Podsjetnik: Uzbudljivi pritisak povijesti u prostoriji Gradske blagajne

Teško je ostati indiferentan dok u prostoriji Gradske blagajne, u kojoj plaćam račune, gledam, lijevo od ulaza, na zidu pričvršćenu uvećanu fotografiju/razglednicu. Prizor s vojnicima, zagledanih u fotoaparat anonimnog fotografa, u Tvrđavi, u Festungu Broda na Savi, grupiranih u blizini kapele sv. Ane – uzbudljivi je pritisak povijesti u obliku zarobljene svjetlosti na pažnju prisutnih. Odjeci te povijesti osjećaju se i danas u trudu muzealaca koji žive vojnike zamjenjuju realističnim lutkama.

Mirnodopska scena, snimljena najvjerojatnije u osvit Velikog rata, svjedoči o bezbrižnoj eri Autro-Ugarske monarhije. Carstvo će uskoro nestati u ratnom kovitlacu, kao možda i snimljeni vojnici u metežima bitaka. Okruženi ikonografijom tog doba, nenaviknuti na ritual slikanja, u krajoliku zamornog kasarnskog života koji se sastojao od rutinskog ispunjavanja vojničkih obveza za vrijeme dugog vojnog roka, okruženi nimalo uzbudljivim provincijalnim gradom, vojnici izgledaju spokojno u sjenama mršavog drveća. Ne zna se otkuda su regrutirani u Hrvatsko-slavonsko domobranstvo i kako podnose dril i mađarske oficire dok im govore: “Horvat nem ember!” Ni najveća estetska rigoroznost fotografiji ne bi oduzela uspjeli prikaz duha epohe, otkrivanje pogledu predah soldata u miru o kojima je Ivo Andrić rekao da su kao furuna ljeti.

Pitanje glasi: koliko vojnika ima na fotografiji? Do točnog broja možete doći samo ako uđete u Gradsku blagajnu. Ova, kojom ilustriram tekst, nije sasvim pouzdana za izreći točan broj.

sbperiskop

5 comments

5 pings

Skip to comment form

  1. Primijetio sam reprodukciju, ali nikada nisam brojao vojnike. To je pitanje za neki ludi pub kviz.

  2. Je li uočeno da bi bilo napisano (o tome), ili je napisano da bi bilo uočeno (od čitatelja)?

    • peka on 30.11.2019 at 13:31

    Da li je ikada napravljena izložba od ovakvih fotografija? Jooj jooj muzeju moj!

  3. Brod ima lijepu i zanimljivu povijest.

  4. Ako je fotka napravljena pred Prvi svjetski rat, tu su možda dečki koji će poginuti na Drini

    Odgovori