Slavica Lemaić: Rasprava o Prijedlogu proračuna za 2018-u i amandmani

Napomena urednika: Objavljujemo osvrt Slavice Lemaić na planirani proračun Slavonskog Broda za 2018. i amandmane koji su dati na usvajanje na sjednici Gradskog vijeća. Nitko, drugi nije podnio amandmane, ni SDP, ni HDZ, a ostale da i ne spominjemo.
Gradonačelnik Duspara je, naravno, sve odbio. On javno zamjera vijećnici kako na sjednicu GV-a donosi pripremljene tekstove koje čita i koje joj netko drugi piše. Iritira ga to kao da je nedopustivo savjetovati se s građanima i strukom u smislu pripreme za kvalificiranu raspravu.

__________________________________

Donošenje prvog proračuna na početku novog mandata velika je prilika za provođenje radikalnog zaokreta i donošenje teških i nepopularnih odluka. Prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu koji se nalazi pred nama predstavlja veliko, ali očekivano razočaranje. Ovaj prijedlog proračuna nije ni socijalan ni razvojan. Prijedlog ovog proračuna predstavlja kontinuitet nerazvojne klijentelističko-populističke politike. Iz ovog proračuna jasno se može ičitati da se gradonačelnik priprema za izbore za mjesne odbore i da se namjerava još jednom kandidirati za gradonačelnika. Proračun je pun nerazvojnih projekata kojima je cilj dodvoravanje građanima i kupovanje interenih skupina.

Prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu potpuno je nerealan iz nekoliko razloga. Prvo unatoč katastrofalnom podbačaju prihoda gradskog proračuna od pomoći vidimo da se planirani prihodi od pomoći povećavaju za još 10 i pol milijuna kuna na apsurdnih 95.6 milijuna kuna. Na čemu se temelji takav optimizam? Drugi razlog je što sve nade polažemo u gradsku Razvojnu agenciju koja u 4 i pol godine od ulaska Hrvatske u Europsku uniju nije uspjela povući novac ni za jedan veći i značajniji projekt. Treći razlog je političke prirode. Gradonačelik kriminalizira župana i pomoćnika ministrice Reginalnog razvoja i fondova Europske unije za kupoprodaju CTR-a i onda nakon toga očekuje njihovu pomoć iako su oni politički suparnici.  Tu je i medijski sukob s ministrom Graditeljstva u aferi Lidl koja je našem gradu nanijela veliku štetu. Što će biti kada investitor tuži Grad za naknadu štete jer je spriječio izdavanje uporabne dozvole kako bi Lidl mogao raditi? Opet će građani plaćati loše poteze Grada, a gubimo i novce od prireza i komunalne naknade. Koliko je prijedlog brodskog proračuna za 2018. godinu nerealan vidljivo je i iz usporedbe s prijedlogom varaždinskog gradskog proračuna za 2018. Godinu. Unatoč znatno većem broju zaposlenih i koaliranju a gradskoj razini sa hdz-om varaždiski prijedlog proračua je za 3 milijuna kuna manji od prijedloga brodskog gradskog proračuna za 2018. godinu.

Zašto smatram da je prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu nerazvojan? Zato što su u potpunosti izostale bilo kakve proaktivne mjere za poticanja razvoja gospodarstva i poduzetništva i za rješavanje problema zbog kojih nas investitori izbjegavaju unatoč tome što se Slavonski Brod nalazi na aktraktivnoj geoprometnoj lokaciji. Bez razvoja gospodarstva Slavonski Brod očekuje nastavak demografskog odumiranja. Udio strateških projekata iz Strategije razvoja brodskog urbanog područja u ovom rekordno velikom prijedlogu gradskog proračuna iznosi samo 8.2 posto. Planirane pomoći za novorođenčad i njihove roditelje su populističke demagoške mjere kojima se kupuju glasači. To su mjere koje liječe posljedice, a nama trebaju mjere koje rješavaju uzroke našeg demografskog sloma. Ti uzroci su nezaposlenost, niske plaće i loša radna mjesta. Prema službenim podatcima Državnog zavoda za statistiku iz Slavonskog Broda je od 2011. godine pa do kraja 2016. godine iselilo čak 6884 ljudi. Stvarno stanje je još gore jer u tu brojku ulaze samo oni građani koji su odjavili svoje prebivalište. Kad u roku od samo 6 godina grad napusti svaki deseti građanin to bi moralo biti zvono za uzbunu i za radikalnu promjenu populističke nerazvojne politike.

U prijedlogu gradskog proračuna za 2018. Godinu nalaze se populistički projekti čija je ukupna vrijednost je 13 milijuna kuna i to ne računajući rekonstrukciju stadiona NK Marsonia i rekonstrukciju dvorane Hrvatskog Sokola. Svi ti projekti su potrebni našem gradu, ali u situaciji kad tisuće Brođana trbuhom za kruhom odlaze iz Broda onda mi moramo imati političke hrabrosti i odgovornosti da kažemo da sad nije vrijeme za takve nerazvojne projekte. Gradski proračun mora postati jamstvo građanima da u ovom gradu imaju svoj dom i egzistencijalnu perspektivu. Trebaju nam velike i brze promjene u određivanju gradskih prioriteta ako želimo zaustaviti odumiranje našeg grada.

Osvrnula bih se na na nekoliko projekata.

Projekt obnove stadiona NK Marsonia je potpuni promašaj jer na toj lokaciji nema prostora za pomoćna igrališta, dovoljan broj parkirališnih mjesta, ali ni poslovnog prostora od čijeg najma bi se moglo financirati skupo održavanje stadiona. Brodu treba novi nogometni stadion, ali njega treba graditi privatnim kapitalom po modelu javno-privatnog partnerstva.

Projekt gradskih stanova za mlade obitelji je iznimno loš za grad jer dok drugi gradovi grade stanove državnim novcem po POS-modelu mi trošimo novac iz gradskog proračuna umjesto da s tim novcem subvencioniramo mladima smanjenje otkupe cijene POS stanova.

Projekt obnove Hrvatskog doma je zapravo projekt devastacije jer je na zgradu skandalozno ugrađena plastična stolarija. Ovo je slučaj za DORH. Sumjam da uopće postoji elaborat o obnovi pročelja Hrvatskog doma jer da postoji on sigurno ne bi dozvolio ugradnju plastične stolarije.

Projekt izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju autobusnog kolodvora ne može se provesti jer je u suprotnosti s jednoglasno usvojenim odlukama Gradskog vijeća o Strategiji gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda i Strategiji razvoja brodskog urbanog područja. Obje navedne strategije planiraju izgradnju novog autobusnog kolodvora. Podsjetila bih gradonačelnika i na to da je u svom predizbornom programu obećao izgradnju novog autobusnog kolodvora. Slavonskom Brodu treba novi autobusni kolodvor s velikom javnom garažom, ali taj projekt treba realizirati po modelu javno-privatnog partnerstva bez opterećivanja gradskog proračuna.

Projekt rekonstrukcije dvorane Hrvatski Sokol u sportski vrtić ne može se provesti jer je projektna dokumentacija izrađena suprotno odredbama prostornog plana centra grada s tvrđavom. Ovo je slučaj za DORH. Promašenost ovog projekta očituje se i u nedostatku prostora za vanjske sportske terene, a govorimo o sportskom vrtiću.

Gradonačelnik je prije deset godina u svom predizbornom spotu proglasio izgradnju nove škole Mila Amruš moralnim prioritetom, a onda u 10 godina na čelu grada za njenu izgradnju nije dao ni jedne kune. U vašem predizbornom programu opet ste obećali izgradnju ove škole, a sad prozivate ministre da ispune vaše obećanje pa da ga možete staviti u gradski glasnik i na jumbo plakate kao svoj projekt.

Apeliram na gradonačelnika i vladajuću većinu da odustanu od namjere prodaje gradskih zemljišta u Štrosmajerovoj ulici jer je taj prostor od neprocjenjive važnosti za Slavonski Brod. Podsjetila bih sve prisutne vijećnike da su gradski vijećnici SDP-a u mandatu od 2009. do 2013. godine spriječili gradonačelnika u namjeri da proda važna gradska zemljišta među kojima se nalazilo i parkiralište u Štrosmajerovoj ulici. Među gradskim vijećnicima koji su glasali protiv prodaje tih dragocjenih zemljišta bili su i Stribor Valenta i Roberto Lujić. Vijećnici SDP-a predvođeni Slavicom Nikšić argumentirano su odbili prodaju ovih zemljišta. I ja danas moram postaviti pitanje zašto je baš ovo parkiralište odabrano za prodaju? Zašto se upuštamo u prodaju ovako važnog zemljišta, a nemamo Strategiju upravljanja gradskom imovinom? Slavonski Brod ima goleme probleme s nedostatkom parkirališnih mjesta. Prodajom ovog parkirališta ti problemi bi se još dramatično povećali. Prostor parkirališta u Štrosmajerovoj ulici trebao bi postati novi brodski motiv za razglednice, a gradonačelnik ga želi prodati kao da ga uopće ne zanima kako će ovaj prostor u budućnosti izgledati. Za ovaj prostor potrebno je provesti anketni javni urbanističko-arhitektonski natječaj na osnovu kojeg bi arhitekti dali svoju viziju ovog prostora. Na temelju vrednovanja najboljih idejnih rješenja dobivenih ovim natječajem Grad bi zatim trebao raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj uz obvezu plairanja podzemne javne garaže kao sastavnog dijela projekta. Na temelju tako dobivenog pobjedničkog rada Grad bi trebao raspisati međunarodni natječaj za prodaju parkirališta u Štrosmajerovoj ulici uz obvezu realizacije pobjedničkog idejnog rješenja s podzemnom javnom garažom.

Za kraj imam nekoliko pitanja za gradonačelnika.

1.Zašto Plan razvojnih programa sadrži strateške ciljeve, prioritete i mjere, a u prethodnim gradskim proračunima toga nije bilo iako je Zakon o proračunu ostao nepromijenjen?

2.Kako je Plan razvojnih programa usklađen sa Strategijom gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda koja je još uvijek na snazi jer je Gradsko vijeće nikada nije poništilo svojom Odlukom?

3.Precizirajte nam projekte i programe po kojima je Plan razvojnih programa usklađen sa Županijskom razvojnom strategijom kao što to propisuje Zakon o regionalnom razvoju?

4.Na temelju kojih kriterija ste odabrali za prodaju parkiralište u Štrosmajerovoj ulici?

5.Precizirajte nam poslovne objekti u vlasništvu grada koje planirate obnoviti novcem iz gradskog proračuna za 2018. Godinu?

6.Precizirajte nam na što se odnose inicijalna sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna za sufinanciranje znanosti i visokog obrazovanja?

7.Zašto u prijedlogu proračuna nije planirana ni jedna kuna za poticanje razvoja poduzetništva?

___________________________

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Slav.Broda

Gdin S. Valenta

PREDMET: Amandman na prijedlog Gradskog proračuna Grada Slav. Broda za 2018.godinu s projekcijama za 2019. I 2020. Godinu

Predlažem u RAZDJELU 004: UPRAVNI ODJEL ZA GOSPODARSTVO PROGRAM 4002: PROMIDŽBA I RAZVOJ TURIZMA, OBRTNIŠTVA I PODUZETNIŠTVA dodati novi konto pod nazivom Subvencije poduzetnicima i obrtnicima u iznosu od 3.000.000 kuna.

Sredstva za ovu namjenu mogu se dobiti promjenama u RAZDJELU 004: UPRAVNI ODJELA ZA GOSPODARSTVO i to smanjenjem konta Projekt K400101: Izgradnja i rekonstrukcija objekata u vlasništvu Grada za iznos od 3.000.000 kuna.

Obrazloženje: Zbog teške gospodarske i socijalne situacije u gradu Slav. Brodu nužno je poticanje razvoja poduzetništva i obrta kako bi se potaknula gospodarska aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.

Nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić

 

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Slav.Broda

Gdin S. Valenta

PREDMET: Amandman na prijedlog Gradskog proračuna Grada Slav. Broda za 2018.godinu s projekcijama za 2019. I 2020. Godinu

 

Predlažem u RAZDJELU 004: Upravni odjela za gospodarstvo PROGRAM 4001:Projekt K400102: Rekonstrukcija autobusnog kolodvora zamijenitiovaj konto novim kontom pod nazivom Provedba javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja Novi autobusni kolodvor u iznosu od 400.000 kuna

Sredstva za ovu namjenu mogu se dobiti promjenama u RAZDJELU 004: UPRAVNI ODJEL ZA GOSPODARSTVO i to izbacivanjem konta Projekt K400102: Rekonstrukcija autobusnog kolodvora

Obrazloženje: Strategija gospodarskog razvoja grada Slav. Broda i Strategijom razvoja brodskog urbanog područja planirana je i izgradnja novog autobusnog kolodvora. Sredstva u iznosu od 400.000 kuna iskoristila bi se za provedbu Javnog urbanističko-arhitektonskog natječaja za novi autobusni kolodvor s javnom garažom i prilaznim trgom ispred željezničkog kolodvora i hodnikom koji bi povezao autobusni i željeznički kolodvor.

 

Nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić

 

 

36 comments

Skip to comment form

 1. Nije jasno je li babo odgovorio na onih šest pitanja. Ako nije ubuduće treba zatražiti pismeno očitovanje. Slavice ti si prijatelj grada Broda.

 2. Da svi ostali nisu dali niti jedan amandman?

  Ovo ističem kao dokaz da lemaićeva kvalitetno razmišlja:

  “Planirane pomoći za novorođenčad i njihove roditelje su populističke demagoške mjere kojima se kupuju glasači. To su mjere koje liječe posljedice, a nama trebaju mjere koje rješavaju uzroke našeg demografskog sloma. Ti uzroci su nezaposlenost, niske plaće i loša radna mjesta. Prema službenim podatcima Državnog zavoda za statistiku iz Slavonskog Broda je od 2011. godine pa do kraja 2016. godine iselilo čak 6884 ljudi. Stvarno stanje je još gore jer u tu brojku ulaze samo oni građani koji su odjavili svoje prebivalište. Kad u roku od samo 6 godina grad napusti svaki deseti građanin to bi moralo biti zvono za uzbunu i za radikalnu promjenu populističke nerazvojne politike.”

 3. On se još ljuti što ljudi dolaze spremni na sjednice GV. Trebali bi doći kao esdepenjarski i hadezenjarski panjevi. Koji su to bezveznjaci. Mislim da to o njima misle i članovi njihovih familija.

  Slavica bi trebala još više i još jače govoriti o NEČINJENJU gradonačelnika, a pogotovo o POGREŠNOM ČINJENJU:

  Je li odgovorio na pitanja STOPLIDL man?

 4. A babo sve iz glave recitira. Pa za njega rade desetine najamnika u upravi, kiti se tuđim perjem, a zamjera što jedna odgovorna vijećnica želi na sjednice doći pripremljena i s argumentima. Ljudi, tko je ovdje lud? Valenta bi takve stvari kao predsjednik GV trebao presjeći, ali on je kalkulant broj jedan.

 5. Jasno je da bi bilo bolje da nam je Slavica na čelu Grada jer bi tako sigurno sve u ovom gradu bilo transparentnije i poštenije. Zato vam i je ona trn u cipeli.

 6. Najbolja mjera za poticanje poduzetništva je ona varaždinska. Minimalni ili nikakavi lokalni porezi i minimalno uplitanje u poduzetništvo i gospodarstvo.

  Vidjeli smo na više primjera kako njihova proaktivnost završi katastrofalno. Sjećajući se nekih Slavicinih ideja, mislim da bi bilo još i puno gore.

  Samo jedno pitanjce kad su subvencije u pittanju:

  hoće li one ići dobrim ili lošim poduzetnicima?

  Dobri poduzetnici rade dobro pa im ne treba pomoć (iako je svaka dobro došla). Kazat će ljudi da mažemo debeloj guski vrat.

  Loši poduzetnici nešto rade pogrešno pa je pitanje treba li im davati novac građana da i njega raspu?

  Slavicina logika za prst bez nokta.

  Već vidim listu tvrtki koje dobivaju subvencije.

  1. Vidiš listu? Znači znaš i kriterije?

   1. Kriteriji su otprilike kao za izbor direktorice RASB 🙁

 7. ajde dosta o toj slavici i njezinomj dusparinom uhljebu zar nema ništa bolje, kvalitetnijej , napravite rezime njezinih ideja to je kao dupla sličica u životinjskom carstvu plus onaj uhljeb za kojeg ne znaš jel dusparin ili njezin priljepak

  1. Što će brodskim slijepcima dvooki, kad imamo jednookog gradonačelnika.

 8. Napomena urednika sve govori. Slavica je jedina koja se joś trudi

  1. I nikako da ostane trudna, da bude nekog ploda.

   1. Nema ploda u jalovom gradu. Atmosfera, ups, ozračje, mentalitet, voda… sve to ne da ploda.

    Esdepenjare će nas podučiti kako se plodnim biva.

  2. Poruka/upozorenje za komentatora koji se naziva Vagabundo:

   U povodu vašeg komentara od 20.12. u 19:06 dobili smo na adresu sbperikskopa sljedeće reagiranje jednog potpisanog čitatelja:

   “Postovani gospodine glavni urednice SB Periskopa,

   Europska povelja o temeljnim pravima garantira svakom gradanu RH:
   Poštovanje privatnog i obiteljskog života
   Članak 7.
   Svatko ima pravo na poštovanje svojeg privatnog i obiteljskog života, doma i komuniciranja.

   Ljubazno Vas molim, upozorite na to temeljno ljudsko pravo registriranog korisnika-čitatelja portala SB Periskop – Vagabundo.

   Duznost mi je zamoliti Vas da komentar korisnika Vagabundo od
   20.12.2017 u 19:06 (UTC 1)
   na clanak
   osvrt Slavice Lemaić na planirani proračun Slavonskog Broda

   ” I nikako da ostane trudna, da bude nekog ploda.”

   Koristim prigodu zahvaliti Vama na profesionalnom informiranju javnosti i novunarskom radu kojim obogacujete nasu zajednicu.

   S postovanjem i lijep pozdrav

   Odgovorio sam mu ovim riječima:

   “Poštovani,

   ispričavam se što nisam odmah odgovorio na vaš e-mail To je isključivo iz razloga privatne zauzetosti.

   Komentare na način Vagabunda kao urednik nazivam “došao si mi na zicer”. On se poigrao riječima u odgovoru na komentar Zorana Popovica. S obzirom da se radi o Slavici Lemaić, konkretan komentar može imati u sebi neugodne aluzije na njen životni status. Procijenio sam da je komentar na granici dobrog ukusa i odlučio sam ga ne brisati. Međutim, kao administrator ću mu, s obzirom na vaš prosvjed, skrenuti pažnju na naedkvatno reagiranje.

   Inače, hvala na blagonaklonosti.

   Srdačan pozdrav i svako dobro!

   Veljko Lukić, urednik SBPeriskopa”

   1. Još će mi se javiti i Željka Markić.

    Radi se o bezazlenoj šali odnosno reakciji na komentar ZP-a. Gospođu ne poznam, nemam uvida u njen provatni život niti me zanima, ali imam nekih saznanja o njenom političkom djelovanju i plodovima istog.

    Iz mojih se komentara jasno vidi da se ne slažem sa njenim političkim idejama i ne držim pišljibvog boba za teakve zamisli i način vođenja politike.

    Dakle, nisam ulazio u njenu privatnost iako ona to može tako smatrati, ali također držim da ljudi koji žele privatnost i samozatajan obiteljski život ne bi u današnje vrijeme trebali ulaziti u politiku, medije i javno djelovanje bilo koje vrste.

    Ja da se bavim time uvijek bih oblačio za broj veće košulje 🙂

   2. Ako smo već u dvosmjernoj komunikaciju pozivam gdu da navede ona primjere uspješnih tvrtki izraslih na subvencijama.

    Inače, sve njene ekonomske ideje su vrlo nategnute i predložio bih joj da u budućnosti pokupša te svoje ideje ilustrirati provjerljivim primjerima iz uređenih zemalja. Osim ako doista misli da su njene ideje toliko originalne i revolucionarne d aih se nitko do tada dosjetio nije.

   3. Naravno i isprika gđi. Lemaić ako sam svojim komentarom nehotice penetrirao u njenu, meni nepoznatu, privatnost.

    Mislio sam samo na političke plodove.

    1. Odmah unaprijed i isprika za možda neprimjereno korištenje riječi penetracija u prethodnom komentaru koje može nekoga potaknuti na krive zaključke.

     1. U odnosu na Valentu, Lujića, Samardžića i ostale uglednike iz velikih stranaka u GV Broda- ona je gigant. Goorostas za te Liliputance.

      1. Staki, s obzirom da ti nikad ane griješiš, da se tvoje riječi poput kršćanske dogme nikad ne dovode u pitanje, mogu samo da ti vjerujem kao mali pionir drugu Titu.

       Ipak, mogao si i ti navesti neki primjer za subvencije 🙂

       Znam da je to tebi ispod svake intelektualne razine, svoditi partikularno na opće (to vi učeni tako kažete?), ali eto, drznuo sam se.

 9. Nema nam nešto više vrageca i onog još jednog koji je stalno najavljivao ćorku za Mirka???

  Sve sam čekao kad će Marica u brodsku tvrđu, kad će uskoci i poskloci na temelju njihovih nebrojenih anonimnih prijava unaprijediti anesteziologa u klaviristu, a ono ništa. Da nije vragec postao veliki vezir?

  Ćorka, ćorka, ćorka, a ono na kraju ništa.

  Ma ko kaže da nema vrageca. Ma eto ga na jubitu:

  https://www.youtube.com/watch?v=Dn7gmQW0fwU

  Šojić je ko prototip za ove esdepehadezenjare:

  https://www.youtube.com/watch?v=UmCjF-1V4RU

 10. Tjorka, tjorka …
  Recesija, ta opaka boljka hara i razjeda privređavanje, Amerika već određeno vreme kuburi z budžeti, japanska se berza ljulja kao mala lađa na uzburkanom okeanu, Nemačka privreda posrće zbog ovo njihovo ujedinjenje, a bogami gospođe i gospodo ne cveta cveće ni u naše preduzeće. Dolazi vreme reorganizacije, transformacije i sistematizacije. Ja bih sad mog’o da iznosim određene pravce u reformu i za razvoj od naše preduzeće ali vidim da je Mile izneo prasiće iz furune, a zna se da prasići nisu ništa naročito kad se o’lade pa reko da skratimo.“

  https://www.youtube.com/watch?v=fcFKRWzMQV4

 11. ovaj dvojac sa kormilarom , kormilar se ne vidi iz dobro znanih razloga je još jedna brodska loša investicija , jedva čekam neku novu ideju i novi komentar jer do sada nula bodova samo kavica u savusu i čestitka brođanima sa ružum u rukama jel to od prvog maja ostala ili dana žena

  1. Koji kormilar? Reci slobodno. Baš me zanima koliku i kakvu maštu imaš. Loša investicija? Tko je to u njih dvije uložio novac? Čovječe, zar tebi nije jasno da su one jedina oporba Duspari? Inače bi on haračio bez ijednog glasa suprotstavljanja.

   1. Istina, HDZ je jedina oporba Duspari trenutno u gradu.

    1. Igraš se riječima na račun Lemaićke i tako podržavaš gradonačelnika i njegovu upravno-medijsku kliku.

 12. lara znaš tko stoji iza svega i kako da vjerujem osobi koja je dvadesetak dana prije izbora bila u drugom taboru jel i ti to podržavaš takvo ponašanje i tebi je to normalno pošteno korektno ljudski , zato nam je tako kako je nitko nikome ne treba puno vjerovati moral je na nuli i slavica je tim potezom izgubila vjerodostojnost jer joj to nije trebalo

  1. Kakve to veze ima s njenim argumentima? Čitaš li ti uopće što ona piše?

   1. Misliš ove gluposti sa subvencijama poduzetnicima.

    Daj mi odgovori kojima trbaju subvencije: dobrima ili lošima?

    1. Zašto su subvencije gluposti? Zašto grad ne bi ulagao praktički u samog sebe, jasno pod određenim uvjetima? Zar grd ne zna prepozati potencijale poduzetničke ili ga zanima samo beton i mješalica? Drago ti je vidjeti preko 100 praznih poslovnih prostora u Mesićevoj i Starčevićevoj?

     1. Pitam te davati dobrima ili lošima?

      Nek ulože u moju firmu. Jamčim im da ću ja raasti 😉

      ILi to misliš da se netko kocka ulažuči u “potencijalne” poduzetnike s našom lovom?

      Što ako ulaganje propadne, ako se poduzetnik ne iskaže ili se ideja pokaže ne tako dobrom, a ti uzeo od usta sirotinji?

      Pričate kao da je u poslu sve 100% sigurno – uložiš 10 i pobereš 12 ili 15 ili 20.

      Da je tako onda bi i strina manda bila poduzetnik.

      Dio poduzetničke umješnosti je i naći kapital za svoje poslovanje. Ako ne znaš naći kapital, onda i nisi poduzetnik.

      Pogledajte kako su odjednom u lupigi postali poduzetni kad anema netko da ubacuje u razjapljeni kljun.

 13. a loša investicija znači još jedan u nizu promašaja u našoj kasabi

 14. grof uopče me ne zanima čim je sa osobom koja je dvadesetak dana prije izbora agitirala za dusparu i onda iz nekih razloga sletila u slavicino krilo kako da joj vjerujem hoče li i nju izdati nema morala ni vjerodostojnosti the end

 15. Sulude ideje da su poduzetnici oni s dobrim idejama, a da netko drugi ttreba za njih pripremiti infrastrukturu, kapital, strojeve, ljude i sve ostalo je sviranje kite flaute.

  Dosta se u hrvatskoj pomagalo kojekakvim poduzetnicima pa nitko nikada nije vratio društvu ni kune. Zajebite te parazitske priče poduzetnika tipa maras ili lpkalnih lemajićki i drugih.

  Uostalom, navedite ime jedne uspješne svjetske tvrtke (a može i lokalne), male ili velike, koja je to postala zahvaljujući subvencijama.

  Da te subvencije tako pale, znali bi nabroojati desetke takvih tvrtki

  Budalaštine.

  1. Ma da, to sam si i mislio. Nitko ne može navesti niti jednu jedinu uspješnu tvrtku koja je “rasla” na subvencijama.

Odgovori