Otvoreno pismo vijećnicima grada Slavonskog Broda: Podržite sazivanje tematske sjednice GV-a o onečišćenju zraka

Poštovani kolege i kolegice gradski vijećnici i vijećnice,

na mjernim postajama u Slavonskom Brodu proteklih mjeseci opet je izmjereno ekstremno onečišćenje zraka opasno po zdravlje ljudi. Vijest o tome objavili su i mediji na nacionalnoj razini čime je grad Slavonski Brod opet prikazan u negativnom kontekstu kao grad slučaj. Problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu se već godinama ne rješava. Ključne mjere iz Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za razdoblje od 2019. do 2022. godine, te iz Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka, se ne provode zbog nedostatka izvora financiranja ili se provode neprihvatljivom dinamikom. Katastar zagađivača zraka na području grada Slavonskog Broda izrađen na bazi suvremene metodologije i tehnologije ne postoji ili se skriva od javnosti. Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu nije se sastalo duže od 25 mjeseci. Međudržavna radna grupa na razini predstavnika Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine nije se sastalo duže od četiri godine. Hrvatska javnost ne raspolaže nikakvim informacijama o trenutnim i planiram aktivnostima i radovima u Rafineriji Brod. Rafinerija Brod do 6. prosinca 2021. godine trebala bi dobiti novu ekološku dozvolu za rad, a s hrvatske strane ništa se ne poduzima da se izdavanje ekološke dozvole uvjetuje ulaganjima u rafineriju koja bi zaustavila zagađenje zraka. Ništa se ne poduzima po pitanju osnivanja javnog gradskog poduzeća za javni gradski prijevoz i kupnji električnih autobusa. U projektu planirane izgradnje Istočne vezne ceste nije planirana izgradnja novog međunarodnog graničnog prijelaza i novog mosta preko rijeke Save. Usvojenim Planom održive urbane mobilnosti Urbanog područja Slavonski Brod odbačen je prijedlog za ograničavanjem maksimalne brzine kretanja vozila autocestom na području grada Slavonskog Broda na 80 km/h. Gradsko vijeće i brodska javnost nemaju nikakve konkretne informacije o industrijskim zagađivačima na području grada Slavonskog Broda i uzrocima zagađenja zraka. Sve navedeno upućuje na zaključak da postoji opravdana potreba za žurnim sazivanjem tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda na kojoj bi se raspravljalo o problemu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu te o načinima rješavanja ovog problema.

Prema članku 83. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda, uz obrazloženje prijedloga, za sazivanje sjednice Gradskog vijeća potrebni su i potpisi minimalno devet vijećnika i vijećnica. Pozivamo Vas da najkasnije do četvrtka u 14 sati dođete u gradsku upravu Grada Slavonskog Broda i da u Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu potpisom podržite inicijativu za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća o onečišćenju zraka u Slavonskom Brodu.

Slavica Lemaić i Anica Radman, nezavisne vijećnice

9 comments

Skip to comment form

 1. Ma koliko god je prijedlog razuman i korak k rješavanju ekološkog užasa, gradonačelnik Broda dr. Mirko Duspara ga neće prihvatiti. U predizbornom vremenu on kalkulira i nameće svoja rješenja. U tome će ga podržati SDP-ovci, negovi saveznici u GV. Gadljiviji od Dusparinih manipulacija su oni Brođani koji trpe smrdljivi zrak i podržavaju gradonačelnika.

  • grey on 10.02.2021 at 07:48

  Večina vijećnika nema vlastitu glavu! To su stranačke mašine za glasanje. Na ovo razumno pismo neće se ni osvrnuti. Ipak, nezavisne vijećnice učinile su dobro – da Brođani vide kako se politika prelama preko njihovog zdravlja.

 2. ” Ništa se ne poduzima po pitanju osnivanja javnog gradskog poduzeća za javni gradski prijevoz i kupnji električnih autobusa.”

  Svi znaju Dusparu i njegove interese!

 3. – Gradsko vijeće i brodska javnost nemaju nikakve konkretne informacije o industrijskim zagađivačima na području grada Slavonskog Broda i uzrocima zagađenja zraka.

  Pojavit će se sada, jer Duspara je započeo kampanju za doživotnog gradonačelnika Broda. Brođani, jesmo li mi normalni?

 4. Nisu otvorena pisma za zatvorene mozgove! Vijećnici su hrpetina jada, ograničeni do bola.

 5. Ako je gradonačelnik započeo kampanju, onda to isto čini Lemaićka.

  • Frog on 10.02.2021 at 10:52

  Martine,ispravak krivog navoda,Slavica ima kontinuitet svoga proaktivnog političkog djelovanja u ovome gradu već niz godina. Ovo otvoreno pismo je samo jedan od bezbrojnih niza njenih prijedloga.

 6. Svaka čast Slavici i Anici! Volio bih da uspiju, ali bojim se…

  Prošle godine su eko-aktivist pokušali probiti utvrdu Duspara-Valenta. Nije išlo!

  • Frog on 11.02.2021 at 18:22

  naše nezavisne viječnice, ne samo što ukazuju na probleme,već i predlažu rješenja. posebno je dobar dio prijedloga o osnivanju gradskog prometnog poduzeća za javni gradski prijevoz, sa nabavkom električnih autobusa sredstvima EU fondova. Zašto to Duspara ne želi,jedino je objašnjenje da ima neki deal sa Terzićem . Jer svaki normalan gradonačelnik bi takav plan već provodio. jako bi bilo zanimljivo tražiti pa obznaniti koliko goriva godišnje potroše Terzićevi autobusi.

Odgovori