Priopćenje povodom godišnjice formiranja VI slavonskog udarnog korpusa

Prije 76 godina 17.5.1943. godine formiran je VI slavonski udarni korpus. U njegov sastav ušle su sve partizanske vojne formacije s područja cijele Slavonije i Baranje. Ovaj korpus imao je i nekih specifičnosti vrijednih spomena. On je u svom sastavu imao čehoslovačku brigadu „ Jan Žiška s Trocnova”, mađarski bataljun „Šandor Petoffy”, te njemačku četu „Ernst Thallman”. Zajedničko im je bilo da su na kapama imali zvijezdu petokraku i zastave u bojama svojih matičnih zemalja. Zapovjedni jezik bio je njihov materinji jezik.

To pokazuje da su nacionalne manjine i u ratnim uvjetima bile u potpunosti prihvaćene i ravnopravne, nasuprot rasnim zakonima koji su doneseni već u travnju 1941. godine u NDH. Na osnovu tih zakona vršeni su progoni i likvidacija Židova, Srba, Roma i Hrvata antifašista i komunista.

Osim u Slavoniji VI slavonski udarni korpus svoja borbena djelovanja izvršavao je i u Bosni, Žumberku, Hrvatskom Zagorju i Bilogori. Korpus je rasformiran 21.4.1945. godine.

Trideset i devet narodnih heroja dao je ovaj korpus, biste njih četvorice bile su postavljene iza ove spomen grobnice. To su: Stjepan Funarić, Stjepan Sekulić, Ivan Senjug i Nikola Babić-Mika.

Spomen grobnica je oskvrnuta a biste narodnih heroja su porušene i otuđene. Od početka devedesetih godina porušeni su i oskvrnuti mnogi spomenici NOB-a, njih gotovo 3000. Institucije nisu reagirale. Znači li to da su svi počinitelji bili toliko vješti da ih nije bilo moguće identificirati? Ili to znači da su naše institucije toliko nesposobne da od 3000 počinitelja nisu uspjeli uhvatiti i procesuirati baš NIJEDNOG?

Nijedno ni drugo. Niti su počinitelji bili toliko sposobni i vješti da su baš svi NEUHVATLJIVI, niti su institucije toliko nesposobne da baš NIKOGA nisu uspjele uloviti. Državne institucije su tolerirale rušenje spomenika NOB-a, a neke i poticale. Većinu tih spomenika radili su akademski kipari i oni predstavljaju kulturnu baštinu RH. Njihovim tako masovnim rušenjima počinjen je kulturocid.

Spomeničku baštinu NOB-a čeka planska obnova u koju se mora uključiti i to glavninom novčanih sredstava Ministarstvo kulture. Da su institucije reagirale pri prvim rušenjima spomenika onako kako se to radi u uređenim državama uštedjeli bi Republici Hrvatskoj ogromna sredstva koja će morati utrošiti u obnovu spomeničke baštine iz NOB-a. Nadamo se da će i biste naših heroja kojima danas odajemo počast, doći ponovo na svoje staro mjesto iza ove spomen grobnice.

Neka je njima i svim borcima VI udarnog slavonskog korpusa vječna slava i hvala!

Predsjednica UABA Slavonski Brod Zvjezdana Grčević-Ćurković

8 comments

Skip to comment form

 1. Otboreno, informativno, jasno priopćenje. Ipak, na samoj je granici kukaknja. E, moji antifašisti.

 2. Reliquiae reliquiarum. A mislili su da će biti vječni. Kad onoustaše im ruše spomenike. Misle ustaše da će i njima gorjeti do jutra. Pun je kurac ljudima njihovih revizija.

 3. “Nijedno ni drugo. Niti su počinitelji bili toliko sposobni i vješti da su baš svi NEUHVATLJIVI, niti su institucije toliko nesposobne da baš NIKOGA nisu uspjele uloviti. Državne institucije su tolerirale rušenje spomenika NOB-a, a neke i poticale. Većinu tih spomenika radili su akademski kipari i oni predstavljaju kulturnu baštinu RH. Njihovim tako masovnim rušenjima počinjen je kulturocid.”
  Da, to je na žalost velika istina! Dobro da u ovom gradu imamo udrugu antifašista unatoč izostanka podrške – nikada od grada nisu dobili ni kunu i ne odaziva se grad na pozive da predstavnici grada polože vijenac na Dan oslobođenja SB.

  1. Treba pitati antifašistu i esdepejca Valentu, je li uopće pitao svog partnera Dusparu da Udruzi da nešto sitniša, reda radi.

 4. Treba poštivati slavonske junake, a ne im rušiti spomenike. Partizani su sagradili sva brodska naselja koja se danas prazne i iseljavaju, i tvornice, koje su nas hranile kao što nas danas mafija pljačka i kao što je uništila i rasprodala tvornice koje su u jednoumlju cvale i radile kao što se nikad neće cvasti pod mafijom.

  Nemamo više ni domaćeg trgovačkog lanca, ni domaće banke, naš novac ide u strane zemlje, a porezi mafiji, a narod sve siromašniji i bijedniji, pa zašto barbari ruše spomenike ljudi koji su im omogućili rad, posao i stanovanje, sve što danas nemamo i zbog čega se iseljava, što barbari ne krenu na strane zavojevače i profitere, strane bankare pljačkaše koji svakom Hrvatu pljačkaju novce za “održavanje” blokiranog im i opljačkanog računa, strana bankarska mafija radi ovdje šta hoće, i kapitaliste koji pljačkaju, nego kukavice ruše spomenike mrtvim slavonskim junacima.

 5. i mi komentatori smo slavonski udarni korpus. Mi udaramo po tastaturama. Izlizale nam se tipkovnice od udaranja. 🙂

 6. Mafija trenutno uništava zadnje male trgovce po gradu kaznama i teroriziranjem, i da samo strani trgovci i strani bankari će vladati domaćim tržištem, to je dogovor mafije i stranog okupatora. To je razlika između mafije i partizana, partizani su se borili protiv stranog okupatora i za slobodu, mafija se bori ZA stranog okupatora i za ropstvo.

 7. Otužno. Izraz je izlizan, ali jako pristaje uz ovu fotku.

Odgovori