Dojmovi razočaranog Brođanina

Centar mladih

Napomena: Pismo Josipa Perkovića, dipl.oec. koje je uputio redakciji SBPeriskopa, zbog zanimljivosti i aktualnosti, objavljujemo u cijelosti.

U četvratak 19. prosinca, oko 17 sati prošetao sam korzom. Hladna i pusta kamena površina trga u zimsku prosinačku maglovitu večer koja započinje već u 16.30 sati, izgledala je  sablasno i odbojno, pa ne čudi da je na cijelom trgu bilo tek nekoliko ljudi. Iako se bliže blagdani, gradski trg izgleda zastrašujuće, a što je najgore, već godinama potpuno isto: uvijek ista dva bora sa sramotnom plavičastom rasvjetom koja se jedva vide.

Ali mom razočaranju tu nije bio kraj,naprotiv, to je bio tek početak.

Skrenuo sam u obližnju ulicu pokraj Savusa. Došavši do Centra mladih pomislio sam da bih konačno mogao pogledati kako je uređen. Zamolio sam dvojicu konobara koji rade u prednjem dijelu  kafića Insomnija, da mi, ako je Centar mladih otvoren, dopuste pogledati kako je uređen. Dečki su se samo zagonetno nasmijali. Poznato je da se Centar sramotno dugo uređivao i da se stalno odgađalo njegovo otvaranje, pa sam očekivao da je prostor arhitektonski dobio sasvim jednu novu dimenziju dostojnu 21.stoljeća i dostojnu petog grada u Hrvatskoj.

Kad sam ušao u dvoranu koju poznajem još kao kino, nije me zabljesnula ljepota, nije me razveselila neka inteligentna i kreativna arhitektonska ideja, nije me dočekalo gotovo ništa što bi čovjeku  pokrenulo  osjećaje  i motiviralo na aktivnost. Naprotiv, prostor djeluje kao naše seoske dvorane za kirvajske zabave. Strašno je kako pozornica s nezaobilaznim stepenicama sa svake strane, djeluje zastarjelo i kao iz nekih „davnih vremena”. Okrenuo sam pogled prema bočnim zidovima na kojima su nekakve zidne slikarije, koje uopće ne “poštuju” zadanu površinu i za  koje je gotovo svaki zidni grafit u podvožnjaku “ljepši i moderniji”. Ali, najveće razočaranje je veliki balkon koji se nalazi na zadnjem dijelu dvorane i potencijalno je najatraktivniji dio tog prostora. Projektant ga je odlučio  potpuno zatvoriti i dati mu neku sporednu namjenu.

Izlazeći iz dvorane, nisam mogao sakriti razočaranje i ljutnju. Pitao sam se:

1) Zašto je  za tu dvoranu trebalo potrošiti toliko vremena i novca?

2) Zašto je prenamjena dvorane tako urađena staromodno i arhitektonski jako loše?

3) Zašto je dvorana, sada kada je uređena, potpuno neiskorištena?

4) Zašto mladi talenti (rokeri, glumci, glazbenici,pjevači,umjetnici i drugi) i dalje propadaju u Brodu i to već niz godina, jer poticajne atmosfere, koju bi Centar svakodnevno trebao “širom otvorenih vrata” nuditi mladima Broda – nema?

5) Zašto potrošimo novac ,a zanemarimo odgovornost?

Naravno, da je još bezbroj pitanja, ali ako samo zamislimo sliku jednog lijepo uređenog i okičenog prostora s mladim i kreativnim ljudima u ove hladne, tužne i depresivne brodske dane i noći, vidjet ćemo koliko Slavonski Brod svakodnevno “gubi” i koliko je ta lijepa slika još daleki nedostižan san.

Poznato je i zastrašuje da je u Brodu posebno jak “lobi” kojemu očito nije interes da  se čitave generacije talentiranih mladih Brođana razvijaju i kojemu nije interes da Centar radi:

– jer, ugrožava njihovu djelatnost,

– jer, ugrožava njihove poglede na društvo,  i

– jer, takve stvari navodno “kvare omladinu”.

 

 

13 comments

Skip to comment form

 1. Vrvi talentima, po birtiješinama i kockarnicama.

 2. Centar mladih nikada neće biti zidovi i arhitektura već ljudi. Nisam još bio tamo, ali ako je ovo gore fotografija koja pokazuje kako je uređen, niti ne izgleda toliko loše.

 3. A i do mladunaca je. Neki hikikomoriji http://www.bbc.co.uk/news/magazine-23182523, s očima vječno natečenim od buljenja u društvene mreže, ne znaju što hoće, samo znaju da ništa neće. Nakon cjeloživotnog truda uloženog od strane roditelja u mladunčev odgoj i obrazovanje, mladunče, razočarano svijetom oko sebe, usmjerava svoju pasivnu agresiju prema obitelji, umjesto da se uhvati u koštac s problemima. A društvene potrebe zadovoljava “pijuć’ kafu na skajpu”. Vremena su se promijenila, i neotporniji i naivniji mladi ljudi više se ne snalaze, suočeni s tolikim nepravdama oko sebe. Problem rješavaju bijegom od stvarnosti i povlačenjem iz takvog dehumaniziranog i nečasnog društva.

 4. Goli minimalizam. Čini mi se da to nije toliko važno koliko aktivnost udruga mladih. Ne čuje se baš previše za njih. Neka me ovdje demantiraju.

  Čudim se da Perkovića nije zasmetalo to što se u dvoranu odnosno Centar mladih prolazi kroz Insomniju. Ništa o tome nije pitao one podsmješljive konobare. Pravi odgovor bi mu mogao dati Duspara, baš kao i za kafiće u Tvrđavi i na bazenima.

 5. Zato sto Centar nije otvoren. Ne postoje ugovori za koristenje prostora, jer zgrada nema uporabnu. A to ce vjerojatno trajat jos neko vrijeme.
  O tome koliko opreme fali necemo ni govoriti.
  Brod i je selo tako da mu ovakav seoski prostor bas odgovara, nebi me zacudilo da KUD-ovi dobiju prostor za koristenje jer su oni zanimljiviji gradskim celnicima. A mladi alternativci, rokeri, reperi, punkeri… ma tko ih jebe nek si prave svoj centar.

  1. Zvuči doista malo čudno da alternativci traže od gradonačelnika da im nešto riješi. Još će tražiti od gradonačelnika da im sredi i ugovor za ploču. Čemu su oni onda alternativa?

   Jeste li dragi alternativci, rokeri, reperi, pankeri skužili kako u “prebogatoj” povijesti R’n’R u SB o kojoj neki beskrajno trabunjaju, praktički nema banda s LP-em osim Curinog cvijeća, za koje, iskreno, nisam čuo dok nisu počeli pričati o toj povijesti.

   1. Alternativci ni ne traže od babe ništa (niti bu mu dali!), nego s njim surađuju registrirane udruge mladih. Ako on za badva daje prostor štetočinama od političkih stranaka, zašto ne bi dao mladim ljudima prostor (pa makar prolazili kroz njegovu Insomniju) koji promoviraju grad i njegove vrijednosti?! Čemu služi Centar mladih?

    A u vezi brodskog rocka si u pravu. Rijetk bandovi imaju dugosvirajući nosač zvuka. Danas tu i tamo, za Novu godinu, na primjer, nastupaju recikleri. Oriđinali su ostalu u XX stoljeću.

 6. Cadimire, bez obzira na ironiju, zvučiš rezignirano. Mladi bi trebali navući maske, bubnjati i protestirati protiv babine politike, jer zrak u Brodu smrdi totalno.

 7. Večeras svira : Brodski oktet fantastikus:

  -na električnoj gitari : Nezaposlenko Birović
  -bansuri: Kontejnerko Smetlić
  -bas gitara: Penzionerko Besparić
  -saksofon : Obrtinko Dužnović
  -pikolo: Doktorko Štrajković
  -truba: Politanko Parazitović
  -violina: Birokranko Natakarenko
  -frula: Seljo Kreditanović

  1. Zaboravio si reći komu ili čemu sviraju: qrcu.

 8. Hehe…ja sam davno pronašao super brodske talente….full dobra im je umjetnost….volim ih slušat…http://www.youtube.com/watch?v=aDrmMAvom-Q&feature=c4-overview-vl&list=PL535A30C3142D8A84

 9. Nažalost ekipa vrijedi, ali je nije izašla iz Brloga na otvorene, osvjetljene prostore hrvatske glazbene scene.

 10. Vrijedi, vrijedi, odlični su im tekstovi i ritam. Odlični su i ovi iz skipa.

Odgovori