Slavica Lemaić: Ima li Slavonski Brod budućnost ako se gradska i županijska politika ne promjene?

Na medijskoj konferenciji u travnju 2017. godine upozorila sam brodsku javnost da je, prema izvornim proračunskim prihodima po stanovniku u 2015. godini, Slavonski Brod najsiromašniji, a prema indeksu razvijenosti iz 2013. godine drugi najnerazvijeniji od 25 velikih gradova u Hrvatskoj.

Prema novim podacima Instituta za javne financije, po ostvarenim izvornim proračunskim prihodima po stanovniku, Slavonski Brod je i u 2016. godini zauzeo posljednje mjesto među 25 velikih gradova u Hrvatskoj. U skladu sa zakonskim obvezama Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, početkom ove godine, objavilo je nove indekse razvijenosti jedinica lokalne i regionalne samouprave za 2018. godinu pri čemu se koristila nova metoda izračuna koja je potvrdila da je Slavonski Brod, iza Vukovara, drugi najnerazvijeniji veliki grad u Hrvatskoj. Prije rata Općina Slavonski Brod bila je treća najrazvijenija u Hrvatskoj, a po indeksu razvijenosti grad Slavonski Brod se u 2018. godini nalazi na poražavajućem 179. mjestu od 556 gradova i općina u Hrvatskoj. Ovi pokazatelji dokazuju da se Slavonskim Brodom katastrofalno loše upravljalo i da se vodila nerazvojna populistička politika.

Recesijska kriza u Hrvatskoj trajala je od 2008. godine pa do kraja 2014. godine. U tom periodu u Hrvatskoj je ugašeno 13% ukupnog broja radnih mjesta. U istom tom periodu u Slavonskom Brodu je ugašeno 19% ukupnog broja radnih mjesta. U samo šest godina Slavonski Brod je izgubio čak 5905 radnih mjesta. Propadanje Slavonskog Brod nastavilo se i nakon završetka recesije u Hrvatskoj. U periodu od kraja 2014. godine pa do kraja 2017. godine u Slavonskom Brodu je ugašeno još 231 radno mjesto. U odnosu na kraj 2008. godine ukupni broj povećao se na čak 6136 ugašenih radnih mjesta. U posljednja tri mjeseca 2017. godine u Slavonskom Brodu ugašena su 822 radna mjesta dok se u Varaždinu u istom tom periodu broj zaposlenih povećao za 214 osoba. Varaždin je po broju stanovnika za petinu manji grad od Slavonskog Broda, a ima čak 7516 radnih mjesta više nego Slavonski Brod. Možete li si zamisliti kako bi život u Slavonskom Brodu izgledao da se otvori 7516 novih radnih mjesta?

Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku od početka 2011. pa do kraja 2016. godine iz Slavonskog Broda odselilo se 6884 građana. To je jednako broju glasova koje je gradonačelnikova politička stranka dobila na lokalnim izborima za Gradsko vijeće u svibnju 2017. godine. Stvarno stanje još je gore jer u ovu brojku ulaze samo građani koji su odjavili svoje prebivalište. U Slavonskom Brodu umjesto da birači kažnjavaju loše političare imamo situaciju da loši političari kažnjavaju birače. Iz recesijske katastrofe nisu izvučene nikakve pouke. Unatoč svim ovim alarmantnim podacima Grad Slavonski Brod nastavlja s nerazvojnom populističkom politikom koja nas je i dovela u današnju tešku situaciju. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnikova vladajuća većina, bez ikakvog objašnjenja, odbacila je amandmane na gradski proračun kojima smo kolegica Karmen Dizdar Grgurević i ja tražile tri milijuna kuna za poticanje razvoja brodskog gospodarstva te 350.000 kuna za provedbu akcijskog plana za traženje i privlačenje investitora u Slavonski Brod. Kao gradska vijećnica dužna sam upozoriti građane da gradska vlast apsolutno ništa ne poduzima da pokrene razvoj gospodarstva. Jedino svijetlo nade koje se nazire na kraju tunela je projekt Luke Brod u kojoj se planira izgradnja plinske termoelektrane, tvornica bioetanola te tvornica stočne hrane.

Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija uopće ne surađuju na zajedničkim projektima i programima. Među brodskim političarima ne postoji konsenzus ni oko temeljnih pitanja razvoja grada i županije. Mi nemamo čak ni međusobno usklađene strategije razvoja grada i županije. S obzirom na sve navedeno moramo se zapitati ima li Slavonski Brod budućnost ako se dosadašnja gradska i županijska politika ne promjene? Hrvatska je pred velikim promjenama. Kolegica Karmen Dizdar Grgurević i ja pripremamo inicijativu za brodski društveni dogovor jer nesloga brodskih političara vodi grad i županiju u propast.

 

 

55 comments

Skip to comment form

 1. Jedina politička aktivnost,između sjednica GV je aktivnost Slavice i Karmen.Iznešeni podaci su više nego alarmantni, ali u brodskom političkom životu to nikoga ne zanima. Javit će se svojim komentarima dežurni portalski masturbatori sa komentarima koje već i vrapci znaju , kao : čitala je tekst, skiči, produžena ruka HDZ a i slično. Takvima poručujem: recite konstruktivan ,korektan komentar, ponudite prijedloge, Ako znate i možete bolje politički se aktivirajte, uđite u GV sa dva ili više mandata , napravite pomake na bolje. Posebno pozdravljam milenijuma koji će se opet “nakačiti ” na Karmen. Živio rođo!

 2. Slavice, samo nastavi. ”Za dobrim konjem se prašina diže!”, kako su znali govoriti naši stari.

  1. Ali ne i za kobilom.

 3. frog slažem se s tobom, ideja nije loša to je bilo u zadru hdz i sdp što se tiče grada uvijek jedinstveni i neču se nakačiti, samo me zanima jel ono bila istina što sam napisao

  1. Ja sam mislio da ti ovdje više ne komentiraš?

   1. Zna čovjek gdje ga se uvažava.

    1. Jel zato 10 puta više komentira na plusu nego ovdje. Doduše, vidim i vi se uglavnom tamo informirate 🙂

     1. Ovaj portalino je magazin koji povremeno koristi servisne/informativne usluge brodskih news portala. A što se tiče stavova/tumačenja sbplus je Dusparin apologet. To je stigma nad stigmama.

 4. Duspara se neće ni počešati. Uz pomoć svoje biološke glasačke baze i odanih medija nastavit će se bahatiti. Lemaićkino pripoćenje istinito je do posljednjeg zareza. Go, Slavice, go!

  1. Čudi me to doista. Zaašto se kandidirao na izborima, ako neće raditi kako mu drugi kažu. Vjerojatno bi u obrnutom slučaju gđica. Lemaić prvo otišla pitati njega za mišljenje kakvu odlukku donijeti?

   1. Pametan gradonačelnik pita i uvažava druge. Duspara nije pametan, on je bahat. Ako je pobijedio na izborima to ne znači da može raditi što hoće.

    1. Jedan od statistički najnaprednijih gradova u RH je naravno Zagreb pa na primjeru njegova gradonačelnika Bandića vidimo kako se on uvijek konzultira s agrađanima Kozari Boka i kolegama poput Hase.

     Bandić čak nema inicijativu da građani predlažu proračun kao što ima Mirko.

 5. Bez da čitam ovaj tekst, odmah dajem odgovor na (retoričko) pittanje: ima, kako ne bi imao budućnost. Jedino ako dođe do smaka svijeta.

  Ili što bi Krleža rekao: nigdar nije bilo …….

  1. Genijalno… nigdar ni bilo… tebi je svejedno gaca li se po govnima, iseljava ili živi na suhom? Dijagnoza: destruktivni, nepopravljivi sofist.

 6. “Prije rata Općina Slavonski Brod ” – općini su dodani mnogi “pasivni” krajevi, a i Brod je poput Vukovara jedan od gradova koji je najviše osjetio što znači rat. Ako se ne varam, u našoj je županiji najduže na snazi bila opća opasnost.

  ” periodu od kraja 2014. godine pa do kraja 2017. godine u Slavonskom Brodu je ugašeno još 231 radno mjesto.” – ovakvi beznačajni, iz konteksta izvučeni podaci su crvena krpa gradonačelniku, županu i ostalima da porade još malo na zapošljavanju, a zna se kako oni i gdje zapošljavaju.

  “Možete li si zamisliti kako bi život u Slavonskom Brodu izgledao da se otvori 7516 novih radnih mjesta?” – Mogu. Bilo bi to mnogima užasno, jer bi grad preplavili došljaci tko zna odakle, s obzirom da dosta nezaposlenih kod nas ima nepovoljne osobine za zapošljavanje – ili su neobrazovani ili su obrazovani u područjima za koje vjerojatno nitko neće otvarati radna mjesta.

  ” tražile tri milijuna kuna za poticanje razvoja brodskog gospodarstva te 350.000 kuna za provedbu akcijskog plana za traženje i privlačenje investitora u Slavonski Brod” – bolje da ste objavili taj akcijski plan da vidimo kako bi privukli investitore. S 350 000 kn jedva bih obišao sve one zemlje na kugli zemaljskoj u kojima vjerujem da postoje potencijalni investitori. Jedan put oko svijeta u 80 dana – tzv gospodarska diplomacija 🙂

  “Jedino svijetlo nade koje se nazire na kraju tunela je projekt Luke Brod u kojoj se planira izgradnja plinske termoelektrane, tvornica bioetanola te tvornica stočne hrane.” – prvi glas. Insajderski podaci. Nije to malo. Kada bi se to ostvarilo to bi bilo kumulativno više nego sve do sada ostvareno u Brodu nakon rata. Ograničena plovnost Save ne smeta Luki Brod? Jel to sve isprojektirano pod Dusparom? Svaka mu čast, vidim da će raja i dalje glasati za njega, ako je to sve projektirano za njegove vladavine.

  “brodski društveni dogovor” – ako su se dogovorili Mirkovi “crnokošuljaši” i Striborovi “boljševici”, onda vjerojatno nije nikakav problem Slavici dogovoriti se HDZ-om. Nakon toga, svi na kamaru i samo nam je nebo granica. Možda razmisliti i o suspenziji demokracije bar privremeno i prostorno ograničeno, jer se nije baš najbolje do sada pokazala.

 7. Situacija je puno gora nego ju pokazuju ovi ovlaš izvučeni podaci, nedovoljno proučeni i filtrirani, samo s ciljem da nekoga impresioniraju i posluže za političku propagandu.

 8. vagabundo odgovor frodi ostalo me ne zanima a ono na sb ,brat

  1. Kad si već tu, daj nam reci što kažeš na ideje (koje ideje?) na konkretne korake (koje korake?) iznesene u tekstu.

   Vjerujem da ti je i ova dijagnostika nešto novo, iznenadila te i zaskočila, nisi to prije znao?

 9. da, mi smo u prosjeku najsiromašniji, netko jede meso, a netko kupus, a u prosjeku jedemo sarmu 🙂

 10. koji pogled čoeče…

 11. neka dođu investitori, ali što bliže, da ne moram puno hodati do posla, 30kn/h i hoću aparat za kavu i sekretaricu..

 12. Evo kako lopine drpaju:

  Na prostoru vojnog vježbališta na području Đakovštine tri rukovoditelja zapovjedila su djelatnicima da na obrascima za naručivanje obroka krivotvore i uvećaju, odnosno, lažiraju broj djelatnika i naručuju više obroka.Dobavljač, tvrtka s područja Slavonskog Broda, dostavljao je hranu jednom dnevno, a obračunavao je tri dostave dnevno “te je naplatio 100.000 kuna više nego što je bilo potrebno”. http://hr.n1info.com/a276275/Vijesti/Kaznene-prijave-zbog-malverzacija-s-hranom-na-VP-Gasinci.html

  Zenlja kriminalaca. Što ne uvedete predmet u osnovne škole kako krasti, pa tome učite djecu. sram vas bilo, lopine.

  To su HDZ-ovci uveli, opću pljačku, kriminal, korupciju, uhljebe, parazite.

 13. Slavice ne daj mu da diše slobodno. Nije Brod njegovo dvorište!

 14. “Jedino svijetlo nade koje se nazire na kraju tunela je projekt Luke Brod u kojoj se planira izgradnja plinske termoelektrane, tvornica bioetanola te tvornica stočne hrane.” – prvi glas. Insajderski podaci. Nije to malo. Kada bi se to ostvarilo to bi bilo kumulativno više nego sve do sada ostvareno u Brodu nakon rata. Ograničena plovnost Save ne smeta Luki Brod? Jel to sve isprojektirano pod Dusparom? Svaka mu čast, vidim da će raja i dalje glasati za njega, ako je to sve projektirano za njegove vladavine.

 15. sex, može što hoče i opet zbog hdz i lex šerifa, opozicija mu je iz dana u dan sve lošija , ove ideje se godinama spominju i postale su naučna fantastika, još samo niste naveli kamp na poloju i aerodrom na jelasu,frog če me napasti ali nema veze , prvo i jedino je kako pokrenuti ĐĐ ili dovuči privatne investitore prostora ima jedino nema ideja i novaca

 16. hdz je svjesno lex šerifom žrtvovao dva tri grada ili županije da bi učvrstio vlast jer drži 80 posto hrvatske, što smo mi opet na krivoj strani to je drugo pitanje

 17. Daj već jednom da demistificiramo to dovlačenje privatnih investitora!

  Kako vi to zamišljate: uzmete investitora za uši i dovučete ga?

  Netko će desetke milijuna dolara ili eura uložiti jer ste vi potrebiti?

  Što to možemo ponuditi: čist zrak, obrazovan kadar, drage ljude koji će kvalitetno radiiti za malu plaću kako bi se privatnom investitoru što prije vratilo uloženo?

  Ma to su budaleštine nedozrelih populista za šupljoglavu raju koj apuši te stupidne priče već 25 godina, a sada imamo već drugu generaciju populista koji udaraju u iste talambase.

  Ajde nabrojite par razloga zašto bi neki privatni investitor došao ovdje!

  Kakvi crni šerifi, o čemu vi brabonjate?

 18. kog boli ćoša za investicije i jadnike, država ima love ko blata..

  IZRAELSKI PREMIJER OBJAVIO Hrvatska kupuje polovne borbene avione, platit ćete ih 500 milijuna dolara

  1. Koliko će bolesnih biti ubijeno neliječenjm zbog nedostatka novaca zbog kupovine tih aviona koji će čuvati naše nebo bog te jebo?

   1. to moraš pitati svoje prijatelje, susjede, sugrađane koji se razumiju u politiku, međuljudske odnose i redovito, kao korektni građani izlaze na izbore, i raspravljaju o ponuđenim temama

  2. Ovo ja zovem masan sočan tekst gdje se ima što konzumirati (pa makar bio i u cijelosti izmišljen – dobro ga je izmislio):

   https://www.zurnalist.online/blog/ronin/f-16-izraelska-veza/695/

   Činjenica toliko da pet investigacijskih timov aima što raditi par tjedana 🙂

 19. Vagabundo na tebe ne treba trošiti vrijeme,tebi bi lakše ušlo u dupe nego li u glavu. Milenijum zapravo si u pravu, i Poloj i aerodrom su potencijali. No sve potencijale treba objediniti, napraviti strateški plan te proaktivno nuditi mogućim investitorima opcije za ulaganja. Btw, betoniranje ili asfaltiranje piste na Jelasu je vrijednost cca 16mil.kuna a sa pratećim sadržajima bi bilo cca 17,5mil kuna. To bi bio razvojno potrošen novac a ne za još 2 vrtića kada imamo takav odljev stanovništva. Kako financirati? Koncesijama na uslužne sadržaje, sredstvima EU i ostalo iz proračuna. Da, ali treba biti vizionar a ne populista. Širu elaboraciju naplaćujem!

  1. ‘asfaltiranje piste na Jelasu’ – misliš, kao aerodrom, za avione? Reci mi da se zajebavaš.

   1. čoek je vizionar. Zovu ga Vizarion Vizarionović. 🙂

    1. sletat će na tu pistu ovi plenkijevi avioni što će kupiti do kraja 2020.

  2. Žabac, ti si apsolutni papak ovog portala.
   Tebe je navukao čak i duduk poput milenija.
   Veliš JELAS AIRPORT, brajo moj!

 20. joooooooj kako ćemo rokat balegare , ovako 🙂

  https://www.youtube.com/watch?v=qv2ZehzLLTc

 21. Evo pametnjakovići, stavite se u ulogu privtnog investitora pa mi recite zašto bi donijeli svoju lovu ovdje i uložili ju?

  Mislite da ovdje nema love? Mislite da u SB i RH nema ljudi koji gledaju kako da oplode svoje bogatstvo? Ima, samo nema na što. Čim se pojave talentirani poduzetnici s idejama, odmah ih se vrbuje, ako imaju imalo potencijala.

  Startupi rade tako da razvijaju svoje prepoznatljive i pune potencijala proizvode ap ih velkii otkupe za nekoliko milijunčića i vozi dalje.

  Investitori će kupiti tvrtke bogate nekretninama (kao ĐĐ) ako im se oproste svi dugovi koje su te tvrtke napravile. ĐĐ trenutno ne vredi gotovo ništa. Vrijednost nekretnina i strojeva je manja od dugova koje imaju.

  Netko može dati lovu samo ako se zajebava za to. Država pod hitno mora pordati sve dionice dok se za njih još nešto može dobiti.

  Partner investitor teško da će doći, a ako i dođe imat ćete situaciju kao u TEP-u: inženejri rade za 4500kn, a radnici i za manje.

  Zašto je tome tako? Jer nema dodane vrijednosti, a nje nema jer nema razvoja, a razvoja nema jer je on jako skup.

  Ne mislite valjda da će političari ostvariti razvoj u tvrtkama pa će one ostvariti dodanu vrijednost?

  Budalaštine.

  Imate sposobne ljude u Brodu koji su nešto uložili u razvoj, razvili solidne proizvode, ali su još jako, jako daleko od komercijalizacije tog razvoja. Zašto? Zato jer je komercijalizacija vrlo zajebana i ovisi od tisuću parametara. Što mogu država i političari napraviti da bi popravili neke od tih tisuću parametara? Jako malo. Piste na Jelasu imaju smisla ako imamo 500 poduzetnika kojima je nužan ekstra brz transport njihovih proizvoda prema kupcima. Nemamo takve stvari.

  Za što bi to služilo – za sport, turizam? Doista sulude ideje, kao i plov po Savi koja je neplovljiva, kao i silni turisti na Poloju kojih nema i neće biti.

  1. @Vaga – nekako mi se ne slaže vozni park TEP-ovih radnika s ovom tvojom izjavom o 4500 kn inžinjerske plaće.

   1. Pa raspitaj se. Pusti one što rade honorarno prekovremeno itd itd …. Pusti neke stare kuke 🙂

    Poanta – nitko neće donijeti vreću love i nabacivati nam koliko SLavica i društvo misli da treba po uvjetima koje isti ti definiraju.

    1. Veći su i plaća a pogotovo ukupna primanja u TEP-u od spomenutih.

     Odavno ne čitam što Slavica priča o investicijama i gospodarstvu. Čisti gubitak vremena. Samo preletim komentare. Zanimiljiviji su.

 22. frog ,ja se zajebavam kakav aerodrom na jelasu, valjda nisi shvatio ozbiljno

 23. vi se popalili na aerodrom pa nije ni čudo što če kraj takvih likova ovaj vladati duže nego tito kakAv aerodrom , poloj, luka, dajte nam posla tamo gdje treba u ĐĐ sve ostalo futurizam

 24. Sve dok pravila ne budu ista za sve, sve dok se mora placati ono sto se ne koristi nece nam biti dobro.
  Slavice raspali. Jos jedino ti imas petlju

 25. Naravno da sam ozbiljan. Jedini koji je shvatio namjenu aerodroma je Ubertroller, Plenkijevi avioni na putu do granice trebaju odmorište,servis i tankiranje

  1. Krivo si shvatio friške informacije. Naime, ne kupuje se Soko, pa da treba servisnu stanicu svakih 200km 🙂 🙂

   1. Kupuju se izraelski avioni stari 30 godina, pa je Frog u pravu.

    1. Veliš, šta su se Plenki i ekipa stisli, kao da su pare njihove. Reci ti njima da se isprse, i kupe ganc nove avione, sa najlonom na sicevima. Pa neće valjda iz 50 godina starih MIGova u neke polovne kante.

     1. Znaš li ti kako se Predrag Kraljević Kralj iz riječkih Termita znao obratiti publici prije početka jedne njihove pjesme?

      Pitao bi znaju li što je to skaylab. I odmah bi odgovarao: “To je ono što leti, leti, a onda ode u tri pizde materine! Sviraj” I Band bi počeo prašiti.

 26. Slavica Lemaić: Ima li Slavonski Brod budućnost ako se gradska i županijska politika ne promjene?

  Ima, ako dođe narodna oslobodilačka vlast na čelu sa CK ….. i drugaricom ….

  Što znači da ova političarka ovdje ima jaku podršku? Znači li to da i ona polako, ali sigurno prihvaća stavove sockomune?

  Pitam jer se inače jako rijetko ovdje nađu tekstovi koji odskačnu od temeljnog usmjerenja. Ivančić i Markovina koji često bivaju prenošeni su apriori protiv hrvatske države. Smatraju ju nepotrebnom, suvišnom i nakaradnom – ispravite me ako griješim.

  1. “Smatraju ju nepotrebnom, suvišnom i nakaradnom – ispravite me ako griješim.”

   Svi bi trebali biti njih dvojica. Jer, jebeš svaku državu. Država je nahladnija neman od svih nemani, a naročito vlastita. Ali, de to objasni domoljubima koji žive od ržave i njene eksploatacije građana.

   I zato… kupujmo avione, povećavajmo broj činovnika, policajaca, branitelja…. država je na prvom mjestu… jebeš čovjeka!

   1. Nisu spomenuta dvojica protiv svake države.
    Oni su samo protiv hrvatske države.
    A u nešto se udarati mora.

 27. Ovo sam ja, i to je Jura Stublić čuo od mene, ali neću ga tužiti:

  – Bog ima deset zapovjedi, a država zakone. Priznajem samo jedan zakon: moju ljubav za tebe.

 28. “brine se za tvoj kurac, budalo” 🙂

  https://youtu.be/6L2YOcvDkNY?t=2m29s

Odgovori