Relativni neuspjeh sustava javnih bicikala u Slavonskom Brodu

Javni bicikli

Vidio Slavonski Brod da se Zagreb potkiva pa i on digao nogu. Tako zlobnici komentiraju relativni neuspjeh „sustava javnih bicikala“ u Slavonskom Brodu. Sustav „Plati, sjedi i vozi“ u poduzetničkoj incijativi next-bikea i režiji grada Slavonskog Broda nije, kako smo čuli, naišao na očekivani odaziv Brođana. A uskoro će i zimska pauza, tako da je veliko pitanje hoće li se kotači bicikla nastaviti okretati na proljeće 2016. godine. Sustav javnih bicikala u Slavonskom Brodu doživio je relativni neuspjeh, kao i HDZ- pobjednik izbora, relativni uspjeh. I jedno i drugo nedovoljno je za profitiranje. No, pitanje je što u početku očekuju i grad i next-bike.

“Ovaj projekt se uklapa na više načina u planove Gradske uprave, kao prvo od 2013. u samom programu nalazi se izrada, uređenje i proširivanje mreže biciklističkih staza, pa je bio logični korak da Grad radi i na promicanju uporabe bicikala kao sredstva za korištenje u javnom prijevozu. Tu je i promicanje i poticanje zdravog života, jer znamo da bicikl osim što je naisplativiji i najekološkiji, ujedno je i najzdraviji način prijevoza pogotovo na kratkim gradskim lokacijama”. Also sprach dogradonačelnik Hrvoje Andrić, prilikom startanja projekta. Govorio je, ali kasnije na posao nije dolazio ni svojim ni unajmljenim biciklom, nego u, klimom zagrijanom ili rashlađenom, automobilu.

Nakon što je sustav službeno uspostavljen, nakon što je službeno aktivirana ergela bicikala odnosno nakon što su bicikli parkirani u nekoliko uličnih štala, Brođani su ih s čuđenjem i ponosom samo gledali. Naime, čak i oni Brođani koji najčešće uzaludno obijaju prag Zavoda za zapošljavanje, osiromašeni i uništeni do kosti, po evidencijski žig dolaze biciklom. Bicikl je u Brodu isto što i bicikl u kineskim ili vijetnamskim gradovima – masovno prijevozno sredstvo koje imaju svi. Ideja da se do downtowna dođe vlastitim kolima, a potom unajmi bic uz sve prethodne registracije i komplikacije, zajaši ga se i vozi po brodskom friškom zraku, od odredišta do odredišta- izgleda da je bućnula u Savu. Ponuditi Brođaninu bicikl na ovaj način i samo zato što postoje biciklističke staze isto je što i zasijati pšenicu u pijesak. U Slavonskom Brodu bicikli nisu samo prijevoz za bezautomobilne građane, nego su često i stvar prestiža. Premda postoji wikipedijska podjela bicikala po raznim kriterijima, Brođani ih klasificiraju na: tegleće, trkače, gradske i za posao… Čovjek iz šireg centra grada, a pogotovo periferije, teško će se odlučiti za unajmljivanje. Posudit će od susjeda ili zapaliti pješke. Na kraju krajeva, Brođani voze automobile i kad na wc idu.

Snimam bicikle s istočne strane gradske tržnice. Postrojeni, privezani, svi na broju, prepoznatljivi, uredni, lijepi… Nitko ni da ih darne, kako je govorila moja baka Marija iz Bickog Sela. Možda se unajmljuju noću kada to nitko ne vidi? Vjerojatno ih unajmljuju brojni i bučni turisti iz Francuske, Mađarske, Rusije, Japana koji dolaze obilaziti zidine brodskog Festunga, jer Brod je slavonski Dubrovnik. Ne mogu ja dežurati i 24 sata provjeravati živi li ova zapravo odlična ideja u Brodu, a da pitam Andrića koliko bicikli voze- ne daje mi se! Možda se takvi projekti trebaju neprekidno podržavati vlastitim primjerom, nekom akcijom, isticanjem rekordera u korištenju?! Možda se ubuduće na promo fotkama ne trebaju naslikavati oni koji bicikle najmanje koriste? Ali, znaš nas, jebo nas, kako mi prije dva dana reče Zvonko M., moj školski, poznati globtroter.

 

6 comments

Skip to comment form

 1. Pisano po osjećaju, bez ijedne brojke. Možda posao cvate. Možda ima već 1 000 memebers?

  Smije li se s unajmljenim biciklom preko grane u šoping u Rafinerijski Brod?

 2. Mnijem da bi u Brodu mogao zaživjeti rent-a-beemve ili neki drugi rent-a-besnakola. Napokon, takvu rabotu ne bi trebalo ovako revno nadgledati – “čulo” bi ih se izdaleka…

 3. “Ovdje se radi o dva kotača,
  O dvije-tri štange i jednom sicu.
  Ovisi o tom kako tko shvaća,
  A zapravo stvar je u običnom vicu.

  Trebam bicikl na pola dana.
  Zašto ga trebam priča je duga.
  Važno je samo to da ga nemam
  to jest bicikl, al’ imam druga.”

  To mu dođe kao komercijalno iznajmljivanje kišobrana. Svi u malom gradu imaju bicikle i kišobrane, a za one rijetke slučajeve kad ih nemaju pri ruci a trebaju ih, tu je prijatelj Pero koji će posudit, a ako nema ni Pere, uzet će za 20 kuna taksi, neće plaćat biciklo.

  Hvalevrijedan promašaj.

  1. tako nekako

 4. Ja samo vidim gradonačelnika da je zajašio. Ako su Brođani bicikli- to je to!

 5. Znam neke od malobrojnih koji koriste ovu uslugu. Za nove stvari u ovako konzervativnoj sredini treba jako puno vremena i strpljenja. Koliko sam shvatio način funkcioniranja, grad, odnosno građane to neće previše koštati.

Odgovori