Slavica Lemaić i Karmen Dizdar Grgurević: Propadanje Slavonskog Broda i masovno iseljavanje nastavit će se zbog pogrešnog odabira gradskih prioriteta i rasipništva

Na desetoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je gradski proračun za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu. Iz usvojenog gradskog proračuna za 2019. godinu može se iščitati što aktualna gradska vlast planira napraviti do kraja svog mandata. Iz sadržaja gradskog proračuna jasno se vidi da je gradonačelnik odustao od ispunjavanja svojih glavnih predizbornih obećanja jer ih ne može i ne zna ispuniti. Gradonačelnik se ovim gradskim proračunom otvoreno ruga građanima koji su mu na lokalnim izborima dali svoj glas. Jedno od gradonačelnikovih predizbornih obećanja bila je i izgradnja novog autobusnog kolodvora. Izgradnja novog autobusnog kolodvora planirana je i Strategijom gospodarskog razvoja grada i Strategijom razvoja brodskog urbanog područja. Obje navedene strategije usvojene su jednoglasnim odlukama Gradskog vijeća. U gradskom proračunu za 2019. godinu planira se rekonstrukcija postojećeg 49 godina starog autobusnog kolodvora. Gradonačelnik time ne samo da postupa suprotno svom predizbornom obećanju nego ujedno i krši dvije odluke Gradskog vijeća u čijem donošenju su sudjelovali i gradski vijećnici s njegove liste. Takvo postupanje demonstracija je autokratskog nepoštovanja Gradskog vijeća kao predstavničkog tijela građana Slavonskog Broda s obzirom na činjenicu da su odluke Gradskog vijeća po zakonu obvezujuće i za gradonačelnika. Zanimljiva je i činjenica da projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju autobusnog kolodvora tek treba izraditi, ali da u proračunu već imamo podatke o tome koliko će ta rekonstrukcija koštati brodske porezne obveznike.

Gradski proračun za 2019. godinu potpuno je nerealno planiran. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju gradska Razvojna agencija, u pet i pol godina, nije uspjela povući sredstva iz europskih fondova ni za jedan veliki projekt poput niza drugih hrvatskih gradova. Od te iste neuspješne gradske Razvojne agencije sad očekujemo da novcem iz europskih fondova napuni gradski proračun. Gradski proračun izrazito je netransparentno napisan i tu se vidi razlika između europskih standarda u transparentnosti i balkanske netransparentnosti. Za velike projekte koji se planiraju sufinancirati novcem iz europskih fondova mogu se pročitati precizni planirani iznosi, a za velike projekte koji se planiraju financirati novcem iz gradskog proračuna takvi se podaci namjerno skrivaju od građana i gradskih vijećnika. Pored toga gradonačelnik je tijekom rasprave odbio odgovoriti na svih deset pitanja o gradskom proračunu koja sam mu postavila iako je na njih bio dužan odgovoriti. Takvo postupanje izraz je krajnje netransparentnosti u upravljanju novcem građana.

Vijećnica Karmen Dizdar-Grgurević je također naglasila da dok čekamo na novac iz europskih fondova novac iz gradskog proračuna troši se na nerazvojne projekte bez učinka na razvoj gospodarstva, rast broja zaposlenih i uklanjanje uzroka siromaštva i masovnog iseljavanja. Za subvencije za razvoj gospodarstva i poticanje zapošljavanja i samozapošljavanja u proračunu nije planirana ni jedna kuna. Najgore od svega je što aktualna gradska vlast teško zarađeni novac građana planira trošiti na financiranje projekata koji se u drugim hrvatskim gradovima financiraju novcem iz europskih fondova, državnog proračuna te privatnim kapitalom. Primjeri takvih projekata su nogometni stadion, autobusni kolodvor i gradski stanovi. Takvo neodgovorno rasipničko upravljanje novcem građana je za svaku osudu. Primjer rasipničkog trošenja novca građana je i izgradnja ograde vrijedne oko 150.000 kuna oko gradskog zemljišta u Svačićevoj ulici, a koje je u gradskom proračunu predviđeno za prodaju. Neshvatljivo je i zašto se veliko parkiralište u Strossmayerovoj ulici u gradskom proračunu, iz godine u godinu, stavlja na popis gradskih zemljišta predviđenih za prodaju s obzirom na njegovu neprocjenjivu vrijednost za javne interese grada i građana.

Slavonski Brod propada jer se novac iz gradskog proračuna troši na nerazvojne projekte. Zbog takve proračunske politike propadanje grada će se nastaviti i u idućim godinama kao i masovno iseljavanje naših sugrađana. Gradske demografske mjere su pohvalne, ali one ne daju nikakve rezultate. Broj živorođene djece u Slavonskom Brodu u 2017. godini jednak je broju živorođene djece u 2016. godini. Dugoročni interesi grada i građana podređeni su kratkoročnim interesima vladajuće interesne skupine i njenog ostanka na vlasti. Nažalost većina građana ne razumije da je uzrok propadanja grada pogrešna gradska politika i odabir gradskih prioriteta. Naša vijećnička dužnost je upozoriti građane da Slavonski Brod ide u potpuno pogrešnom smjeru.

Za kraj želimo upozoriti javnost da nam gradonačelnik nije dostavio odgovore na pitanje koji su sve mediji tijekom 2016. i 2017. godine primali novac iz gradskog proračuna jer ne želi da građani saznaju koji su mediji u funkciji njegove neprekidne samopromocije koja se financira novcem brodskih poreznih obveznika. Kroz kontrolu ključnih medija gradonačelnik kontrolira javno mišljenje o sebi i na taj način se održava na vlasti.

 

PITANJA O PRORAČUNU NA KOJA GRADONAČELNIK NIJE ŽELIO ODGOVORITI:

1.Raspoloživi višak prihoda koji se iz 2018. godine prenosi u 2019. Godinu iznosi 53 milijuna i 250 tisuća kuna. U prijedlogu gradskog proračuna za 2019. godinu ni jednom rečenicom nije precizirana struktura tog viška prihoda. Za koje projekte i programe je taj novac trebao biti utrošen i u kojem iznosu?

2.Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda jednoglasnim Odlukama usvojilo je Strategiju gospodarskog razvoja grada Slavonskog Broda te Strategiju razvoja brodskog urbanog područja u kojima se planira izgradnja novog autobusnog kolodvora. U vašem predizbornom programu obećali ste izgradnju novog autobusnog kolodvora. U prijedlogu gradskog proračuna za 2019. godinu planirana su sredstva za rekonstrukciju autobusnog kolodvora starog 49 godina. Gradonačelniče objasnite nam zašto i s kojim pravom postupate suprotno Odlukama Gradskog vijeća za koje su glasali i vijećnici s vaše liste i suprotno vašem predizbornom obećanju o izgradnji novog autobusnog kolodvora?

3.Koliko se novca planira uložiti u obnovu infrastrukture u odmaralištu na Korčuli i što se tamo konkretno planira raditi?

4.Koliki se novčani iznos planira za izgradnju i opremanje društvenog doma u naselju Kolonija?

5.Koliki se novčani iznos planira za izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici?

6.Koliki se novčani iznos planira uložiti u stadion kraj Save i što se točno na njemu planira raditi?

7.Koliki se novčani iznos planira uložiti u sportsku dvoranu Sokol u Skaličinoj ulici?

8.Koliki se novčani iznos planira uložiti u izgradnju dvorane Osnovne škole „Bogoslav Šulek“? 

9.Zašto planirate trošiti novac brodskih poreznih obveznika na izgradnju nogometnog stadiona kraj Save, a da niste prethodno ni pokušali pronaći privatnog investitora za izgradnju novog nogometnog stadiona?

(npr. u Osijeku se novi nogometni stadion i nogometni kamp NK Osijek grade privatnim kapitalom – vrijednost projekta je 16 milijuna eura)

10.Zašto planirate trošiti novac brodskih poreznih obveznika na rekonstrukciju autobusnog kolodvora, a da niste prethodno ni pokušali pronaći privatnog investitora za izgradnju novog autobusnog kolodvora po modelu javno-privatnog partnerstva?

(npr. u Osijeku je novi autobusni kolodvor sagrađen privatnim kapitalom po modelu javno-privatnog partnerstva osnivanjem prava građenja na zemljištu u vlasništvu Grada Osijeka)

 

GRADONAČELNIKOVA PREDIZBORNA OBEĆANJA OD KOJIH JE ODUSTAO:

1.Izgradnja i uređenje gospodarske zone Zapad na Jelasu

2.Izgradnja sportsko-poslovnog aerodroma „Jelas“

3.Izgradnja novog autobusnog kolodvora

4.Izgradnja Sveučilišne knjižnice i multikulturnog centra – rekonstrukcija robne kuće „Vesna“

5.Izgradnja staračkog doma za stare i nemoćne osobe

6.Izgradnja nove školske zgrade za djecu s posebnim potrebama OŠ „Milan Amruš“

7.Izgradnja Sveučilišnog kampusa

8.Izgradnja hotela na Oružnom trgu u Tvrđavi Brod

 

 

31 comments

Skip to comment form

 1. Sada će portalski nitkovluk “utjelovlejn” u dva-tri nicka reći da se radi o samopromociji. Gdje je tu nešto izrečeno, a da ima veze s socijalnim i političkim statusom nezavisnih zastupnica? Ima li gradonačelnik snage suočiti se s razložnom kritikom ili će nastaviti ploviti Brodom prema hridi koja će napraviti rupu koja se ne da zakrpati’

 2. Ovo su jednostvana pitanja na koja babo mora odgovorii:

  “Primjer rasipničkog trošenja novca građana je i izgradnja ograde vrijedne oko 150.000 kuna oko gradskog zemljišta u Svačićevoj ulici, a koje je u gradskom proračunu predviđeno za prodaju. Neshvatljivo je i zašto se veliko parkiralište u Strossmayerovoj ulici u gradskom proračunu, iz godine u godinu, stavlja na popis gradskih zemljišta predviđenih za prodaju s obzirom na njegovu neprocjenjivu vrijednost za javne interese grada i građana.”

 3. — Za kraj želimo upozoriti javnost da nam gradonačelnik nije dostavio odgovore na pitanje koji su sve mediji tijekom 2016. i 2017. godine primali novac iz gradskog proračuna jer ne želi da građani saznaju koji su mediji u funkciji njegove neprekidne samopromocije koja se financira novcem brodskih poreznih obveznika. Kroz kontrolu ključnih medija gradonačelnik kontrolira javno mišljenje o sebi i na taj način se održava na vlasti.

  Duspara, daj podatke! Koga glumiš? Što skrivaš? Pozivam medije da ga pritisnu i da se ispovijedi kojim medijima daje novac poreznih obveznika. Smije li on ponašati se bahatio i podcijenjivački prema javnosti?

 4. Može li se dobiti obrazloženje za ovu tvrdnju?

  “Gradski proračun za 2019. godinu potpuno je nerealno planiran. Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju gradska Razvojna agencija, u pet i pol godina, nije uspjela povući sredstva iz europskih fondova ni za jedan veliki projekt poput niza drugih hrvatskih gradova. Od te iste neuspješne gradske Razvojne agencije sad očekujemo da novcem iz europskih fondova napuni gradski proračun.”

 5. Točku 6. je riješio HDZ – ušlo je u državni proračun.
  Riješili su financiranje i konačno pokretanje sveučilišta.
  Ljudi šute i delaju, ne talambaju previše bez veze.
  Samo se ti Slavice drži HDZ-a.

  Točke 2 i 5 imaju nekakvog smisla, ostale bolje da i ne radi.

  Zašto bi grad gradio hotele? Suludo.

  Domove za starce također treba prrepustiti poduzetnicima. Ako oni ne vide računa u ovakvoj situaciji graditi domove, onda ne treba ni grad.

  Ovakav tip istupa je kontraproduktivan. Većina će ga vidjeti kao i do sada – kao kmećanje.

  Treba se koncentrirati na jednu, dvije stavke i efektno i atraktivno ih prezentirati. Ne obraćaš se nobelovcima, već polupismenoj raji. Takvo je glasačko tijelo.

  Sve što godinama grad nije bio u stanju staviti u funkciju, treba prodati. Politika se NE SMIJE baviti poduzetništvom kao poduzetnik, veš isključivo ostvarivati uvjete za lakše bavljenje poduzetništvom.

  1. Ti si obrnuo stvari na glavu i hoćeš da još trče. Slavica je kriva što postavlja pitanja, a ne gradonačelnik koji na njih ne odgovara?
   Govoriš, koliko sam te uspio pratiti, o individualnoj inicijativi, a kad se ona pojavi kao ova, pripisuješ ih sprezi s HDZ-om. Nevjerojatno. Tu su sudionici u raspravi postvaili neka pitanja proizašla iz priopćenja, ali ne reagiraš. Braniti vlast danas je preverzno.

   1. Odrasli ljudi ne vjeruju u bajke pa ni u to da netko doista brine za građane. Stoga, ja govorim iz rakursa koristi onoga koji nekim političkim nastupom želi ostvariti nekakvu korist za sebe. Ovakvim nastupom neće dobaciti puno dalje od par posto.

    Ti ne razumiješ politiku. Netko tko je slab, treba se oslanjati na jake inače će nestati.

    Nema nikakvih sudionika. Imaš priopćenje i različite glasove jednog trbuhozborca. Uozbilji se.

    Joj, oprosti što ne reagiram na neka opravdana pitanja. Kada bih reagirao, zasigurno bih dobio odgovor. Vjerojatno bi se odmah gradonačelnik ovdje javio i sam podnudio neke odgovore, pod svojim potpisom ili skriven iza nekog nicka.

    On je sinoć pojavljivanjem na promociji priskrbio si veliki broj jeftinih bodova. Slavica znatno manje, jer ipak je on gradonačelnik 🙂

    Jasno ti je da se ovdje nikada neće javiti osim tužbom. Kakvu bi korist netko mogao imati da ga vuku kroz blato?

    Znači, na ovo priopćenej ragiramo ti i ja, možda će kasnije Zambata i warum, još par likova to pročita i to ti je to – sav domet ove RASPRAVE 🙂

    Meni ste zabavni. Ne znam zašto ostalih pet ljudi to čita i komentira.

    1. Definirao si svoje stavove koji su žalosni za proplakat.

     “Ti ne razumiješ politiku. Netko tko je slab, treba se oslanjati na jake inače će nestati.”

     U kom smislu će nestati? Slavica nije onaj famozni vrabac iz anegdote koji jede konjski izmet kako bi opstao. Kao, ako je dobro konju (Duspari), dobro je i vrapcima (Zovaku, fordu, uhljebima, parazitima). Bolje biti gladan, nego jesti Dusparina govna.

     U biti, ne da mi se objašnjavati ljudima kao ti da plava nije naj boja, nego možda crvena. Treba odabrati, sašiti, probati… Duspari i takvima kao ti ne vjeujem ni kada darove nose.

 6. Deset pitanja na koja javnost neće dobiti odgovor. Što slijedi? Nova predizborna obećanja brodskog Bandića u koji će biti uključeni spomenici, fontane?

  1. Javnost odgovori na ta pitanja niti ne zanimaju. Da ih zanimaju, javnost bi već postavila ta pitanja. Teško će netko natjerati “javnost” da postane zainteresirana za ta pitanja.

   Stoga, moje primjedbe o jednoj, dvije točke nisu bile zlonamjerne, već samo iskaz elementarne PR strategije primjerene ovom narodu i ovim vremenima.

   No, neću plakati ne bude li od ovakvih nastupa nikakve vajde, nikakve reakcije.

   Samo za primjer, upitno je što narod misli i želi s kolodvorom. Oni kojima su najbliži otišli s tog kolodvora, vjerojatno kažu – neka se sruši – zabole me. Neće se moji vratiti doma zbog lijepog novog sjajnog kolodvora.

 7. Ne daj se Lemaićka bitangama koji te hoće poniziti i Dusparu uzvisiti. Znamo da si u pravu- po načinu, po snazi i pristojnosti. Protiv sebe imaš Dusparine sluge i one koji podržavaju portale kojima Duspara daje 75 000 kuna godišnje.

  1. Čestitke i Karmen.

  2. Podlo lažeš!

   Dao im je i više:

   http://www.sbplus.hr/kolumne/manjinas/donosimo_kojim_je_medijima_i_koliko_duspara_platio_usluge.aspx#.XAkFoGhKhPY

   Nije li Slavica postavila to pitanje na aktualnom satu?

   Onda je dobila javno odgovor objavljen na gore navedenom linku.

   Što je napravila u vezi s time?

   Uporno nešto melješ kao pokvareni mlin, a ne kužim koja je poanta toga?

   Ako si mislio na mene, ja podržavam samo HDZ i nikoga drugog.

   Plenković je daleko najbolji premijer do sada.

   1. Zato sam i rekao da se SL drži HDZ-a. Ne zato što podjebavam, nego zato što doista vjerujem da samo s njime ona ima budućnost.
    I Karmen, naravno 🙂

 8. Ovo treba u neon staviti.

  Dugoročni interesi grada i građana podređeni su kratkoročnim interesima vladajuće interesne skupine i njenog ostanka na vlasti. Nažalost većina građana ne razumije da je uzrok propadanja grada pogrešna gradska politika i odabir gradskih prioriteta. Naša vijećnička dužnost je upozoriti građane da Slavonski Brod ide u potpuno pogrešnom smjeru.

 9. “Propadanje Slavonskog Broda i masovno iseljavanje nastavit će se zbog pogrešnog odabira gradskih prioriteta i rasipništva”

  Ne želim osporavati pravo vijećnica na pitanja gradonačelniku.
  Ali sva pitanja odnose se na potrošnju!
  Tako da je odmah u naslovu izvučen pogrešan zaključak.
  Nitko od iseljenih nije otišao zbog društvenog doma, stadiona ili doma umirovljenika. Otišli su iz sasvim osobnih razloga, zato jer mogu, a smatraju da je u inozemstvu bolja zarada. Boli ih kita kakav je društveni dom u Njemačkoj ili Irskoj. Imaju društveni dom, tamo gdje stanuju. Sa 5-6 sustanara.
  “Kruha služit’, kobila vam glavu grizla”, govorio je Franjo Majetić kao Besni u Gruntovčanima.
  Međutim, tu drugarice nisu na svom terenu. Kao niti njihova vjerna publika.
  A to nije niti zadaća gradonačelnika.

  1. Što je zadaća gradonačelnika? I obavlja li on kako treba svoje zadaće? Molim odgovor?

   1. Njegove zadaće, osim komunalnih poslova, me ne zanimaju.
    Izgradnja privrede sigurno NIJE zadaća gradonačelnika.
    Za razliku od bijesnih vijećnica i većine ovdašnjih komentatora, ne atakiram na gradski valov, tako da ocjenu rada ne smatram relevantnom.
    Eto tebi odgovora!

    1. Ti Zamnata ništa ne razumiješ. Moraš biti solidaran s pretendentima na valov, solidaran s jadnim ugorženim birokratima u GU, solidaran s kreštalicama …..

     Ti ne razumiješ da se oni bore i za tebe, za tvoje bolje sutra 🙂

     Ne krešte drugarice jer su željne vlasti i valova, već iz dubokih humanih poriva da nam svima bude puno ljepše, a znaš i sam da bi one to sto puta bolje i poštenije radile.

     1. Jeba te babo u vrh šupka!

      1. Kakve veze ima babo s činejnicom d ase vi stidite priznati da drukate i to žestoko za jenu političku opciju.

       Imate svoje pulene, svetonazorski i politički vam srodne, ali ne, vi glumite neku neopredjeljenost, kao da se stidite svog izbora.

       Sve neke glup floskule: bore se za narod, jedine staju na put babi, ako glasate za njih bit će nam svima fantastično.

       Ljudi, pa to govore svi portali za svoje pulene. Svatko je nečiji i nitko osim vas gluuperda to ne skiva. Šta vi to glumite, neki visoki moral koji nitko ne vidi, a isti ste kao i svi ostali.

       Sve se bojim d asutra dođu na vlast i odluče vas nahraditi za vaše drukanje da bi vi rekli fala ne treba.

       Bi, kao što moralne veličine Ivančić i društvo kažu Miloradu – čuj, mi nismo na prodaju, pisat ćemo za tebe, ali samo besplatno.

       Daj prestanite s tim ogavnim licemjerstvom.

       PS. Znate da ćete zauvijek ostati “čisti” jer vaši puleni nikad aneće doći na puc 🙁 Prejadno.

 10. Slavica Lemaić, nježna i profinjena osoba, uhvatila se u koštac s prljavštinom i grubim interesima kokošara i čitavog kruga grebatora kojima je Brod švedska trpeza s koje uzimaju kao da je njihovo.

  1. Ako je riječ o ‘švedskom stolu’ i o kokošarima i grebatorima, opet ponegdje ih, u drugim strankama, zovu uhljebima, onda im dobar tek. Nažalost naše dvije viječnice, koliko bi se i trudile, neće promijeniti svijest onih koji su GV, pa tako i u ŽS, ali ni onih koji su dosada izlazili na izbore, a i dalje će izlaziti!!!

 11. Babo obećao rekonstrukciju kolnika u Bachovoj ulici pred stanarima ulice kada je sa Terzićevim minibusom prodavao maglu i obećanja u kampanji. Nigdje ne vidjesmo ulicu na popisu gradnje. Kao sto ce popraviti ulicu tako će i odgovoriti na pitanja. Ni prošle godine nije odgovorio na pitanja. Samo se pjenio i galamio ali odgovora nije dao.

  1. Jendostavno, sjebo se, sad će svi stanovnici te ulice glasati za SL.

  2. Pa vi ste oličenje one:

   Na prošlim izborima su nam obečali staviti asfalt.
   I stavili su nam ga.

   I asfalt će valjda uskoro…

   1. Nezavisne vijećnice će dobiti odgovore putem sbplusa, Dusparinog glasila. Na rate, kako bi u više navrata dobile porciju.

    1. Istini za volju, ti su podaci javni, koliko znam. Nitko ih nije ni skrivao. Postavljanjem pitanje i traženjem odgovora htio se samo postići DRAMATURŠKI efekt, koji je izuzetno iritantan kod svih koji znaju pozadinu stvari.

 12. “Kroz kontrolu ključnih medija gradonačelnik kontrolira javno mišljenje o sebi i na taj način se održava na vlasti.”

  Ovo je laž. On ne kontrolira medije, i daje svim medijima, a na temelju javnog poiva. Duspara je jedan fin čovjek.

 13. Zadnja stvar u ugodnom životu jednog prosječnog hrvatskog palanačkog šerifa ili kabadahije koja mu je potrebna je – ozbiljan investitor koji otvara kvalitetna radna mjesta. Baš naprotiv, oni ne žele takve kompanije u svom pašaluku. Zbog toga se ispod žita svojski trude da ih odbiju, iako se deklarativno zalažu za privlačenje ulagača. Zašto?

  Pa vrlo jednostavno. Kao prvo, nedostatak perspektive tjera pametne, marljive, obrazovane i ambiciozne mlade ljude na iseljavanje u druge sredine, što lokalnom šerifu potpuno paše, jer takvi naravno ne glasaju za njega. Kao drugo, nedostatak radnih mjesta dovodi do jačanja utjecaja lokalnog šerifa jer je tada on glavni poslodavac s kontrolom radnih mjesta na svom području, tj. on je taj koji zapošljava portire, spremačice, referente i pročelnike u javnom sektoru i koji dijeli poslove uortačenim poduzetnicima.

  Ova oba razloga dovode do izravnog jačanja izborne baze mjesnog kabadahije i dugoročno učvršćuju njegovu moć. Ustvari jednostavna priča, kao Pepeljuga. To je glavni razlog zbog čega neke lokalne sredine – unatoč jednako nepovoljnim uvjetima u cijeloj državi – ipak ekonomski znatno lošije stoje nego neke druge.

Odgovori