«

»

ruj. 22 2017

Lemaić – Dizdar-Grgurević: Otvoreno pismo ministru državne imovine i predsjedniku uprave Đuro Đaković Grupe d.d.

Poštovana gospodo,

obraćamo vam se povodom današnje Glavne skupštine dioničara Đuro Đaković Grupe d.d. na kojoj će se odlučivati o pristigloj obvezujućoj ponudi društva Crni čelik d.o.o. za preuzimanje Đuro Đaković Grupe d.d. kroz dokapitalizaciju. Proces odlučivanja o budućnosti Đuro Đaković Grupe provodi se uz alarmantnu netransparentnost i u iznimno kratkom vremenskom periodu za donošenje tako teške odluke. Javnost ne zna ništa o  planovima društva Crni čelik  ukoliko postane većinski vlasnik Đuro Đaković Grupe. S obzirom na odredbe Statuta Đuro Đaković Grupe, i na vlasnički udio RH, Skupština dioničara ne može donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala bez pristanka Ministarstva državne imovine. Smatramo da se bez odgovora na sljedeća pitanja ne smije odlučivati o pristigloj ponudi Crnog čelika:

1Hoće li proizvodnja ostati u Slavonskom Brodu?

2. Hoće li sjedište Đuro Đaković Grupe ostati u Slavonskom Brodu?

3. Hoće li biti otpuštanja radnika i gašenja tvrtki iz sastava Đuro Đaković Grupe?

4. Što se planira s tvrtkom Industrijska rješenja i njenih 300 radnika?

5. Ima li društvo Crni čelik dugoročnu strategiju razvoja Đuro Đaković Grupe?

6. Planira li Crni čelik osnivanje centra za istraživanje i razvoj proizvoda u Slavonskom Brodu?

7.Planira li Crni čelik razvoj i proširenje proizvodnog programa Đuro Đaković Grupe?

8.Kakva jamstva Crni čelik nudi Vladi RH za provedbu svojih planova s Đuro Đaković Grupom?

9.Hoće li Đuro Đaković Grupa zadržati licence za proizvode Patrije, Kongsberga i Newaga?

10.Što Crni čelik planira učiniti s nekretninama i derutnim poslovnim neboderom u vlasništvu Đuro Đaković Grupe u Slavonskom Brodu?

11.Znaju li u Crnom čeliku da bez povećanja plaća radnicima Đuro Đaković Grupi prijeti nedostatak stručne radne snage zbog iseljavanja?

Bez odgovora na ova pitanja nitko razuman ne može donijeti ispravnu odluku o pristigloj ponudi Crnog čelika za preuzimanje Đuro Đaković Grupe. Neovisno o tome što bude odlučeno, o pristigloj ponudi Crnog čelika, hrvatskoj javnosti dugujete argumentirano objašnjenje. Poučeni negativnim iskustvima iz privatizacije apeliramo na maksimalan oprez. Prioriteti pri donošenju odluke moraju biti zadržavanje proizvodnje i radnih mjesta te nova ulaganja koja bi osigurala dugoročnu održivost i razvoj Đuro Đaković Grupe.

 

S poštovanjem,

 

 

Nezavisne gradske vijećnice Slavonskog Broda

Slavica Lemaić i Karmen Dizdar-Grgurević

 

21 comments

Skip to comment form

 1. milenijum

  bogami svaka čast ovo ni MENTALIST ne bi mogao riješiti ,vlada je čitavu noč zasjedala. Frog što je tu što ne znamo ,otprilike ova pitanja bi sastavio bilo kojij radnik iz ĐĐ GRUPE koji prima plaču cca 3600 k i koji crnči za njih desetero i to se neprestano ponavlja iz godine u godinu

  1. sitna

   Sastavio bi, kažeš, bilo koji radnik? Pa zašto nije? Zašto pitanja nije sastavio sindikat?

   1. Frodo

    Zašto pitanja nisu postavile hadezenjare i esdepenjare? Zato što ih ne znaju sastaviti?

 2. milenijum

  a vladi je stalo do ovog kao i do zraka samo što je đđ idealno mjesto za uhljebe kao i na državnoj razini županija i grad dvije vlasti ništa koristi samo stvaraju uhljebnička mjesta a mi to uredno plačamo

 3. Frog

  Jutro portalski prijatelju, Milenijumu naravno. Budući nisam siguran što si mislio u prvom komentaru, lijepo te molim umij se ,popij kavicu ili čaj ,doručkuj, te napiši što si mislio, ali da to ima glavu i rep. Hvala!

 4. milenijum

  frog, jutro , sve ima glavu i rep dobro znaš o čemu govorim jebe mi se za sdp i hdz dusparu i ove tvoje , pogotovo prebjega , pitanja su takva da ih radnik koji radi u đđ može sastaviti bez škole za pet min , sve to znamo ja znam riješenje za razliku od tvojih štičenica a znaju i radnici ne treba pameti

 5. milenijum

  sitna ,sindikat kako to gordo zvuči on ne postoji ili ako postoji nevjerodostojan. Mjesto na kome bi svatko volio raditi nikome ne odgovaraš nitko te ne dira nitko mora postojati ,grah za maj i nekad nekoliko “oštrih rečenica” i to je sindikat a i on je saučesnik u svim događanjima ne samo u đđ nego u svim tvrtkama.Što se tiče vlade stranaka župana gradonačelnika njima je jedino bitno da što više uhljeba ubace u takve tvrtke i da im se oduže nikoga nije briga za pravog radnika koji sve to gura. Da nema politike, znam da zvući narcisoidno riješio bi problem đđ za šest mjeseca ali uz ekipu koju ja odaberem

 6. Ivan Marić

  Jedanesto pitanje je… što? Jeli to neka zajebancija? Crni čelik bi uvezao radnike. Zašto bi računao na zatečene? Kakve su to kvazisocijalističke brige? Lemaićka- kapitalizam je!

 7. milenijum

  g. MARIĆU ne zajebancija nego veliko jebanje radnika u mozak .Pitanja sastavlejena od mentora pa onaj prebjeg, ne znaju koliko tvrtki sačinjavaju holding a što je holding wikipedija toliko o foteljašicama i kavicama Znaš što je zajedničko njima i duspari vlast sve ostalo nijanse a da imaju u glavi nešto duspare se riješe za 5 min ali prvo kavica i štiklice dobro ona druga ne može u štiklice više u tenk malo zajebavanja ali poruka frogu nemoj zaljubljen uči u politiku i shvati niti sam za dusparu ni hdz ni sdp ni za bilo koju stranku ni osobu poštujem samo jedno KRVLJU STEČENU DRŽAVU KOJU SU NAŽALOST UNIŠTILI TRUTOVI, UHLJEBI TROLOVI KLONOVI TRUTOVA. Ne želim nikome nažao za razliku o don perkoviča, košiča i ostalih crkvenih dostojanstvenika ali trutove ne poštujem ni pitanja ni priopčenja to mi sliči na neka druga vremena za koja sam mislio da smo prošli

 8. PBasic

  Pitanja jesu legitimna, ali nepotrebna.
  Pa ljudi nude 250.000.000 kuna svojeg kapitala! Nije li to dovoljno jamstvo? U svakom slučaju će i upravljanje tvrtkom biti bolje kad netjko riskira svoj keš nego li kad se imenuju uprave kao uhljebljivanje stranačkih ljudi.
  A što se tiče npr licenci, pa kakve veze promjena vlasnika ima s licencama? Ugovori su potpisani s tvrtkom, bio vlasnik Marko il Janko, Hrvat ili Bangladešanin…
  Sjedište tvrtke isto nema nikakve veze s vlasnikom. Ako je proizvodnja u Brodu, sjedište može biti u Kuvajtu. Porezi su hrvatski… Osim toga, zašto se ne pita sadašnjeg vlasnika (većinski Vlada) hoće li nagodinu prenijeti sjedište u Poreč? 🙂

  1. Jagma

   Zašto bi tamo neki radnici i građani Broda postavljali pitanja o Đuri koji se poistovjećuje s Brodom od 1921 g. i obratno? Zašto odmah ne staviti glavu na panj bez pitanja zašto krvnik ima tupu sjekiru?

   Doduše u pravu si u onom dijelu komentara u kojem spominješ proklete stranačke uhljebe.

 9. milenijum

  bašić ok

 10. Detroit

  Mazal, prvi čovjek Đure koji ga je tu i doveo, želi da briga prijeđe na drugoga, ali da on ostane u zapovjednom lancu.

 11. Edo Bare

  Jesu li se po tom pitanju o(prodaje ĐĐ) odnosno po pitaniima koje su postaaile nezavisne oglasili hadezejci i esdepejci?

 12. Zambata

  Nakon 11. pitanja nedostaje zaključak, koji proizlazi iz prethodnih pitanja:
  Neka taj Crni čelik uplati tih 250 milijuna kuna (može i više) i neka se nosi otkud je i došao.
  A naši upravljači će se pobrinuti da to što prije namažu na kruh, te sljedeće godine opet ispruže ruku, kao izučeni prosjaci.

 13. Zeitgeist

  Svi smo na tržištu,imamo i svoju cijenu,o svakome ono ima svoj sud.Kada si na tržištu onda si predmet kupoprodaje.Možeš kupovati,ali mogu te i prodati,ovisno o kapitalu,imaš li ga ili ne.Drugarice su se zanijele

 14. Boki

  Konkretna pitanja…školska. Potencijalni investitor može dati odgovor na njih kakav hoće, jer ga ne obvezuje. U stilu ‘piše i na plotu’, jer ga se kasnije može povući za kitu zbog nepridržavanja obećanja. Ne brinite se, ništa lošeg se neće dogoditi, samo može ići na bolje. Uostalom, firme koje su u krugu ĐĐ i imaju najviše zaposlenika, najveći promet i profit, su u 100% privatnom vlasništvu.

 15. milenijum

  boki ,točno

 16. Stalker

  Šamarčina!!! Skandal!

  Na pitanje zašto nije uspjela dokapitalizacija Đure Đakovića, ministar Marić je kazao da je Uprava društva proces dokapitalizacije vodila na vrlo čudan način.

  “Uprava nije koordinirala ni resorno ministarstvo ni Ministarstvo državne imovine, ponašala se otuđeno od države iako je to u većinskom državnom vlasništvu. Znao sam da dokapitalizacija Đure Đakovića neće biti uspješna, znao sam domete Uprave te tvrtke”, tvrdi Marić.

  Glavna skupština Đuro Đaković Grupe je 22. rujna donijela odluku o dokapitalizaciji u iznosu od 250 milijuna kuna, čime bi se temeljni kapital povećao s 203,06 na 453,06 milijuna kuna, nakon što je sredinom rujna kompanija izvijestila da je zaprimila obvezujuću ponudu tvrtke Crni čelik d.o.o., iza koje stoje inozemni investitori iz Kanade i Kuvajta, za dokapitalizaciju od 250 milijuna kuna te preuzimanje većinskog vlasničkog paketa u tvrtki.

  Međutim, Uprava Đakovića krajem listopada obustavila je postupak povećanja temeljnog kapitala, jer je u predviđenom roku za upis novih dionica upisano manje od 12,5 milijuna dionica pa nije postignut prag uspješnosti izdanja.

Odgovori