Karlo Olić: Moji dečki iz HGSS-a ulaze u brodske tunele bez ikakvih problema, samo nam treba odobrenje gradonačelnika Duspare

U ugodnoj atmosferi kafića Prohibition razgovaram s Karlom Olićem, odgovornom osobom iz HGSS-a Stanica Slavonski Brod o aktualnoj brodskoj temi podzemnih tunela i možebitnoj pomoći i ulasku dečki iz HGSS-a u njihove tajanstvene odaje, o čijem se postojanju među Brođanima prenose priče i legende već nekoliko stoljeća.

Vjerujem da su i do vas već doprijele informacije s brodskih portala o postojanju tunela ispod Slavonskog Broda.

Da, naravno redovno pratimo vaše priče.

Možete li nam malo ukratko reći nešto o djelovanju Hrvatske gorske službe spašavanja u našem gradu?

HGSS ima svoju ispostavu u Novoj Gradišci, a kod nas u gradu djeluje HGSS Stanica Slavonski Brod, smješteni smo u prostorijama Vatrogasnog društva. Mi smo u sustavu Civilne zaštite, te imamo odličnu suradnju s predsjednikom županijske Civilne zaštite gospodinom Stjepanom Bošnjakovićem, Gradom i Centrom 112. Ima nas oko trideset, uvijek stručno osposobljenih i spremnih za svaku intervenciju i poziv za pomoć.

Primijetio sam da zamjenik župana gospodin Stjepan Bošnjaković ima jako pozitivno mišljenje o vama i da vas jako hvali.

Dečki su stvarno super i nastojimo svojim radom i rezultatima  opravdati povjerenje građana.

U slučaju odobrenja gradonačelnika Mirka Duspare da li bi bili spremni ući i istražiti brodske tunele?

Uvijek i u svako vrijeme. Imamo i volju i želju da to učinimo u interesu brodske javnosti i svih građana Slavonskog Broda koji s velikim zanimanjem prate vaše priče.

A oprema?

Imamo svu potrebnu opremu za tu akciju; zaštitne kombinezone, lampe i svjetiljke, ronilačke boce s kisikom, gas maske, zaštitnu obuću, užad i kanape, sve što je potrebno za jednu takvu akciju. Naravno, da bi ušli u tunele moramo prvo dobiti službeno odobrenje Grada i gradonačelnika Mirka Duspare.

U tom trenutku sam Karlu pokazao i  fotografije prvog tunela kojeg sam otkrio, određena svjedočanstva svjedoka, smjer kretanja tunela i kada je Karlo s pažnjom pogledao sve fotografije, rekao mi je:

Bez ikakvih problema možemo odraditi taj posao, samo neka nam Grad odobri i moji dečki ulaze u tunel.

Ako gradonačelnik ne odobri, onda Darko Lončar ulazi i bez odobrenja, kaubojski, na divlje. Što ako se Darko izgubi ili zaguši?

Onda će HGSS spašavati Darka Lončara.

Dobar glas daleko se čuje. Priča se po gradu da su vaši dečki iz HGSS-a pronašli i spasili i Josipa Liovića iz Ruščice, o čijem je nestanku brujao cijeli grad. Jeli to istina?

Istina je.

Pa što se to zapravo dogodilo?

Čovjek je već u poznoj starosti od 88 godina, vjerojatno pomalo pati već i od demencije. Bio je kirvaj u selu, a on je otišao u šumu po ražnjeve za peći pečenke. Ali na žalost, izgubio se u šumi.

Koliko vas je bilo uključeno u potragu?

Oko dvadesetak dečki iz HGSS-a i oko pedesetak mještana.  I jedan belgijski ovčar. Našli smo ga na oko 2,5 km zračne linije od njegove kuće u Ruščici, na putu prema Donjoj Vrbi . Našli smo ga u mraku, ležao je u travi. I odmah smo mu pružili prvu pomoć i čovjeka vratili svojoj kući.

Svaka čast i sve čestitke i tebi i tvojim dečkima iz HGSS-a.

Hvala i vama na ugodnom razgovoru. Kad gradonačelnik odobri, mi stupamo u akciju i Brođani će biti upoznati što i kakve to tunele imaju ispod svoga grada.

Nadamo se vašoj pomoći i još jednom pozdravi sve dečke iz HGSS-a koji su pronašli Josipa. 

Hoću hvala.

8 comments

Skip to comment form

 1. Gradonačelnik Broda ima druge planove u koje nije uključen Darko Lončar. On svojim odugovlačenjem u vezi istraživanja tunela dokazuje tko je i što je.

  Lončar dovoljno je da o svom pokretanju priče o brodskom podzemlju obavijestiš hrvatske medije. Ti to ne činiš. Zašto?

 2. Olić je realan, ali Lončar griješi u koracima. Ovaj vrstan novinar ne zna kako se radi medijski dar mar.

 3. Nije mi baš do kraja jasno to s brodskim gradonačelnikom koji umjesto da upregne istraživački tim kako bi se otkrila potpuna istina o tunelim, šuti i koči da se sazna istina. Zašto? Radi li se o oprezu ili interesu?

  1. On jos nije utvrdio svoj intere, ili ima kakvih drugih briga.

 4. Olić kao junak iz romana Julesa Vernea čeka zapovijed da se ide do središta zemlje.

 5. Možda tunel vodi u Tvrđavu? Možda kroz njega Duspara nadzire jednu javnu kuću u središti grada koja se zove… ?

 6. Duspara će prvo u dogovoru s Aščićem poslati izvidnicu. E, moj Lončaru, nemaš ti izgleda pojma s kim imaš posla.

 7. Sad kad je Cermak greskom plinificirao tunele….., a da prvo ude gradonacelnik

Odgovori