gradskom vijeću na čelu s predsjednikom Valentom, i gradonačelnikom Dusparom, pokušava ugušiti demokraciju u Slavonskom Brodu

Slijeva: Samardžić, Valenta, Sorić, Duspara

Glavna zakonska zadaća Gradskog vijeća je nadzor nad ukupnim materijalnim i financijskim poslovanjem Grada. Gradonačelnik  i predsjednik Gradskog vijeća Stribor Valenta na sve moguće načine pokušavaju spriječiti oporbene gradske vijećnike u nadzoru nad radom gradonačelnika te razotkrivanju afera i neuspjeha gradske vlasti. To je pokušaj gušenja demokracije i oporbenog djelovanja u Slavonskom Brodu. Valenta krši odredbe Poslovnika o radu Gradskog vijeća, ne štiti prava gradskih vijećnika i politički pristrano predsjedava sjednicama. To se očituje u tome što Valenta gradonačelniku dopušta upadanje u riječ vijećnicima, vrijeđanje gradskih vijećnika kao i konstantno udaljavanje od teme o kojoj se raspravlja. Gradonačelnik izbjegava dati konkretne odgovore na vijećnička pitanja jer su ona za gradonačelnika frustrirajuća i jer na njih nema odgovore. Gradonačelnikovo ponašanje na sjednicama je takvo da bi ga svaki put trebalo udaljiti sa sjednice. Valenta ga je na posljednjoj sjednici uspio nadmašiti svojom krajnje vulgarnom izjavom o meni, a koja je kod vladajuće većine, umjesto osude, izazvala smijeh. Zadnja sjednica je već druga sjednica za redom na kojoj je jedino još naša nezavisna lista ostala u gradskoj vijećnici kao jedina stvarna oporba i alternativa gradonačelnikovoj samovolji i lošem upravljanju gradom. Gradski vijećnici vladajuće većine na sjednicama praktično uopće ne sudjeluju u raspravama jer na sjednice dolaze samo zato da bi dizali ruke za sve što gradonačelnik predloži. To se moglo vidjeti i na zadnjoj sjednici na kojoj je vladajuća većina bez rasprave izabrala sve predložene članove gradskog Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta iako u materijalima nije bilo njihovih životopisa.

Ispod radara brodske javnosti i novinara neopaženo prolazi da gradski vijećnik Roberto Lujić već šest mjeseci ne dolazi na sjednice Gradskog vijeća. Raskol između Valente i Lujića vidljiv je i iz javne objave na službenoj Facebook stranici brodskog SDP-a na kojoj su 16. svibnja pozvali Lujića da počne obavljati svoju dužnost. Unatoč tom javnom prozivanju Lujić nije došao ni na zadnju sjednicu Gradskog vijeća. Gradonačelnika na vlasti održava podrška Stribora Valente i Emine Berbić-Kolar i to na osnovu koalicijskog ugovora kojeg skrivaju od brodske javnosti. U slučaju preslagivanja većine u Gradskom vijeću naša građanska nezavisna lista neće ulaziti u koaliciju s nikime. Ostajemo u oporbi i vjerni našim glasačima i simpatizerima.

Na aktualnom satu gradonačelniku sam postavila dva pitanja. Odgovarajući na prvo pitanje o kaznenoj prijavi Grada Slavonskog Broda protiv Croduxa gradonačelnik je iznio neistinu u pokušaju da se izvuče iz neugodne situacije. Dokaz o tome javno ću predstaviti na medijskoj konferenciji idućeg tjedna na kojoj ću govoriti o aferi sa zagađenjem vode. Iz gradonačelnikovog odgovora na moje drugo pitanje, vezano za javni natječaj Grada Slavonskog Broda za osnivanje prava građenja na gradskim građevinskim zemljištima u poduzetničkoj zoni na Bjelišu, nakon mjeseci čekanja na odgovor, napokon smo doznali da je taj natječaj završio potpunim debaklom jer nije bilo zainteresiranih poduzetnika što govori o gospodarskoj besperspektivnosti Slavonskog Broda kao posljedici lošeg upravljanja gradom.

Godišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2017. godinu podnesen je Gradskom vijeću nakon isteka zakonom propisanog roka. Iz sadržaja izvještaja vidljivo je da je gradski proračun za 2017. godinu završio rekordnim debaklom. Ostvareni prihodi gradskog proračunu u odnosu na planirane podbacili su za čak 75 milijuna kuna, a rashodi za  86 milijuna kuna. Na osnovu ovih poražavajućih podataka svatko tko je imalo objektivan mora konstatirati da je realizacija gradskog proračuna katastrofalno podbacila. Opravdanje gradske vlasti da je ostvarenje proračuna podbacilo zato što kasni objavljivanje natječaja za sredstva iz EU fondova i donošenje odluka o projektima od strane državnih provedbenih tijela neutemeljeno je. Kako onda gradska vlast objašnjava da drugi hrvatski gradovi uspješno povlače velika sredstva iz državnih i EU fondova?

Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Slavonskog Broda usvojen je protuzakonito jer je donesen nakon isteka zakonom propisanog roka. Istekom roka Gradsko vijeće izgubilo je zakonsku nadležnost. Vladajuća većina oglušila se na moje upozorenje da postupaju protuzakonito. Gradonačelnik i gradska pročelnica za gospodarstvo Ankica Majetić pokazali su da im uopće nije stalo do mišljenja građana jer su konačni Prijedlog navedenog Programa uputili gradskim vijećnicima u vrijeme dok je javni uvid u Prijedlog Programa, na kojem su građani mogli dati svoje primjedbe i prijedloge, još uvijek trajao.

Prijedlog mreže osnovnih škola grada Slavonskog Broda usvojen je na krajnje podmukli način bez javnog uvida i javne rasprave otvorenih za sve zainteresirane građane. Stav naše nezavisne liste je da građane treba uključiti u proces donošenja svih važnih odluka koje utječu na njihove živote. Smatramo da je u Naselju Zrinski-Frankopan trebalo planirati osnivanje i izgradnju nove osnove škole.

 

 

 

30 comments

Skip to comment form

 1. Umjesto da dr. Lujić, bivši NETKO u SDP-u, odustane od GV-a i prepusti da ga netko zamijeni, on na najgori mogući način hoće nešto priopćiti. Lujiću, makni se da preostali pošteni SDP-ovci rade s Valentom i Dusparom.

  1. Znamo dika što bi ti htio ili htila: da ga zamjeni Goran Gavranić, sada istaknuti član SDP-a, a nekad vaš predsjednik mladeži HDZ-a.

   1. Nema odgovora na pitanje zašto Roberto Lujić ne dolazi na sjednice GV-a punih šest mjeseci. U čemu je problem? S kim je problem? Po mom mišljenju problem je zdravstvene naravi, jer doktor ima osjetljiv želudac. Nije lako gledati Valentu, a ne povraćati. Morao bi se kao odgovoran čovjek oglasiti.

 2. Koga zastupa taj valenta da istjeruje vijećnike? Je li svjestan da će biti označen kao nedemokrat koji zloporabljuje silu procedure da disciplinira vijećnike koji hoće raščistiti gradsko dvorište koje je uneredio Duspara. Valenta je njegov posilni.

 3. Bravo Lemaićka. Što li će danas izjaviti branitelji Duspariog nerada i zaobilaženja dopuštenog načina rada?

 4. Dva citata:

  – Na aktualnom satu gradonačelniku sam postavila dva pitanja. Odgovarajući na prvo pitanje o kaznenoj prijavi Grada Slavonskog Broda protiv Croduxa gradonačelnik je iznio neistinu u pokušaju da se izvuče iz neugodne situacije. Dokaz o tome javno ću predstaviti na medijskoj konferenciji idućeg tjedna na kojoj ću govoriti o aferi sa zagađenjem vode.

  1. – Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Slavonskog Broda usvojen je protuzakonito jer je donesen nakon isteka zakonom propisanog roka. Istekom roka Gradsko vijeće izgubilo je zakonsku nadležnost. Vladajuća većina oglušila se na moje upozorenje da postupaju protuzakonito.

 5. Na fotografiji je i Sorić, pripadnik vladajuće većine. On je Dusparin dragovoljni reklamer. On to radi od srca, zdušno, jer mu privilegija i novaca ne treba pored dobre vojne mirovine. Opstat će Duspara što god ne-radio porad takvih. Lemaićka veliko poštovanje, ali šanse su ti male.

 6. Stide li se bar malo brodski novinari kad ovo čitaju i unaprijed znaju da neće čakati mečku? A ovja tekst je trezor pun informacija o davljanju jednog grada,

 7. Skandal do skandala na krupnim pitanjima.

  “Godišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2017. godinu podnesen je Gradskom vijeću nakon isteka zakonom propisanog roka. Iz sadržaja izvještaja vidljivo je da je gradski proračun za 2017. godinu završio rekordnim debaklom. Ostvareni prihodi gradskog proračunu u odnosu na planirane podbacili su za čak 75 milijuna kuna, a rashodi za 86 milijuna kuna. Na osnovu ovih poražavajućih podataka svatko tko je imalo objektivan mora konstatirati da je realizacija gradskog proračuna katastrofalno podbacila. ”

  Slavice, udri bandu!

 8. Njih treba prijaviti nadležnima, a ne štancati priopćenja.

 9. Što Slavica Lemaić želi reći? Da ta stoka od većine nuždu vrši izvan rupe!

 10. “Ostvareni prihodi gradskog proračunu u odnosu na planirane podbacili su za čak 75 milijuna kuna, a rashodi za 86 milijuna kuna.”

  Postoje li kakvi dokazi za ovu tvrdnju?

  Odakle je namirena razlika od 161 milijun kuna?

  Ili se standardno radi o debelim, masnim lažima?

  Ili se demonstrira nerazumijevanje osnovnih ekonomskih pojmova?

  Ili se želi kazati kako je Duspara u stvari uštedio 11 milijuna kuna?

  Čovjek bi očekivao neke suvislije konstrukcije kada se radi o ovako bitnim stvarima.

 11. Proračun je planiran 75 milijuna većih prihoda, a ostvaren sa 86 milijuna kuna manjim rashodima.
  Dakle, zaboravio sam točne brojke, ali planirano je 210 milijuna prihoda i 220 rashoda a izvršenje proračuna je 145 prihoda i 150 rashoda.
  U svakoj normalnoj poziciji (država, općina, UN, EU…) razlika je do 1% (državni proračun je planirao mislim 118 milijarde prihoda i 124 rashoda a ostvaren je sa 121 prihoda i 122 rashoda?) a i kad se vidi da se nije dobro planiralo, pravi se rebalans
  Ovo da je promašeno za skoro trećinu, pokazuje da onaj tko ga je pravio nema pojma o tome koliki su prihodi i rashodi, koje su mogućnosti (dakle, nema ni nikakve suvisle planove za godišnje vladanje)…

  1. Znači, SveMirko iznad tebe je zlonamjerno pobrkao lončiće. Tvoje obrazloženje ima rezona.

   Usput, prava je šteta što ti i Lemaićka niste u istom timu, bez obzira na ideološke, organizacijeke i sve ostale razloge koji vas razdvajaju. Imate puno više zajedničkog.

   1. Jagma, ta će te zluradost stajati zdravlja. Smiri se čovjeće, došđi ,malo sebi i razgovaraj kao čovjek, a ne kao pobjesnjelo pašće.

    Dakle, ako Bašić ne zna, onda Slavica zna razlog ove velike razlike između planiranog i ostvarenog. Ako ne zna, lako je mogla saznati, samo da je pitala.

    Ono na što sam ja ukazivao, između ostalog, je nearttikulirani, smušeni tekst iz kojeg čovjek koji ne pozna dobro brodsku situacije ne može shvatiti ništa, već si može postavljati samo cijeli niz pitanja.

    Očekivao bih smislenije rečenice od nekoga tko uči djecu ili se bavi politikom. No, jebeš moja očekivanja.

    1. Smislenije rečenice? Tebi izgleda treba crtati. Što ti nije, na primjer, jasno u predposljednjem pasusu?

     Da se ne razbacujem kvalifikacijama, reći ću ti da su tvoji napadi na Lemaićku koja napada Duspari za greške- bjesomučni, čudni, napose.

     1. Učiteljka, kao i ti uostalom, nije pazila na času kada su se radile osnove budžetiranja pa će morati na popravni. Ispit će biti usmeni iliti oralni.

 12. uskoro neće više biti proračuna pa neće biti problema

 13. sistem funkcionira tako da ti prvo pokrade sve, uništi biznis, raskući, razjebe ti koncepciju, volju za poslom, entuzijazam, i onda te pretvori u podobnika, soc.slučaj, kojem baca mrvice od onoga što ti je oteo..pametne nacije znaju da su vlade (države) “nužno zlo” koje je u određenoj količini potebno, kako ne bi nastupio kaos, i radio tko šta hoće, no kod nas se dozvolilo da se neman raširi do nevjerojatnih razmjera, normalan čovjek kad vidi sve to, ne može da govori, ni da reagira jer je paraliziran od sektaškog sna, crveno bjelih kockica, lopte i križeva

  1. Oho, eto neoliberala: “pametne nacije znaju da su vlade (države) “nužno zlo””.

   Kad netko drugi to kaže, dobije kofu etatističkih govana od drugova.

   1. nisam ja neo-liberal, ja sam mrzilac poretka. Više bi volio da si me svrstao u anarhiste nego u žgadiju koja gazi po leševima i zgrće moć. A pošto ‘nemam ništa’ i ‘ niko sam i ništa’ , sjebao si se u kategorizaciji i etiketiranju, kako tvoji drugovi nacisti i fašisti vole da rade

 14. VIDI VRATA IMAJU DEKICU NA SEBI DA NE PROPUŠTA ZVUKIĆE IPAK JE STRESAN TAJ POSAO, IMA I KLIMA DA NE BUDE VRUĆE !!!

 15. i to dvije klime, nisu našli jednu od 10 kW pa su metili dvije od 5

 16. roda, isus, zastava, dekica, klima, ruka na srce, pogled u pod, sve po p.s.-u, nema šta …poštujem

  1. Kad tebe izaberu ti ćeš vjerojatno izbiti prozore i naložiti vatru na sred sobe.

   1. mogao bi tvoj sarkazam da se pretvori u tvoju crnu zbliju 🙂

    1. mene kad izaberu, objesit ću gaćice jedne političarke na ekser za beton, to će biti simbol duha vremena i napretka

 17. 🍀

 18. Krivo rade, podmeću noge vlastiom gradu, ne jebu živu silu od vijećnika i… nikom ništa. Pojeo vuk magare.

Odgovori