Je li netko ispunio letak – humorističku stranicu ilustriranog priručnika o funkcioniranju brodskih gradskih vlasti?

Raščišćavajući stan od papirnatog viška (za kontejner), naišao sam na letak (list manjeg ili srednjeg formata s kraćim tekstom propagandnog, reklamnog ili drugačijeg sadržaja) koji je lani distribuirao Grad Slavonski Brod. Nisam siguran kako je letak-poziv stigao do mene kao građanina Broda. Je li bio unutar gradonačelnikove propagandno-komunalne slikovnice Glasnika Broda koji se nekoliko puta šalje na sve brodske adrese, ili kao zaseban materijal – ne znam. Ustvari, to je nevažno. Letak je stigao najvjerojatnije u posljednjoj četvrtini 2021-e godine, kao velika pozivnica koja je stanovnicima Broda nudila šansu da utječu na njegovu sudbinu. Naime, u letku nam se davala prilika da kao pojedinci svojim prijedlozima kreiramo gradski proračun za 2022-u godinu tako što je letak trebalo ispuniti odnosno navesti što smatramo prioritetnim urediti i izgraditi u ovoj godini.

Nisam se odazvao, letak nisam ispunio, ali netko, pretpostavljam, jeste. Što su pozvani ljudi predlagali? Je li netko od revnih građana koji su poziv najozbiljnije shvatili kao uvažavanje i dobru komunikaciju s vlastima, letak ispunio, obrazložio čak, i poslao na jedan od tri načina? Ima li puno naivaca u Brodu koji su progutali zakamuflirani populistički mamac prvog čovjeka gradske uprave? Zar dotični nisu shvatili da gradonačelnik Duspara tvrdoglavo ne uvažava niti jedan prijedlog vijećnika Gradskog vijeća, a sad bi uzeo u obzir amaterske nebuloze koje su pristigle posredstvom letka? Kako građanima ne svane da se radi o manipulaciji s okusom dodvoravanja masi? Jesu li se građani pogledali u ogledalo i primjetili kao su povučeni za nos? Hoće li javnost saznati o kojim se prijedlozima radi?

Letak je, spuštam loptu, humoristička stranica ilustriranog priručnika o funkcioniranja brodskih gradskih vlasti. Znaju gradonačelnik i društvo iz kuta njegove političke mehane, s kim imaju posla. Radi se o taštoj masi, amorfnoj skupini umišljenih faca koje misle da ih se ne može namagarčiti. A itekako može, dajući im neobvezujuće prerogative kreatora gradskog proračuna.

Gradonačelniče, zanimaju me prijedlozi kreatora. Ima li usvojenih?

13 comments

Skip to comment form

 1. Zaista bi bilo dobro kada bi gradonačelnik objavio sve prijedloge koji su stigli. Ako to ne učini, radit će se o cenzuri.

  1. Neće to učiniti, jer prijedlozi su možda kritika njegove “vizije” Broda.

 2. Nastavite raskrinkavati gradske mutikaše i lažne transparentne poteze gradskih vlasti.

 3. Hvalim te bože što ima intelektualaca u Brodu koji ismijavaju populizam i manipulacije. Svaka čast!

 4. Za taj letak, za sada mogu tek reći: trc Milojko!

 5. Čisto karanje!

 6. Letak se prošle godine slučajnošću našao u mom dvorištu. Najvjerojatnije je netko od susjeda smeće prebacio u moje dvorište. U nekim davnim vremenima najvjerojatnije bi završio kao wc papir; učinih što i moj susjed, prebacih ga u susjedno dvorište.

  Ovom prilikom želim se još jednom zahvaliti gospodinu Lukiću na ismijavanju Brodske vlasti, BRAVO!

 7. Ja sam ispunio listić i napisao da treba napraviti tvornicu tariguza, jer toliko je sranja u Brodu.

 8. Ja predložio da se izgradi streljana. I veliko kenjalište kako bi se pouzdano znalo na dnevnoj bazi što zagađuje brodski zrak.

 9. Pazi ti ovo… kreiranje gradskog proračuna… Nije dDuspara baš nasilno blesav kako to tvrde neki. Ima on smisla za humor.

 10. Zanima me, kada čitaju pristigle ispunjene letke, jeli imaju pri ruci pivo i kokice?

 11. Ja bih napisao da babo kupi filtere za smrad zraka. I filere za ispijeno lice turističke sezone.

 12. Ja pročitao: Sudjelujte svojim prilozima u kreiranju gradskog proračuna, poslije gledam piše prijedlozima. Morat ću kod vračare, da mi izoštri vid.

Odgovori