Pročelnica konzervartorskog odjela Željka Perković o otkrićima, idejama i vizijama Darka Lončara: Tunel bi se mogao zaštititi kao kulturno dobro grada Slavonskog Broda

Nakon što su feljtonske novinarske priče o tajanstvenim tunelima ispod Slavonskog Broda postali top tema u našem gradu, mnogi u svojim komentarima sumnjičavo misle da se radi o fotomontažama fotografija obrađenih u fotoshopu ili tvrdeći da su to fotografije od podzemnih tunela u Osijeku, oglasila se i pročelnica Konzervatorskog odjela dipl.ing arhitekture Željka Perković koja nimalo ne sumnja u ovu priču te nam je dala slijedeću izjavu:

Citiram:
„Tunel se nalazi u prostoru kulturno-povijesne cjeline grada Slavonskog Broda upisane na listu registriranih kulturnih dobara REGISTAR RH pod brojem Z-1965 i u prostoru registriranog ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA gradskog područja Slavonskog Broda, upisanog na listu registriranih KULTURNIH DOBARA REGISTRA RH pod brojem Z-4953. Tunel bi se mogao zaštiti kao kulturno dobro grada Slavonskog Broda.“ Završen citat.

Dakle, govorimo o tunelu koji se proteže oko 2 do tri metra ispod zemlje u pravcu od kafića Prohibition pa sve do Kuće piva i dalje do Mesićeve ulice. Istraživanja koja sam proveo ukazuju na činjenicu da baš tu u Mesićevoj ulici postoji zid i da tu na tom mjestu tunel završava. Tu je oko pedesetih godina prošlog stoljeća u Zajčevoj ulici došlo do urušavanja ceste i zato su tunel zazidali, pa stručnjaci smatraju da on vodi i dalje iza zida sve do Široke ulice i možebitno se spaja s tunelom velikih gabarita od 3-4 metra koji prolazi Širokom ulicom o kome ni stručnjaci ni brodska javnost ne znaju apsolutno ništa i čiju priču i svjedoke upravo ispitujem koji su ušli u njega.

Pročelnica Željka Perković načelno podržava moja nastojanja da se ovaj mrtvi kapital i bivši retencioni kolektor koji više nije u funkciji i izvan je sustava, pretvori u nešto društveno korisno, a potencijalno i u turističku atrakciju grada, za što je potrebno izvršiti određene predradnje i u priču uključiti stručnjake raznih profila.

Takvi slučajevi su zabilježeni u mnogim gradovima svijeta, gdje je podzemna kanalizacija velikog profila nalik na tunele, osušena, klimatizirana, elektrificirana i opremljena raznim kulturno-umjetničkim sadržajima, poput recimo tunela posvećenom gangsteru Al Caponeu u Kanadi za čiji se ulazak u tunel traži karta više. Pošto mi od Domovinskog rata pa sve do današnjih dana imamo jako puno u društvu imamo jako puno lopova i ganstera koji su opljačkali ovu državu i naš grad, barem nam neće biti teško dati ime tunelu.

Autor: Darko Daky Lončar

Preuzeto s portala sbonline

EKSKLUZIVNO – Došli smo u posjed novih fotografija tunela ispod Slavonskog Broda… pogledajte

9 comments

Skip to comment form

 1. Zamislimo da se ovakvo otkriće dogodilo u Zadru, Koprivnici, zagrebi, Požegi, Osijeku… Svi bi skočili na noge. Pisale bi se vijesti i feljtoni, televizije bi napravile priloge. U Dusparinom Brodu ništa takoreći, osim usamljenih tekstova darka Lončara i dva portala koji to prate.

  LJUDI LJE LI TO MOGUĆE?

 2. Prema izjavi pročelnice Perković za tunel se odavno zna. Lončar ga je ponovo “otkrio”. Zašto se tunel skrivao sve do sada? I kakva je to izjava zbog koje Lončar cvate kao cijet na bunjištu? “Tunel bi se mogao…” Kada, gospođo? I kada ćete obavijestiti jsvnost? Mora li Lončar sve sam? Kakv je to grad Brod?

  1. A da se gradonačelnik babo definitivno uključi tako što će se u tunelu napraviti kružni tok?

  • grey on 12.09.2019 at 08:04

  Da li bi Lončar mogao napraviti kratki tekst o tunelu, ali bez “lirskih” kerefeka? Dakle, o čemu se radi, kad je tunel izgrađen, kako je došao do informacija, u koju je svrhu služio itd. I neka ga (tekst) objavi kao informaciju i za portale i institucije. Na ovaj način samo zbunjuje čitatelje, jer je napravio nerazumljivu ekstenziju.

  • Nana on 12.09.2019 at 09:16

  Ma ne smije nitko ni prdnut bez Babe i njegovog stručnog mišljenja. On zna najbolje!!!

   • Maki on 12.09.2019 at 09:38

   Kao mali Staljin koji je bio najbolji ruski lingvističar i poljoprivrednik i sve ostalo.

 3. Evo, stigla je do mene informacija da Duspara ne dopušta istraživanje. O čemu se radi?

  1. Priprema se za nastup na HTV-u. Možda on I lončar nastupe zajedno. Ne želi Duspara kaos u kome ne kontrolira silnice povijesne zbiljnosti.

 4. Sjecam se prica iz djetinjstva o tunelima ispod Broda.
  Steta je da to ostane ovako.
  Zato Daky, puno srece.
  Nastavi tako.

Odgovori