Poslovni prostori za početnu cijenu od jedne kune: Hoće li Brod slijediti primjer Osijeka?

Vrkić Osijek

Možemo li i u Slavonskom Brodu očekivati primjenu osječkog modela? O čemu se radi?

U cijelom gradu Osijeku trenutačno je u zakupu oko 330 poslovnih prostora, a 37 njih tijekom predstojećeg vikenda naći će se na natječaju po zakupnoj početnoj cijeni od jedne kune za četvorni metar, ukoliko je riječ o otvaranju obrta ili proizvodne djelatnosti.

U Gradskoj upravi Osijeka kažu kako sve ovo rade kako bi vratili život u središte grada i na taj način pripomoći da obrtničke i proizvodne djelatnosti dođu do izražaja. Neće loše proći ni trgovci, dodaje gradonačelnik, jer i njima za 50% skidaju zakup, kao i humanitarnim udrugama. Početna cijena četvornog metra je jedna kuna.

Sadašnji zakupci, kažu u gradskoj upravi, mogu otkazati dosadašnji zakup i prijaviti se na subotnji natječaj, no tu je i mogućnost da prostor umjesto njih dobije netko drugi. Treba uzeti u obzir i činjenicu kako je od prvoga siječnja poslovanje hrvatskih gradova u sustavu PDV-a, pa PDV treba dodati i na cijenu zakupa poslovnih prostora. I onih po povlaštenim cijenama.

“Raspisat ćemo natječaj, bit će objavljen u subotu u Glasu Slavonije, u njemu će se vidjeti što imamo trenutačno na raspolaganju, gdje ćemo početi sa cijenom jedna kuna za jedan kvadrat. Tržište će pokazati koja je potreba i nadmetanje tko će to dobiti“, kaže gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

Hoće li i gradonačelnik Duspara i njegovi socijaldemokratski partneri, u smislu oživljavanja gradske jezgre i pomoći obrtnicima, slijediti svog osiečkog kolegu? Primjena osječkog modela pomogla bi indirektno i bazenima. Naime, obrtnici se kupaju u mukama problema, a mogli bi, ako bi im se pomoglo, u bazenima.

 

  • Podatke smo preuzeli s portala republika.eu

 

3 comments

  1. Nemoguća misija. Ima Duspara važnije probleme. Kako da bazeni budu topliji, a da se ne troši energent? Kako da plati portale koji ga hvale, a da se to ne vidi? Kako da zaposli rodbinu, a da ga nitko ozbljno ne prozove? Kako da poštuje sudske odluke, a da ne vrati na posao ljude koji su dobili sudske presude?

  2. Mislim da bi kod nas mogla čak i poskupjeti najamnina – kriza je 🙂

  3. Epidemija praznih poslovnih prostora je uzela maha. U Širokoj je više lokala zatvoreno, nego li otvoreno. Da ih nude besplatno, nema ih tko unajmiti. Trgovci i obrtnici su sistematski gušeni i ugušeni. Ali zato nam lokalna uprava i samouprava buja i cvate. Babo sigurno već razmišlja o povećanju prireza. Ili o nekom kreditiću.

Odgovori