Otpad nije smeće. A đubre?

Odvoz otpadaAko se pogled fokusira na žuti kamion, snimljen prije nego li je zamaknuo u jednu od uličica slavonskobrodskog Naselja Slavonija I, na njemu se može primijetiti natpis OTPAD NIJE SMEĆE, napisan ljupkim, velikim, zelenim grafiti-slovima. To je kamion javnog gradskog poduzeća „Komunalac“ koje je, između ostalog, zaduženo voditi brigu i o odvozu smeća, to je prijevozno sredstvo koje u rečenom naselju ordinira ponedjeljkom, pronoseći na svojoj karoseriji slavu borbe za čisti okoliš i prosvjetiteljsko nastojanje za ostvarivanje važnosti razlikovanja otpada i smeća. Kamion privlačnim izgledom odudara o tipičnih narančastih teretnih vozila za odvoz smeća koji krstare po gradskim kvartovima, pa nekom nezaposlenom mladiću dođe da razdragano, sa Čorbom (i sa svojim roditeljima) zapjeva Hoću, majko, hoću u gradsku ćistoću.

Ipak, više od likovnosti zanima nas sadržaj parole. Očito je da se radi o pokretnom apelu upućenom građanima da svoje smeće razvrstavaju na otpad i smeće. Ono, otpad se može iskoristiti, reciklirati, za razliku od najobičnijeg smeća koje je beskorisno i treba ga potpuno odbaciti. Otpad je metal, papir, drvo, a smeće je zemlja, prašina, najlon vrećice, organski ostaci. Parola u izvjesnom smislu asocira na znamenitu scenu u Markovićevom filmu Variola vera kada dr. Grujić (Rade Šerbedžija) pred vratima zabarakadiranog upravnika Coleta (Rade Marković) prisutnima objašnjava razliku između „pičke“ i „pizde“. „Pička je polni organ, a pizda je karakterna osobina.- kaže pijani Grujić. Smeće je neiskoristiv otpad, a otpad je iskoristivo smeće.

Smeće smeta i nema karaktera, za razliku od dobrog otpada, korisnog i spremnog za iskorištavanje. Po nekoj analogiji od ljudskog otpada ponovo se može napraviti čovjek, a od čovjeka smeća, koga se i đubretom naziva, premda je đubre otpad u gornjem smislu – čovjeka ne može biti. Đubre je, izdvojimo samo jedan od brojnih primjera, član neke političke stranke, naročito one koja tuđe izbjeglice proglašava smećem, a vlastite mučenicima. U tom smislu su i oni koji postavljaju žicu sa žiletima i vojsku na granice ljudsko smeće, takoreći, pizde.

7 comments

Skip to comment form

 1. Po kriterijima politike najveći društveni odtpad su nezaposleni.

  Da li je istina da smetlari i baba sere dobiju dodatak na stid?

 2. Po autoru treba razlikovati ljude smeće i ljude đubrad?

  1. Komunalac ih ne razlikuje. Sve ih trpa 2m down low.

 3. Naslov je trebao glasiti: Otpad nije smeće. A govnari i govna koja upropastiše Brod?

 4. Dobra simbolika. Na kraju se i za obično i za ljudsko smeće pobrine ista firma.

  Možda je to osnov za neku novu religiju: dragi moji, braćo i sestre, nećete završiti ni u paklu ni u raju, već u Komunalcu 🙂

 5. Brođani su sitnozubo smeće.

 6. Dobro je PeroSB rekao, dobra simbolika. Danas se tako nekako osjećam, ne znam jel kao smeće ili kao otpad, više kao smeće, najradije bi se bacilo u neku kantu 🙂 .

Odgovori