Državni arhiv SB: Otvorenje izložbe ”Šima Seletković (1917.-2013.) – narodni umjetnik i svestrani glazbenik”

Državni arhiv u Slavonskom Brodu i Muzej Brodskog Posavlja pozivaju Vas na otvorenje izložbe ”Šima Seletković (1917.-2013.) – narodni umjetnik i svestrani glazbenik”. Izložba, koja je postavljena u povodu 100. obljetnice rođenja Šime Seletkovića, biti će otvorena u petak, 19. svibnja 2017., u 19.30 sati u izložbenom prostoru Državnog arhiva (Cesarčeva 1, Slavonski Brod). Autori izložbe su Mihael Ferić, Ivanka Bunčić i Domagoj Zovak.

Izvod iz kataloga izložbe:

 Među andrijevačkim glazbenicima ističe se lik i djelo svestranog glazbenika i narodnog umjetnika Šime Seletkovića.

Nadaleko poznat „Čika Šima“, nestor slavonskih tamburaša i primaša, promicatelj slavonske tamburaške tradicijske glazbe, ostavio je duboki trag u sveukupnom kulturnom, posebno glazbenom životu rodnog sela, zavičajnom okružju kao i izvan tih prostora.

Da nije bilo Šimine sklonosti i privrženosti glazbi, neupitnog glazbenog talenta i rijetko viđene radne energije, danas bi njegovo ime i životno stvaralaštvo ostalo samo u memoriji obiteljskih nasljednika, bliže rodbine i nekolicine bliskih prijatelja.

Zahvaljujući glazbi, Šimina je životna priča nadrasla i njegovo rodno mjesto i vrijeme u kojemu je radio i stvarao. Nebrojeno je dokaza za ovu tvrdnju.“

 

Domagoj Zovak, prof., arhivist

Voditelj Odjela za zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva

 

Odgovori